Terug
Runway 28 Runway 28 Runway 28 Runway 28

Het Marine One Konvooi; Rotterdam-Zestienhoven, 25 maart 2014

President Barack Obama bezoekt de NSS; Tekst en Afbeeldingen door Alex van Noye

De Amerikaanse president Barack Obama was tijdens de Nuclear Security Summit (NSS2014) aanwezig bij de onderhandelingen. Om hem rond te vliegen door Neder- land waren er twee VH-60N Whitehawk helikopters ingevlogen naar Rotterdam Airport. Deze helikopters werden ondersteund door zes UH-60 Blackhawks.

Op 24 en 25 maart 2014 werd de internationale conferentie de Nuclear Security Summit (NSS2014) gehouden in het World Forum in Den-Haag. Ruim 58 wereldleiders kwamen bijeen om afspraken te maken over het voorkomen van nucleair terrorisme. De onderhandelaars van de deelnemende landen hadden al een concept overeen- komst samengesteld die door de regeringsleiders zouden worden besproken. Naast de NSS werd er ook een bijeenkomst georganiseerd door de G7 landen in Den-Haag. Alleen de Russische regering was hierbij deze keer niet welkom door de escalatie op de Krim in Oekraïne. De luchthaven Schiphol wordt tijdens de NSS de locatie waar alle regeringsleiders arriveren. De regeringsleiders arriveerden in het weekend voor de top. De vliegtuigen van de regeringsleiders werden allemaal geparkeerd op de Polder- baan van Schiphol om zo het overige lijnverkeer niet te storen. De hele Randstad werd tijdens de summit zwaar beveiligd door de Nederlandse politie en defensie. Zo waren er rondom de luchthaven Schiphol diverse luchtafweerbatterijen ingericht om het vliegveld tegen en eventuele aanslag te verdedigen. Ook zaten er tijdens de top 24 uur per dag twee bewapende Nederlandse F-16’s in de lucht om de Randstad te bevei- ligen. Tijdens de top was de in de gehele gemeente Haarlemmermeer een noodver- ordening van kracht. Een van de hoogtepunten van de beveiliging was de aankomst van de Amerikaanse president Barack Obama.

Ter voorbereiding voor de Nucleair Security Summit (NSS) in Den-Haag, werd de presidentiele vloot ingevlogen naar Nederland. Het grond materiaal dat nodig is voor de ontvangst van president Obama, werd in de week voor de NSS ingevlogen op Schiphol door diverse C-17’s van de March Air Force Reserves en de Stewart Air National Guard. De lading bestond vooral uit presidentieel personeel en beveiligings- personeel en de limousines van de president. De limousine van de Amerikaanse president staat bekend als “The Beast” en is een zwaar gepantserde luxe limousine.

Ter voorbereiding zijn er ook een tweetal VH-60N Whitehawks ingevlogen naar Rotterdam Airport door de C-17’s van Charleston Air Force Base. Deze presidentiele helikopters van HMX-1 van het United States marine Corps (USMC) zullen tijdens de NSS de president rondvliegen naar de diverse locaties die bezocht zullen worden. Rotterdam Airport is het toegewezen vliegveld voor de Amerikaanse helikopters tijdens de NSS. De twee Whitehawks worden tijdens de NSS ondersteund door zes UH-60 Blackhawk helikopters die afkomstig zijn van de Duitse Army basis Wiesbaden. Deze Blackhawks zijn van het 1st Battalion, 214th Aviation Regiment (1-214 AVN) en zijn vliegend vanuit Duitsland via Geilenkirchen gearriveerd op Rotterdam Airport. Deze helikopters zullen het beveiligingspersoneel dat met Obama meevliegt vervoeren tijdens de NSS. Er zal tijdens de NSS ook een Nederlandse AW-139 van het Korps landelijke politiediensten meevliegen met het Amerikaanse konvooi.

De Amerikaanse vliegers kennen het Nederlandse luchtruim niet goed genoeg om in deze korte tijd de procedures en routes te verkennen. De AW-139 politie helikopter zal dus voorop vliegen en de Amerikanen naar hun landingsgebied loodsen om de president daar veilig af te zetten. Op donderdag 20 maart werd het Nederlandse luchtruim verkend door de Amerikaanse vliegers. Er vertrokken in totaal negen heli- kopters vanaf Rotterdam. De formatie bestond uit twee VH-60 Whitehawks, zes UH-60 Blackhawks en een AW-139 van de KLPD. Tijdens deze vlucht werd het scenario geoefend dat tijdens de NSS gevlogen zal worden met de president aan boord. Ook werd deze testvlucht gebruikt om de twee VH-60 helikopters die de dag ervoor in elkaar waren gezet te testen op technisch vlak. De helikopters hebben een formatie- vlucht gemaakt over het westen en het zuiden van Nederland om het terrein te verkennen. Naast de uitgebreide Amerikaanse beveiliging kan het helikopterkonvooi eventueel nog extra beveiligd worden met de Nederlandse Apaches indien dit nodig is. Het Nederlandse Defensie Helikopter Commando (DHC) heeft op voormalig Marine- vliegkamp Valkenburg een aantal helikopters staan die elk moment ingezet kunnen worden. In totaal staan er zes Apaches, vier Cougars en vier Chinooks op Valkenburg stand-by. Op zaterdag 22 maart stond er nog een oefenvlucht van de formatie gepland. Deze vlucht werd echter afgelast door het slechte weer op dat moment.

Op maandag 24 februari om 10 uur in de ochtend arriveerde Air Force One op Schiphol met aan boord de Amerikaanse president Barack Obama. Het vleigtuig van de Amerikaanse president is van het type VC-25 en is een gemodificeerde Boeing 747 die speciaal is ingericht als vliegend commando centrum voor de president. De VC-25 maakt deel uit van de presidentiele vloot die is ingedeeld bij het 89th Airlift Wing op Andrews Air Force Base in Maryland in de Verenigde Staten. Er zijn in totaal twee vliegtuigen van het type VC-25 in dienst bij de USAF. Wanneer het toestel een trans-Atlantische vlucht maakt, wordt het toestel geëscorteerd door twee tot vier gewapende gevechtsvliegtuigen. Meestal zijn deze vliegtuigen F-15 Eagles van de USAF. Na zijn landing op Schiphol, werd Obama met zijn limousine the Beast naar De-Haag gereden. Na zijn ontvangst bij de Nederlandse regering, stond er voor Obama een bezoek aan het Rijksmuseum in Amsterdam op het programma. Voor dit unieke bezoek aan de Nederlandse hoofdstad, werd de helikoptervloot ingezet. De helikopters vertrokken vanaf Rotterdam Airport en zouden in Amsterdam landen op het Museumplein midden in het centrum van de stad. Het plein voor de ontvangst van Obama helemaal ingericht als een zwaar beveiligde landing zone. Na het bezoek van de Amerikaanse president aan het museum, is hij weer per helikopter vertrokken naar Den-Haag. Na deze vlucht zat de taak voor de helikoptervloot erop en konden de toestellen op woensdag 26 maart weer worden terug gevlogen naar de USA.
Contact Facebook Youtube Airfighters Google+ Google Maps Over Runway 28 Blurb
© Copyright 2000-2019 AAM van Noye, Alle Rechten Voorbehouden