Terug
Runway 28 Runway 28 Runway 28 Runway 28

Jagdbombergeschwader 31; Nörvenich, 24 oktober 2003

De Tornado’s van Boeckle; Tekst en Afbeeldingen door Alex van Noye

Jagdbombergeschwader 31 (JBG-31) werd in 1957 opgericht op de Duitse vliegbasis Büchel in het voormalige West-Duitsland. Jagdbombergeschwader 31 was in 1979 de eerste eenheid in Duitsland die overschakelde naar de Panavia Tornado. De Panavia Tornado IDS verving de Lockheed F-104G Starfighter bij de eenheid.

Het terrein dat later bekend zou worden als Fliegerhorst Nörvenich lag aan heet begin van de Koude Oorlog in de Britse bezettingszone. De RAF zat kort na de Tweede Wereldoorlog alleen op vliegvelden die kort achter het IJzeren Gordijn lagen. In het westelijke deel van Duitsland lagen weinig vliegvelden die nog bruikbaar waren. Er werd aan het begin van 1952 besloten dat er vliegveld van de RAF moest komen in de Nörvenicher bossen. De nood was hoog om vliegvelden te bezitten die verder van het IJzeren Gordijn af zaten. Ondanks de bezwaren van de omwonenden, werd de bouw van de vliegbasis snel in gang gezet. Na een korte voorbereiding werd op 15 juni 1953 de bouw van Nörvenich officieel gestart. Het eerste Britse gevechtsvliegtuig landde op Nörvenich in augustus 1954. De vliegbasis die in alle nood voor de RAF gebouwd moest worden, werd echter al snel afgestaan aan de Duitse regering. In december 1955, werd Nörvenich officieel overgedragen aan de West Duitse regering. Op het terrein van de nieuwe vliegbasis werd op 8 december 1955 een administratief centrum en het eerste luchtmacht leercentrum van de pas opgerichte West Duitse Luftwaffe gestationeerd. Deze datum wordt in Duitsland gezien als de wedergeboorte van de Duitse Luftwaffe die sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog ontbonden was. De West Duitse Luftwaffe zou een grote rol gaan spelen tijdens de Koude Oorlog.

Jagdbombergeschwader 31 (JBG-31) werd in 1957 opgericht op de Duitse vliegbasis Büchel in West-Duitsland. De eenheid werd daar een onderdeel van de West-Duitse luchtmacht toen de Koude Oorlog in volle gang was. JBG-31 is de oudste nog bestaande jachtbommenwerper eenheid in Duitsland. De eenheid werd al snel verhuisd van Büchel naar Nörvenich in januari 1958. De eenheid werd meteen vanaf het begin uitgerust met de Republic F-84F Thunderstreak. Dit toestel was een van de eerste jachtbommenwerpers in het straaltijdperk. De eerste straaljagers van deze klasse waren nog erg licht en hadden weinig capaciteit. De Thunderstreaks werden door de Amerikanen aan West Duitsland verkocht als onderdeel van het Marchallplan.

Het doel van het Marchallplan was om de Europese legers weer snel op te bouwen om zich te verdedigen tegen de Sovjet dreiging die ontstond tijdens de Koude Oorlog. Vanaf 19 januari 1959, kwam JBG-31 onder het commando van de NATO te staan en werd eenheid officieel operationeel verklaard. De Thunderstreak werd in 1961 vervangen door de moderne Lockheed F-104G Starfighter bij JBG-31. De eenheid was op 20 juni 1962 voor het eerst op volledige sterkte en was op dat moment volledig uitgerust met de Starfighter. De eenheid werd verdeeld in drie delen, namelijk: de vliegbasis (FLGH) de Boelcke Kazerne (BK) en de Haus Hardt Kazerne (HH).

JBG-31 is sinds 20 april 1962 gekoppeld aan de naam Oswald Boeckle. Oswald Boeckle was tijdens de Eerste Wereldoorlog een gevechtspiloot die grote faam heeft behaald. Boeckle was een van de meest invloedrijke patrouille leiders van de Duitse Luftwaffe en was een groot tacticus. Boeckle werd geboren in Giebichenstein in Duitsland en is grotendeels opgegroeid in Argentinië. Zijn vader was een nationalist en ook een militarist. Door deze idealen startte hij al snel op de militaire school. Zijn ouders waren hier op tegen en al snel kwam hij via het Telegraphen-Bataillon 3 op de Kriegsshule in Metz terecht. In 1914 zou hij zijn vliegbrevet halen bij de Duitse Halberstädter Fliegerschule. Al snel bleek Boeckle een uitmuntende piloot en hij haalde tijdens de Eerste Wereldoorlog zege na zege. Boeckle wordt beschouwd als de oprichter van de Duitse fighter luchtmacht. Hij is de bedenker van de meeste luchtgevechtstactieken en was de eerste persoon die deze regels in kaart bracht. Deze regels die hij heeft bedacht zijn later bekend geworden onder de naam Dicta Boeckle. Hoewel hij een echte ace was en veel ervaring had in luchtgevechten, beschreven zijn regels hoe je het beste als een formatie een aanval succesvol kon uitvoeren. Hij was dus naast een voortreffelijk piloot ook een grote leider en een echte team player. De belangrijkste Duitse Ace Manfred von Richthofen die ook bekend is als de Rode Baron heeft alle tactieken die hij toepaste geleerd van Oswald Boeckle. Op 28 oktober 1916 overleed hij nadat hij met zijn vliegtuig een relatief zachte crashlanding maakte. Boeckle was die dag vergeten zijn veiligheidsriem vast te maken waardoor hij bij de crash uit het vleigtuig werd geslingerd. Oswald Boeckle overleed op 25 jarige leeftijd en werd een van de Grootste namen in de Duitse luchtvaartgeschiedenis.

JBG-31 was in 1979 de eerste eenheid in Duitsland die overschakelde naar de Panavia Tornado. De Panavia Tornado IDS verving de Lockheed F-104G Starfighter bij de eenheid. De Tornado was een heel ander vleigtuig dan de Starfighter. Voor het eerst had de eenheid de beschikking over een volwaardige grond aanvalsjager die zware wapenladingen kon meevoeren. De Tornado is een vleigtuig dat is uitgerust met de zwenkvleugel constructie en is daardoor in staat om hoge snelheden te bereiken. De tweede eenheid Waffenschule der Luftwaffe 10 stond ook al jaren op Nörvenich gestationeerd. Deze eenheid werd ook met de Tornado uitgerust en verhuisde naar Jever in het Noorden van Duitsland naar de provincie Nedersaksen. De eenheid kreeg daar de naam Jagdbombergeschwader 38. JBG-31 ontving in totaal 45 Tornado IDS-en die allemaal op Nörvenich stonden gestationeerd. JBG-31 bestond uit 2 Staffels van de Duitse Luftwaffe. Het derde Staffel was Amerikaans en bestond alleen op papier. Deze eenheid was het 52nd Fighter Squadron van de USAFE op Spang- dahlem. Deze eenheid is uitgerust met de A-10 Thunderbolt. De eenheid zou in tijd van oorlog optrekken met de Duitse eenheden van JBG-31. Op Nörvenich staat ook een SAR detachement van het Duitse Lufttransportgeschwader 61 gestationeerd met de Bell UH-1 Huey. De taken van JBG-31 bestaan tegenwoordig nog steeds uit het aanvallen van gronddoelen. De Tornado ID is hier een uiterst geschikt vleigtuig voor. JBG-31 is tegenwoordig een moderne eenheid van de Duitse Luftwaffe.


Contact Facebook Youtube Airfighters Google+ Google Maps Over Runway 28 Blurb
© Copyright 2000-2020 AAM van Noye, Alle Rechten Voorbehouden


Flag Counter