Terug
Runway 28 Runway 28 Runway 28 Runway 28

De Poolse Naval Aviation Brigade; Radom, 22 augustus 2015

De Poolse Luchtstrijdkrachten, deel 10; Tekst en Afbeeldingen door Alex van Noye

De Poolse Marine is in staat om de Poolse maritieme gebieden te verdedigen. Het verdedigen en bewaken van de kustlijn is hier een belangrijk onderdeel van. Naast de schepen heeft de Poolse Marine ook een vloot met vliegtuigen en helikopters. Deze toestellen staan op de vliegvelden Gdynia, Siemerowice en Darlowo.

De Poolse Marine wordt aangeduid als de Marynarka Wojenna (MW) en is een van de vier krijgsmachtdelen van de Poolse strijdkrachten naast de Landmacht, Luchtmacht en Special Forces. De marine heeft als taak om de belangen van de staat in het Poolse maritieme gebied te verdedigen. Dit betreft de maritieme verdediging van de kust en de deelname aan de civiele bescherming van de kust in combinatie met andere vormen van strijdkrachten in het kader van de strategische verdediging van Polen. De Poolse marineluchtvaartdienst wordt aangeduid als de Brygada Lotnictwa Marynarki Wojennej (Naval Aviation Brigade, BLMW). Het hoofdkwartier van de BLMW is gevestigd in Gdynia Babie Doly ten noorden van de stad Gdansk. De Poolse BLMW werd in zijn huidige vorm opgericht op 1 november 1994. De organisatie bestond toen nog uit regimenten zoals veel eenheden tijdens de Koude Oorlog. Later werd de organisatie omgezet in de squadron structuur. De taken van de BLMW bestaat uit het zoeken, identificeren & vernietigen van onderzeeërs, bescherming bieden (patrouilles) en redding (SAR) bieden aan de Oostzee. Ook het identificeren van mariene gebieden en het identificeren van de doelstellingen van de schepen en ecologische monitoring van mariene wateren behoord tot de taken van de BLMW. De Poolse BLMW heeft drie actieve vliegvelden in het noorden van het land, namelijk Gdynia Babie Doly, Siemerowice en Darłowo.

De eerste vliegbasis van de Poolse Marine is 43 Baza Lotnictwa Morskiego (Naval Air Base, 43.BLotM) Gdynia Babie Doly. Deze vliegbasis ligt ten noorden van de stad Gdansk in het noorden van Polen. Het 43.BLotM werd in zijn huidige vorm na een hervorming bij de marine opgericht op 1 januari 2011. Het 43.BLotM werd opgebouwd uit het voormalige 28 Pucką Eskadrę Lotniczą (28.PLM) van de Poolse marine. De PZL M28B Bryza-1TD staat op Babie Doly gestationeerd en wordt ingezet voor lichte transporttaken. De marine heeft op deze vliegbasis vier van deze lichte transport-

vliegtuigen gestationeerd staan. Verder staan er op deze basis ook een enkele Mi-8MTV-1 “Hip” en een enkele Mi-17 “Hip” op Babie Doly die beide ook voor transporttaken worden ingezet. Voor het vliegen van trainingsvluchten staan er twee Mi-2 “Hoplite” helikopters op Babie Doly gestationeerd bij de base flight. Voor de onderzeebootbestrijding heeft de Poolse Marine op Babie Doly een viertal Kaman SH-2G Super Seasprite gebaseerd staan. In 1999, werd de Pools-Amerikaanse overeenkomst getekend voor de overname van twee Amerikaanse marine fregatten van de Oliver Hazard Perry klasse. Deze schepen hadden een korter landingsdek waardoor ook werd besloten om in dezelfde deal vier ex USA Seasprite helikopters aan te schaffen die hierop konden landen. De helikopters zijn tussen 2002 en 2003 geleverd aan de Poolse Marine. In 2007 zijn de helikopters drastisch geüpdatet zodat ze nog jaren meekunnen. Tot slot staan er op Babie Doly ook nog eens een drietal W-3WARM Anakonda en een tweetal W-3RM Anakonda reddingshelikopters en een tweetal W-3T Sokol transporthelikopters gestationeerd.

De tweede Poolse marine vliegbasis is 44 Baza Lotnictwa Morskiego Siemerowice (44.BLotM). Deze vliegbasis ligt op een afstand van ongeveer 50 kilometer ten westen van Gdansk in het noorden van Polen. De vliegtuigen die op deze basis staan gestationeerd maken deel uit van de “Kaszubska” Grupa Lotnicza (Kashubian Aviation Group). Het 44.BLotM is net als het 43.BLotM opgericht in zijn huidige vorm in 2011. Het 44.BLotM staat niet alleen op Siemerowice gestationeerd, maar ook op Darłowo dat 50 kilometer westelijker ligt. De helikopters die op deze basis staan gestationeerd boren tot de "Darłowska" Grupa Lotnicza (Darłowian Aviation Group). Op Siemerowice staan alleen vliegtuigen van het type PZL M28 gestationeerd. De PZL M28 is bij de Poolse marine vanaf 1994 in gebruik en heeft de An-2 “Colt” in de rol van patrouille vliegtuig vervangen. De eenheid op Siemerowice beschikt over een tweetal PZL M28B Bryza-1E vliegtuigen die worden ingezet voor ecologische monitoring. Voor het vliegen van maritieme verkenningsvluchten beschikt de eenheid over zeven PZL M28B Bryza-1R verkenningsvliegtuigen. Deze toestellen worden ingezet voor verkenning, transport en maritieme patrouilles langs de kustlijn. Tot slot beschikt het 44.BLotM op Siemerowice nog over een enkele M28B Bryza-1RM-bis die naast verkenning op zee ook kan worden ingezet voor het opsporen van onderzeeërs.

Alle helikopters van het 44.BLotM staan op Darłowo gestationeerd. De helikopters van het 44.BLotM dat op Darłowo staat is gevormd uit het 29 Darłowskiej Eskadry Lotniczej. De Poolse marine heeft op Darłowo een drietal Mi-2 “Hopelite” helikopters staan die voor trainingsvluchten gebruikt kunnen worden. Voor de SAR vlucht beschikt de marine op Darłowo over een tweetal W-3RM Anaconda reddingshelikopters voor op zee. Deze helikopters staan 24 uur per dag stand-by om hulp te bieden op zee en langs de Poolse kustlijn. De Anakonda helikopters zijn sinds 1989 in gebruik bij de Poolse Marine. De W-3RM variant van de Sokol heeft ten opzichte van de Army modellen opblaasbare drijvers zodat het toestel een noodlanding op zee kan uitvoeren. De Anakonda vloot wordt op Darłowo ondersteund door een tweetal Mi-14NL/R “Haze” reddingshelikopters. Deze helikopters zijn gemoderniseerde Mi-14NL toestellen en kunnen opereren vanaf de schepen. De helikopters kunnen naast de onderzeebootbe- strijding ook worden ingezet voor SAR taken. Voor de onderzeebootbestrijding beschikt de eenheid op Darłowo over nog eens acht Mi-14NL anti-onderzeeboot helikopters. Deze helikopters worden niet alleen ingezet voor de opsporing van onderzeeërs, maar zijn ook in staat om ze met torpedo’s uit te schakelen. De Mi-14 is al sinds 1981 in gebruik bij de Poolse Marine en zit tegenwoordig in de nadagen van zijn operationele dienst. Het is nog niet bekend welk type de Mi-14 zal vervangen.
Contact Facebook Youtube Airfighters Google+ Google Maps Over Runway 28 Blurb
© Copyright 2000-2019 AAM van Noye, Alle Rechten Voorbehouden