Terug
Runway 28 Runway 28 Runway 28 Runway 28

Operation Atlantic Resolve; Eindhoven, 25 t/m 27 oktober 2017

De 10th Combat Aviation Brigade, deel 2; Tekst en Afbeeldingen door Alex van Noye

Sinds de Russische interventie in delen van Oekraïne, zijn de Europese strijdkrachten in opperste paraatheid in het oosten van Europa. Om de Europese troepen te ondersteunen bieden de verenigde Staten de helpende hand aan Europa tijdens de Operatie “Atlantic Resolve” om hun NATO solidariteit aan Europa te bewijzen.

Operatie “Atlantic Resolve” is het support pakket van de Verenigde Staten voor Europa en voorziet de voortdurende betrokkenheid bij de collectieve veiligheid van dit continent. De operatie is bedoeld om NATO bondgenoten en partners te verzekeren van Amerikaanse toewijding aan duurzame vrede en stabiliteit in de regio rondom de Russische interventie in Oekraïne. Sinds april 2014, heeft de United States Army Europe landstrijdkrachten ingezet namens het Amerikaanse leger. Tijdens deze inzet worden non-stop multinationale trainings- en veiligheidssamenwerkingsactiviteiten met bondgenoten en partners in Oost-Europa uitgevoerd. Deze multinationale activiteiten vinden plaats in Estland, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië, Bulgarije en Hongarije. De uitgevoerde gezamenlijke oefeningen verbeteren de interoperabiliteit en versterken de relaties en het vertrouwen tussen de geallieerde legers. Ook dragen de oefeningen bij aan regionale stabiliteit en ze tonen de betrokkenheid van de Verenigde Staten bij de NATO. Operatie “Atlantic Resolve” toont de inzet van de Verenigde Staten voor de veiligheid van NATO bondgenoten in de lucht, op het land en op zee. Om zijn eigen veiligheid te waarborgen, moet de NATO beschikken over sterke, toegewijde en capabele bondgenoten. Om deze veiligheid op het continent te bereiken, wordt er al ruim 70 jaar door de Verenigde Staten gevochten, geoefend en getraind met de Europese bondgenoten. Het strategisch partnerschap tussen de Verenigde Staten en Europa is gebaseerd op gedeelde waarden, ervaringen en toewijding aan een stabiel en welvarend Europa.

Ook in het jaar 2017 leverde de US Army een aanzienlijke bijdrage aan operatie Atlantic Resolve. De US Army rotaties duren over het algemeen elke keer negen maanden. Met de aanwezigheid van de Amerikaanse troepen, is het leger van de Verenigde Staten in staat om adequaat en snel toe te slaan als er zich een crisis voordoet in Europa of aan zijn grenzen. De Amerikaanse detachementen nemen deel

aan veel oefeningen en integreren hiermee in de Europese verdediging, zodat men gezamenlijk en daadkrachtig kan optreden. De 4th Infantry Division is gebaseerd in Poznan in Polen en coördineert vanuit dit hoofdkwartier de veiligheid van Polen. Het 3rd Armored Brigade Combat Team dat onderdeel is van de 4th Infantry Division is sinds januari 2017 gebaseerd in Europa. Deze eenheid is afkomstig uit Fort Carson in Colorado en neemt veel voertuigen mee tijdens het deployment. De 3rd Armored Brigade heft ruim 3,500 man personeel en 87 tanks, 18 Paladins, 419 Humvee’s, 144 Bradley voertuigen en ruim 446 rupsvoertuigen en 907 normale voertuigen met 650 trailers bij. Naast de aanwezigheid in Europa, blijft ook het militaire apparaat goed getraind in het continue verplaatsen van hele divisies van en naar Europa. Naast de 4th Infantry Division, is er ook nog het 497th Combat Sustainment Support Battalion actief in Europa. Deze eenheid heeft ruim 750 manschappen en ruim 160 voertuigen in Europa om het logistieke aspect Operatie Atlantic Resolve te ondersteunen.

Het 10th Combat Aviation Brigade dat onderdeel is van de 10th Mountain Division was tijdens de uitzending naar Europa bijna in zijn geheel aanwezig op het Europese vasteland. De eenheid die normaal verblijft op Fort Drum in de Amerikaanse staat New-York was vanaf het begin van februari gestationeerd op verschillende locaties in Europa. In februari arriveerde het de hele brigade in Europa via verschillende kanalen. Het materieel dat bestond uit helikopters en ook veel voertuigen arriveerden in de havens van Antwerpen in België, in Bremerhaven in Duitsland en in Thessaloniki in Griekenland. Het personeel arriveerde via de vliegvelden van Riga in Letland, Ramstein Air Base en Nürnberg beide in Duitsland en in Het 10th CAB detachement bestond in totaal uit ruim 2200 manschappen die allemaal ruim negen maanden in Europa gestationeerd werden. Het Amerikaanse deployment bestond in totaal uit ruim 86 helikopters. De groep helikopters van het 10th CAB deployment, bestond uit: 12x CH-47F Chinook transporthelikopters, 38x UH-60L/M Blackhawk transporthelikopters, 12x HH-60M Blackhawk medische evacuatie (MEDEVAC) helikopters en tot slot 24x AH-64D Apache aanvalshelikopters. Doordat het 1st Attack Reconnaissance Battalion van het 10th CAB al kort ervoor op uitzending was geweest, werd de Apache component tijdens het Atlantic Resolve deployment vervangen door het 1st Battalion van het 501st Aviation Regiment van de 1st Armored Division, uit Fort Bliss in Texas. Het hoofdkwartier van de brigade zou gevestigd worden in Illesheim in Duisland.

Nadat de eenheid in Illesheim was gearriveerd, zou het 10th CAB voor een groot deel verspreid worden in een aantal Oost-Europese landen. De grootste detachementen van het 10th CAB zaten in landen zoals Letland en Roemenië. In deze landen had de brigade continue een aanwezig van helikopters en manschappen die continue inzetbaar zijn in het kader van Atlantic Resolve. Op de vliegbasis Lielvarde in Letland was een continue detachement van minimaal vijf UH-60 Blackhawk helikopters en ruim 50 militairen aanwezig. Een detachement van dezelfde samenstelling was ook continue aanwezig op de Roemeense vliegbasis Mihail Kogainiceanu in het oosten van het land in het Zwarte Zee gebied. Naast het leveren van steun aan deze landen, hebben de eenheden van het 10th CAB ook met de militaire eenheden van Letland, Polen en Roemenië intensief getraind. Door deze trainingen laat men de kracht van de Amerikaanse en Europese samenwerking zien aan Rusland. Ook wordt de interoperabiliteit tussen al de internationale teams sterk verbeterd. De grootste oefening waar het 10th CAB aan deelname was Saber Guardian in Bulgarije. Naast de grote oefeningen, heeft het regiment ook support geleverd bij het bezoek van de Amerikaanse president aan Israël en er is een MEDEVAC inzet geweest in Georgië. In oktober 2017 zat het deployment van het 10th CAB erop en ging men huiswaarts.
Contact Facebook Youtube Airfighters Google+ Google Maps Over Runway 28 Blurb
© Copyright 2000-2019 AAM van Noye, Alle Rechten Voorbehouden