Terug
Runway 28 Runway 28 Runway 28 Runway 28

De Kazachstaanse Border Guard; Astana, 22 - 25 mei 2014

De Kazachstaanse Strijdkrachten, deel 5; Tekst en Afbeeldingen door Alex van Noye

De Border Guard van Kazachstan is de organisatie die met behulp van voertuigen, helikopters en vliegtuigen de grensovergangen met de buurlanden van het land bewaakt. Met redelijk beperkte middelen weet de Border Guard de enorm lange grenslijnen van het land dicht te houden van smokkelaars en illegale mensen.

De Kazachstaanse Border Guard (Қазақстан Республикасының Шекара қызметі) bestaat tegenwoordig uit ruim 4700 medewerkers. De organisatie bestaat sinds het uiteenvallen van de Sovjet Unie als een zelfstandig onderdeel vanaf 1992. Na de val van de Sovjet Unie, heerste er grote chaos in de voormalige lidstaten. De Border Guard werd opgericht om de grenzen van het nieuwe zelfstandige land te bewaken. De Border Guard is verantwoordelijk voor het bewaken van de nationale grenzen op het land, aan zee en aan de rivier grenzen tegen smokkelaars en mensen die illegaal de grens passeren. De Kazachstaanse Border Guard beschermt ook de nationale economie en het milieu van het land. De Border Guard werkt om die redenen nauw samen met de regionale departementen en het ministerie van binnenlandse zaken. Er zijn in Kazachstan meer dan 160 officiële grensovergangen die door de Border Guard worden beheerd. Ruim 50 van die overgangen zijn niet gemakkelijk te passeren, omdat buurland Oezbekistan de grenzen dicht heeft gegooid met Kazachstan. Naast de grensovergangen op het land en de vliegvelden, beheert de Border Guard ook de grenzen aan het water in het Kaspische Zee gebied. De Border Guard heeft een kleine maritieme vloot voor patrouilles om deze grenzen te bewaken.

Het hoofdkwartier van de Kazachstaanse Border Guard is gevestigd in Astana. Naast het hoofdkwartier zijn er nog vier regionale Border Guard vestigingen in het land. De eerste vestiging is Ontustik in het zuid-Kazachstaanse Oblast voor het beheer van de Kazachstaanse en Oezbekistaanse grens, het hoofdkwartier voor deze vestiging zit in Shymkent. De tweede vestigingsregio is Soltustik Oblast in het noorden van Kazachstan waar de Russische grens wordt bewaakt, het hoofdkwartier zit in Ust-Kamenogorsk. De derde vestiging zit in de Batys in het Mangystau Oblast aan de Kaspische Zee Sea voor de bewaking van de Russische grens in het Uralsk Oblast, het hoofdkwartier zit in Aktau. De vierde en laatste regio is het Shygys Oblast in het

oosten van Kazachstan voor de bewaking van de Chinese en Kirgizische grens, het hoofdkwartier zit in Almaty. Elk regionale Border Guard departement heeft ver- schillende detachementen (Пограничный Oтряд) die elk verantwoordelijk zijn voor de bewaking van 40 tot 100 kilometer grens. De belangrijkste trainingsfaciliteit van de Border Guard is het Militaire Training Instituut in Almaty. Het is een vierjarige opleiding voor agenten die gaan dienen bij het comité voor nationale veiligheid en de Border Guard. De kadetten worden allround getraind in veiligheid en worden na hun training aangesteld als Border Guard en ontvangen een Bachelor diploma. De agenten worden zelden ingezet in regio’s waar ze zijn opgegroeid en ze worden elke drie jaar opnieuw ingedeeld bij een nieuwe grenseenheid in het land.

Naast de eenheden op de grond, heeft de Kazachstaanse Border Guard ook nog eens een aantal vliegende eenheden. De Border Guard is in totaal gestationeerd op vier vliegvelden in Kazachstan. Drie van deze velden liggen rondom Almaty. Op het vliegveld van Almaty staan An-26’s en An-72/74 vliegtuigen voor patrouilles. Op het vliegveld van Almaty/Boraldai staan de Mi-171Sh helikopters en de An-2 patrouille vliegtuigen gestationeerd. Het derde vliegveld in de buurt van Almaty is Zhetygen waar ook An-26’s staan gestationeerd. Het vierde vliegveld Aktau ligt helemaal in het westen van het land en bevat continue detachementen die van de andere velden afkomen. De Kazachstaanse Border Guard beschikt over vier An-26 “Curl” transport- vliegtuigen die worden gebruikt voor licht transport en het uitvoeren van patrouilles langs de grenzen. Naast deze toestellen vliegen er ook nog twee An-2TP “Colt” transportvliegtuigen in dienst bij de Border Guard. De An-2TP is de troepentrans- portvariant van de An-2 en heeft in zijn ruim 10 opklapbare stoelen zitten voor manschappen. De An-72/74 “Coalar” transportvliegtuigen worden ingezet voor het middelzware transport en kunnen teven ook worden gebruikt als patrouillevliegtuigen. Recentelijk is een van de An-72’s verongelukt waarbij alle inzittenden om het leven zijn gekomen. Al deze vliegtuigen van de Border Guard zijn prima in staat om te landen op onverharde landingstrips in het hele land. Voor het vervoer van hoogwaardigheids- bekleders, beschikt de Border Guard over een Yak-40 op Almaty.

Naast de patrouille- en transportvliegtuigen, beschikt de Kazachstaanse Border Guard ook over diverse helikopters. In totaal beschikt de Border Guard over ruim 20 Mi-8T helikopters. Een aantal van deze helikopters zal een fors modernisatie programma ondergaan in de komende jaren. De eerste helikopters worden op dit moment al geüpdatet in Almaty. De helikopters krijgen hier nachtzichtapparatuur en FLIR pods ingebouwd. Deze helikopters zullen dan vooral in het zuidwesten van het land worden ingezet vanaf Aktau om te patrouilleren in de woestijn aan de grens en de Kaspische Zee. Naast de gemoderniseerde helikopters, worden er in de komende jaren ook nog eens meer dan 20 Mil Mi-171Sh helikopters aangeschaft voor de Border Guard. De belangrijkste taken van deze helikopters wordt het beveiligen van de vele grensovergangen van het land. Ook worden de helikopters ingezet om special forces te vervoeren om mensen die de grens illegaal passeren aan te houden. De Mi-171Sh kan in vergelijking met zijn voorganger ook ’s nachts worden ingezet voor diverse patrouille missies. De Mi-171Sh is de exportvariant van de Russische Mi-8AMTSh. Het toestel kan worden uitgerust met kanonnen en ongeleide raketten. Ook is de helikopter uitgerust met chaff en flare pods voor zelfbescherming. De helikopter is erg geschikt om de fast rope techniek toe te passen. Er kunnen in totaal vier militairen tegelijk afdalen uit de helikopter door zijn grote formaat. De helikopter kan 36 manschappen vervoeren en twaalf stretchers voor gewonden vervoer. Met deze helikopter kan de Kazachstaanse Border Guard zijn taken de komende jaren prima uitvoeren.
Contact Facebook Youtube Airfighters Google+ Google Maps Over Runway 28 Blurb
© Copyright 2000-2019 AAM van Noye, Alle Rechten Voorbehouden