Terug
Runway 28 Runway 28 Runway 28 Runway 28

Market Garden Memorial; Eindhoven, 17 september 2016

De Herinnering aan Market Garden; Tekst en Afbeeldingen door Alex van Noye

Transportvliegtuigen van verschillende Europese en Amerikaanse landen zouden op 17 september de operatie Market garden herdenken door middel van een dropping boven de Ginkelse Heide bij Arnhem. Precies 72 jaar geleden vond deze operatie plaats die uiteindelijk tot de bevrijding van een groot deel van Nederland leidde.

In Nederland wordt jaarlijks de militaire operatie Market Garden herdacht. Tijdens deze grote operatie werd in de Tweede Wereldoorlog gevochten om de bruggen in Nederland. Het doel van deze operatie was het snel veroveren van Nederland en Duitsland om de oorlog snel te beëindigen. Operatie Market Garden was een geallieerd offensief in september 1944, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het is de grootste operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereld- oorlog. Het was voor de geallieerden en Nederland grotendeels een mislukking doordat een laatste brug bij Arnhem niet kon worden ingenomen. Mede hierdoor werd het westen van Nederland niet bevrijd en kreeg te maken met de Hongerwinter. Market Garden bestond uit een grootschalige luchtlandingsoperatie (Market) en een grondoffensief vanuit België (Garden). De Britse, Poolse en Amerikaanse luchtlanding troepen zouden belangrijke bruggen over de Nederlandse rivieren innemen, waarna grondtroepen via deze bruggen snel zouden kunnen doorstoten naar het IJsselmeer. Daarmee zouden de Duitse troepen in het westen van Nederland in de tang zijn genomen en was er tegelijkertijd de mogelijkheid om naar het Ruhrgebied door te stoten. Ook werd met deze operatie de gevreesde Westwall tussen Frankrijk en Duitsland omzeild. Minder bekend is het belang dat Operatie Market Garden had voor het omsingelen van Antwerpen en het gebied waar de Slag om de Schelde zou worden uitgevochten.

Ongeveer 750 Rode Baretten uit acht verschillende landen zouden op zaterdag 17 september in de voetsporen van hun voorgangers treden. Wereldwijd zijn luchtlandingsmilitairen te herkennen aan de rode Barrett die zij dragen. Op dezelfde datum in 1944, precies 72 jaar geleden, begon de grote luchtlandingsoperatie Market Garden om Nederland te heroveren op de Duitsers en door te stoten naar het Ruhrgebied. Tijdens deze operatie landden ruim 2000 parachutisten op de Ginkelse

Heide in de buurt van Ede. Deze militairen waren afkomstig uit Groot-Brittannië en Polen. De eenheden hadden de taak om de landing zones veilig te stellen en de brug over de Rijn bij Arnhem te veroveren. Tijdens de herdenking, wordt er op verschillende dagen op diverse locaties (vaak in Gelderland) gedropt. Op vliegbasis Deelen wordt in de voorbereiding een aantal keer gesprongen op woensdag 14 september, donderdag 15 september en vrijdag 16 september. Alle sprongen op Deelen vinden plaats tussen 15.00 en 16.00 uur. Ook in Houtdorperveld wordt op woensdag 14 en vrijdag 16 september gedropt tussen 10.00 en 14.00 uur. De Ginkelse Heide bij Ede was de locatie waar de massa dropping zou plaatsvinden voor het grote publiek. Op deze locatie wordt op donderdag 15 september eerst een oefensprong gemaakt tussen 10.00 en 14.00 uur. De grote masse dropping zou plaatsvinden op zaterdag 17 september. De eerste dropping vond plaats tussen 10.05 en 11.15 uur en de tweede vond plaats tussen 14.05 en 15.15 uur.

Tijdens de herdenkingen worden ook dit jaar weer verschillende vliegtuigen ingezet die de parachutisten zullen vervoeren. De vliegtuigen zouden dagelijks in een massa take-off opstijgen op Eindhoven om het civiele verkeer rondom het vliegveld niet in de weg te zitten. De transportvliegtuigen zouden elke keer ongeveer 30 minuten voor de dropping opstijgen vanaf Eindhoven. De Nederlandse luchtmacht faciliteert de dropping met twee C-130H Hercules transportvliegtuigen van het no 336 Squadron. De Duitse luchtmacht vliegt de laatste jaren ook mee tijdens deze herdenking en was er ook dit jaar weer bij met twee C-160 Transall transportvliegtuigen. De Poolse luchtmacht vloog mee met een enkele CASA C-295M. Dit vliegtuig is een maatje kleiner dan de Herculessen die werden ingezet. De Belgen vlogen ook mee met een C-130 Hercules die afkomstig is van Brussel-Melsbroek. Ook de Britten zouden meevliegen met een C-130 Hercules tijdens het programma. In eerste instantie was het de bedoeling dat de Amerikanen en de Canadezen beide met een C-17 Globemaster III zouden meevliegen tijdens de droppings. Echter door operationele omstandigheden was de deelname van de Canadezen ingetrokken. De Amerikanen hadden op het laatste moment besloten om de deelname van de C-17 om te zetten in de deelname van een C-130 Hercules van Ramstein Air Base in Duitsland. Naast de moderne militaire transportvliegtuigen zou er ook een C-47 Dakota meevliegen tijdens de herdenking.

Naast de vliegtuigen die meevlogen tijdens de dropping, waren er ook parachutisten uit heel de wereld aanwezig op Eindhoven. De droppings van de parachutisten en de aansluitende mars zouden worden geleid door de Nederlandse militairen van de 11 Luchtmobiele Brigade uit Schaarsbergen. Ook zouden er eenheden uit Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Canada en Duitsland springen tijdens de herdenking. Ter voorbereiding op de herdenkingssprong die op zaterdag op de Ginkelse heide zou plaatsvinden, maakten de militairen al vanaf woensdag een aantal sprongen boven de Ginkelse Heide en het Houtdorperveld. Op woensdag 14 september, zijn er tussen 10.00 en 14.00 uur ongeveer 500 parachutisten gedropped boven het Houtdorperveld. De sprong op 14 september was opengesteld voor het publiek. Het bijzondere van het Houtdorperveld is dat deze dropzone ook gebruikt is voor de opnames van de film ‘A bridge too far’ in de jaren 70. Voor de deelnemende militairen gaf deze locatie daardoor een extra dimensie aan de sprong. De dropping die op zaterdag ochtend gepland stond op de Ginkelse Heide werd helaas door de dichte mist in de dropzone afgelast. In de middag was de mist opgeklaard en werd er wel gedropt op deze locatie. Na de landing van deze dropping, zat de herdenking van market garden in 2016 er weer op.






Contact Facebook Youtube Airfighters Google+ Google Maps Over Runway 28 Blurb
© Copyright 2000-2020 AAM van Noye, Alle Rechten Voorbehouden


Flag Counter