Terug
Runway 28 Runway 28 Runway 28 Runway 28

Les Diables Rouges; Beauvechain, 29 april 2013

De Marchetti’s van de Rode Duivels; Tekst en Afbeeldingen door Alex van Noye

De 4 Marchetti’s van de Rode Duivels uit België, zijn tegenwoordig een bekende verschijning op diverse airshows in West-Europa. Elk jaar toeren de Rode Duivels door Europa waar zijn hun demo vliegen. De Rode Duivels zijn voor het eerst opgericht in 1957 toen het team werd uitgerust met de Hawker Hunter.

Bij de Belgische luchtmacht is het vliegen van demonstraties en vliegshows altijd al een grote traditie geweest. De Belgische luchtmacht is vaak vertegenwoordigd op diverse vliegshows met onder andere heet F-16 Fighting Falcon display team en de August A-109 display. Naast deze teams van tegenwoordig is het meest beroemde team toch wel het Les Diables Rouges display team Dit team wordt in Vlaanderen ok wel de Rode Duivels genoemd. De naam Rode Duivels staat symbool voor alles wat Belgisch is. Zo wordt ook het nationale voetbal team aangeduid als de Rode Duivels evenals een van de traditionele bieren uit België. De bijnaam voor het Belgische vletbalteam is in 1906 bedacht door een redacteur van het Belgische sportblad La Vie Sportive. Sinds dit moment is de naam Rode Duivels een heel eigen leven gaan leiden in België. De naam Rode Duivels staat ook centraal wanneer het gaat om de bijna onmogelijke samenwerking tussen de Walen en de Vlamingen. De Rode Duivels worden als display team van de Belgische luchtmacht voor het eerst opgericht in 1957. Het display team werd in die tijd uitgerust met de Britse Hawker Hunter. Het team zou de naam Rode Duivels echter pas in 1959 ontvangen. De Hunters van het team werden al snel voorzien van een felrode kleur. Aan de onderkant van de vleugels werden de kleuren van de Belgische vlag aangebracht. Het display team zou met de Hawker Hunter blijven vliegen tot 1963 toen door de komst van de F-104G Starfighter het team werd opgeheven. Het team had al die jaren gevlogen met 9 toestellen.

Het zou echter slechts 2 jaar duren voordat het team weer heropgericht zou worden. In 1965 wordt het aerobatics team de Rode Duivels weer opgericht op de Belgische vliegbasis Brustem. Het vernieuwde display team zou gaan vliegen met 5 Fouga CM170R Magisters. Het team zou wederom veel demonstraties vliegen op diverse vliegshows in West-Europa. De Fouga was in die tijd een van de belangrijkste vlieg- tuigen van de Belgische vliegeropleiding. De Fouga Magister is een tweepersoons

trainingsvliegtuig dat in de jaren 50 voor de Franse luchtmacht was ontwikkeld. De Belgische luchtmacht schafte in totaal 50 Magisters aan voor de opleiding van militaire vliegers. De vliegtuigen werden gestationeerd op vliegbasis Brustem dat naast Sint-Truiden in Limburg ligt. In 1972 en 1973 hebben de Rode Duivels slechts met 2 vliegtuigen demonstraties gevlogen door de oliecrisis die toen actueel was. De 5 Fouga’s van de Rode Duivels zouden demonstraties vliegen tot het einde van 1977. Het display team werd toen uiteindelijk opgeheven door de komst van de Alpha-Jet bij de Belgische luchtmacht. Een aantal Fouga’s hebben tot het einde van hun carrière in België in de kleuren van de Rode Duivels gevlogen. De Fouga’s die in e kleuren van de Rode Duivels vlogen, gaven wel nog veel solo demonstraties op diverse airshows. Karakteristiek voor deze demo was de take-off waarbij de Fouga met ingetrokken landingsgestel erg laag over de baan vloog.

Op enkele solo optredens van de Fouga na zou het tot 2011 duren voordat het display team weer nieuw leven werd ingeblazen. Het vernieuwde Rode Duivels display team werd uitgerust met 4 SF260 Marchetti’s. Dit lichte toestel wordt gebruikt voor de ele- mentaire vliegeropleiding. De SF260 Marchetti is aan het begin van de jaren 60 door de Italiaanse vliegtuigbouwer Aermacchi ontwikkeld als een licht trainingsvliegtuig. Tijdens de elementaire opleiding leren de vliegers basis manoeuvres met het vlieg- tuig en ook leren ze vliegen op instrumenten. Het toestel kwam in 1969 in dienst van de Belgische luchtmacht. De luchtmacht kocht in eerste instantie 36 vliegtuigen die later werden uitgebreid met nog eens 10 vliegtuigen. De Marchetti’s werden gesta- tioneerd op de Belgische vliegbasis Goetsenhoven. Goetsenhoven ligt niet ver van Beauvechain vandaan waar de Marchetti’s tegenwoordig staan gestationeerd. Van oorsprong waren de Belgische Marchetti’s groen met bruin gecamoufleerd. Aan het einde van de jaren 90 zijn de toestellen allemaal geel gespoten. De Marchetti’s die in 2011 in de kleuren van de Rode Duivels werden gespoten, dragen exact hetzelfde kleurenschema als de Fouga Magister van het demo team in de jaren 60 en 70. Naast het bekende rode kleurenschema kregen ook deze Marchetti’s de traditionele haaienbek onder de neus. De gele Marchetti’s van het 1 Wing dragen deze haaienbek al jaren onder de neus van het toestel. Op de romp achter de cockpit staat het wapen van België afgebeeld met de gele leeuw in het zwarte schild.

Ongeveer 2 jaar voordat de Rode Duivels werden heropgericht, werd er op initiatief van de Commanding Officer van het 5 Smaldeel de formatie Heartship Red opgericht. Ook deze formatie bestond uit 4 Marchetti’s. Dit team vliegt zijn eerste publiekelijke optreden op de defensie dagen van Florennes in 2008 en de open dagen op Kok- sijde. De Heartship Red Marchetti’s zijn gewoon geel zoals alle toestellen. Het enige verschil met de normale toestellen is de rode staart en de verwijderde haaienbek op de Marchetti. De Heartship Red formatie ontvangt in 2009 de goedkeuring van de Generale Staf en wordt een onderdeel van de opleiding van de vliegers binnen het no 1 Wing. Door het opheffen van een aantal beperking, maakt het Heartship Red team in 2010 een nieuw vliegprogramma. Dit vliegprogramma is veel dynamischer dan de eerder getoonde demonstraties. Het jaar 2010 is het laatste jaar waarin de Heartship red formatie optreed. In 2011 werd het display team de Rode Duivels nieuw leven ingeblazen ter ere van de 65ste verjaardag van de Belgische Luchtmacht. De Heartship red formatie wordt gezien als de aanstoot om de Rode Duivels opnieuw op te richten bij de Belgische Luchtmacht. De 4 Marchetti’s van de Rode Duivels uit België, zijn tegenwoordig een bekende verschijning op diverse airshows in West-Europa. De Rode Duivels worden gevlogen door de beste vlieginstructeurs van het no 1 Wing dat op Beauvechain in gestationeerd.


Contact Facebook Youtube Airfighters Google+ Google Maps Over Runway 28 Blurb
© Copyright 2000-2020 AAM van Noye, Alle Rechten Voorbehouden


Flag Counter