Terug
Runway 28 Runway 28 Runway 28 Runway 28

De Kazachstaanse Luchtmacht; Astana, 22 - 25 mei 2014

De Kazachstaanse Strijdkrachten, deel 2; Tekst en Afbeeldingen door Alex van Noye

De luchtmacht van Kazachstan heeft verschillende typen gevechtsvliegtuigen in gebruik. Het grootste deel van de luchtverdedigingsjagers staan in het zuiden en het oosten van het land gebaseerd. De offensieve vliegtuigen staan veelal in het zuiden gestationeerd aan de grenzen met Kirgizië, China en Tadzjikistan.

Een van de onderscheppingsjagers van de Kazachstaanse luchtmacht is de MiG-23 “Flogger”. De toestellen zijn afkomstig uit de tijd van de voormalige Sovjet Unie. De MiG-23MLD was een van de laatste onderscheppingsjagers van de derde generatie die in dienst trad bij de Russische luchtstrijdkrachten. Na de val van de Sovjet Unie, kwamen de MiG-23MLD en de MiG-23UB in dienst bij de Kazachstaanse luchtmacht. De MiG-23MLD “Flogger K” is tegenwoordig uit dienst gesteld en de vliegtuigen staan in de storage ergens in Kazachstan. De MiG-23UB “Flogger C” wordt in Kazachstan gebruikt als een tactische trainer voor de gevorderde jachtvlieger opleiding. Na de training op de L-39 zullen de aankomende jachtvliegers trainen op de MiG-23UB. De Kazachstaanse luchtmacht heeft nog drie MiG-23UB’s in gebruik. De MiG-27 is de grondaanval versie van de MiG-23. De Kazachstaanse luchtmacht heeft op dit moment nog twaalf MiG-27M “Flogger J” vliegtuigen in gebruik. De Flogger J is een goedko- pere export variant van de MiG-27K en een sterk verbeterde variant van de MiG-23BN. Het toestel is uitgerust met electronic countermeasure apparatuur en was in staat om geavanceerde air to ground wapens mee te voeren. Het grote verschil met de MiG-23 is dat de MiG-27 geen radar heeft. Alle Flogger varianten staan allemaal gestationeerd op Aktobe Air Base in het noordwesten van het land. Aktobe Air Base wordt in Kazachstan aangeduid als de 604th Air Base. De verwachting is dat de MiG-23 en de MiG-27 de komende jaren nog in dienst blijven omdat er geen ander toestel is binnen de Kazachstaanse luchtmacht dat als tactische trainer kan fungeren.

De MiG-29 “Fulcrum” is een luchtverdedigingsjager bij de Kazachstaanse Luchtmacht. In vergelijking de Russische MiG-29’s, zijn de Kazachstaanse Fulcrums in een helder blauw camouflagepatroon gespoten. De Kazachstaanse MiG-29’s zijn verdeeld over twee vliegvelden in het land. De meeste MiG-29’s van de Kazachstanen staan op Zhetygen Air Base dat wordt aangeduid als het 600th Air Base. Dit vliegveld ligt in de

Almaty Oblast in het zuiden van het land. Het tweede vliegveld waar de MiG-29 gestationeerd staat is Shymkent Air Base dat aangeduid wordt als de 602nd Air Base. Dit vliegveld ligt in het Shymkent Oblast in het zuiden van het land vlakbij de grens met Oezbekistan en Kirgizië. De Kazachstaanse luchtmacht heeft vermoedelijk nog 39 Fulcrums in dienst. Vijf van deze vliegtuigen zijn van de variant MiG-29UB en 34 vliegtuigen zijn van de MiG-29A variant. De belangrijkste onderscheppingsjager van de Kazachstaanse luchtmacht is de MiG-31 “Foxhound”. Kazachstan is naast Rusland het enige land dat met de MiG-31 vliegt. De MiG-31 staat gestationeerd op Karaganda Air Base in het noord oosten van het land. Karaganda wordt in Kazachstan aangeduid het 610th Air Base. De MiG-31 is een vliegtuig dat erg veel onderhoud nodig heeft en is daarom een moeilijk te opereren vliegtuig voor de Kazachstanen. Van de 29 MiG-31’s in het land zijn er nog negen in dienst. Oorspronkelijk werden er in 2010 tien vlieg- tuigen geüpdatet naar de MiG-31M standaard. De overige MiG-31’s staan in storage op Karaganda en op Semipalatinsk in het noord oosten nabij de Russische grens.

De Sukhoi Su-27 “Flanker” is de belangrijkste luchtverdedigingsjager van de Kazach- staanse luchtmacht. De Flanker is een vliegtuig van de vierde generatie en is een echte luchtoverwicht jager. Het van oorsprong Russische gevechtsvliegtuig, kwam in dienst van de Sovjet luchtmacht in 1985. Na de val van de Sovjet Unie bleven er 30 vliegtuigen achter in Kazachstan. De luchtmacht van Kazachstan heeft 22 Su-27 en acht Su-27UB gevechtsvliegtuigen in gebruik. Er zijn in totaal twaalf Flankers naar de Su-27M2/BM standaard gebracht. De belangrijkste taak voorde Su-27 in Kazachstan is de luchtverdedigingstaak. Ook is het toestel erg geschikt voor de rol van escortejager voor diverse aanvalsvliegtuigen. De Flankers staan in Kazachstan verdeeld over twee vliegvelden. Het grootste vliegveld waar de Su-27 staat is Aktobe dat bekend staat als de 604th Air Base en ligt in het noordwesten van het land. Op dit veld staat ook de MiG-23 gestationeerd. De tweede vliegbasis waar de Flanker gestationeerd is, is Aktau Air Base dat bekend staat als de 605th Air Base. Aktau ligt in het zuidwesten van het land in de buurt van Oezbekistan en Turkmenistan. Aktau is het jongste militaire vliegveld in Kazachstan. Het vliegveld werd pas in 2011 ingericht voor de Su-27. De Flanker werd op dit vliegveld gestationeerd omdat de Kazachstaanse regering de behoefte had aan een sterkere luchtmacht in het westen van het land. Het vliegveld werd stevig vernieuwd voor de komst van de Su-27 op Aktau.

Het grootste aanvalsvliegtuig van de Kazachstaanse luchtmacht is de Su-24 “Fencer”. De Fencers zijn net als veel andere vliegtuigen een erfenis van het Sovjet tijdperk. In totaal ontving de Kazachstaanse luchtmacht 25 Su-24 Fencers. De Su-24 “Fencer” is een jachtbommenwerper en is vergelijkbaar met de Amerikaanse F-111. Het toestel is geschikt voor snelle aanvallen op alge hoogten. De Fencer is een stevig vliegtuig dat helemaal volgehangen kan worden met air to ground wapens zoals rocket pods en bommen. Een deel van de Fencers is door de jaren heen naar de Su-24M en Su-24MR standaard gebracht. De Fencers staan op dit moment allemaal in storage sinds 2010. De Su-24’s staan op Zhetygen Air Base in het zuiden van het land dat wordt aangeduid als het 600th Air Base. Naast de Su-24, heeft de Kazachstaanse luchtmacht ook nog 14 Su-25 “Frogfoot” jachtbommenwerpers in dienst. De luchtmacht heeft twaalf Su-25 en twee Su-25UB Frogfoots in gebruik. De primaire taak van de Su-25 is het leveren van luchtsteun aan grondtroepen. De Su-25 is een vleigtuig dat zich voornamelijk in dienst Rusland heeft bewezen als een erg efficiënt aanvalsvliegtuig. De Kazachstaanse Frogfoots staan allemaal gestationeerd op Shymkent Air Base in het zuiden van het land aan de grens met Kirgizië en Tadzjikistan. Shymkent wordt in Kazachstan aangeduid als de 602nd Air Base.
Contact Facebook Youtube Airfighters Google+ Google Maps Over Runway 28 Blurb
© Copyright 2000-2019 AAM van Noye, Alle Rechten Voorbehouden