Terug
Runway 28 Runway 28 Runway 28 Runway 28

Jagdbombergeschwader 33; Büchel, 12 juli 2012

Jachtbommenwerpers met een Missie; Tekst en Afbeeldingen door Alex van Noye

Op donderdag 12 juli 2012, stond er een bezoek aan de Duitse vliegbasis Büchel op het programma. Op deze basis staat het Jagdbombergeschwader 33 gestationeerd. Deze eenheid is uitgerust met de Tornado IDS. De Tornado’s van deze eenheid kunnen worden ingezet voor zowel conventionele als nucleaire taken.

De Duitse vliegbasis Büchel ligt bij de stad Cochem-Zell in de provincie Rheinland-Phalz. Op deze Duitse vliegbasis staat Jagdbombergeschwader 33 (JBG-33) gesta- tioneerd. Büchel is de enige Duitse vliegbasis die actief met kernwapens is uitgerust. De wapens zijn afkomstig van de Amerikaanse luchtmacht en wordt in NATO verband indien nodig ingezet door JBG-33. De geschiedenis van de Fliegerhorst Büchel, begon in 1954. De vliegbasis is gesticht door de Fransen die na de Tweede wereldoorlog deze regio in Duitsland controleerden. De Fransen zouden niet lang blijven omdat zij werk genoeg hadden bij het opbouwen van hun eigen land na de oorlog. Kort na het oprichten van de vliegbasis, werd de basis op 6 juni 1955 al teruggegeven aan de Duitse autoriteiten. Ruim 250 militairen worden op de basis gestationeerd en in 1957 wordt de infrastructuur van het veld drastisch verbeterd. In hetzelfde jaar wordt ook de Waffenschule der Luftwaffe 30 opgericht. De hoofdtaak van deze school is de opleiding van wapenspecialisten voor de Luftwaffe. De getrainde specialisten zullen na hun training ingedeeld worden bij de diverse operationele eenheden in Duitsland. De wapenschool had vanaf 1957 ook diverse vliegtuigen tot zijn beschikking. Deze toestellen waren van het type Republic F-84F Thunderstreak, Lockheed T-33 T-Bird en North American T-6 Texan. Vanaf juni 1958, werd de wapenschool omgedoopt tot Jagdbombergeschwader 33 (JBG-33). Tegenwoordig is Büchel een van de belangrijkste vliegvelden van de Duitse krijgsmacht. De wapen- school is tegenwoordig een onderdeel van JBG-33, er worden op deze basis dus nog steeds wapenspecialisten opgeleid.

Nadat Waffenschule der Luftwaffe 30 was omgedoopt tot JBG-33 in 1958, kreeg de eenheid ook een offensieve taak. JBG-33 zou zich volledig gaan specialiseren in het aanvallen van gronddoelen. Het grootste deel van de wapenschool werd verhuisd naar de vliegbasis Fürstenfeldbruck in de omgeving van München. JBG-33 was op dat

moment uitgerust met de Republic F-84F Thunderstreak die de Amerikanen in het kader van het Marshall plan hadden geleverd aan de Duitsers. De activering van het JBG-33 was de wedergeboorte van een offensieve Duitse luchtmacht. Tot nu toe mochten de Duitsers als gevolg van de Tweede Wereldoorlog geen offensieve luchtmacht hebben. Vanaf 1 juli 1958 behoort de West-Duitse Luftwaffe bij de NATO. De eerste taak van de eenheid werd een tactische offensieve taak. De eerste uitzen- ding vond plaats na een jaar in 1959 toen de eenheid werd uitgezonden naar Bandirma in Turkije. De eerste supersonische straaljager die zou vliegen vanaf Büchel, was de Lockheed F-104G Starfighter. De eerste Starfighters werden bij JBG-33 in dienst genomen in augustus 1962. In totaal zou de West-Duitse luchtmacht bijna 1,000 Starfighters in dienst nemen.

De Starfighter heeft uiteindelijk ruim 23 jaar dienst gedaan op vliegbasis Büchel. In totaal zijn er bij deze eenheid 231,900 vlieguren gemaakt op de F-104G. Vanaf 30 mei 1985 is JBG-33 gestopt met het vliegen met de Starfighter. De Panavia Tornado stond op het punt om de Starfighter te gaan opvolgen. De eerste Tornado werd geleverd in september 1985 op Büchel. JBG-33 krijgt de beschikking over de Tornado IDS, deze variant van de Tornado is gemaakt voor het aanvallen van gronddoelen. De Tornado IDS is aan het einde van de jaren 70 ontworpen als tactische aanvalsjager voor lage vlieghoogten. De Tornado is ontworpen door een consortium van Britse, Duitse en Italiaanse vliegtuigbouwers. De Tornado heeft in de rol van jachtbommenwerper de Starfighter volledig vervangen in Duitsland. JBG-33 is op dit moment verdeeld in 3 groepen die ieder hun eigen taken hebben. De eerste groep is de Flugbetriebstaffel. Deze groep bevat de beide vliegende staffels die bij JBG-33 horen. De tweede groep binnen JBG-33 is de Technische Gruppe. Deze groep is verantwoordelijk voor het technische onderhoud van de Tornado IDS en alle systemen die nodig zijn om de vliegtuigen te laten vliegen. Naast het technische onderhoud bevat de Technische Gruppe ook een technische school waar leerlingen worden opgeleid tot avionica specialist. De laatste groep is een Fliegerhorstgruppe. Deze groep bevat alle eenheden die nodig zijn om de vliegbasis veilig te laten functioneren. Zo zijn de bewaking en luchtverkeersleiding een onderdeel van deze groep.

Naast de conventionele aanvalstaken heeft JBG-33 als enige Duitse luchtmacht eenheid ook de nucleaire taak. Duitsland is van oorsprong geen nucleaire staat als het op wapens aankomt. Slechts een beperkt aantal landen in de wereld zijn een atoommacht, deze landen zijn: de Verenigde Staten, Rusland, China, Engeland, Frankrijk, Pakistan, India en Noord Korea. Naast deze atoommachten, zijn er een aantal landen in Europa die atoomwapens delen. De atoomwapens komen uit de Verenigde Staten en liggen in de bevriende landen opgeslagen. In tijd van oorlog zal wanneer het nodig is het bevriende land deze wapens gebruiken in NATO verband. De aanwezige atoomwapens in deze bevriende landen zijn officieel niet aanwezig. Enkele bevriende NATO landen van de VS die waarschijnlijk atoomwapens bezitten zijn België, Duitsland, Griekenland, Nederland en Turkije. De Duitse atoomwapens liggen op Büchel en worden in het doemscenario door de Duitse Tornado IDS van JBG-33 afgeworpen. De Tornado’s van de Luftwaffe zijn geschikt om de B61 thermo nucleaire bom te vervoeren. Dit wapen is een is ontworpen in 1961 in de Verenigde Staten. Deze bom werd vanaf 1968 in dienst genomen. Het wapen is een conventionele bom met een kracht van rond de 340 kiloton. De Tornado zal in zowel de conventionele als in de nucleaire rol nog ruim 10 jaar dienst doen op Büchel. De Tornado zal waarschijnlijk opgevolgd gaan worden door de EF2000 Eurofighter op deze basis. Tot die tijd voltooid de Tornado IDS nog uitstekend zijn taken.
Contact Facebook Youtube Airfighters Google+ Google Maps Over Runway 28 Blurb
© Copyright 2000-2019 AAM van Noye, Alle Rechten Voorbehouden