Terug
Runway 28 Runway 28 Runway 28 Runway 28

Letecké Útvar Ministerstva Vnútra; Bratislava-Ivanka, 11 juni 2010

Deel 5: De Slowaakse Regering; Tekst en Afbeeldingen door Alex van Noye

Het laatste bezoek tijdens mijn reis door Slowakije had ik op Bratislava-Ivanka op 11 juni 2010. Het ministerie van buitenlandse zaken in Slowakije heeft op dit veld twee Tu-154 en twee Yak-40 VIP toestellen voor de president en andere prominenten. Naast de regering staan hier ook een aantal Mil Mi-171’s van de politie gestationeerd.

Na de opsplitsing van de Tsjecho-Slowaakse republiek in 1993 werd de VIP vloot van het ministerie van binnenlandse zaken van dit land gestationeerd op de Internationale luchthaven van Bratislava. De Letecké Útvar Ministerstva Vnútra (Ministerie van Buitenlandse Zaken Luchtvaartdienst) is opgedeeld in twee eenheden namelijk: de VIP vlucht en de Politie. Voor de VIP Flight beschikt de Slowaakse regering over een tweetal Russisch gebouwde Tupolev Tu-154M en een tweetal ook Russisch gebouwde Yakovlev Yak-40 vliegtuigen. Deze eenheid werd voor het eerst opgenomen onder het ministerie van binnenlandse zaken als een aparte afdeling in 2005. De eenheid vervoerd vooral ambtenaren die in dienst zijn van de Slowaakse overheid en op diplomatieke missie zijn. De vliegtuigen zijn hierdoor dan ook beschilderd in de Slowaakse nationale kleuren en op de staart staat een grote afbeelding van het Slowaakse nationale wapen. Naast het vervoer van ambtenaren, voert de eenheid ook nog taken uit zoals onder andere commercieel personen vervoer. Dit gebeurd echt alleen wanneer het ministerie van binnenlandse zaken hier toestemming voor geeft omdat alleen vluchten in het belang van het land worden toegestaan.

De tweede eenheid die onder het ministerie van binnenlandse zaken valt is de politie luchtvaartdienst. Deze vlucht beschikt over een viertal Mil- Mi-171 Hip helikopters. Net voor de afsplitsing in 1993 had de Tsjecho-Slowaakse republiek een order openstaan voor een aantal Bo-105 Bölkows voor de Politie. In het algemeen werd het materieel van de Tsjecho-Slowaakse luchtmacht verdeeld in een verhouding van 2:1 over de luchtmachten van Tsjechië en Slowakije. De Bölkows gingen echter allemaal naar Tsjechië en om dit te compenseren ontving de Slowaakse politie een groter aantal Mil Mi-8 Hip helikopters. Deze helikopters werden namelijk verdeeld in een verhouding van 1:2 over de beide landen in het voordeel van Slowakije. De Slowaakse politie ontving toen vier Mil Mi-8 en zes Mil Mi-2 helikopters. Deze zijn ondertussen allemaal

uit dienst gesteld. In de tweede helft van de jaren negentig is de Mi-8 is vervangen door de modernere Mil Mi-171. Deze machines werden aangeschaft onder de aflossing van de Russische schuld. Tussen 2001 en 2004 werden deze vier Mi-171’s dan ook geleverd aan de Slowaakse overheid. De Mi-171 is een verbeterde variant van de Mi-17. Zo heeft de Mi-171 verbeterde motoren met meer vermogen wat de helikopter beter in staat stelt om te opereren onder moeilijke omstandigheden zoals in de bergen. De Mi-2’s zijn recentelijk buiten dienst gesteld en zullen in de nabije toekomst mogelijk worden vervangen door de nieuwe EC145 helikopter van de Europese bouwer Eurocopter. De helikopter van de politie worden vooral ingezet bij zoekacties, ongevallen en andere politie taken.

Aan het begin van de middag arriveerden we op de luchthaven van Bratislava voor een bezoek bij de VIP Flight en de Politie. Na een korte controle werden we door onze begeleider meegenomen naar het platform waar de twee Tupolev Tu-154’s stonden. Ik stond natuurlijk klaar om deze toestellen te gaan fotograferen, maar onze begeleider stond erop dat we eerst een aantal foto’s gingen maken in het vliegtuig. Toen ik eenmaal in het vliegtuig stond liep ik meteen door naar de cockpit van dit grote vliegtuig. Het was hier meer dag veertig graden omdat het vliegtuig stilstond in de brandende zon op het platform. Wel was er voldoende licht aanwezig om een aantal bijzondere foto’s te maken van de cockpit van de Tupolev. Na de cockpit te hebben gefotografeerd, liep ik naar achter om het bijzonder luxe interieur van dit toestel te aanschouwen. De grote luxe zetels waren gemaakt van leder in hoge kwaliteit. Het hele vliegtuig is zo ingericht dat de president zijn ambtelijke taak kan vervullen tijdens een vlucht met dit toestel. Eenmaal buiten op het platform werd de ladder voor het toestel weggehaald en kon ik de beide Tupolev’s goed op de foto zetten. Voor het tweede deel van het bezoek, liepen we naar de grote hangaar die tegen het platform aan stond. Hier binnen stonden twee Yak-140’s van de regering en een Mi-171 van de politie. Ook hier mochten we in de vliegtuigen kijken. De ingang van de Yak zit aan de achterkant van het toestel. Toen ik hierdoor liep kwam ik meteen in de ruimte voor de passagiers terecht. Ook dit toestel was net als de Tu-154 zeer luxe ingericht. Het was er erg donker waardoor ik foto’s moest nemen met een lange sluitertijd.

Het derde deel van het bezoek bestond uit een bezoek aan de politie welke het zelfde complex deelt als de regering. Toen ik de Mi-171 instapte, merkte ik pas hoe groot het vrachtruim is van deze helikopter. Nadat ik de binnenkant van de Mi-171 op de foto had staan, mocht ik uiteraard ook de buitenkant van het toestel fotograferen. In de volgende hangaar stonden twee Mi-171’s van de politie. Ook deze zette ik op de foto. Het was hier wel wat donkerder dan in de vorige hangaar, maar met behulp van mijn statief was dit geen probleem. Buiten stond een Mi-8 op het platform voor de hangaar. Dit toestel staat hier stored en wordt dus niet meer gebruikt door de Slowaakse politie. Naast de hangaar stonden nog meer storen helikopters waaronder vier Mi-2’s. Deze kleine groene machines zagen er nog erg goed uit en waren pas sinds kort uit dienst gesteld. Het is de bedoeling dat zij in de nabije toekomst worden vervangen door de EC145. De vier Mi-2’s stonden op het platform zonder rotor bladen. Ik maakte er een aantal mooie foto’s van. Ook de Mi-2 mocht ik van binnen zien toen ik daarom vroeg. De cockpit is nog aardig ruim voor zo’n kleine helikopter. Naast deze kleine helikopters stond nog een stored Mi-8. Na dit korte maar erg mooie bezoek aan de politie op Bratislava, zat mijn reis door Slowakije erop. Na het bedanken van onze begeleiders reden we door naar Budapest in Hongarije van waaruit we naar huis zouden vliegen. Mijn hele reis door Slowakije was zeer de moeite waard en ik heb een aantal bijzondere en unieke foto’s gemaakt.


Contact Facebook Youtube Airfighters Google+ Google Maps Over Runway 28 Blurb
© Copyright 2000-2020 AAM van Noye, Alle Rechten Voorbehouden


Flag Counter