Terug
Runway 28 Runway 28 Runway 28 Runway 28

Het World Economic Forum; Zürich-Kloten, 23 januari 2015

De Zwitserse Luchtmacht, deel 7; Tekst en Afbeeldingen door Alex van Noye

Het World Economic Forum (Wereld Economisch Forum of WEF) is een jaarlijkse bijeenkomst van de CEO's van de grootste bedrijven ter wereld. De deelnemers aan het World Economic Forum zijn internationale politici zoals presidenten, ministers-presidenten en andere politici, intellectuelen en journalisten.

Het World Economic Forum (WEF) is een Zwitserse non-profit stichting welke is geves- tigd in Genève in Zwitserland. Het forum omschrijft zichzelf als een onafhankelijke internationale organisatie die zich inzet voor de verbetering van de toestand van de wereld. Politieke leiders, academische leiders en industriële leiders komen samen om de mondiale, regionale en industrie agenda vorm te geven. Het forum is vooral bekend om zijn jaarlijkse winter bijeenkomst in Davos, een vakantieoord in de bergen in Graubünden, in de oostelijke Alpen regio van Zwitserland. De bijeenkomst brengt ruim 2500 top business leiders, internationale politieke leiders, geselecteerde intellectuelen en journalisten samen om de meest dringende problemen van de wereld te bespreken. De organisatie houdt ook zes tot acht regionale bijeenkomsten per jaar op locaties zoals Latijns-Amerika en Oost-Azië en in de toekomst ook twee jaarlijkse bijeen- komsten in China en de Verenigde Arabische Emiraten. De stichting produceert naast de vergaderingen ook een reeks onderzoeksrapporten van haar leden in sector specifieke initiatieven. Het World Economic Forum werd in 1971 opgericht door Klaus Schwab. Hij was een in Duitsland geboren zakelijke hoogleraar aan de Universiteit van Genève. Het forum werd opgericht onder de naam European Management Forum welke later werd veranderd naar de naam World Economic Forum in 1987. Het doel van het forum was het zoeken naar verbreding van visie en een platform te bieden voor het oplossen van internationale conflicten.

In de zomer van 1971, nodigde Schwab 444 executives van West-Europese bedrijven uit om de eerste European Management Symposium bij te wonen. Dit symposium werd gehouden in het Davos Congress Centre onder het beschermheerschap van de Europese Commissie en de Europese industriële verenigingen. Hij richtte vervolgens het WEF op als een non-profit organisatie dat werd gevestigd in Genève en trok Europese bedrijfsleiders naar Davos voor de jaarlijkse vergaderingen in januari.

Schwab ontwikkelde de stakeholders management benadering die zijn zakelijke succes toegeschreven had aan managers die actief rekening hielden met alle belangen van niet alleen de aandeelhouders, maar ook van opdrachtgevers en klanten en medewerkers en de gemeenschappen waarin het bedrijf zich bevindt. Vanaf 1974 werden er ook voor het eerst politieke leiders uitgenodigd op de jaarlijkse bijeenkomst in januari. Tijdens de WEF zijn er al een aantal politieke belangrijke gebeurtenissen geweest die een eerste stap waren naar een goede oplossing voor problemen. Zo schudden de Klerk en Nelson Mandela elkaar de hand op de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum gehouden in januari 1992. Politieke leiders begonnen al snel de jaarlijkse vergadering als een neutraal platform te gebruiken. De verklaring van Davos werd in 1988 ondertekend door Griekenland en Turkije om deze landen te helpen toen aan de rand van oorlog stonden. Tijdens de jaarlijkse vergadering van 1994, sloten de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres en de PLO-voorzitter Yasser Arafat een principeakkoord over Gaza en Jericho.

Het hoofdkantoor van de WEF is gevestigd in Cologny en in 2006 opende de stichting regionale kantoren in Beijing en New York City. De organisatie streeft ernaar om onpartijdig te zijn en is niet gebonden aan een politieke, partijgebonden of nationale belangen. De stichting is toegewijd aan het verbeteren van de staat van de Wereld. Tot 2012 had de stichting de status van waarnemer bij de Economische en Sociale Raad van de Verenigde Naties. De stichting hoogste bestuurslichaam is het stichtingsbestuur van de WEF. Tijdens de vijfdaagse jaarlijkse bijeenkomst in Davos zijn elk jaar meer dan 2500 deelnemers uit iets minder dan 100 landen aanwezig in Davos. Ongeveer 1500 leden hiervan zijn zakelijke leiders van ruim 1000 top bedrijven. Naast deze deelnemers zijn over het algemeen ook 219 publieke figuren, waaronder 40 staatshoofden en regeringsleiders, 64 ministers, 30 hoofden of hoge ambtenaren van internationale organisaties en 10 ambassadeurs vertegenwoordigt. De stichting wordt gefinancierd door de meer dan 1000 aangesloten bedrijven welke meestal wereldwijde ondernemingen zijn met meer dan vijf miljard dollar aan omzet. Deze ondernemingen behoren tot de top bedrijven binnen hun sector of land van herkomst en hebben een leidende rol in het vormgeven van hun sector.

De wereldleiders en andere hoogwaardigheidsbekleders die deelnemen aan de WEF arriveren allemaal per vliegtuig in Zwitserland. Het gros van de deelnemers zal landen op de internationale luchthaven van Zurich. In een week tijd komen er ruim 100 tot 150 vliegtuigen binnen van zowel civiele gebruikers als regeringstoestellen. Vaak zijn de regeringstoestellen die binnenkomen militair geregistreerd. Tijdens de WEF worden veel vliegtuigen die binnenkomen geparkeerd op de luchthaven van Zurich. Ook zijn er dit jaar vliegtuigen die na het afzetten van hun passagiers tijdelijk worden geparkeerd op de vliegbasis Dübendorf. Deze vliegbasis ligt op maximaal 20km van de stad Zurich vandaan en heeft meer ruimte om de vliegtuigen te stallen. Zurich is een ruim vliegveld, maar is niet bijzonder groot. Niet alle vliegtuigen kunnen op deze drukke luchthaven gestald worden. Een deel van de vliegtuigen, voornamelijk de Europese deelnemers, zetten hun passagiers af op Zurich en vliegen daarna terug naar hun eigen land. Deze vliegtuigen zijn meestal regeringstoestellen die ook nog veel andere operationele taken vervullen bij de luchtmacht van het desbetreffende land. Na de WEF komen de toestellen terug om hun vertegenwoordigers weer op te halen. De vliegtuigen die op Zurich blijven staan, staan vaak geparkeerd op diverse uithoeken van de luchthaven, omdat de reguliere platformen in gebruik zijn door de civiele luchtvaartmaatschappijen die lijndiensten naar Zurich hebben. De deelnemers van de WEF staan allemaal verspreid geparkeerd over de gehele luchthaven.
Contact Facebook Youtube Airfighters Google+ Google Maps Over Runway 28 Blurb
© Copyright 2000-2019 AAM van Noye, Alle Rechten Voorbehouden