Terug
Runway 28 Runway 28 Runway 28 Runway 28

Stop de Vijand & Arresteer Hem; Oirschotse Heide, 20 januari 2011

Actie met de 11e Luchtmobiele Brigade; Tekst en Afbeeldingen door Alex van Noye

Op donderdag 20 januari, was ik aanwezig bij een van de oefeningen van de 11 Luchtmobiel. Het doel van de oefening was het overmeesteren van bezetters en deze gevangennemen. Het scenario speelde zich af op de Oirschotse heide en op Fort Crèvecoeur. Ik was bij deze oefening aanwezig op de Oirschotse Heide.

In de week van 17 tot en met 21 januari 2011, vond er een grote oefening plaats van de 11e Luchtmobiele Brigade (11LMB). De oefening speelde zich af op twee locaties. De eerste locatie was het terrein van Fort Crèvecoeur. Dit terrein is gelegen aan de Maas in de buurt van Den-Bosch. Het tweede deel van de oefening speelde zich af op de Oirschotse Heide. De gezamenlijke oefeningen tussen het Defensie Helikopter Commando en de Luchtmobiele Brigade zijn weer hervat nu de uitzendingen naar Afghanistan zijn afgelopen. Door dit soort oefeningen staan de lucht- en land- machteenheden weer paraat voor een eventuele volgende uitzending. De afgelopen jaren zijn vooral de scenario’s die zich voltrokken in Afghanistan geoefend. Nu deze uitzending voorbij is, is het van belang dat de Nederlandse troepen ook weer gaan trainen op andere aspecten in de moderne oorlogvoering.

Het scenario tijdens het eerste gedeelte van de oefening bestond uit het over- meesteren van een tweetal bunkers die door criminelen werden bezet. De criminelen hadden zichzelf de bunkers toegeëigend. Dit is niet toelaatbaar en de autoriteit heeft daardoor besloten om de bunkers terug te vorderen met behulp van defensie. Tijdens dit conflict werden er ruim honderd infanteristen van de Charlie Tijgercompagnie van de 11e Luchtmobiele Brigade ingezet. Deze eenheid werd hierbij ondersteund door helikopters van het defensie helikopter commando. Dit deel van de oefening had de nadruk op het afzetten en oppikken van militairen in moeilijk begaanbaar terrein. De helikopters worden hier continue onder vuur genomen door vijanden. De Apaches hadden in dit scenario dan ook de taak om de transporthelikopters tijdens het landen en opstijgen te beschermen tegen vijandelijk vuur. Door de ligging van het fort en de vijandelijke activiteit, was het niet mogelijk om te landen met een Cougar in dit zeer kleine gebied. Om de militairen van de LMB toch te droppen werd de fast rope techniek gebruikt. Militairen laten zich dan langs touwen naar beneden zakken vanuit

de helikopter. De criminelen gebruikten ook afweergeschut van Russische makelij. De Apaches moesten deze batterijen eerst ongedaan maken om veilig te kunnen landen. Nadat de troepen aan de grond waren gezet, werd het fort snel ingenomen en werden de gevangenen afgevoerd per Chinook.

Het tweede deel van de oefening speelde zich af op de Oirschotse Heide. Hier was het scenario totaal anders. Tijdens dit deel van de oefening moest de eenheid een voertuig met een verdachte aanhouden en gevangen nemen. De verdachte was gewapend en op de vlucht. Om het voertuig te overmeesteren werden er twee scenario’s getraind. De eerste was met een stilstaand voertuig en de tweede met een rijdend voertuig. Bij het stilstaande voertuig zette de luchtmacht een Chinook in met aan boord militairen van de 11LMB. De militairen namen meteen positie in en overmeesterden het voertuig binnen enkele seconden. De bestuurder van het voertuig werd gearresteerd en meegenomen met de Chinook. Bij het volgende Scenario moest het voertuig tot stoppen worden gedwongen. De militairen van het 11e LMB kregen hierbij hulp van een Apache van het no 301 squadron. De Apache loste waarschuwingsschoten af voor het voertuig en ging vervolgens in een hover voor het voertuig om deze tot stoppen te dwingen. Vervolgens kwam weer de Chinook in beeld. Deze loste de militairen om de bestuurder gevangen te nemen. De Apache bleef in de buurt om de grondtroepen te beschermen.

Vandaag was het een mooie zachte winterdag. De zon scheen volop en ik wist dat er een aantal vliegbewegingen gepland stonden op de Oirschotse Heide. Al na een half uur verscheen de Foward Air Controller. Het was dus duidelijk dat ik meteen naar de juiste plaats was gelopen op de heide. De FAC-er wist mij te vertellen dat er een Chinook en een Apache gepland stonden voor vandaag. Na een paar minuten verscheen er een Chinook aan de horizon. In het midden van het terrein stond een Jeep opgesteld. Deze Jeep was het target. De Chinook vloog eerst een aantal rondjes om het terrein te verkennen. Nadat er een goede landingsspot was gevonden, liepen de militairen uit de Chinook meteen naar het voertuig toe en overmeesterden deze. Dit scenario werd vier keer herhaald en ik was in staat om de landende Chinook vanuit meerdere hoeken te fotograferen. Het zand waarin de Chinook landde was vochtig door de regen van de afgelopen dagen. De hoeveelheid opwaaiend zand was hierdoor wat minder. Dit kwam de foto’s ten goede. Nadat het scenario vier keer was geoefend, startte het tweede deel van de oefening op deze locatie.

Bij het tweede deel van de oefening verscheen er een Apache helikopter aan de horizon. Deze helikopter had de opdracht om het voertuig met de verdachte te stoppen. De Apache naderde het voertuig van achteren en loste een aantal waarschuwingssalvo’s. Het voertuig stopte en de Apache ging voor het voertuig tussen de bomen in een hover. Dit waren foto’s die ik al erg lang in gedachten had. De Chinook kwam wederom aanvliegen en liet weer de militairen uitstappen. Deze overmeesterden de verdachte en namen hem mee. Toen de Chinook vertrok, maakte de vlieger een zeer lage fly-by langs ons. Dit leverde mij de beste foto’s van de dag op. De Chinook scheerde op amper twintig meter afstond op een hoogte van maximaal drie meter voorbij. Tijdens de pass kregen we nog een groet van de loadmaster van deze zware helikopter. Dit scenario werd in totaal drie keer uitgevoerd. Ik was daardoor in staat om de helikopters uit meerdere hoeken te fotograferen. Bij de laatste landing verscheen de Chinook uit een andere richting. Na de zevende landing was de oefening voor vandaag afgelopen en verdwenen de helikopters weer in de richting van Gilze-Rijen. Met een aantal spectaculaire actiefoto’s op zak was dit een geslaagde start van het jaar 2011 voor mij.
Contact Facebook Youtube Airfighters Google+ Google Maps Over Runway 28 Blurb
© Copyright 2000-2019 AAM van Noye, Alle Rechten Voorbehouden