Terug
Runway 28 Runway 28 Runway 28 Runway 28

Het 414th Combat Training Squadron; Nellis AFB, 6 t/m 9 maart 2017

Oefening Red Flag 17-2, deel 2; Tekst en Afbeeldingen door Alex van Noye

Het 414th Combat Training Squadron (414th CTS) is een Amerikaanse luchtmacht eenheid die is ingedeeld bij het 57th Wing op Nellis Air Force Base in de Amerikaanse staat Nevada. Het 414th CTS is een belangrijke niet-vliegende organisatie die gespecialiseerd is in het aanbieden van de bekende Red Flag oefeningen.

Het 414th CTS is sinds 2005 de niet-vliegende eenheid die de Red Flag oefeningen voor zijn rekening neemt. De Red Flag oefeningen zijn realistische luchtverdediging oefeningen waarbij de luchtmacht van de Verenigde Staten en zijn NATO bondgenoten worden betrokken. De oefening wordt vaak uitgevoerd op de grote Bombardement & Gunnery Range in de buurt van Nellis AFB. Het 414th CTS organiseert een reeks geavanceerde trainingsprogramma's die worden beheerd door het Air Warfare Center op Nellis. Het 414 CTS coördineert de missies en vluchten van de F-16 Fighting Falcons die gevlogen worden door het 64th Aggressor Squadron en in het verleden ook de F-15 Eagles die gevlogen werden door het 65th Aggressor Squadron. De F-16’s emuleren tijdens deze oefeningen de MiG-29 “Fulcrum” en zijn vliegeigenschappen. Het F-15 squadron is reeds opgeheven, maar emuleerde in het verleden de Su-27 “Flankers”. Ook wordt de inzet van Surface to Air Missiles (SAM) tijdens de oefening gecoördineerd door het 414th CTS. De inzet van deze raketten wordt gerealiseerd door het 507th Air Defense Aggressor Squadron. Het 414th CTS zorgt naast het faciliteren van de oefening ook voor de juiste schema’s voor het verloop van de oefening. Dit betekend dat de opbouw van de oefening vanaf de eerste tot en met de laatste dag door het 414th CTS van te voren wordt opgesteld. Dit schema is volledig aangepast aan de deelnemers die zullen deelnemen aan de scenario’s.

De historie van deze eenheid start laat in de Tweede Wereldoorlog toen het 414th CTS werd opgericht als het 414th Night Fighter Squadron in Florida in 1943. Na het opleiden van de vliegers van deze eenheid, werd de eenheid voor het eerst actief tijdens de Noord-Afrikaanse Campagne waar de eenheid deel zou uitmaken van de Twaalfde Luchtmacht (12th Air Force). De eenheid was gespecialiseerd in het escorteren van de bommenwerpers tijdens de nachtbombardementen op Duitse

doelen in Noord-Afrika. De eenheid werd in deze periode ingezet in Algerije en werd aanvankelijk uitgerust met de British Bristol Beaufighter. Dit vliegtuig werd ingezet voor de defensieve nachtpatrouilles boven vriendelijk gebied. Pas later werd de eenheid ingezet bij nachtelijke bombardementen op doelen in Algerije en Tunesië. Na de val van de Duitse bezetting in Noord-Afrika, verplaatste het 414th NFS zich naar Italië. Hier zouden de vliegtuigen van de eenheid bombardementen gaan uitvoeren op belangrijke stellingen in Sardinië en Corsica. Laat in de oorlog aan het einde van 1944, zou het 414th NFS zich voegen bij de Negende luchtmacht (9th Air Force) in België tijdens de operatie the Battle of the Bulge. Het squadron werd voor deze operatie uitgerust met de Lockheed P-38L Lightning die was uitgerust voor de nachtelijke operaties. Na de Tweede Wereldoorlog werd het squadron in juni 1945 opgeheven.

In de ruim 22 jaar die volgde bestond de eenheid niet. Pas op 22 augustus 1969, zou het 414th Night Fighter Squadron opnieuw worden geactiveerd. Deze keer werd het squadron heropgericht onder de naam 414th Fighter Weapons Squadron (414th FWS). De werkelijke activering van het 414th FWS vond pas plaats op 15 oktober 1969. Het 414th FWS werd onderdeel van het 57th Fighter Weapons Wing. Later zou deze wing aangeduid gaan worden als de 57th Tactical Training Wing. Het 414th FWS werd tijdens de oprichting uitgerust met de McDonnell Douglas F-4C Phantom II. De eenheid werd een belangrijk opleidingssquadron voor de toekomstige F-4 Phantom vliegers bij de United States Air Force. Het 414th FWS zou vooral de combat training van deze groep vliegers voor zijn rekening gaan nemen. Initieel droegen de Phantoms van deze eenheid de staartcode WD, maar al snel werd in oktober 1971 de staartcode WA overgenomen van de andere eenheden op Nellis AFB. Uiteindelijk werd de F-4E Phantom in gebruik genomen bij het 414th FWS. Aan het begin van de jaren 70 werden ook de karakteristieke staartband in gebruik genomen bij de verschillende eenheden van de USAF. Zo ook voor het 414th FWS. Deze eenheid ontving net als de andere eenheden op Nellis AFB de geel met zwart geblokte staartband. Vanaf 1 maart 1976, zou het 414th FWS de taken van het faciliteren van de Red Flag oefeningen voor zijn rekening nemen. An het einde van 1981, werd de eenheid opgeheven, omdat deze taak werd overgegeven aan de USAF Fighter Weapons School.

Het zou nu weer ruim 10 jaar gaan duren voordat de eenheid nieuw leven werd ingeblazen. Het squadron werd uiteindelijk op 1 november 1991 in zijn huidige vorm opgericht op Nellis AFB. Het nieuwe squadron werd op dit moment opgericht onder de naam 414th Composite Training Squadron (414th CTS). Het squadron werd ingedeeld bij de 57th Wing Operations Group. Het 414th CTS zou worden uitgerust met de F-16C Fighting Falcon. De belangrijkste taak van het squadron was het faciliteren van de oefening red Flag die vanaf dit punt zou uitgroeien tot de belangrijkste training voor de jonge USAF vliegers. In 1993, werd de naam van de eenheid veranderd in het 414th Training Squadron en in 1994 werd uiteindelijk de huidige naam 414th Combat Training Squadron aangenomen. De F-16’s die bij het 414th CTS waren ingedeeld zouden voornamelijk de rol van agressor gaan vliegen. In de jaren 90 werden dan ook voor het eerst de camouflage patronen aangenomen van vooral de Russische gevechtsvliegtuigen. Het squadron zou t/m 2005 met de F-16C Fighting Falcon blijven vliegen. De taken van agressor en facilitator binnen de Red Flag oefeningen waren te uiteenlopend. Vanaf 2005 werd dan ook besloten om het 414th CTS op te splitsen in het organisatorische deel van Red Flag onder de huidige naam 414th CTS, en het 64th Agressor Squadron dat de agressor rol op zich zou nemen. Het 414th CTS heeft dan ook sinds 2005 geen vliegtuigen meer in gebruik en is daarmee dus alleen nog maar met de Red Flag oefeningen bezig.
Contact Facebook Youtube Airfighters Google+ Google Maps Over Runway 28 Blurb
© Copyright 2000-2019 AAM van Noye, Alle Rechten Voorbehouden