Terug
Runway 28 Runway 28 Runway 28 Runway 28

De LanceR C Eenheden; Mikhail-Kogelnichanu, 17 september 2015

De Roemeense Luchtmacht, deel 6; Tekst en Afbeeldingen door Alex van Noye

De MiG-21 LanceR C is de belangrijkste variant van de LanceR. Dit toestel wordt voor de luchtverdediging van Roemenië gebruikt. Er zijn twee operationele vliegvelden waar de LanceR C staat gestationeerd, deze velden zijn Campia Turzii en Borcea-Fetisti. De reserve basis voor deze twee eenheden in Mikhail Kogalniceanu.

De belangrijkste variant van de MiG-21 die nog in gebruik is bij de Roemeense luchtmacht is de MiG-21 LanceR C. Deze variant is operationeel in de luchtverdedig- ingsrol. De LanceR C wordt ingezet voor de verdediging van het Roemeense luchtruim om het land te beschermen tegen ongewenste indringers. Het camouflagepatroon van de LanceR C is opgebouwd uit drie kleuren grijs. De onderkant van de LanceR C is net als die van de andere varianten lichtblauw. De eerste LanceR C zou zijn eerste proefvlucht maken op 6 november 1996. Deze MiG-21 variant is verreweg de meest geavanceerde variant van de drie LanceR varianten. Er zijn in totaal 25 toestellen besteld van de LanceR C standaard door de Roemeense luchtmacht. Echter door een crash tijdens de testfase bij Aerostar van een van de MiG-21’s is er een extra toestel omgebouwd naar de LanceR C standaard. De airframes die gebruikt werden voor de LanceR C update zou bestaan uit 25 MiG-21MF-75 airframes en een MiG-21MF airframe. De radar van de LanceR C is een Elta EL/M-2032 Doppler radar die vele malen beter is als de Elta EL/M-2001b radar die in de LanceR A is geïnstalleerd. Deze Doppler radar heeft verschillende lucht-lucht en lucht-grond modes en is geschikt om kleine bewegende doelen zoals gevechtsvliegtuigen en voertuigen te detecteren tot een afstand 50 a 60 kilometer.

Het update programma van de LanceR C standaard bestond uit het updaten van het bestaande airframe en een drastische elektronica update. Er werden tijdens deze update nieuwe wapensystemen geïntroduceerd die meegevoerd konden worden onder de vleugels. De wapen avionica update bestond uit twee MIL STD 1553B multiplex data bussen. Dit systeem bevatte subsystemen, zoals: een modulaire Multirole Computer, een Display And Sight Helmet (DASH), een Head Up Display (HUD), twee Multi-Function-Displays (MFD) met kleur, een navigatie systeem, ILS/VOR/DME, een Marconi Air Data Computer (ADC), een VHF/UHF radio, een Radar Warning Receiver

(RWR) en tot slot chaff en flare dispensers. In tegenstelling tot de EL/M-2001b radar in de LanceR A en B, heeft de Elta EL/M-2032 multi-mode radar in de LanceR C ook look down en shoot down mogelijkheden. Elektronische pods die kunnen worden meegevoerd onder de LanceR C zijn de Elta EL/L-8222R ECM pod voor elektronische tegenmaatregelen, de Rafael Litening Laser-Designator Pod (LDP), de Elbit/Aerostar Airborne Reconnaissance Pod. De LanceR C kan ook slimme wapens zoals de Rafael Griffin lasergestuurde bom (LGB), Lizard LGB en Opher IR-geleide bom meenvoeren. De ongeleide bommen die de LanceR C kan gebruiken zijn cluster bommen zoals de Mk 82, Mk 83, FAB-100, FAB-250, FAB-500, BEM-100 en CL-250. Voor de lucht de verdediging kan de LanceR C verschillende raketten dragen zoals de R-73, R-60, R-3S, R-13M, MBDA Magic II en Rafael Python 3.

De Roemeense luchtmacht heeft op dit moment twee operationele vliegvelden en een reserve vliegveld waar de MiG-21 staat gestationeerd. De eerste operationele basis is Baza 71 Aeriana Campia Turzii. Deze vliegbasis ligt in het noordwesten van Transsylvanië in de buurt van de Roemeense stad Cluj. Deze vliegbasis huisvest tegenwoordig het 711 Fighter Squadron en is operationeel met de MiG-21 LanceR B en MiG-21 LanceR C. Campia Turzii werd in gebouwd in 1952 en 1953 door de Roemeense luchtmacht voor het gebruik van de Il-10. Op 30 juni 1982 wordt er op het vliegveld van Caracal-Deveselu een nieuwe luchtverdedigingseenheid opgericht die met de MiG-21M zou gaan vliegen. Deze eenheid is het 48e Fighter Squadron en werd ingedeeld het 91e Fighter Regiment op dat vliegveld. Het 48e Fighter Squadron wordt vanaf 30 juni 1986 toegewezen aan het 71e Fighter Regiment op Campia Turzii. Vanaf 9 juni 1987 is Campia Turzii operationeel met de MiG-21. De eerste LanceR C’s werden op Campia Turzii geleverd in januari 2001. Campia Turzii kreeg zijn status van moderne geïntegreerde luchtmachtbasis vanaf 1 juni 2002. De Roemeense luchtmacht was in deze periode fors aan het herorganiseren. De vliegbasis Baza 93 Aeriana Timisoara-Giarmata werd gesloten in 2004 en de MiG-21 LanceR A’s van deze basis werden op Campia-Turzii gebaseerd. Ook de helikopters van Baza 58 Sibiu werden naar Campia Turzii verhuisd. Tegenwoordig staat er nog maar een MiG-21 squadron gestationeerd op de vliegbasis, omdat de MiG-21 LanceR A eenheid is gedeactiveerd door het uitfaseren van dit type.

De tweede operationele MiG-21 basis van de Roemeense luchtmacht is Baza 86 Aeriana Borcea-Fetesti. Deze vliegbasis light in het zuid oosten van het land tussen Boekarest en Constanta. Op deze vliegbasis staat het 861 Fighter Squadron gestationeerd. De geschiedenis van deze eenheid begint op 10 maart 1952 toen op het 206e Tactical Fighter Regiment werd opgericht. Vanaf 1953 verhuisde de eenheid naar Ianca en ging daar vliegen met de MiG-15. Vanaf 9 augustus 1958 verhuisde de eenheid voor de laatste keer naar Baza 86 Aeriana Borcea-Fetisti. De eenheid zou hier vanaf 1967 met het meest geavanceerde gevechtsvliegtuig van die tijd gaan vliegen, namelijk de MiG-21F-13. Ook zou er een squadron op Fetesti gaan vliegen met de MiG-19 Farmer. Vanaf 1974 werden de MiG-21F-13’s vervangen door de MiG-21MF. In 2000 werd tijdens een hervorming van de luchtmacht het aantal eenheden op Fetesti uitgebreid. Het voormalige 38e Reconnaissance Squadron dat met de An-30 en de Harbin H-5 vloog tot 2001 op de basis gestationeerd. Het 861 Fighter Squadron ging met de MiG-21 LanceR C vliegen en het 862 Fighter Squadron met de MiG-21 LanceR A en B. Net als op Campia Turzii is hier op Fetesti ook de eenheid met die met de LanceR A vliegt gedeactiveerd. De derde MiG-21 vliegbasis in Roemenië is Constanţa/Mikhail Kogălniceanu. Deze vliegbasis is een reserve basis en huisvest geen operationele eenheid.
Contact Facebook Youtube Airfighters Google+ Google Maps Over Runway 28 Blurb
© Copyright 2000-2019 AAM van Noye, Alle Rechten Voorbehouden