Terug
Runway 28 Runway 28 Runway 28 Runway 28

De Atlantische Tijgers in Actie; Landivisiau, 8 juni 2017

The NATO Tiger Meet 2017, deel 1; Tekst en Afbeeldingen door Alex van Noye

Jaarlijks is de NATO Tiger Meet een van de oefeningen in Europa die massaal wordt bezocht door vliegtuig spotters van over de hele wereld. Tijdens deze traditionele oefening wordt doorgaans een spotterdag georganiseerd. De in tijgerkleuren gespoten vliegtuigen en helikopters komen dan uitgebreid voor de lens.

De NATO Tiger Meet van 2017 zou worden georganiseerd door de Franse Marine en in het bijzonder door het 11 Flottille. Deze eenheid staat gebaseerd op de Franse marine vliegbasis Landivisiau in het meest westelijke puntje van Bretagne in West-Frankrijk. De oefening zou plaatsvinden van maandag 5 juni tot en met vrijdag 16 juni. De Tiger meet is een oefening die naast het trainen ook een sociaal karakter heeft. Traditioneel wordt er dan ook altijd minimaal een spotterdag georganiseerd tijdens deze meeting. De Franse marine heeft echter dit jaar besloten om maar liefst twee maal een spotterdag te organiseren. De eerste spotterdag zou plaatsvinden op donderdag 8 juni en de tweede op woensdag 14 juni. Elke eenheid die deelneemt, kent de traditie om minimaal een vliegtuig om te spuiten in de kleuren van een tijger. Het thema van dit jaar is heel typerend de Atlantische Tijger die symbool staat voor het 11 Flottille. Tijdens deze Tiger Meet zou het 11 Flottille ook zijn 50ste verjaardag vieren. De eenheid zou tijdens de oefeningen meevliegen met zes Rafale M gevechtsvliegtuigen. Speciaal voor deze gelegenheid heeft de Franse host van de meeting een Rafale M helemaal in een wit met zwart tijgerschema gespoten.

Naast het feit dat de Tiger Meet een sociale opzet heeft, vind er tijdens de meeting ook een bloedserieuze COMAO (COmbined Military Air Operations) oefening plaats. De oefening van dit jaar werd bijgewoond door een totaal van elf NATO en partner lidstaten. In totaal zullen er 53 vliegtuigen en 15 helikopters deelnemen aan de verschillende scenario’s. Tijdens deze 15-daagse oefening zouden er meer dan 800 missies met ruim 1200 vlieguren worden gevlogen In totaal zijn er 800 piloten en technici betrokken bij de oefening. Een groot deel van de missies wordt parallel aan elkaar uitgevoerd. Grootschalige oefeningen van dit formaat zijn er maar weinig in Europa, ondanks dat ze erg belangrijk zijn. Jachtvliegtuigen opereren bijna altijd in internationaal verband. Om dit soort operaties uit te kunnen voeren, blijft realistisch

trainen met partners noodzakelijk. Voor jachtvliegers is het van belang complexe vluchtopdrachten te plannen, uit te voeren en te evalueren. De opdrachten die aan de individuele groepen worden uitgedeeld komen uiteindelijk samen in een complex scenario waarin iedereen zijn eigen rol heeft. De gevechtsvliegtuigen die deelnemen aan de Tiger Meet zullen dit jaar vooral aspecten zoals luchtverdediging, escorteren en luchtaanvallen oefenen.

Het deelnemersveld van de NATO Tiger Meet was ook dit jaar weer erg gevarieerd. Er zouden in totaal deelnemers uit acht landen meevliegen tijdens de COMAO oefening die lid zijn van de NATO Tiger Association. Naast de Franse Marine zou de Franse deelnemen ook bestaan uit zeven Rafales van de luchtmacht uit Mont-de-Marsan. Deze vliegtuigen vliegen daar bij EC01.030 en bij EC 03.030. Ook vlogen er vier Gazelles mee van de Franse ALAT mee uit Etain-Rouvres. De Zwitsers zouden meevliegen met vijf F/A-18 Hornets uit Meiringen. De Oostenrijkse deelname bestond uit een drietal Saab 105Ö lichte vliegtuigen uit Linz-Horsching. De Italiaanse luchtmacht nam deel aan de oefening met vier EF2000’s uit Gioia del Colle en met twee AB-212ICO helikopters uit Grazzanise. De Belgen die deelnemen kwamen uit Kleine-Brogel en vlogen mee met vijf F-16’s van het 31 Smaldeel. Nederland stuurde dit jaar erg veel vliegtuigen naar de Tiger Meet, want het no 313 Squadron uit Volkel vloog met maar liefst acht F-16’s mee. De laatste deelnemer die met gevechts-vliegtuigen deelnam, waren de Tsjechen. In totaal vlogen er vier JAS-39 Gripens van het 211 TL van Cáslav mee. De Britten participeerden tot slot met een Puma HC2 uit Benson. Ter ondersteuning van de oefening vlogen er ook nog een Sea King AEW van de Britse marine, een E-2CHawkeye van de Franse marine en een tweetal EC665 Tigre HAP helikopters van de Franse ALAT mee tijdens de scenario’s. De Polen en de Grieken stuurden naar de oefening van dit jaar alleen observators om de oefening te evalueren. De oefening zou door een E-3 Sentry gecoördineerd worden. Dit vliegtuig zou tijdens de operaties vliegen vanaf zijn thuisbasis Geilenkirchen in Duitsland.

Traditioneel gezien is de Tiger Meet jaarlijks ook een sociale gebeurtenis. Tijdens de Tiger Meet worden er jaarlijks ook een aantal prijzen uitgereikt in verschillende categorieën. Ook tijdens de editie van 2017 werden deze prijzen wederom verdeeld tussen de deelnemers van de NATO Tiger Association. De eerste trofee die uitgereikt werd was die voor de eenheid die de beste resultaten boekte tijdens de CAMAO oefening. Deze prijs is erg belangrijk voor de deelnemers, omdat het laat zien hoe goed getraind de eenheid is tijdens het uitvoeren van zijn kerntaken. De trofee voor beste vliegende eenheid werd dit jaar gewonnen door het Belgische 31 Smaldeel. Ook wordt er naar de Tiger Meet een vliegtuig of helikopter meegenomen met een beschilderde staart. De prijs voor de mooiste beschilderde staart werd dit jaar gewonnen door de Franse gastheer, namelijk het 11 Flottille van de Franse Marine. De trofee voor het mooiste uniform dat het personeel draagt, werd net als de beste vliegende eenheid in de wacht gesleept door het Belgische 31 Smaldeel. Tijdens de Tiger Meet wordt er ook een spellen dag gehouden, doorgaans in het weekend. Deze zogenaamde Tiger Games moeten de eenheden op een ontspannen manier laten samenwerken en vooral genieten. De trofee voor de Tiger games werd dit jaar gewonnen door het Franse EC01.030 van de Franse luchtmacht. De prijs voor de beste sketch of skit bevat een voordracht met veel humor. Deze prijs werd deze keer door het no 230 Squadron van de Britse RAF gewonnen. Tot slot werd de hoofdprijs die bekend staat als de Silver Tiger Trofee gewonnen door het Belgische 31 Smaldeel. Deze prijs staat voor de beste allround prestatie tijdens de gehele Tiger Meet en is daarom de belangrijkste prijs die te winnen is.
Contact Facebook Youtube Airfighters Google+ Google Maps Over Runway 28 Blurb
© Copyright 2000-2019 AAM van Noye, Alle Rechten Voorbehouden