Terug
Runway 28 Runway 28 Runway 28 Runway 28

Base Aérienne 133 Nancy-Ochey; Nancy-Ochey, 23 juni 2002

De Franse Mirage 2000D Vliegbasis; Tekst en Afbeeldingen door Alex van Noye

Tegenwoordig is Nancy-Ochey een moderne vliegbasis van de Franse luchtmacht. Nancy was tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijk vliegveld voor de Amerikanen voor de aanvallen op Duits grondgebied. Hedendaags is Nancy de thuisbasis van het Escadron de Chassé dat opereert met de Dassault Mirage 2000D.

De Franse vliegbasis Nancy-Ochey wordt in Frankrijk aangeduid als Base Aérienne 133 Nancy-Ochey. De basis ligt ongeveer 11 kilometer ten zuidwesten van Neuves-Maisons in het Département de Meurthe-et-Moselle in Frankrijk. Vliegbasis Nancy is een vliegveld dat al voor de Tweede Wereldoorlog in het bezit van de Franse luchtmacht was. In mei 1940, was het vliegveld het zone hoofdkwartier voor de Zone d'Opérations Aériennes Est (Ruimte van Air Operations Oost, ZOAE). Op dat moment stonden er verschillende typen vliegtuigen gestationeerd zoals een Curtiss H-75 Hawk. Dit vleigtuig was een eenmotorig gevechtsvliegtuig. Naast dit vleigtuig, stonden er ook nog eens tien Potez 6311 vliegtuigen. Deze vliegtuigen waren tweemotorige zware gevechtsvliegtuigen. Naast de Franse luchtmacht, maakte ook de Britse luchtmacht gebruik van Nancy. De RAF had op Nancy de no 3 Royal Naval Air Service Wing staan tijdens de Slag om Frankrijk. De basis werd ingenomen door de Duitsers in juni 1940 tijdens de Slag om Frankrijk. De Luftwaffe plaatste echter geen vliegende eenheden op het vliegveld tot april 1943. In dat jaar werd het luchtlanding squadron Luftlandegeschwader 2 (LLG-2) op Nancy geplaatst. Deze eenheid was toen uitgerust met de Heinkel He 111 middelzware bommenwerpers wordt gebruikt voor het trekken van de Gotha Go 242 transport zweefvliegtuigen. LLG 2 werd vervangen door Luftlandegeschwader 1 (LLG-1) in september 1943. Deze eenheid was toen uitgerust met de Dornier Do-17 en DFS-230 zweefvliegtuigen. Deze eenheden bleven op Nancy staan tot augustus 1944.

In het voorjaar van 1944 werd als gevolg van de Duitse terugdringing Jagdgeschwader 26 (JG-26) verplaatst naar Nancy. De Luftwaffe ging op een verdedigende voet verder omdat de eenheden werden teruggedrongen door de geallieerde opmars. JG-26 was uitgerust met de Messerschmitt Bf-109G welke vloog in de rol van dag interceptor en gevechtsvliegtuig. De toestellen vielen vanaf Nancy de Amerikaanse Achtste Lucht-

macht zware bommenwerpers aan. Deze bommenwerpers werden ingezet tegen doelen in bezet Europa en Duitsland. De onderscheppers bleven hier tot juni 1944. Hierna werd de eenheid vervangen door Kampfgeschwader 53 (KG-53). Deze bommenwerper was afkomstig van het Oostfront en vloog met de Heinkel He 111. De eenheid werd gebruikt om met de bommenwerpers de V-1 vliegende bom te lanceren vanuit de lucht. De Heinkels namen de V-1 mee in het bommenruim en lanceerden de bommen vanaf grote hoogte. KG-53 bleef op Nancy gebaseerd tot september 1944 toen de Luftwaffe werd verslagen op deze vliegbasis door het oprukkende Derde Leger van de Verenigde Staten naar het oosten in de richting van het Saarland. Nancy Air Base werd bevrijd door de geallieerde grondtroepen op 20 augustus 1944. Onder Amerikaanse controle, werd Nancy-Ochey overgedragen aan de Negende Air Force en werd de 50ste Fighter Group verplaatst naar het gerepareerde vliegveld op 3 november 1945. Drie squadrons met P-47 Thunderbolts vlogen missies vanaf dit vliegveld tot april 1945.

Aan het einde van de oorlog in Europa in mei 1945 werd het vliegveld een centraal verzamelpunt voor buitgemaakte Duitse vliegtuigen als onderdeel van Operatie Lusty. Verschillende Luftwaffe vliegtuigen met zowel propeller als straalaandrijving werden overgevlogen naar Nancy-Ochey. Na Operatie Lusty in de herfst van 1945, begonnen de Amerikanen hun vliegtuigen en personeel terug te trekken. De controle over het vliegveld werd overgedragen aan de Franse autoriteiten op 5 november 1945. Tijdens de eerste jaren van de Koude Oorlog, werd Nancy-Ochey door de Franse regering toegewezen aan de United States Air Force. Het veld zou voor de NATO dienen als Dispersed Operating Base voor gevechtsvliegtuigen die gestationeerd zijn in Frankrijk in de jaren 50 en 60. Onder de Franse controle na de oorlog, werd Nancy-Ochey Air Base volledig herbouwd. De oorlogstijd betonnen oost-west (25/07) startbaan was ernstig beschadigd door de oorlog en werd verwijderd. Als vervanger werd er een moderne noord-zuid startbaan (19-01) voor gevechtsvliegtuigen aangelegd. Er werden drie cirkelvormige taxibaan stelsel aangelegd waarnaast shelters werden geplaatst. Er werden er twee gebouwd aan de noordkant van het vliegveld en een aan de zuidkant. Elk shelterkamp bestond uit 15 tot 18 shelters en een grote hangaar per kamp.

Vanaf 1966 wordt Nancy weer een Franse basis en wordt het Escadron de Chassé 3 op de basis gestationeerd. De eenheid komt van BA139 Lahr Air Base en vliegt op het moment dat de eenheid naar Nancy komt met de F-100 Super Sabre. De eenheid krijgt naast de conventionele taken ook de nucleaire taak. De Dassault Mirage IIIE wordt aan het einde van 1966 in gebruik genomen bij de eenheid om deze taken te kunnen uitvoeren. Escadron de Chassé 3 bestaat uit drie eenheden, namelijk EC 1/3 "Navarre", EC 2/3 "Champagne" en EC 3/3 "Ardennes". EC 1/3 en EC 2/3 werden uitgerust met de Mirage IIIE. EC 3/3 werd pas later opgericht op 1 juni 1974. De eenheid werd uitgerust met 16 Mirage 5J vleigtuigen die door een embargo niet aan Israël mochten worden geleverd. Vanaf 1976, werd de eenheid uitgerust met de Jaguar. Op 25 oktober arriveerde het eerste vliegtuig. De eenheid zou zich vooral bezig gaan houden met het vliegen van anti-radar missies. De Jaguars werden voor deze taak uitgerust met de Frans-Britse AS-37 Martel raket. Vanaf 1987 zou EC 3/3 net als de andere twee eenheden meet de Mirage IIIE gaan vliegen. EC 1/3 maakte in maart 1993 zijn laatste vlucht met de Mirage IIIE. Het toestel werd vervangen door de moderne Mirage 2000D. Deze variant van de Mirage is de offensieve variant van het type. De Mirages zouden worden ingezet voor diverse conventionele offensieve taken. Uiteindelijk werden alle drie de eenheden op Nancy uitgerust met de Mirage 2000.


Contact Facebook Youtube Airfighters Google+ Google Maps Over Runway 28 Blurb
© Copyright 2000-2020 AAM van Noye, Alle Rechten Voorbehouden


Flag Counter