Terug
Runway 28 Runway 28 Runway 28 Runway 28

Fliegerstaffel 11 “Tigers”; Meiringen, 20 maart 2013

De Zwitserse Luchtmacht, deel 6; Tekst en Afbeeldingen door Alex van Noye

Fliegerstaffel 11 op de Zwitserse vliegbasis Meiringen is de Tiger eenheid van de Zwitserse luchtmacht. De eenheid is lid van de NATO Tiger Association. Dit is opmerkelijk, want Zwitserland is geen lid van de NATO. Fliegerstaffel 11 is deel van Fliegergeschwader 13 en is uitgerust met de McDonnell Douglas F/A-18 Hornet.

Net als veel andere fliegerstaffels in Zwitserland, start ook de geschiedenis van Flie-gerstaffel 11 in de moeilijke jaren kort voor de Tweede Wereldoorlog. De Zwitserse luchtmacht besloot om fors uit te breiden om zichzelf tegen het Duitse gevaar te wapenen. Zwitserland zou echter nooit betrokken raken bij de Tweede Wereldoorlog. Om de luchtverdediging te versterken, werden er drie nieuwe staffels opgericht door de Zwitserse overheid in 1938. Staffel 11 was al eerder opgericht als Fliegercom- pagnie 11 in 1925, maar werd in 1938 heropgericht. Het staffel heeft de eerst jaren gevlogen met de Fokker CV. Later aan het begin van de tweede Wereldoorlog, werd de eenheid werd al snel uitgerust met de Morane D-3801. Dit toestel was niet het meest ideale vliegtuig dat geschikt was voor de luchtverdediging. Kort na de oorlog zou Staffel 11 in 1949 het straaltijdperk binnen stappen toen de eenheid met de DH Vampire ging vliegen. De eenheid werd vanaf dit moment vast gestationeerd op de vliegbasis Alpnach. Vanaf 1952 werd de Zwitserse luchtmacht gereorganiseerd en zou de eenheid als Fliegerstaffel 11 verder gaan. De DH Vampire was in die tijd zijn tijd ver vooruit en was een moderne straaljager. De DH Vampire was een lichtgewicht luchtverdedigingsjager die in het Verenigd Koninkrijk was ontwikkeld.

De Britse Hawker Hunter was het eerste vliegtuig in Zwitserland dat in duikvlucht door de geluidsbarrière kon breken. Fliegerstaffel 11 stapte in 1958 over naar de Hawker Hunter. Toen Fliegerstaffel 11 overschakelde naar de Hunter, werd het staffel ver- plaatst van Alpnach naar Meiringen. Fliegerstaffel 11 vloog vanaf 1959 tot en met 1975 vanaf vliegbasis Meiringen met de Hawker Hunter. Toen de Hunter zijn intrede deed, kreeg Fliegerstaffel 11 ook de air to ground taak toebedeeld omdat de Hunter een multi-role gevechtsvliegtuig is. Vanaf 1975 zou de eenheid weer terug verhuizen naar Alpnach. Het staffel zou nog tot en met 1979 vliegen met de Hawker Hunter. Vanaf 1979 zouden de eerste Northrop F-5 Tigers geleverd worden aan Fliegerstaffel 11 op

Alpnach. De Hawker Hunter zou nog wel jaren lang in dienst blijven bij de Zwitserse luchtmacht, maar niet meer bij Fliegerstaffel 11. De F-5 was toen het toestel geïntro- duceerd werd aangekocht als een lichtgewicht multi-role vliegtuig. De hoofdtaak van de Tiger was het verdedigen van het luchtruim op lage en gemiddelde vlieghoogten. De rol van interceptor was niet geschikt voor het kleine toestel, deze rol werd in Zwitserland in die tijd dan ook vervuld door de Dassault Mirage III. De F-5 was echter ook geschikt als close air support vliegtuig voor de Zwitserse grondtroepen. In tegenstelling tot veel andere eenheden in Zwitserland, is Fliegerstaffel 11 een beroepsvlieger eenheid. In 1997 stopte de eenheid met het vliegen van de F-5 Tiger. In de 2 jaren die volgde, verhuisde het staffel van Alpnach naar Dübendorf. Vanaf 1999 startte Fliegerstaffel 11 daar met het vliegen van de McDonnell Douglas F/A-18 Hornet. De eenheid zou tot en met 2006 vanaf Dübendorf vliegen, daarna verhuisde de eenheid naar Meiringen.

Fliegerstaffel 11 staat tegenwoordig nog steeds gestationeerd op vliegbasis Mei- ringen. Deze vliegbasis biedt een aantal dagelijkse uitdagingen voor de F/A-18 vliegers van de eenheid. Fliegerstaffel 11 is samen met Fliegerstaffel 8 op Meiringen een onderdeel van Fliegergeschwader 13. Fliegerstaffel 8 is de militie-eenheid op Meiringen en is uitgerust met de Northrop F-5E Tiger. De hoofdtaak van Fliegerstaffel 11 is het verdedigen van het luchtruim van Zwitserland. Dit aspect van het vliegen wordt dagelijks geoefend door de F/A-18 bemanningen. Enkele keren per jaar worden diverse scenario’s geoefend waarbij er dan een volle week intensief samen wordt gevlogen met de militiestaffels. De militiestaffels hebben dan de Wiederholungskur- sus en vliegen intensief. Voor Fliegerstaffel 11 is dat ook een hele goede moge- lijkheid om diverse scenario’s te oefenen. Vaak vliegen de F/A-18 vliegers dan in de rol agressor. Terwijl de militie-eenheden in deze scenario’s het verdedigen van het land trainen, kunnen de F/A-18 eenheden hun offensieve taken trainen. De vliegers trainen naast de luchtverdediging ook het onderscheppen van vliegtuigen. De F/A-18 Hornet heeft meestal een tank onder de romp hangen met daarop de tekst 121.5. Dit is een algemene noodfrequentie in Zwitserland die continue beluisterd wordt. Op deze manier kan er effectief contact gezocht worden met de onderschepte vliegtuigen.

Naast de luchtverdedigingstaak, kunnen de F/A-18 Hornets van Fliegerstaffel 11 ook worden ingezet voor diverse offensieve taken. Over het algemeen zullen deze taken zich beperken tot verdedigende offensieve taken omdat dit het beleid van de Zwitserse regering is. De belangrijkste taak hierbij is het steunen van de grondtroepen. Hoewel de F-5 Tiger meer geschikt is voor de close air support taak, is de F/A-18 Hornet een uitstekende aanvalsjager. De F/A-18 is van oorsprong ontworpen als een multi-role gevechtsvliegtuig dat ingezet wordt als jachtbommenwerper. De F/A-18 is het enige vliegtuig binnen de Zwitserse luchtmacht dat in staat is om over grote afstanden aanvallen te doen. Fliegerstaffel 11 is sinds 2004 een volledig lid van de NATO Tiger Association. Ondanks dat Zwitserland geen NATO lidstaat is, is de eenheid wel toegelaten tot deze organisatie omdat Zwitserland een betrouwbare bondgenoot is van de NATO lidstaten. De badge van Fliegerstaffel 11 bestaat uit een tijgerkop in een zwarte cirkel. Het full membership van de NATO Tiger Association van Fliegerstaffel 11 werd uitgereikt aan de eenheid tijdens de Tigermeet van 2004 op de Duitse vliegbasis Schleswig-Jagel. Het lidmaatschap van de Tiger Association biedt de vliegers van Fliegerstaffel 11 veel mogelijkheden om te trainen in een internationaal verband. De eenheid heeft in Zwitserland verreweg de meeste ervaring in het buitenland doordat het elk jaar deelneemt aan de NATO Tigermeet. De eenheid heeft in 1982 op Gütersloh en in 2008 op Ladivisiau de Silver Tiger Trophy gewonnen.
Contact Facebook Youtube Airfighters Google+ Google Maps Over Runway 28 Blurb
© Copyright 2000-2018 AAM van Noye, Alle Rechten Voorbehouden