Terug
Runway 28 Runway 28 Runway 28 Runway 28

Voorbereiding op de F-16; Mikhail-Kogelnichanu, 17 september 2015

De Roemeense Luchtmacht, deel 10; Tekst en Afbeeldingen door Alex van Noye

Sinds Roemenië lid geworden is van de NATO, zijn er veel dingen veranderd in het land. De grootste verandering bij de luchtmacht wordt de aanschaf van de Amerikaanse F-16 Fighting Falcon. Roemenië heeft twaalf F-16’s gekocht van de Portugezen. De F-16’s zullen uiteindelijk in 2016 in dienst worden genomen.

Vanaf 2007 is men in Roemenië gestart met een project dat moet kijken naar de vervanger van de MiG-21 LanceR C. De LanceR is ondertussen een toestel dat op leeftijd is en de airframes beginnen slijtage te vertonen. In eerste instantie werden er plannen opgesteld om ruim 40 single seat gevechtsvliegtuigen en vier dual seat gevechtsvliegtuigen aan te schaffen. De kandidaten voor dit eventuele contract waren de Eurofighter Typhoon, de Lockheed Martin F-16 en de Saab Gripen. Uiteindelijk werd er door de Roemeense regering besloten om voor de luchtmacht twaalf ex-Portugese F-16’s aan te schaffen. Op 10 oktober 2013, werd het contract getekend voor de levering van deze twaalf gevechtsvliegtuigen aan de Roemeense luchtmacht. Portugal had eigenlijk maar negen vliegtuigen in de aanbieding en heeft daarom nog eens drie toestellen gekocht van de Verenigde Staten om het aantal van twaalf F-16’s te halen. Er werd tussen beide landen een deal gesloten van 600 miljoen Euro. Dit contract omvatte ook een moderniseringsprogramma voor de serie F-16’s. De verwachting is dat de eerste F-16’s aan het begin van 2016 geleverd zullen worden door de Portugezen.

Ondanks het feit dat de deal voor de aankoop van de F-16 rond is, zijn er nog wel partijen in het land die kritiek hebben op deze deal. Er zijn partijen in zowel Roemenië als daarbuiten die vinden dat het land de kosten voor het opereren van een jet als de F-16 niet kan dragen. De voorstanders beweren juist dat de F-16 een van de goedkopere toestellen is per operationeel vlieguur in vergelijking met veel andere moderne gevechtsvliegtuigen. De eerste piloten zijn op dit moment al in training in Portugal. De vliegers Kapitein-commandant Andrei Constantin en Kapitein-commandant Cătălin Micloş maakten op 26 november 2014 hun eerste solovlucht op de F-16. Deze vliegers zitten voor hun trainingsprogramma in Portugal waar ze worden getraind op de vliegbasis Monte-Real. Op deze Portugese vliegbasis bereiden de

Roemeense bemanningen de overdracht van de twaalf gevechtsvliegtuigen van de Portugese luchtmacht naar de Roemeense luchtmacht voor. De twee Roemeense vliegers zijn afkomstig van de 71 Air Base in Campia Turzii en hebben beide meer dan 15 jaar vliegervaring. Beide vliegers hebben elk ruim 1100 vlieguren op de klok staan, waarvan ongeveer 900 op de MiG-21 LanceR. Ook hebben beide vliegers gevlogen tijdens de Baltic Air Policing missies in 2007. Het detachement van de Roemeense luchtmacht in Monte Real bestaat uit 23 mensen en omvat ook ingenieurs en technische specialisten in planning. Het programma wordt uitgevoerd in verschillende fasen over een periode van ongeveer twee jaar. De planning bevat de voorbereiding van de 80 militairen waaronder negen F-16 piloten. De rest van de training zal worden gedaan in Roemenië.

Na een evaluatie en studie voor de beste locatie, heeft Roemenië in mei 2015 besloten welke vliegbasis de thuisbasis gaat worden van de nieuwe F-16 vloot. De vliegbasis die hiervoor is gekozen is Baza 86 Aeriana Borcea-Fetesti. Deze vliegbasis is strategisch gelegen tussen Constanta aan de Zwarte Zee op een afstand van 77 km en de hoofdstad Boekarest verder naar het westen op een afstand van 130 km. Fetesti is een vliegbasis met slechts een startbaan die van noord naar zuid loopt en een grote taxibaan parallel hieraan. Het grootste gedeelte van deze taxibaan is vervallen en voldoet nog niet aan de NATO standaard. Fetesti zal worden verbouwd voor een bedrag van minimaal 32 miljoen Euro waarvan het merendeel wordt gefinancierd door de NATO. Het nieuwe F-16 squadron wordt op deze manier financieel tegemoet gekomen, omdat Roemenië voor de NATO in een belangrijke regio in Europa ligt. De bekendmaking van deze locatie voor de toekomstige F-16 basis werd door de Roemeense regering gedaan op 13 mei 2015. Fetesti wordt in 2015drastisch gemoderniseerd om het vliegveld voor te bereiden op de F-16 Fighting Falcon. Gebouwen zoals hangaars, shelters, brandstofopslag en munitiebunkers worden grondig geüpdatet. Ook wordt de gehele infrastructuur van Fetesti vernieuwd. Zo krijgt de vliegbasis een nieuwe startbaan en worden de taxibaan en de platformen vernieuwd. Het is de bedoeling dat de Roemenen met hun F-16’s en de bemanning de operationele status bereiken in 2016. De Roemenen hebben in een korte tijd veel werk verzet om de F-16 operationeel te krijgen met de nodige hulp van de Portugezen.

In mei en juni 2015, hebben vier Portugese F-16’s gevlogen vanaf Baza 71 Aeriana Campia Turzii tijdens een gezamenlijke oefening. De vier Portugese F-16’s van Monte Real werden hier ingezet als onderdeel van de gezamenlijke opleidingsmissie Falcon Defense 2015. Het is nu in eerste instantie de bedoeling dat de F-16 naast de MiG-21 LanceR C zal gaan opereren. Pas op termijn zullen de F-16’s de taken van de MiG-21 in zijn geheel over gaan nemen. Nu de aanschaf van de F-16 is gerealiseerd en het trainingsprogramma van de vliegers goed vordert, heeft de Roemeense regering al de plannen gepresenteerd om nog eens twaalf F-16’s aan te schaffen. Ook deze F-16’s zullen tweedehands toestellen zijn. De F-16’s die Roemenië in gebruik gaat nemen worden eerst allemaal naar de MLU standaard gebracht voordat ze in gebruik worden genomen. Waar dat de twaalf additionele F-16’s vandaan zullen komen is nog niet bekend. Voorlopig hebben de Roemenen hun handen vol aan de in dienstneming van de huidige twaalf aangeschafte toestellen. Met de komst van de F-16 wordt Roemenië een land dat als het op luchtverdediging aankomt alle taken van de NATO kan vervullen. Het land rond hiermee een stap af waar het lang aan gewerkt heeft, namelijk het integreren in Europa en de NATO. In amper 20 jaar tijd heeft het land zich omgevormd van een Warschau Pact lid tot een volwaardig lid van de NATO. De F-16 zal het belangrijkste vliegtuig gaan worden bij de Roemeense Luchtmacht.






Contact Facebook Youtube Airfighters Google+ Google Maps Over Runway 28 Blurb
© Copyright 2000-2020 AAM van Noye, Alle Rechten Voorbehouden


Flag Counter