Terug
Runway 28 Runway 28 Runway 28 Runway 28

Het 100 jarige Jubileum van het 1 Smaldeel; Florennes, 15 juni 2017

Tactical Weapons Meet 2017, deel 2; Tekst en Afbeeldingen door Alex van Noye

In de periode van 5 t/m 16 juni 2017, vond op de Belgische vliegbasis Florennes de Tactical Weapons Meet plaats. Deze oefening werd georganiseerd door het Belgische 1 Smaldeel. Tijdens de oefening werd er ook een spotterdag georganiseerd. De spotters konden op deze dag de deelnemers van de oefening fotograferen.

De spotterdag werd rondom deze oefening georganiseerd om het 100 jarige jubileum van het 1 Smaldeel te vieren. De spotterdag zou plaatsvinden op donderdag 15 juni net voor het einde van de Tactical Weapons Meet 2017 (TWM2017) oefening. Het 1 Smaldeel viert dit jaar het honderd jarig bestaan. De eenheid is bekend om de Schotse distel die ook bekend staat als de Blackbird. Speciaal voor deze gelegenheid heeft het 1 Smaldeel een F-16 volledig laten spuiten in de kleuren van de eenheid. Sinds 1987, om elke extra lustrum te markeren, versiert het 1e eskader van het Belgische Luchtmacht verscheidene vliegtuigen in de dominante tinten van zichzelf, het zwart en geel. De ontwerper Didier Wolff werd gevraagd om een bijzonder kleurenschema voor een F-16 te ontwerpen tijdens het Blackbird project. Didier Wolff heeft in het verleden vooral in Frankrijk al enkele prachtig beschilderde Mirages en Rafales gecreëerd. Voor het project werd de FA-132 beschikbaar gesteld. Het toestel ging op Charleroi naar de spuithal en werd uiteindelijk op 11 mei gepresenteerd. Na een eerste vlucht die werd uitgevoerd door de squadron commandant landde de Schotse distel voor het eerst op Florennes. De FA-132 vloog ook tijdens de spotterdag mee tijdens de missies en kwam uitgebreid voorbij bij alle aanwezige fotografen. Het toestel was helemaal gespoten in de kleuren van het 1 Smaldeel en op de staart staat met grijstinten de Schotse distel afgebeeld.

De spotterdag was natuurlijk geweldig voor de aanwezige fotografen. De Tactical Weapons Meet 2017 is voor de deelnemende vliegers echter een bloedserieuze oefening. Naast de Belgen zouden er ook verschillende andere Europese eenheden deelnemen aan de oefening. De Belgische deelname aan de Tactical Weapons Meet 2017 bestond uit een viertal F-16’s. Van de deelnemers waren er twee toestellen afkomstig van Florennes van het 2 Wing en twee F-16’s waren van het 10 Wing van Kleine-Brogel. De Britten namen deel aan de oefening met twee pikzwarte Hawk T1’s.

Deze toestellen zijn afkomstig van RAF Leeming waar ze vliegen bij het no 100 Squadron. De Italianen stuurden twee EF2000 Eurofighters naar Florennes. De Eurofighters zijn van het 4° Stormo dat op Grosseto is gebaseerd. Ook de Spanjaarden namen deel aan de oefening met Eurofighters. De Spanjaarden waren met drie vliegtuigen gekomen die afkomstig zijn van Sevilla/Morón waar ze zijn ingedeeld bij Ala 11. De Polen hadden drie MiG-29 Fulcrum gevechtsvliegtuigen meegenomen uit Minsk-Masowiecki. De MiG’s zijn daar ingedeeld bij het 1. Eskadra Lotnictwa Taktycznego (1.elt). De Grieken zouden meevliegen met twee F-4E Phantom II’s. Deze bijzondere vliegtuigen zijn afkomstig van Andravída waar het 117 PM is gestationeerd.

Er zijn in totaal vijf kwalificatie niveaus voor operationele vliegers die het niveau van de vaardigheden van de vlieger aangeven. Wanneer een vlieger op een jachtvliegtuig gaat vliegen, dan start hij na zijn basis opleiding als een Level I vlieger. Dit betekend dat de vlieger alleen mag het vliegtuig kan vliegen en de procedures kent. De vlieger heeft nog geen tactische training heeft ondergaan. Wanneer de vlieger Level II is, dan is hij voor het eerst combat ready en kan hij in een scenario als wingman optreden. De Level II vlieger heeft zijn volledige Mission Qualification Training Syllabus volbracht. De vlieger die Level III is gekwalificeerd gaat voor het eerst leiding nemen in een scenario. Een Level III vlieger is in staat om op te treden als 2 Ship Flight Lead. De vlieger heeft de kennis in huis om basis acties te leiden, omdat in de Level III training de focus vooral ligt op leiderschap. Dit betekend dat de vlieger ook vooral betrokken is bij de briefings en de-briefings. De volgende stap is de Level IV vlieger. Een Level IV vlieger is in staat om een 4 Ship formatie te leiden in een scenario. Level IV is een uitgebreidere rol dan Level III, maar de vlieger is nog geen Mission Commander. Een tussenlevel is Level IVi. De rol licht het dichtste bij een vlieginstructeur op het type. De Level IVi vlieger mag naast het leiden van een 4 Ship dus ook vliegers trainen. Het hoogste level is de Level V. Een Level V is een zeer ervaren vlieger die volledig is gekwalificeerd. In de Verenigde Staten wordt de Level V bij de marine aangeduid als een Top Gun vlieger. In Europa is een Level V vlieger aangeduid als een FWIC (Fighter Weapon Instructor Course) gekwalificeerde vlieger.

De Tactical Weapons Meet 2017 die door het 1 Smaldeel van het 2 Wing werd georganiseerd is een kleinschalige oefening. Deze oefening is vooral gericht op de training van jonge vliegers. Voor de jongste F-16 vliegers van de Belgische Luchtmacht en haar partners is de TWM2017 een ideale manier om deze vliegers Level III gekwalificeerd te krijgen. De training richt zich vooral op 2 Ship leiderschap waarbij de vliegers om de beurt zullen optreden als flight leader van de formatie. Tijdens de training zullen de vliegers ook in een internationale context leren wat de capaciteiten en ook vooral de beperkingen zijn van elkaars vliegtuigen. Naast de kwalificaties, zullen veel jonge vliegers ook hun eerste NATO samenwerking in de praktijk trainen. Voor de meeste vliegers is de TWM2017 de eerste training waarbij ze met andere vliegtuig typen te maken krijgen dan hun eigen type. De vliegtuigen die deelnemen zullen tijdens de missies dus steeds in paren vertrekken. De verschillende formaties van twee vliegtuigen zullen het vooral tegen elkaar opnemen in een air to air confrontatie. Naar het trainen van luchtoverwicht, worden de formaties ook ingezet om gesimuleerde aanvallen te doen op gronddoelen waarbij de leiderschap in de aanpak van het scenario centraal staat. In het verleden werden dit soort trainingen voor deze jonge groep vooral binnen de squadrons afgewerkt. Het is echter de bedoeling dat een training zoals de TWM2017 in de toekomst wordt voortgezet, omdat trainen in deze internationale samenwerking erg effectief is voor de jonge vliegers.
Contact Facebook Youtube Airfighters Google+ Google Maps Over Runway 28 Blurb
© Copyright 2000-2019 AAM van Noye, Alle Rechten Voorbehouden