Terug
Runway 28 Runway 28 Runway 28 Runway 28

De Luchtmacht Open Dagen 2008; Leeuwarden, 19 – 21 juni 2008

95 Jaar Koninklijke Luchtmacht; Tekst en Afbeeldingen door Alex van Noye

Ook dit jaar stonden de Luchtmacht Open Dagen op het programma. Op 19 juni vindt er de inmiddels jaarlijkse spottersdag plaats. Op 20 en 21 juni zijn de open dagen waarop het veld voor het grote publiek is geopend. Het thema van de luchtmacht- dagen dit jaar is het 95 jarige bestaan van de Koninklijke Luchtmacht.

De Open Dagen van de Koninklijke Luchtmacht staan ook bekend als de Luchtmacht- dagen. Dit evenement wordt jaarlijks in juni georganiseerd door de Koninklijke Luchtmacht op een vliegbasis ergens in Nederland. Tegenwoordig worden de Luchtmachtdagen afwisselend georganiseerd door vliegbasis Gilze-Rijen, vliegbasis Volkel en vliegbasis Leeuwarden. Het geeft mensen de kans om kennis te maken met de Koninklijke Luchtmacht. Er zijn diverse vliegshows en demonstraties en men kan vele soorten vliegtuigen en helikopters van dichtbij bekijken. De F-16's van Vliegbasis Leeuwarden leveren samen met Vliegbasis Volkel een bijdrage aan de NAVO-luchtverdediging. Dit is de Quick Reaction Alert (QRA). Hiernaast ondersteunen de vliegtuigen de land- en zeestrijdkrachten. Op de basis is ook een search and rescue eenheid (SAR) gebaseerd. Op vliegbasis Leeuwarden staan twee F-16 Squadrons gestationeerd, namelijk: het no 322 Squadron en het no 323 TACTES Squadron. Naast deze twee eenheden staat ook het no 303 Squadron gestationeerd op Leeuwarden. Deze eenheid vliegt met de Augusta Bell AB-412 helikopter.

Het 322 Squadron is op 12 juni 1943 in Engeland opgericht. Het 322 Dutch Squadron was een onderdeel van de RAF. De eenheid bestond uit Nederlandse vliegers die naar Engeland waren gevlucht. Het 322 Squadron nam onder andere deel aan de slag om Arnhem en de luchtgevechten om de corridor in Brabant. Voordat het squadron in 1964 definitief op Vliegbasis Leeuwarden werd gestationeerd, werd het na de Tweede Wereldoorlog een aantal keren gedeactiveerd en opnieuw geactiveerd. Het squadron werd onder andere ingezet in het toenmalige Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea en was gestationeerd op Twente en Soesterberg. De eenheid wordt ingezet voor de swingrole taak, dit wil zeggen dat de eenheid voor zowel luchtverde- digingstaken als grond aanvalstaken kan worden ingezet. Het 323 Squadron vervult voor alle F-16-vliegers van de luchtmacht de Tactische Training Evaluatie en

Standaardisatietaak (TACTES). Het 323 Squadron is daarmee een kenniscentrum voor F-16-vliegers uit Nederland en andere NAVO-landen. De Fighter Weapon Instruc- tor Training (FWIT) is een internationale training en scholing van wapeninstructeurs. De FWIT is een 6 maanden durende internationale opleiding. Deelnemers zijn de Nederlandse, Noorse, Deense, Belgische en Portugese Luchtmacht. Dit zijn de zogenaamde European Participating Air Forces (EPAF). Het no 303 Squadron is de search and rescue eenheid (SAR) van de Koninklijke Luchtmacht. De belangrijkste taak van het no 303 Squadron is het redden van vliegers uit zee, maar de SAR heeft meer taken. De eenheid vervoert patiënten van de Waddeneilanden met uitzondering van Texel naar ziekenhuizen op het vasteland. Ook staat de eenheid stand-by op Vlieland tijdens oefeningen op schietrange de Vliehors en bij vliegoefeningen boven de Noordzee. Ook verleent de eenheid assistentie aan de kustwacht bij reddingen vanaf schepen en hulp bij rampen.

De eerste dag rondom de Open Dagen op Leeuwarden was de spottersdag welke jaarlijks voor de showdagen wordt gehouden. Gedurende deze dag komt elk jaar het gros van de deelnemers aan de Open Dagen binnen op de vliegbasis. Het weer vandaag was niet geweldig. Donkere wolken hingen boven het veld en er viel van tijd tot tijd flinke neerslag. Gelukkig laat ik me hierdoor niet uit het veld slaan, want ook met slecht weer kunnen foto’s er verrassend uitzien. Met een groep van ruim 200 mensen werden we geplaatst op de perstribune welke zich halverwege de baan bevond. Na een periode van een half uur meldden dan eindelijk de eerste vliegtuigen zich voor landing. Traditioneel komen elk jaar als eerste de grote vliegtuigen binnen. Het eerste vliegtuig dat binnenkwam, was een KC-10 van de Amerikaanse luchtmacht. In de loop van de ochtend kwamen er verschillende fighters binnen zoals onder andere: twee Duitse Typhoon van Laage, een Franse Mirage 2000D van Nancy en twee Belgische F-16’s van Kleine-Brogel. Vooral met deze Mirage was ik blij, want ik heb nog niet veel Mirage 2000D’s in mijn verzameling. Het hoogtepunt was voor mij de aankomst van de Canadese CP-140 Aurora. Dit toestel is een Canadese afgeleidde van de Amerikaanse P-3 Orion. Dit toestel maakte enkele doorstarts alvorens het landde. De foto’s waren dan ook meer dan gelukt van dit toestel dat ik voor de eerste keer in het echt zag. Het tweede hoogtepunt arriveerde kort hierna. Een Griekse F-4 Phantom dook op in het circuit.

Op de Open Dagen zelf, zou ik Leeuwarden alleen op de zaterdag bezoeken. Ook vandaag was het weer niet geweldig. Het was wederom bewolkt alleen het was deze keer wel heel de dag droog. De eerste deelnemers die voor mij van belang was, was de AB-412 die een SAR demo gaf. Na deze demo vond er een demo plaats die wel van groot belang was voor mij. Dit was de demo van de EH-101 Merlin van de Britse Marine. Dit grote toestel gaf een uitmuntende demo waarin de vlieger liet zien wat deze grote helikopter allemaal kan. De Merlin demo werd opgevolgd door de SAR demo van de Belgische Sea-King. Toen de Sea-King klaar was, steeg de eerste fighter van de dag op. Het betrof hier de Mirage 2000C van de Franse luchtmacht. Ook dit toestel gaf een uitstekende demo met spectaculaire manoeuvres. In de middag na de traditionele airpower demo, begon de demo die voor mij het hoogtepunt van de Open Dagen zou worden. Dit was de demo van de Nieuwe Nederlandse NH-90 van de Koninklijke Marine. In de middag volgde er nog een aantal leuke demo’s van onder andere: de Ierse PC-9, de Sloveense PC-9, de Spaanse F-18 Hornett en de Belgische F-16. Na al deze demo’s zaten de Open Dagen 2008 voor mij er weer op. Met twee dagen vol leuke foto momenten begon dan ook weer aan de reis terug naar het zuiden. Volgend jaar zullen de Open Dagen plaatsvinden op het Brabantse Volkel.
Contact Facebook Youtube Airfighters Google+ Google Maps Over Runway 28 Blurb
© Copyright 2000-2018 AAM van Noye, Alle Rechten Voorbehouden