Terug
Runway 28 Runway 28 Runway 28 Runway 28

Market Garden Memorial; Eindhoven, 15 september 2017

Luchtlandingstroepen op Eindhoven; Tekst en Afbeeldingen door Alex van Noye

Dit jaar stond de jaarlijks terugkerende herdenking rondom de Operation Market Garden in het teken van de 73ste herdenking. De herdenkingen gaan traditioneel altijd gepaard met de nodige parachutesprongen van de verschillende luchtlandingstroepen. Deze troepen zijn afkomstig uit meerdere landen tijdens de herdenking.

Van 11 t/m 16 september 2017, vindt de internationale parachutistenoefening Falcon Leap voor de derde keer plaats. Het bijzondere aan deze editie van de oefening met een ceremonieel randje is het 25 jarige jubileum van de 11 Luchtmobiele Brigade. Tijdens de oefening trainen en springen militairen uit acht verschillende landen met elkaars materiaal. De oefening, waarbij samenwerking tussen de verschillende partners wordt gestimuleerd, zit gekoppeld aan het herinneren en herdenken van de Operation market garden die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd uitgevoerd. Operation Market Garden was een geallieerd offensief tegen de Duitsers in Nederland in september 1944. De operatie was voor Nederland de belangrijkste operatie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Market Garden was voor het grootste deel mislukt, omdat de laatste brug bij Arnhem niet bezet kon worden. Het gevolg van deze mislukking was de Hongerwinter voor het noordelijke deel van Nederland. Operation Market Garden bestond uit twee grote deeloperaties. De eerste was een grote luchtlanding achter de Duitse linies genaamd Market. De tweede operatie was een grondoffensief vanuit België naar Nederland onder de naam Garden. De Britse, Poolse en Amerikaanse luchtlandingstroepen zouden de belangrijke bruggen over de Nederlandse rivieren bezetten zodat de grondtroepen vanuit België snel konden doorstoten naar het IJsselmeer.

De officiële historische herdenking rondom Operation Market Garden startte in het Brabantse Son en Breugel. Op vrijdag 15 september werden rond 18.00 uur een groep parachutisten gedropt boven Son en Breugel. De paratroopers zouden landen in het gebied rondom de Brouwerskampweg en Sonniuswijk. De parachutisten behoren tot het Round Canopy Parachuting Team (RCPT). Het team van RCPT heeft leden uit 26 verschillende landen en springt in de stijl van Operatie Market Garden in 1944. De paratroopers dragen authentieke uniformen en springen uit een authentieke C-47

Dakota. Het RCPT organiseert sprongen om de strijders te gedenken die voor onze vrijheid hebben gevochten. Op zondag 17 september 1944, landden in een tijd van 45 minuten meer dan 4500 parachutisten in de weilanden ten westen van Son en Breugel. Daarnaast landen er ook nog eens 53 Waco zweefvliegtuigen die werden getransporteerd door de C-47 Dakota. De Paulushoef-boerderij lag in de gekozen dropzone en was het markeringspunt voor de vliegers. De naam van deze boerderij stond in grote witte letters op het dak. Mensen uit de boerderijen in de omgeving hielpen de Amerikanen op alle mogelijke manieren na hun landing. Op zaterdag trok het RCPT verder naar Veghel om daar de herdenking te starten. Om 18.00 uur werd aan de Kruigenstraat gesprongen. Het gebied van Het Ham en Havelt was het toneel van hevige gevechten op 22 september 1944. Die strijd is de geschiedenisboeken ingegaan als “Black Friday”. Op zondag rond 15.30 uur werd er tot slot ook nog eens gesprongen op De Horstjens in Eerde.

Naast het RCPT team die op traditionele wijze parachutespringen maakt tijdens de herdenkingen, zijn er ook internationale teams ingezet tijdens de herdenkingen. De verschillende eenheden werden tijdens de herdenkingen gefaciliteerd door de Koninklijke Luchtmacht. De twee hoogtepunten zijn de publieksevenementen op woensdag 13 september op het Houtdorperveld bij Ermelo en de sprongen op 16 september op de Ginkelse Heide bij Ede. Op beide dagen zouden er tussen 10.00 en 14.00 uur ongeveer 800 parachutisten landen in de aangewezen gebieden. Alle vliegtuigen die parachutisten zouden droppen zouden traditioneel vanaf vliegbasis Eindhoven opereren. De Koninklijke Luchtmacht zou voor de oefening en de herdenkingen een C-130 hercules leveren. Normaliter vliegt de Koninklijke Luchtmacht met twee toestellen mee, maar deze keer was er door de operationele verplichting rondom de orkaan in het Caribisch gebied maar een toestel beschikbaar. De Duitse Luftwaffe vloog mee met twee C-160 Transall transportvliegtuigen. De Poolse luchtmacht leverde een Casa C-295 transportvliegtuig. Een tot slot zou de Amerikaanse luchtmacht meevliegen met een enkele C-130 hercules die voor deze oefening speciaal uit de Verenigde Staten was overgevlogen naar Eindhoven.

De parachutisten die deelnemen aan de oefening Falcon Leap en de herdenkingen zijn afkomstig uit acht verschillende landen. De deelnemende landen, zijn: België, Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland, Polen en de Verenigde Staten. Alle deelnemende eenheden zijn gespecialiseerde luchtlandingstroepen. Tijdens de oefening Falcon Leap was het vooral de bedoeling dat de bemanningen volledig door elkaar heen gemixt werden. Op deze manier zijn de troepen in staat om samen te opereren en kunnen ze gebruik maken van elkaars uitrustingen en vliegtuigen. Deze manier van trainen zorgt ervoor dat de troepen breed inzetbaar zijn en niet allen van hun eigen uitrusting en vliegtuigen afhankelijk zijn. De grote afsluiting van de oefening was het springen tijdens de herdenkingen rondom Operation Market Garden. Voor het instappen in de vliegtuigen op Eindhoven, stellen alle teams zich in rijen van twee op. De parachutisten kunnen op deze manier snel plaatsnemen in de vliegtuigen. In enkele gevallen kwamen de vliegtuigen terug van een eerdere dropping, en werd de nieuwe lading met parachutisten ingeladen met draaiende motoren op het platform. Het snel inladen van de paratroopers is een onderdeel dat serieus getraind wordt door alle betrokkenen. Deze manier van laden levert zo min mogelijk tijd op de grond op voor de transportvliegtuigen, waardoor ze minder lang kwetsbaar zijn bij een landing in vijandelijk terrein. Door internationaal te trainen naast de herdenkingen, weten zowel de Koninklijke Luchtmacht als de Koninklijke Landmacht effectief twee vliegen in een klap te slaan.
Contact Facebook Youtube Airfighters Google+ Google Maps Over Runway 28 Blurb
© Copyright 2000-2019 AAM van Noye, Alle Rechten Voorbehouden