Terug
Runway 28 Runway 28 Runway 28 Runway 28

Helikopters van het 1 RHC; Phalsbourg, 18 september 2011

Aviation Légère de l'Armée de Terre; Tekst en Afbeeldingen door Alex van Noye

Het 1 RHC is een van de van oorsprong zeven Franse ALAT regimenten. Het regiment is gestationeerd op de Franse vliegbasis Phalsbourg en vliegt met de SA341 en SA342 Gazelle en de SA330 Puma. De helikopters van het 1 RHC zijn in het verleden al verschillende keren uitgezonden naar crisisgebieden in de hele wereld.

Het 1 RHC (1er Régiment d'Hélicoptères de Combat) is gestationeerd op de Franse vliegbasis Phalsbourg. Deze basis is een voormalige NATO basis die door de USAF werd gebruikt. De tradities van het 1 RHC zijn ontstaan aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Tijdens deze oorlog in Camp Valdahon wordt de 1er Groupe Aérien d’Observation d’Artillerie (1 GAOA) (1 Luchtobservatie voor Artillerie) opgericht op 20 november 1945. Al snel vertrekt deze nieuwe eenheid naar Indochina in februari 1946. Op 1 mei 1946 werd deze groep uitgerust drie squadrons met die elk vier Morane MS500 "Locust" vliegtuigen had. De eenheid zou hier strijden tegen de Viet Minh guerrilla in de jaren die volgden. Op 1 oktober 1950 wordt de naam van de eerste GAOA veranderd naar de naam 21e GAOA. De groep vliegt met acht MS500 in november van hetzelfde jaar. Het 21e GAOA nam deel aan de slag bij Dien Bien Phu tot 8 mei 1953. De groep werd daarna officieel ontbonden op 31 december 1953. Aan het begin van 1968 wordt er op Nancy een kleine liaison eskader opgericht als onderdeel van het d’Escadrille de Liaison du 1er Corps d’Armée (1erCA EL) (1e Legerkorps). De eenheid wordt vanaf juli 1969 moment een volwaardige eenheid die aangeduid wordt als het Groupe d’Aviation Légère du 1er Corps d’Armée (Luchtleger 1e Korps van de Landmacht). Het nieuwe 1 Corps wordt gebaseerd op de Franse vliegbasis Phalsbourg nadat de Amerikanen daar zijn vertrokken in hetzelfde jaar.

In het jaar dat volgde na de oprichting, nam het aantal vliegtuigen binnen de eenheid toe van zeven naar ruim 50 vliegtuigen. De eenheid vliegt met twee MH1521 "Broussard" vliegtuigen, 26 Allouette II helikopters, een Allouette III helikopter, vier Sikorsky H19 helikopters en 17 SA330 Puma helikopters. De helikopters zijn verdeeld over drie squadrons binnen het regiment. De eerste eenheid is een eenheid met aanvalshelikopters (Escadron d’Hélicoptères Légers d’Attaque). De tweede eenheid vliegt met transporthelikopters (Escadron d’hélicoptères de Manœuvre). De derde

eenheid is een verbindingseenheid (Escadrille de Commandement). De Sikorsky H19 werd op 29 juni 1971 uitgefaseerd bij het 1 Corps. De helikopters werden vanaf 1973 bij het regiment vervangen door de nieuwe Gazelle helikopter. Deze Gazelles worden in de rol van verkenners in gebruik genomen. De twee Broussards en de enige vliegende Allouette II bij de eenheid worden in de zomer van 1976 buiten dienst gesteld. Het zou echter niet lang duren voordat de Allouette III weer terug in dienst zou komen. In juli 1977 werden de Allouette II helikopters die waren uitgerust met de SS11 raket vervangen door de Allouette III met dezelfde wapens. De naam van het regiment wordt veranderd naar de huidige naam 1 RHC (1er Régiment d'Hélicoptères de Combat) (1 Regiment Gevechtshelikopters) in augustus 1977. Tussen 1982 en 1984 wordt de Allouette III volledig uitgefaseerd bij het 1 RHC. De helikopters worden vanaf dat moment vervangen door de SA342 Gazelle die is uitgerust met de HOT raket.

Het huidige 1 RHC bestaat uit zeven squadrons die elk hun eigen taken hebben. De eerste eenheid is het L’escadrille d’appui 1 (EHAP 1) (Ondersteuning Helikopter Squadron). Deze eenheid is uitgerust met de SA341 Gazelle. Deze helikopters kunnen worden uitgerust met een 20mm kanon ter ondersteuning van de grondeenheden. Het regiment heeft ook twee helikoptereenheden met aanvalshelikopters. Deze twee eenheden zijn Escadrilles d’Hélicoptères d’Attaque 1 en 2 (EHA 1 en EHA 2) (Aanvalshelikopter Squadron). Deze twee eenheden zijn uitgerust met de SA342L1 Gazelle. Deze variant van de Gazelle kan worden uitgerust met de HOT draadgeleide anti-tank raket. De helikopters van deze eenheid hebben een specifieke offensieve taak binnen het regiment. Voor het verkennen gebieden heeft het regiment een squadron. Deze eenheid is het Escadrilles d’Hélicoptères d’Reconnaissance (EHR 1) (Verkenningshelikopter Squadron). Deze eenheid is uitgerust met de SA342F Gazelle. Deze variant van de Gazelle is uitgerust met de nachtzichtkijker die bovenop de cockpit is geplaatst. De logistieke opdrachten worden gevlogen met de SA330 Puma. De Puma’s vliegen bij twee eenheden binnen het 1 RHC. Deze eenheden zijn het Escadron d’Hélicoptères de Manœuvre 1 en 2 (EHM 1 en EHM 2) (Transporthelikopter Squadron). Voor het verzamelen van inlichtingen heeft het 1 RHC EHM 4 in gebruik. Deze eenheid vliegt met de AS532 Horizon Cougar. Het 1 RHC heeft in totaal op dit moment 10 SA341 Gazelles, 18 SA342L1 Gazelles, 10 SA342F Gazelles en 16 SA330 Puma’s en 4 AS532L Horizon Cougars in gebruik.

De helikopters van het 1 RHC horen binnen de Franse landmacht bij de 4ème Brigade Aéromobile (BAM) (4e Luchtmobiele Brigade). De helikopters van het 1 RHC zorgen voor constante luchtmobiliteit van de grondtroepen van deze brigade. Het 1 RHC moet in staat zijn om zich in zijn geheel over een afstand van 1000 kilometer te verplaatsen en inzetbaar te zijn binnen 24 uur. De Gazelles van het regiment kunnen ruim 400 kilometer vliegen in ruim twee uur tijd zonder dat ze hoeven bij te tanken. Een volledig squadron moet zich binnen 6 uur op een afstand van 1000 kilometer kunnen inzetten. De internationale situatie in de wereld is veranderd sinds de jaren 80. Het 1 RHC moet net als andere ALAT eenheden deelnemen in verschillende in militair-humanitaire operaties. Deze missies vonden vaak plaats in gebieden die erg onstabiel zijn. Het 1 RHC nam deel aan Operatie Dessert Storm in Irak tijdens de Golfoorlog in 1991. Enkele andere acties waren de uitzendingen naar Somalië in 1993 en in het voormalige Joegoslavië in de context van de IFOR en KFOR en SFOR in de jaren 90. Aan het begin van 2000 zijn de helikopters van het 1 RHC ook diverse malen als versterking van de landmacht in Afrika gestationeerd in landen zoals Tsjaad, Djibouti, Kameroen en Gabon. De helikopter leveren in deze gebieden vaak luchtsteun aan de grondtroepen en zorgen voor stabilisatie doormiddel van aanwezigheid.
Contact Facebook Youtube Airfighters Google+ Google Maps Over Runway 28 Blurb
© Copyright 2000-2019 AAM van Noye, Alle Rechten Voorbehouden