Terug
Runway 28 Runway 28 Runway 28 Runway 28

De NATO Tiger Meet 2001; Kleine-Brogel, 19 juni 2001

De Jaarlijkse Spottersdag, deel 2; Tekst en Afbeeldingen door Alex van Noye

In vier jaar tijd is de spottersdag op de Belgische vliegbasis Kleine-Brogel uitgegroeid tot een zeer groot evenement dat jaarlijks terugkeert op deze vliegbasis in het noorden van België. Het evenement trekt sinds het is uitgegroeid tot zijn huidige vorm ruim 2000 bezoekers per jaar en dit aantal groeit gestaag door.

Net als de Fransen, waren ook de Duitsers erg goed vertegenwoordigd tijdens de Tiger Meet van 2001. De Duitsers zouden meevliegen met maar liefst negen Tornado’s tijdens de spottersdag. De eerste eenheid die meevloog tijdens de missies rondom de Tiger Meet was AG-51. Deze eenheid staat gestationeerd op de Noord-Duitse vliegbasis Schleswig-Jagel. De Tornado’s van deze eenheid hebben de fotoverkenningstaak bij de Luftwaffe. De tweede eenheid die met de Tornado meedeed was JBG-32. Deze eenheid staat gestationeerd op de Zuid-Duitse vliegbasis Lechfeld. JBG-32 vliegt met de Tornado ECR. Deze variant van de Tornado wordt ingezet voor elektronische oorlogsvoering. De Duitse Luftwaffe was op de spottersdag ook aanwezig met een enkele MiG-29A “Fulcrum”. Deze vliegtuigen staan op de Duitse vliegbasis Laage gestationeerd in het noorden van Duitsland. De Duitse MiG’s zijn nog een erfenis van het voormalige Oost-Duitsland. De toestellen zijn op Laage ingedeeld bij JG-72 dat is vernoemt naar de Duitse aas Steinhoff uit de Eerste Wereldoorlog. De MiG-29 was tijdens de Koude Oorlog een gevreesd vliegtuig. Na de val van de Berlijnse muur, werden de MiG’s van JG-73 dan ook bij vrijwel elke NATO oefening uitgenodigd om deel te nemen. De laatste Duitse deelnemer aan de Tiger Meet was een enkele F-4F Phantom. De toestel dat meevloog bij de missies, was afkomstig van de Duitse vliegbasis Rheine-Hopsten. De Phantoms vliegen op deze vliegbasis bij JG-72 en zijn vooral actief in de rol van luchtverdedigingsjager.

De Zwitserse deelname bestaat uit slechts een enkele Mirage IIIRS. De Mirage III is het oudste vliegtuig uit de Franse Mirage familie. Het toestel werd al ontwikkeld aan het einde van de jaren 50 en het begin van de jaren 60. De Mirage III was destijds zijn tijd ver vooruit en was dan ook een superieur toestel toen het in dienst kwam. De Zwitsers hebben jarenlang met de Mirage III gevlogen. De enige toestellen die tegenwoordig nog in gebruik zijn, zijn de Mirage IIIRS-en van de Zwitserse vliegbasis

Dübendorf. De Mirages vliegen hier bij Fliegerstaffel 10 en zij operationeel in de rol van foto verkenners. De Portugezen waren op de Tiger Meet aanwezig met een tweetal Alpha-Jets. De Portugese Alpha-Jets zijn tweedehands overgenomen van de Duitsers toen deze spontaan alle Alpha-Jets hadden afgestoten. De Portugezen gebruiken de Alpha-Jet A in de rol van straaltrainer en als licht aanvalsvliegtuig. De Alpha-Jets zijn ingedeeld bij het 103 Esquadron op de vliegbasis Beja in het zuiden van Portugal. Een van de Alpha-Jets was volledig beschilderd in tijgerkleuren tijdens de spottersdag. De Italianen waren met slechts een Piaggio PD808GE aanwezig op de spottersdag. Het toestel vliegt bij het 14° Stormo dat deel is van het 71°Gruppo. Deze eenheid staat gestationeerd op de Italiaanse vliegbasis Pratica di Mare bij Rome.

De Turken zijn net als veel andere deelnemers ook altijd fanatieke deelnemers aan de NATO Tiger Meet. De Turken zouden dit jaar meevliegen met maar liefst vier F-16’s. De groep deelnemende F-16’s bestond uit twee F-16C Fighting Falcon en twee F-16D Fighting Falcon gevechtsvliegtuigen. De Turkse F-16’s zijn allemaal afkomstig van de Turkse vliegbasis Balikesir. Deze vliegbasis ligt in het noordwesten van Turkije. De F-16’s worden in Turkije in zowel de luchtverdedigingsrol als de grondaanvalsrol ingezet. In tegenstelling tot andere jaren, hadden de Turkse F-16’s dit jaar geen speciaal beschilderde staarten. De Nederlandse deelname aan de Tiger Meet bestond uit twee F-16 Fighting Falcon gevechtsvliegtuigen. Nederland stuurde een F-16AM en een F-16BM naar Kleine-Brogel tijdens de spottersdag. De twee Nederlandse F-16’s waren afkomstig van de vliegbasis Twenthe in het oosten van Nederland. De toestellen vliegen dar bij het no 313 Squadron. Speciaal voor de gelegenheid was de tweezits F-16’s voorzien van een grote tijger op de staart. Naast de F-16’s was er ook een PC-7 actief op Kleine-Brogel. Dit kleine trainingstoestel maakte enkele low approaches op kleine-Brogel tijdens de spottersdag. De Nederlandse PC-7’s staan gebaseerd op vliegbasis Woensdrecht. De Nederlandse Gulfstream van het no 334 Squadron van vliegbasis Eindhoven maakte ook een tweetal approaches op Kleine-Brogel. Aan het einde van de ochtend, kwam er ook nog een Bo-105 Bölkow van het no 299 Squadron van vliegbasis Gilze-Rijen langs op Kleine-Brogel.

De Britten waren dit jaar met maar weinig deelnemers aanwezig op de Tiger Meet. De RAF zou met slechts een Jaguar meevliegen tijdens de spottersdag. De Jaguar was van het type Jaguar T2. Deze variant van de Jaguar wordt gebruikt voor het trainen van vliegers. Het toestel heeft een dubbele cockpit waardoor de romp langer is dan die van de eenzits varianten. De Jaguar is een jachtbommenwerper die door Groot-Brittannië en Frankrijk is ontwikkeld in de jaren 60 en 70. De Jaguar die op Kleine-Brogel stond, was ingedeeld bij het no 6 Squadron. Deze eenheid staat gebaseerd op de Britse vliegbasis RAF Coltishall in het oosten van Engeland. Coltishall is op dit moment de laatste Jaguar basis die nog over is in het Verenigd Koninkrijk. Naast de Jaguar, vloog er ook nog een Britse Puma HC1 mee tijdens de spottersdag. De Puma is een middelzware transport helikopter die vooral wordt ingezet voor het tactische troepentransport. De aanwezige Puma was van het no 230 Squadron. Deze eenheid is gebaseerd op de Britse vliegbasis RAF Benson. Deze basis ligt middel op de Salisbury Plain. Dit gebied is het grootste trainingsgebied voor helikopters in Engeland. De Puma is ondertussen al een erg oude helikopter waardoor het toestel er traag uit ziet. De laatste deelnemers aan de Tiger Meet in 2001, waren de Tsjechen. Deze deelnemers vlogen tijdens de spottersdag met twee Mi-24 Hind helikopters. De twee helikopters zijn ingedeeld bij het 331ltbvt dat op Namest staat gestationeerd. De Mi-24 is een zware aanvalshelikopter en kent geen vergelijkbaar toestel in het westen.






Contact Facebook Youtube Airfighters Google+ Google Maps Over Runway 28 Blurb
© Copyright 2000-2020 AAM van Noye, Alle Rechten Voorbehouden


Flag Counter