Terug
Runway 28 Runway 28 Runway 28 Runway 28

DHC Oefening Joint Falcon; Oirschotse Heide, 1 april 2016

Een Integratie Oefening van het DHC; Tekst en Afbeeldingen door Alex van Noye

Tijdens de oefening Joint Falcon wordt er vier dagen intensief getraind door de landmachteenheden van de 11 Luchtmobiele Brigade en de helikopters van het Defen- sie Helikopter Commando. De oefening zal plaatsvinden op het terrein van vliegbasis de Peel en het militaire oefenterrein op de Oirschotse Heide.

De integratieoefening Joint Falcon vond plaats in de week van 29 maart t/m 1 april 2016. Tijdens deze oefening worden eenheden van de Koninklijke Landmacht van de 11 Luchtmobiele Brigade (11 LMB) ingezet in samenwerking met de helikopter eenheden van het DHC (Defensie Helikopter Commando) van vliegbasis Gilze-Rijen. Tijdens de oefening Joint Falcon wordt de samenwerking tussen deze eenheden van de landmacht en de luchtmacht getraind en desnoods verbeterd. Aan de oefening wordt deelgenomen door een compagnie van de 11 LMB. Het DHC neemt deel aan deze oefening met een tweetal AH-64D Apache gevechtshelikopters, een tweetal CH-47D/F Chinook transporthelikopters en een tweetal AS532U2 Cougar transportheli- kopters. Door de inzet van de Luchtmobiele Brigade in samenwerking met helikopters is Defensie in staat om snel en doelgerichte acties in vijandelijk gebied uit te voeren. In het scenario van de oefening Joint Falcon worden de luchtmobiele militairen onder bescherming van Apache gevechtshelikopters in vijandelijk gebied met Chinook en Cougar transporthelikopters gedropped. De helikopters zouden dagelijks vliegen vanaf vliegbasis Gilze-Rijen. De helikopters oefenen op 29 en 30 maart bij de Luitenant-Generaal Bestkazerne in Vredepeel. Op 31 maart en 1 april wordt er getraind op de Oirschotse Heide dat ook bekend staat als de GLV-V (Gebied Laag Vliegen 5).

De 11 Luchtmobiele Brigade is een snel inzetbare lichte infanteriegevechtseenheid. De militairen van de 11 LMB zijn normaliter te herkennen aan de kenmerkende rode baret die zij dragen. De 11 LMB bestaat in totaal uit zo’n 4500 militairen. De 11 LMB is op twee locaties gestationeerd, namelijk op de Oranjekazerne in Schaarsbergen en de Johan Willem Frisokazerne in Assen. De brigade is binnen 7 tot 20 dagen wereldwijd inzetbaar voor de verdediging van eigen gebied, verlenen van hulp aan bondgenoten, bescherming van de internationale rechtsorde, rampenbestrijding en humanitaire hulp. Daarnaast is de brigade tijdens crisissituaties het eerste aanspreekpunt voor civiele

instanties in Zuid-Holland, Gelderland en de regio Amsterdam. Luchtmobiele militairen verplaatsen zich te voet, met lichte voertuigen, per helikopter of transportvliegtuig. Er zijn verschillende vormen van air manoeuvre acties. De eerste variant is de Air Assault. Deze tactiek bevat een offensieve operatie om bijvoorbeeld een bruggenhoofd te vormen diep in vijandelijk gebied. Er wordt gebruikt gemaakt van een combinatie van vuurkracht, snelheid en het verrassingseffect. Gevechtshelikopters en transport- helikopters en infanterie militairen zijn continu nauwlettend bij een operatie betrokken en zijn hierbij aangewezen op elkaar. De tweede air manoeuvre methode is Air Mechanised. Apache helikopters hebben de hoofdrol tijdens dit soort operaties. Luchtmobiele militairen ondersteunen vanaf de grond de operatie door bijvoorbeeld doelen aan te wijzen. De derde tactiek is Airmobile en Airborne. Helikopters vervoeren de militairen van en naar een operatiegebied tijdens Airmobile acties. Bij Airborne operaties springen militairen met parachutes uit transporthelikopters of vliegtuigen.

Air Assault (AASLT) is de moeilijkste en meest intensieve vorm van air manoeuvre en is de specialiteit van de 11 LMB. De brigadenaam krijgt daarom geregeld de afkorting AASLT toegevoegd. Ook tijdens de oefening Joint Falcon werd de Air Assault toegepast in de aangewezen landing zones. Op de Oirschotse Heide zouden de helikopters van het DHC ook deze tactiek toepassen. In de stilte van de ochtend op vrijdag 1 april rijden enkele vijandelijke voertuigen rond aan de rand van de GLV-V. Ook in de bossen naast de heide zitten verschillende vijandelijk eenheden verborgen. De stilte op de heide wordt snel verstoord wanneer er twee Apache helikopters van het no 301 Squadron van Gilze-Rijen de vijandelijke eenheden spotten. De helikopters nemen snel positie in en besluipen de vijand door laag over de boomtoppen heen te vliegen. De Apaches zijn verkenners die het terrein gaan verkennen en veilig stellen van vijandige luchtafweer. Al snel volgt er een stevig vuurgevecht tussen de vijand en de helikopters waarbij de Apaches verschillende voertuigen uitschakelen. De Apaches vliegen continue rondjes waarbij een acht-vormig patroon wordt gevlogen. De Apaches hebben binnen enkele minuten het terrein veilig gesteld. De gunner van een van de Apache geeft aan dat het terrein clear is voor de landing van de transporthelikopters.

Al snel na het uitschakelen van de vijandelijke voertuigen is het geklapper van enkele zware helikopters te horen boven de bomen. Er verschijnen een Cougar en twee Chinooks die alle drie behendig door de vliegers aan de grond worden gezet. Het terrein is niet groot, dus het is een stukje vakmanschap van de vliegers en de loadmasters om hier drie zware transport helikopters neer te zetten. De militairen van de 11 LMB stijgen snel uit de helikopters en nemen tijdens een zwaar vuurgevecht de bosrand in. Hierbij worden verschillende vijandelijke stellingen ingenomen en uitgeschakeld. Uit het niets verschijnen er ineens twee vijandelijk voertuigen met daarop machine geweren die een tegenoffensief beginnen tegen de militairen van de 11 LMB. De militairen op de grond roepen meteen de vuursteun van een van Apaches op. Na een stevig gevecht schakelt de Apache het voertuig uit en kunnen de militairen op de grond het terrein verder innemen. Na het veilig stellen van het terrein, maken de militairen zich weer op om de aftocht te blazen. De missie is geslaagd, want de vijandelijk stellingen zijn geneutraliseerd. Een van de militairen geeft met groene rook aan waar de landing zone zich bevindt om de aanwezige militairen op te halen. Eerst verschijnt er een Cougar die de eerste groep soldaten ophaalt. Tot slot wordt ook de landing zone voor de twee Chinook helikopters aangegeven met groene rook. De twee Chinooks lanen handig op het kleine stukje heide en pikken de laatste militairen op. De Apache zijn ondertussen nog steeds aanwezig voor de veiligheid. Na het vertrek werd het weer stil en is de missie beëindigd.


Contact Facebook Youtube Airfighters Google+ Google Maps Over Runway 28 Blurb
© Copyright 2000-2020 AAM van Noye, Alle Rechten Voorbehouden


Flag Counter