Terug
Runway 28 Runway 28 Runway 28 Runway 28

100 Jaar VVS, deel 7; Moskva - Zhykovskiy, 10 - 12 augustus 2012

Aanvalshelikopters in Actie; Tekst en Afbeeldingen door Alex van Noye

De aanvalshelikopters hebben een belangrijke taak binnen de VVS. In het verleden is het belang van sterke aanvalshelikopters aangetoond tijdens de Afghanistan oorlog. De VVS heeft 3 typen aanvalshelikopters in dienst, namelijk: de Kamov Ka-52 Alligator of Hokum B, de Mil Mi-24 Hind en de Mil Mi-28 Havoc.

De Russische gevechtshelikopters zijn in het verleden veelvuldig ingezet bij diverse gewapende conflicten. Vooral in Afghanistan hebben de helikopters een belangrijke rol gespeeld. De oorlog tussen de Sovjet Unie en Afghanistan duurde van 1979 tot en met 1989. Tijdens deze oorlog speelden vooral de Mi-8 Hip en de Mi-24 Hind een belangrijke rol. Deze 2 helikopters ware in die tijd de ruggengraat van de Russische helikoptervloot. Er zijn gedurende deze oorlog veel helikopters verloren gegaan omdat de Afghanen over Amerikaanse Stinger systemen beschikten. De Stinger is een raket die van de schouder van een soldaat gelanceerd wordt en is hitte zoekend. Vooral de Russische helikopters waren het slachtoffer van dit wapen omdat deze meestal laag vliegen. In totaal heeft de Russische luchtmacht 45 Hips en 74 Hinds verloren aan dit wapen. Ondanks deze verliezen bleek de Hind een erg effectief wapen te zijn op het slagveld. De Afghaanse regering kreeg vanaf 1979 de beschikking over de Mi-24 Hind om de Mujahideen guerrilla’s te bestrijden. Al snel mengde het Sovjet leger zich in de strijd tegen deze groepering. Dit leidde tot een bloedige oorlog tussen de Sovjets en de Afghaanse regering aan de ene zijde en de Mujahideen guerrilla’s aan de andere zijde. Door zijn grote slagkracht, kreeg de Mi-24 als snel de bijnaam Shaitan-Arba (Satans Wagen) van de Guerrilla’s. De Sovjet werden teruggetrokken uit het gebied toen in 1989 de Sovjet Unie viel. De rebellen namen de macht over in Afghanistan omdat het regeringsleger werd overdonderd zonder hulp.

De Kamov Ka-50 Black Shark (Ka-50 Чёрная акула) is een eenpersoons gevechts- helikopter van de Russische VVS. De NATO aanduiding voor deze helikopter is Hokum A. De helikopter is herkenbaar aan zijn dubbele contra roterende rotors. De Ka-50 werd aan het begin van de jaren 80 ontwikkeld als een mogelijke opvolger voor de Mi-24. De helikopter werd in 1995 in dienst genomen, maar er werden weinig helikopters gebouwd. Er zijn in totaal slechts 8 Ka-50’s gebouwd. Aan het einde van

de jaren 90 werd de Ka-52 ontwikkeld. Deze helikopter was een verbeterde variant van de Ka-50. De Ka-52 Alligator (Ka-52 Аллигатор) wordt door de NATO aangeduid als de Hokum B. Het concept van de helikopter was hetzelfde als de Hokum A, het enige verschil is dat de Hokum B 2 bemanningsleden heeft. De Hokum B is in samenwer- king met Israel Aerospace Industries ontworpen om te concurreren in de race voor een nieuwe Turkse gevechtshelikopter. De Ka-52 heeft naast de dubbele rotorcon- structie 4 ophangpunten voor externe wapens onder de vleugels en 2 aan de wingtips. De bewapening bestaat uit het vervoeren van 12 lasergeleide Vikhr anti tank raketten met een bereik van 8 km. Ook kunnen er rocketpods worden meegevoerd met S-8 of S-13 ongeleide raketten. Aan de rechterkant van de helikopter is een 30mm kanon bevestigd. Het kanon kan niet bewegen waardoor het een effectiever wapen is dan een turret die kan draaien. Op dit moment heeft de VVS 20 Ka-52 helikopters in dienst. De openstaande order bevat in totaal 140 helikopters voor de VVS. Deze toestellen moeten geleverd zijn voor 2020.

De Mil Mi-24 (Миль Ми-24) is een zware aanvalshelikopter van het Russische leger. De NATO codenaam voor de Mi-24 is Hind. De Mi-24 vloog voor het eerst in 1966. De eerste Hinds kwamen in dienst in 1972 bij de voormalige Sovjet luchtmacht. De Hind heeft 2 vleugels die geschikt zijn voor het dragen van wapens. De helikopter kan anti-tank rakketten, lichte raketten en externe gunpods meevoeren onder de vleugels. In totaal kan er 1,500kg aan externe last worden meegevoerd onder de vleugels. In de neus van de helikopter is een GSh-23mm of een GSh30mm kanon gemonteerd. De meeste Hind varianten dragen echter de 4 loops Yak-B 12,7mm Gatling Gun onder de neus. Naast het uitgebreide wapenarsenaal is de Hind ook in staat om 8 passagiers te vervoeren. De Hind is volledig ontworpen om zware gevechten te weerstaan. De rotorbladen zijn gemaakt van titanium en de romp van de helikopter is zwaar gepant- serd. De Mi-24 is al velen malen succesvol ingezet in crisisgebieden. De helikopter heeft uitstekende prestaties geleverd in de oorlog in Afghanistan. De Russische VVS heeft op dit moment naar schatting nog ongeveer 624 Mi-24’s in dienst. Het gros van deze serie bestaat uit de Mi-24V en de Mi-24PN. Voor het einde van 2014 moeten de 49 Mi-35M helikopters geleverd zijn aan de VVS. De Mi-35 is de exportvariant van de Mi-24. Deze helikopter is ook een geüpdatete versie van de Mi-24.

De Mil Mi-28 (Миль Ми-28) is een helikopter die volledig voor de offensieve rol is ontwikkeld. De NATO codenaam voor de Mi-28 is Havoc. De Mi-28 is de geoptimali- seerde variant voor de offensieve rol van de Mi-24 Hind. In 1972 begon de verdere ontwikkeling van de inmiddels in gebruik genomen Mi-24. Het herontwerp zou een aanvalshelikopter worden met een lagere transportcapaciteit. De werkelijke ontwik- keling van de Mi-28 begon in 1980 en in 1982 was het eerste prototype gereed. De Sovjet regering besloot echter om de Ka-50 verder te ontwikkelen in het nadeel van de Mi-28. In 1987 vloog het eerste prototype van de Mi-28A. In 1993 werd het programma van de Mi-28 afgelast. Pas in 2003 werd het programma weer opgestart en werd de Mi-28M ontwikkeld. De Mi-28M variant is qua techniek vergelijkbaar met de AH-64D Longbow. Ten opzichte van de Mi-28A heeft de Mi-28N de laatste moderne elektronica aan boord zoals de helm mounted display. De Mi-28 is de dubbelganger van de Amerikaanse AH-64 Apache. De standaard bewapening van de Mi-28 bestaat vooral uit een set van 8 Ataka rakethouders en 2 B-13L rocket pods. De rocket pods kunnen 5x een S-13 of 20x een S-8 raket bevatten. Onder de neus van de helikopter is standaard een 30mm chain gun bevestigd van het type Shipunov 2A42 Autocannon. De Russische VVS heeft op dit moment al 52 Mi-28 helikopters in dienst. De order bestaat in totaal uit 97 helikopters die aan het einde van 2014 geleverd moeten zijn.
Contact Facebook Youtube Airfighters Google+ Google Maps Over Runway 28 Blurb
© Copyright 2000-2019 AAM van Noye, Alle Rechten Voorbehouden