Terug
Runway 28 Runway 28 Runway 28 Runway 28

Het 159th FS, Florida ANG; Leeuwarden 13-24 april 2015

Internationale Oefening Frisian Flag, deel 1; Tekst en Afbeeldingen door Alex van Noye

Parallel aan Frisian Flag vindt de Operation Atlantic Resolve plaats. Tijdens deze operatie worden diverse eenheden uit de Verenigde Staten in Europa gestationeerd. De Verenigde Staten en zijn Europese partners laten op deze manier de kracht van de NATO zien aan Rusland dat gezien wordt als agressor in Oekraïne.

Operation Atlantic Resolve is de reactie van het Westen op de Acties in Oekraïne waar de Russen worden beschuldigd van het steunen van de pro Russische rebellen die willen afscheiden van Oekraïne. Alle Amerikaanse eenheden die additioneel naar Europa zijn verplaatst zijn in het kader van Operation Atlantic Resolve uitgezonden. De Amerikanen willen op deze manier hun solidariteit tonen aan Europa als het aankomt op hun NATO verplichtingen. Tijdens deze operatie laat de Verenigde Staten zijn spierballen zien aan de Russische dreiging door veel oefeningen te houden in samenwerking met de Europese partners. Veel van deze oefeningen spelen zich af in het voormalige Oostblok in het oosten van Europa. De operatie begon in de Baltische Staten en Polen als een ondersteuning aan deze landen na dreigende taal uit Rusland. Tijdens Atlantic Resolve, zijn er veel Amerikaanse luchtmacht eenheden in Europa gestationeerd. In maart kwamen de eerste toestellen aan in Europa. Op de Amerikaanse vliegbasis Spangdahlem in Duitsland kwamen twaalf A-10 Thunderbolts aan van het 354th Fighter Squadron van Davis Monthan AFB, Arizona. Deze eenheid is ondertussen al gestationeerd geweest op Lakenheath in Engeland, op Powidz in Polen en staat op dit moment op Campia Turzii in Roemenië. Op Graf-Ignatievo in Bulgarije zijn aan het begin van april twaalf F-15’s van het 159th Fighter Wing van de Louisiana Air National Guard tijdelijk gestationeerd.

Ook in Nederland worden er als gevolg van Operation Atlantic Resolve Amerikaanse eenheden gestationeerd. Op 1 en 2 april landen er twaalf F-15C/D Eagles op de Nederlandse vliegbasis Leeuwarden. De eenheden die deelnemen aan de operatie zijn het 125th Fighter Wing van de Florida Air National Guard en het 142nd Fighter Wing van de Oregon Air National Guard. Het deployment op Leeuwarden wordt geleid door de eenheid uit Florida. Beide eenheden hebben zes F-15’s meegenomen. In de laatste twee weken van april, zullen de eenheden deelnemen aan de oefening Frisian

Flag die jaarlijks op Leeuwarden wordt gehouden. De Florida Air National Guard (ANG) is de Luchtmacht militie van de Amerikaanse staat Florida. De ANG is in de Verenigde Staten een militie die deel uitmaakt van de USAF. Samen met de Florida Army National Guard vormt de Florida ANG de Florida National Guard. Elke staat heeft in de Verenigde Staten een eigen militie die de staat tegen vijanden moet beschermen. De formele bevelhebber van deze nationale garde is de gouverneur van Florida. Het hoofdkwartier van de Florida National Guard zijn de St Francis Barracks in St Augustine. Als onderdeel van het Total Force concept, worden de Florida Air National Guard eenheden beschouwd als een onderdeel de Air Reserve Component (ARC) van de United States Air Force.

Het 159th FS werd in 1942 opgericht als een P-47 Thunderbolt eenheid. Het 159th FS vloog tijdens de Tweede Wereldoorlog air-defense missies als onderdeel van de Philadelphia Fighter Wing. Het squadron was tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdeel van de European Theater of Operations (ETO) dat onderdeel was van het VIII Fighter Command in England in juni 1943. Het squadron ondersteunde de luchtaanval tijdens Market Garden in Nederland in september 1944. De eenheid keerde in 1945 terug naar de Verenigde Staten waar het 159th FS uiteindelijk werd ontbonden. Kort na de oorlog werd in de Verenigde Staten de Air National Guard opgericht op 16 maart 1946. In Florida werd het 159th FS opnieuw opgericht als onderdeel van de Florida ANG op Jacksonville Airport. De eerste toestellen die de eenheid ontving, waren P-51D Mustang gevechtsvliegtuigen. Vanaf 1948 kreeg de eenheid de beschikking over de F-80C Shooting Star. Met deze toestellen zou de eenheid deelnemen aan de Korea-Oorlog aan het begin van de jaren 50. Tijdens het begin van de Koude Oorlog zou de eenheid vliegen met de F-86L Sabre en de F-102A Delta Dagger. In 1974, werd de 125th Fighter Interceptor Group ongeschoold van de F-102 Delta Dagger naar de F-106 Delta Dart. Het 159th FS zou ruim 12 jaar vliegen met de Delta Dart. Aan het einde van 1986 werden de toestellen vervangen door de F-16 Fighting Falcon. De Florida ANG was een van de weinige eenheden die deze omschakeling maakte, want de meeste eenheden gingen met de F-15 Eagle vliegen. De Florida ANG zou pas vanaf 1995 overstappen op de F-15 Eagle. De eenheid vloog vanaf dat moment met de F-15A/B Eagle.

Het 125th Fighter Wing (125 FW) is tegenwoordig nog steeds een eenheid van de Florida Air National Guard en is gestationeerd op Jacksonville Air National Guard Base, Florida. Naast deze basis, heeft de eenheid een continu detachement staan op Homestead Air Reserve Base, Florida. De eenheid werd als ANG eenheid opgericht op 1 juli 1956 als het 159th Fighter Interceptor Squadron. Wanneer de eenheid wordt geactiveerd voor federale ondersteuning bij de United States Air Force, wordt het 125 FW onderdeel van het Air Combat Command (ACC). De eenheid is binnen het ACC een onderdeel van de 1st Air Force. Op dit moment is het 159 FS uitgerust met de Amerikaanse McDonnell Douglas F-15 Eagle. De F-15 Eagle is een moderne luchtoverwichtjager van de vierde generatie. Het 159th FS vliegt pas sinds 2006 met de F-15C/D Eagle. Het is normaal in de Verenigde Staten dat de ANG eenheden met de oudste vleigtuigen opereren. De F-15’s van de eenheid zijn te herkennen aan de blauwe bliksemschicht op de staart van het toestel. Ook hebben de F-15’s een blauwe startband met een dunnen witte rand erom heen. In de staartband staat aan de buitenkant van de staart de tekst Florida en aan de binnenkant van de staart de tekst 125th FW. De belangrijkste taak van de eenheid is het beiden van luchtverdediging boven de zuidelijke Verenigde Staten. De eenheid wordt hierbij gestuurd door het North American Aerospace Defense Command (NORAD).
Contact Facebook Youtube Airfighters Google+ Google Maps Over Runway 28 Blurb
© Copyright 2000-2019 AAM van Noye, Alle Rechten Voorbehouden