Terug
Runway 28 Runway 28 Runway 28 Runway 28

De Zwitserse Luchtmacht Eenheden; Payerne, 4 september 2004

De Zwitserse Luchtmacht, Deel II; Tekst en Afbeeldingen door Alex van Noye

De Zwitserse Luchtmacht heeft op dit moment nog 8 operationele vliegvelden in gebruik. Het hoofdkwartier van de luchtmacht zit in Dübendorf. Naast de operationele velden kan het personeel binnen een korte tijd ook opereren vanaf geïmproviseerde landingsstrips op autosnelwegen in het land op voorbereidde plaatsen.

Het eerste vliegveld van de Zwitserse Luchtmacht is Payerne. Dit veld is ook gelijk het grootste vliegveld van de luchtmacht en ligt in het westen van het land. Op dit veld staan maar liefst 3 operationele wings en een trainingseenheid gestationeerd. De trainingseenheid op Payerne is het Ausbildungsstaffel 16 (Opleiding Squadron 16). Deze eenheid is uitgerust met de Northrop F-5F Tiger II welke wordt ingezet voor de opleiding van jachtvliegers. De eerste wing op Payerne is het Fliegergeschwader 11. Deze wing bestaat uit 2 squadrons, namelijk: het Fliegerstaffel 6 dat is uitgerust met de Northrop F-5E Tiger II en het Fliegerstaffel 17 dat is uitgerust met de F-18C/D. Ook de tweede wing op Payerne is uitgerust met gevechtsvliegtuigen. Het Fliegerge- schwader 14 is ook opgebouwd uit 2 squadrons, namelijk: het Fliegerstaffel 18 dat vliegt met de F-18C/D en het Fliegerstaffel 19 dat vliegt met de Northrop F-5E Tiger II. De derde wing is een helikopterwing dat is uitgerust met diverse transporthelikopters. Het Lufttransportgeschwader 1 is opgebouwd uit het Lufttransportstaffel 1 en het Lufttransportstaffel 5. Beide squadrons vliegen met de AS-332 Super Puma en de AS-532 Cougar voor de middelzware transporttaak. Naast deze helikopters beschikken de eenheden ook over de Allouette III en de EC635 voor de lichte transporttaak. Het tweede vliegveld in Zwitserland is Meiringen, dit vliegveld ligt in het midden van het land. Op dit veld is 1 wing gestationeerd met gevechtsvliegtuigen. Het Fliegergeschwa- der 13 is ook opgebouwd uit 2 squadron. Het eerste squadron is het Fliegerstaffel 8 dat met de Northrop F-5E Tiger II vliegt. Het tweede squadron op Meiringen is Fliegerstaffel 11. Dit squadron is uitgerust met de F-18C/D Hornett. Het derde vliegveld van Zwitserland is Sion. Dit veld is in principe een slapende basis. Op dit veld staan regelmatig detachementen van de het Payerne gestationeerd. De F-5 en F-18 gevechtsvliegtuigen van Fliegergeschwader 14 worden tijdens bijzondere gebeurte- nissen of in oorlogstijd op Sion gestationeerd. Een voorbeeld van een bijzondere situatie is het World Economic Forum (WEF).

Het vierde vliegveld Emmen is het trainingsvliegveld van de Zwitserse Luchtmacht. Het Kommando Pilotenschule is uit maar liefst 5 squadrons opgebouwd en is verantwoordelijk voor de algemene opleiding van de Zwitserse vliegers. Het eerste squadron op Emmen is het Instrumentenflugstaffel 14. Deze eenheid bevat de elementaire vliegeropleiding in Zwitserland en is uitgerust met de PC-7. De tweede eenheid op Emmen is Lufttransportgeschwader 7 en is uitgerust met de PC-6. Het derde squadron is de Pilotenschule. Dit squadron is ook verantwoordelijk voor een deel van de elementaire vliegeropleiding. De eenheid is uitgerust met de Pilatus PC-7 en wordt in de toekomst mogelijk met de PC-21 uitgerust. Het Zielfliegerstaffel 12 is het vierde squadron op Emmen. Dit squadron is uitgerust met de PC-9 en wordt ingezet om doelen te slepen waar de gevechtsvliegtuigen op kunnen schieten. Het vijfde squadron op Emmen is de beroemdste eenheid in Zwitserland, namelijk de Patrouille Suisse. Deze eenheid vliegt demonstratievluchten op diverse vliegshows in Europa. Alleen de beste vliegers uit Zwitserland komen in dit team terecht. De Patrouille Suisse is uitgerust met de Northrop F-5E/F Tiger II. De vliegtuigen zijn helemaal in de Zwitserse kleuren gespoten. Naast de opleiding staat ook het Drohnenstaffel 7 op Emmen gestationeerd. Deze eenheid vliegt met drones van het type ADS-95 (UAV). De drones worden ingezet voor verkenningsvluchten.

Het vijfde vliegveld van de Zwitserse luchtmacht is Dübendorf. Dit vliegveld is de meest noordelijke basis van Zwitserland en ligt net ten noorden van Zürich. Dübendorf was de voormalige thuisbasis van de Zwitserse Mirage III fotoverkenners. Tegen- woordig is Dübendorf geen operationele fighter basismeer. Wel staat het Lufttran- sportgeschwader 3 op deze basis gestationeerd. Deze wing is opgebouwd uit 2 helikoptersquadrons. De eerste helikoptereenheid op Dübendorf is Lufttransport- staffel 3. Deze eenheid is uitgerust met de AS-532 Cougar, de SA-332 Super Puma en de Allouette III. Het tweede squadron op deze basis is Lufttransportstaffel 4. Ook deze eenheid is met dezelfde helikopters uitgerust als Lufttransportstaffel 3. Het zesde veld van het land is Alpnach dat net iets ten zuiden van Emmen ligt. Op deze basis staat net als op Dübendorf 1 helikopterwing gestationeerd namelijk het Lufttransportge- schwader 2. Ook deze wing is opgedeeld in 2 squadrons. Het eerste squadron op Alpnach is Lufttransportstaffel 6. Het tweede squadron op deze basis is Lufttran- sportstaffel 8. Beide eenheden zijn net als de eenheden op Dübendorf uitgerust met diverse helikoptertypes, zoals: de AS-532 Cougar, de SA-332 Super Puma en de Allouette III. Ook de helikopters op Alpnach hebben een SAR taak.

Het zevende vliegveld van Zwitserland is Bern. Dit vliegveld is de internationale luchthaven van het land. Het militaire deel van de luchthaven van Bern wordt ook wel Belp genoemd. De Lufttransportdienst des Bundes (De Staatsluchtvaartdienst) is verantwoordelijk voor alle VIP vluchten van de Zwitserse regering. De luchtmacht heeft op dit veld vliegtuigen staan van het type: Beach 1900, Cessna 560 en Falcon 50. De achtste vliegbasis in Zwitserland is Magadino. Magadino ligt helemaal in het zuiden van het land midden in de Alpen. Op dit veld staan geen vliegende eenheden gesta- tioneerd. Wel staat het Fallschirmaufklärer Kompanie 17 (Parachutisten Compagnie 17) op het veld gestationeerd. Diverse vliegtuigen van de transporteenheden staan op rotatiebasis op dit veld om te trainen met deze parachutisteneenheid. Verdeeld over al deze velden heeft de Zwitserse luchtmacht een relatief grote luchtmacht voor een klein land. De taken van de eenheden bestaan vooral uit de nationale taak. In de toekomst zal de F-5 vervangen gaan worden door een moderne jager. Welke dit gaat worden is op dit moment nog niet bekend. De Zwitserse luchtmacht is met zijn materieel een moderne luchtmacht.
Contact Facebook Youtube Airfighters Google+ Google Maps Over Runway 28 Blurb
© Copyright 2000-2018 AAM van Noye, Alle Rechten Voorbehouden