Terug
Runway 28 Runway 28 Runway 28 Runway 28

Luchtmacht Open Dagen 2009; Volkel, 18 & 19 juni 2009

De Jaarlijkse Vliegshow van de KLu; Tekst en Afbeeldingen door Alex van Noye

Op donderdag 18 en vrijdag 19 juni, was ik bij de open dagen van de Koninklijke Luchtmacht op Vliegbasis Volkel. Tijdens de Luchtmachtdagen krijgt de bezoeker een overzicht van het materieel, de taken en werkwijze van de luchtmacht in het verleden, het heden en de toekomst.

Er is veel aandacht besteed aan een spectaculaire vliegshow en een static show met vliegtuigen, helikopters, geleide wapens en een gevarieerde tentoonstelling. De deelnemers aan de vliegshow komen uit zowel binnen- en buitenland en vullen een interessant dagprogramma. Zo zijn ondermeer demonstraties te zien van Patrouille de France, Red Arrows, Turkish Stars en Patrulla Aguila. De laatste keer dat dit Spaanse demoteam in Nederland een show vloog, was in 2003. Ook de Solo Display teams zullen tijdens de Luchtmachtdagen laten zien wat ze waard zijn. Dit jaar zijn dat de Spaanse McDonnell Douglas EF-18 Hornet, het Engelse RAF Typhoon Display team, het Belgische F-16 Solo Display team en natuurlijk het Nederlandse F-16 Solo Display team. Kapitein-vlieger Ralph 'Sheik' Aarts laat op zijn thuisbasis zien hoe het toestel in staat is de vele manoeuvres vlekkeloos uit te voeren. Het toestel is dit jaar geheel voorzien van een nieuwe kleurstelling in de vorm van de oranje leeuw. De oranje beschildering maakt het toestel opvallend in de lucht. Naast veel andere interessante deelnemers is voor veel bezoekers de deelname van de Avro Vulcan ongetwijfeld een hoogtepunt tijdens de vliegshow. Het toestel uit Engeland is de laatste nog vliegende Avro Vulcan van de 134 stuks die ooit gebouwd zijn.

Naast het de vliegshows en demonstraties spelen de Luchtmachtdagen een belangrijke rol bij de voorlichting aan schoolverlaters. Onder het motto 'Hangaar 3, the place to be' worden jongeren op een unieke manier geinformeerd over het werken bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook verzorgt de Defensie Topsport Selectie verschillende clinics. Tijdens de Luchtmachtdagen is ook aandacht voor het thuisfront van uitgezonden militairen. Partners en familieleden van uitgezonden militairen zijn speciaal uitgenodigd door Commandant Luchtstrijdkrachten en er wordt een live verbinding met het Air Task Force in Afghanistan tot stand gebracht. Nederlandse militairen zetten zich dagelijks in binnen- en buitenland in voor onze veiligheid. Dit is

niet altijd even zichtbaar voor het Nederlands publiek. Daarom laat Defensie elk jaar tijdens de open dagen aan het publiek zien hoe defensie zich wereldwijd inzet voor vrede en veiligheid. Dit jaar staat het thema 'goed werkgeverschap' centraal. Defensie is een werkgever die investeert in mensen. Defensie vraagt veel, maar biedt ook veel. Door opleiding en collegialiteit leren militairen het beste uit zichzelf en het team te halen. Het personeel is het belangrijkste kapitaal van Defensie en daarom krijgt goede zorg voor de medewerkers alle aandacht.

Voor mij begon het festijn rond de open dagen op donderdag al. Op donderdag was er een persdag waarbij de nadruk lag op het fotograferen van de binnen komende deelnemers en de oefeningen voor de open dagen. We werden op de perstribune geplaatst welke halverwege de baan te vinden is. Deze positie wordt door velen niet gezien als ideaal omdat je wat verder van de baan afstaat. Ook omdat de baan in de loop van de dag door de afstand geheel in de heat haze verdwijnt. Voor foto's op de rolbaan sta je hier echt perfect. Ik als helikopter fanaat werd echter op mijn wenken bediend toen ik zag dat recht voor onze neus alle helikopters zouden worden opgesteld. Alle helikopters kwamen vliegend naar deze locatie en de foto's waren dan ook geweldig. Als eerste kwam er een Nederlandse Lynx binnen later gevolgd door een Duitse Bolkow. Deze Bolkow zou voor mij de mooiste opnamen van de gehele open dagen opleveren door zijn geringe vlieghoogte boven het gras. Later in de middag kwamen er nog een Britse Navy Lynx en een Belgische A-109 binnen.

Op vrijdag ochtend was ik er op tijd bij. Om acht uur toen de poorten zich openden kon ik meteen een mooi plekje langs de baan zoeken waar ik de rest van de dag zou gaan staan. Ik was daar met een groepje van een kleine tien mensen die ik goed ken, dus de gezelligheid was er ook tijdens de vliegshow. De show werd geopend door een replica van de Wright Flyer waarmee de gebroeders Wright in 1903 als eerste mensen ooit een gemotoriseerde vlucht maakten in Kitty Hawk USA. Tijdens de ochtend uren was het vooral het lichte spul dat zou voorvliegen. Slechts een fighter stond er in de ochtend gepland. Dit was de Typhoon van de RAF. De vlieger van de Typhoon gaf een uitmuntende demo waarbij hij alles liet zien wat dit bijzondere vliegtuig kan. Rond het middag uur vond er de jaarlijkse airpower demo plaats waar dit jaar maar liefst 18 F-16's aan meededen. Met hoop gebulder kozen de Vipers steeds twee aan twee het luchtruim. Na de Airpower demo vloog Sheik zijn demo met de felgekleurde oranje demo F-16 gevolgd door de PC-7 demo. Wat later op de middag zou voor velen het hoogtepunt van de vliegshow de lucht in gaan. Het betrof hier de Avro Vulcan. Deze ex RAF bommenwerper van de V-Force was samen met de Victor en de Valiant de ruggengraat het Britse Bomber Command. Na een relatief korte aanloop steeg het grote vleugelvorige toestel op. Zijn demo leverde echt een paar hele fraaie opnamen op. De afsluiter van het vliegprogramma voor mij was de Mig-29 uit Polen. Ook dit toestel gaf een oorverdovende demo. Met een lange zwarte rookpluim achter zich raasde de Mig-29 laag over de baan heen.

Na twee geweldige dagen waren voor mij de open dagen van de luchtmacht 2009 weer voorbij. Het voordeel van de vrijdag ten opzichte van de zaterdag op de vliegshow is dat er op vrijdag niet zoveel mensen op de basis zijn. Je kunt dus overal net wat beter bij om je plaatjes te maken. Gelukkig hadden we goed op deze editie van de Luchtmacht open dagen, dus dat was mooi meegenomen en kwam de foto's te goede. Met weer de nodige gigabytes aan foto's op de kaart kon ik thuis weer aan de slag met de nabewerking van mijn opnamen. Na een goede reeks op Vliegbasis Volkel kan ik dus met een goed gevoel toe kijken naar de open dagen van 2010 op vliegbasis Gilze-Rijen.
Contact Facebook Youtube Airfighters Google+ Google Maps Over Runway 28 Blurb
© Copyright 2000-2018 AAM van Noye, Alle Rechten Voorbehouden