Terug
Runway 28 Runway 28 Runway 28 Runway 28

Special Forces Oefening Black Blade; Florennes, 30 november 2016

Black Blade 2016, deel 2; Tekst en Afbeeldingen door Alex van Noye

In de weken van 14 november t/m 30 november 2016, vond de oefening Black Blade plaats op de Belgische vliegbasis Florennes. Black Blade is een van de oefeningen in Europa die plaatsvind als onderdeel van het Helicopter Exercise Programme (HEP). Black Blade 2016 is tactische training zal in totaal drie weken duren.

Tijdens de oefening Black Blade, zou er vooral getraind worden met operaties waarbij verschillende special forces worden ingezet. Black Blade biedt de deelnemers een unieke kans om te trainen in het plannen en uitvoeren van dergelijke missies binnen een gezamenlijk gecombineerd kader met de Europese partners. Tijdens de oefening Black Blade deden verschillende Europese partner landen mee. De helikopters tijdens de oefening werden door drie verschillende landen geleverd. Het eerste deelnemende land en tevens ook host van de oefening is de België. De Belgen zouden in totaal met zeven helikopters deelnemen aan de training. In totaal vlogen de Belgen met twee NH90 Caiman en vijf Augusta A109 helikopters mee tijdens de oefening. Alle helikopters van de Belgen zijn afkomstig van Beauvechain waar de helikopters zijn ingedeeld bij het 1 Wing. Het tweede deelnemende land is Oostenrijk. De Oostenrijkers nemen deel met twee S70 Blackhawk helikopters uit Tulln-Langenlebarn en drie Augusta-Bell AB212’s uit Linz- Hörsching. Het derde en laatste land dat helikopters leverde voor Black Blade was Slovenië. De Slovenen deden mee met slechts een enkele AS532 Cougar die afkomstig was uit Ljubljana. De helikopter maakt deel uit van het Sloveense Helikopterski Bataljon. Naast deze actief deelnemende landen, waren er ook waarnemers uit Hongarije, Italië en Zwitserland aanwezig tijdens Black Blade. Tijdens de missies zouden de helikopters vanaf Florennes opereren. De missies werden op verschillende locaties België gevlogen. Enkele locaties die gebruikt werden voor diverse scenario’s, waren Kamp Elsenborn in de Ardennen, Arendonk in het noorden van het land.

De doelstelling van de oefening Black Blade 2016 is tweevoudig. De eerste doelstel- ling is het verbeteren van de interoperabiliteit op tactisch niveau tussen helikopter eenheden en de grondtroepen tijdens special forces inzet. Dit gebeurd tijdens verschillende COMAO concepten die worden toegepast tijdens een gecombineerde, gezamenlijke, realistische missies in een uitdagende omgeving. Deelnemers leren

tijdens deze training hoe ze om moeten gaan met elkaars materieel. Ook is een belangrijk doel hierbij om intensief samen te werken met de met Belgische Special Operations Forces (SOF) zowel op de grond als in de lucht. Het tweede grote doel van de oefening is het integreren van routines het maximaliseren van de interoperabiliteit tijdens normale operationele taken. Denk bij deze taken aan acties zoals laag vliegen, vorming, FARP training, artillerie inzet, etc. De eenheden zullen een divers scala aan missies vliegen die zowel overdag als in de nacht worden geoefend. Ook tijdens het trainen van deze skills staat de inzet van special forces centraal. Om dergelijke SOF operaties uit te voeren moeten de helikopterbemanningen verschillende skills zoals Personnel Recovery missies, nachtvluchten, MEDEVAC missies en Close Combat Attack (CCA) missies vliegen. De speciale procedures die geoefend worden tijdens SOF operaties zijn verschillend.

De eerste specifieke techniek die getraind wordt is de zogenaamde Fast Rope techniek. Bij Fastrope technieken zal een helikopter in een kleine ruimte in een hover gaan en zullen militairen langs touwen naar beneden glijden voor een snelle interventie actie. Een andere techniek is ongezien in een gebied binnendringen tijdens het helikopter parachutespringen waarbij SOF militairen van gematigde hoogte uit een helikopter springen. De meest gebruikte evacuatie methode in de wereld van SOF operaties is de Special Patrol Insertion & Extraction (SPIE). Bij de SPIE techniek gaat een helikopter op geringe hoogte in een hover met een touw onder de romp. De militairen op de grond haken zichzelf vast aan dit touw en worden door de helikopter zeer snel weggevoerd uit het gevaarlijke gebied. Met de SPIE methode is een van de meest snelle manieren om militairen weg te halen uit vijandelijk gebied. Ook wordt hierdoor de helikopter het kortste blootgesteld aan vijandelijk vuur. Naast Fast Rope en SPIE, kan de helikopter ook gewoon op de traditionele manier landen in het veld. Deze manier van het afzetten en ophalen van militairen zijn vastgelegd in pick-up en drop-off procedures en worden tijdens Black Blade herhaaldelijk getraind. Ter bescherming van de helikopter en de troepen op de grond, worden ook technieken zoals air-to-surface schieten getraind.

De oefening Black Blade is ontwikkeld als een bouwsteen in het groter geheel als onderdeel van het HEP programma. De training begint met een Combat Enhancement Training en Force Integration Training (CET & FIT) fase. Hierna zal er een crosstraining plaatsvinden die wordt uitgevoerd dormiddel van kleine COMAO missies. Met deze opbouw, kan men bouwen aan een wederzijds begrip van de uitrusting van elke deelnemer en de gestandaardiseerde operationele procedures. Wanneer de oefening vordert, wordt de complexiteit en het aantal activiteiten tijdens de COMAO missies intenser. Black Blade 2016 zal worden gebaseerd op een gemeenschappelijk overeengekomen manier van werken volgens het HEP programma. Tijdens de oefening wordt de planning volledig herzien om de lessen te weerspiegelen naar operationele ervaringen van vorige HEP oefeningen. Naast de oefening zelf is er ook een internationaal Mentor Team opgezet voor de oefening. Dit team is samengesteld uit leden van de Helicopter Tactics Instructor Course (HTIC). Tijdens dit trainingstraject worden tactische instructeurs voor helikopter operaties opgeleid. Deze mentoren waren van onschatbare waarde voor het ondersteunen van de EDA Chief Instructor. Deze mentoren hebben de deelnemers intensief begeleid tijdens de planning, uitvoering en debrief fasen van de oefening. De mentors tijdens Black Blade waren afkomstig uit Duitsland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. De mentoren zorgen ervoor dat de geleerde lessen worden van Black Blade worden meegenomen in de volgende serie HEP oefeningen.


Contact Facebook Youtube Airfighters Google+ Google Maps Over Runway 28 Blurb
© Copyright 2000-2020 AAM van Noye, Alle Rechten Voorbehouden


Flag Counter