Terug
Runway 28 Runway 28 Runway 28 Runway 28

Hosten van de NATO Tiger Meet; Poznań-Krzesiny, 18 mei 2018

De NATO Tiger Meet 2018, deel 1; Tekst en Afbeeldingen door Alex van Noye

Al jarenlang is de NATO Tiger Meet een van de grootste internationale militaire oefeningen in Europa. Dit jaar vond de editie van de NATO Tiger Meet plaats in Polen op de 31e tactische luchtmachtbasis Poznań-Krzesiny in het midden van het land. De NATO Tiger Meet 2018 (NTM2018) vond plaats tussen 14 mei en 25 mei.

Tijdens deze grote oefening met een hoog internationaal aanzien, werd er ook een mediadag georganiseerd op 18 mei. Tiger squadron uit heel Europa hebben zich verzameld op de Poolse vliegbasis Poznań-Krzesiny om intensief samen te trainen aldus Kolonel Jacek Pszczoła. De basis maakt deel uit van de 2e Tactical Air Wing van de Poolse luchtmacht dat gebaseerd is op Poznań en Łask. Kolonel Jacek Pszczoła is de commandant van de 2e Tactische Wing van de Poolse Luchtmacht en commandant van het garnizoen van Poznań. Pszczoła is een naast commandant ook een vooraanstaand F-16 vlieger bij de Poolse Luchtmacht. Hij is een vlieger met een master degree en heeft een totaal van ruim 2100 uur aan vlieguren op de teller staan, waarvan er ruim 1100 zijn gemaakt op de F-16. Pszczoła studeerde aan de Hogere Luchtmacht School in Dęblin, en studeerde af aan de Nationale Defensie Academy in Warschau. In zijn loopbaan was hij onder meer stafchef van het regiment in Łask. Kolonel Pszczoła lichtte toe dat het organiseren van de NATO Tiger Meet een hele belangrijke stap is voor de Poolse Luchtmacht als onderdeel van de Europese luchtstrijdkrachten. De Poolse Luchtmacht speelt tegenwoordig een belangrijke rol, omdat het land een groot deel van de grenzen van de Europese Unie bewaakt. Een degelijke samenwerking met de NATO partners is daarom erg belangrijk voor het land.

De oorsprong van de NATO Tiger Meet gaat terug tot het begin van de jaren 60 aldus Pszczoła. Destijds raakten het 79th Tactical Fighter Squadron van de USAF en 74 Squadron van de RAF betrokken bij een gezamenlijke trainingsoperatie. Ruim een jaar later ontstond een nieuwe traditie om squadrons bij elkaar te brengen in een meeting die een tijger in hun embleem hebben. Deze bijeenkomsten waren volgens de kolonel zo succesvol dat de Amerikaan Mike Dugan onder andere de NATO Tiger Association (NTA) heeft opgericht. Op 18 mei, werd de oefening ook bijgewoond door het plaatsvervangend hoofd van het Ministerie van Defensie Tomasz Szatkowski en de

eerste plaatsvervangend algemeen bevelhebber der Poolse strijdkrachten generaal Jan Śliwka. Szatkowski gaf in een korte toelichting aan hoe belangrijk het is dat Polen op deze schaal samenwerkt met zijn Europese partners. Hij gaf hierbij aan dat de luchtstrijdkrachten uit Polen in de toekomst steeds meer geïntegreerd zullen worden met de luchtmachten uit andere landen. Zoals bij elke moderne militaire oefening, wordt ook tijdens de NATO Tiger Meet een realistische oorlogsscenario nagebootst. Aan de basis van de editie van dit jaar liggen hedendaagse bedreigingen die de veiligheid van Europa in gevaar brengen. Tijdens het scenario moeten vliegtuigen het eigen luchtruim verdedigen tegen agressors die Europa bedreigen. Naast dit scenario, worden ook grootschalige offensieve operaties op het grondgebied van de vijand getraind. Alle aspecten van moderne oorlogsvoering zullen bij de training aan bod komen aldus Szatkowski.

Kolonel vlieger Rafał Zadencki is de commandant van de 31e tactische luchtmachtbasis in Poznań sinds juni 2017. Hij legt uit dat naast alle internationale aandacht voor de Tiger Meet van de fans en de media, het 6th Fighter Squadron (6.elt) van de Poolse luchtmacht de host is voor de deelnemers aan de oefening. Het 6.elt is gebaseerd op Poznan-Krzesiny en vliegt met de F-16 "Jastrząb" Block 52+ Fighting Falcon. Deze eenheid is de enige Poolse eenheid die lid is van de NATO Tiger Association en is lid sinds 2014. Het was tijdens 50e NATO Tiger Meet op Cambrai in Frankrijk toen het 6.elt zijn debuut maakte op de Tiger Meet. Het duurde niet lang voordat de Polen succes hadden tijdens deze intensieve oefeningen. In 2014, werd de Poolse eenheid uitgeroepen tot het “Best Flying Squadron” dat deelnam aan de Tiger Meet. Ook werd de eenheid vanaf dat jaar een volwaardig lid van de NTA. Binnen de organisatie structuur van de Poolse luchtmacht wordt de eenheid ingezet voor zowel luchtverdedigingsmissies als offensieve missies aldus Zadencki. De eenheid is internationaal inzetbaar en heeft al deelgenomen aan grote NATO oefeningen zoals Red Flag Alaska, Frisian Flag in Nederland, de NATO Tiger Meet, Brilliant Arrow in Noorwegen, het Tactical Leadership Program (TLP) in Spanje en Blue Flag in Israël. De F-16 waarmee het 6.elt is uitgerust is op dit moment de belangrijkste frontline fighter van de Poolse Luchtmacht.

Tijdens de NATO Tiger Meet is Kolonel vlieger Rafał Zadencki zelf de Exercise Director (commandant van de oefening). De kolonel licht toe dat de oefening zal worden gecoördineerd door een E-3A Sentry van Geilenkirchen die alle deelnemers aan de missies zal begeleiden. Hij gaf aan dat de NTM2018 de grootste periodieke training is in Europa. Als land organiseren we voor het eerst een dergelijke training van dit formaat aldus Zadencki. Het was een enorme logistieke uitdaging, want de Poolse Luchtmacht had nog nooit zo’n grote oefening tot in de puntjes verzorgd. Er waren absoluut veel afspraken als het gaat om het samenwerken met buitenlandse squadrons. We moesten ons aanpassen aan de vereisten van andere squadrons en de juiste uitrusting hier gereed hebben om andere typen vliegtuigen te kunnen handelen. Voor deze specifieke taken moesten we het personeel trainen en goed voorbereiden. Natuurlijk werkten we altijd samen met het grondpersoneel van de individuele squadrons en zoals je kunt zien, werkt alles naar behoren verteld Zadencki. Kolonel Zadencki verteld tot slot dat de voorbereidingen zwaar waren voor deze oefening voor het Poolse grondpersoneel. Men heeft ontzettend veel geleerd en dat is kennis die men goed kan gebruiken bij toekomstige uitzendingen. Naast de deelnemende vliegers, heeft dus de hele organisatie maximaal getraind tijdens de NATO Tiger Meet. In totaal stonden er ruim 70 vliegtuigen en helikopters op Poznan tijdens de NTM2018 en deden er ruim 2000 militairen mee aan de oefening.
Contact Facebook Youtube Airfighters Google+ Google Maps Over Runway 28 Blurb
© Copyright 2000-2019 AAM van Noye, Alle Rechten Voorbehouden