Terug
Runway 28 Runway 28 Runway 28 Runway 28

Doelstellingen van de COMAO Missies; Poznań-Krzesiny, 18 mei 2018

De NATO Tiger Meet 2018, deel 2; Tekst en Afbeeldingen door Alex van Noye

De NATO Tiger Meet is een van de grootste militaire oefeningen die jaarlijks plaatsvind in Europa. Jaarlijks sturen de Tiger units hun vliegtuigen nar de Tiger Meet om daar intensief samen te oefenen. Tijdens de Tiger Meet worden verschillende CAMAO oorlogsscenario’s gevlogen die de hedendaagse realiteit nabootsen.

Ook dit jaar in Polen werd dit jaar de Tiger Meet gehouden met als doel om de Europese samenwerking te bevorderen. De eenheden die deelnamen kwamen uit alle windstreken van Europa. De Poolse host, het 6.elt, vloog mee met zes F-16’s tijdens de missies. Naast de Polen vlogen ook België (31 Smaldeel), Griekenland (335 Mira) en Nederland (313 Squadron) mee hun F-16’s. Naast de F-16 gebruikers, waren er ook drie Eurofighter gebruikers die meededen met de NTM2018. De landen die met de EF2000 Eurofighter participeerden, waren Duitsland (TLG-74), Italië (12° Gruppo) en Spanje (142 Escadron). De Duitsers hadden naast de Eurofighters ook Tornado’s bij van TLG-51. Hongarije en Tsjechië waren beide aanwezig met hun Saab JAS-39 Gripens (59/1 Squadron & 211 TL). De Franse Marine nam deel aan de NTM2018 met vijf Rafale M’s (11 Flottille) en de Oostenrijke Luchtmacht vloog mee met een drietal Saab 105Öe’s (1 JTS). De Zwitserse Luchtmacht was de enige deelnemer die niet lid is van de NATO. Dit land vloog mee met de F/A-18 Hornet (Staffel 11) uit Meiringen. Al deze gevechtsvliegtuigen stonden gebaseerd op Poznań-Krzesiny. De hele oefening wordt gecoördineerd door een E-3 Sentry. Tijdens de Tiger Meet vliegen er doorgaans ook een aantal helikopters mee die de missies ondersteunen. De Britten vlogen mee tijdens de missies met een Merlin HM2 (814 NAS) en een Puma HC2 (230 Squadron). Ook de Italianen hadden twee helikopters op Poznan staan in de vorm van een tweetal AB-212ICO helikopters (21° Gruppo). Tot slot waren ook de Tsjechen erbij met een tweetal Mi-24 “Hind” helikopters (221 LtBVr).

Het gros van de vliegtuigen en helikopters die deelnamen aan de NTM2018, stonden gestationeerd op Poznań-Krzesiny. Naast deze vliegvelden, werd er ook Tiger Meet missies gevlogen vanaf de vliegvelden Powidz, Mirosławiec, Świdwin en Malbork om de missies te ondersteunen. Naast deze hoofddeelnemers aan de Tiger Meet, zijn er ook nog veel andere Poolse onderdelen van de luchtmacht en de landmacht betrokken

bij de Tiger Meet. Tot slot zijn er ook helikopters van de 56e Air Base in Inowrocław betrokken bij de oefening. Deze helikopters vlogen samen met de Tiger Meet deelnemers missies vanaf Poznań-Krzesiny. Bij het organiseren van een Tiger Meet komt dus veel meer kijken dan alleen het vliegen van missies met gevechtsvliegtuigen. Voor de deelnemende landen en legeronderdelen is het daarom van cruciaal belang dat trainingsmissies uitgebreid worden voorbereid. Er is alleen al een hele grote logistieke operatie nodig om alle deelnemers van de Tiger Meet op Poznan te krijgen. Dit betreft niet alleen het invliegen van de vliegtuigen en hun materiaal, maar ook het voorbereiden van de basis op hun komst. De Poolse host was dan ook al maanden voordat de Tiger Meet überhaupt begon al druk bezig met de voorbereidingen voor de grootste oefening die de luchtmacht ooit heeft gehouden in Polen.

Voor de deelnemers aan de NATO Tiger Meet 2018 is de gezamenlijke training het hoofddoel van de hele meeting. De belangrijkste doelstellingen tijdens de NTM2018 waren vooral meer kennis opdoen tijdens gecombineerde luchtoperaties door middel van actieve betrokkenheid bij missieplanning hiervan. Dit betekend dat de deelnemers van de NTM2018 hun missie of hun rol krijgen toegewezen en dat men zelf hier invulling aan geeft door dit te gaan plannen. Force integratie is het gevolg van deze manier van werken. De deelnemers leren om verschillende problemen op te lossen in de loop van de oefening. De hele training is hierdoor dan ook grotendeels gericht op het uitvoeren van COMAO's (Combined Air Operations). Indirect is de training gericht op het verbeteren en verbeteren van de vaardigheden van de NATO samenwerking. Dit zal gaan in overeenstemming met de relevante procedures en doctrines. Het vliegers van de gevechtsvliegtuigen moeten tijdens de oefening ook nauw samenwerken met transportvliegtuigen en helikopters. Ook worden er tijdens de oefening luchtafweerraketten en IADS (Integrated Air Defense System) toegevoegd om de COMAO scenario’s nog realistischer te maken. Bij de scenario’s was ook de Poolse Landmacht betrokken ter verdieping van het niveau van samenwerking. Deze inzet tijdens de training had betrekking op FAC's/TAC's (Forward/Tactical Air Controllers). Deze aspecten werden vooral ingezet bij Close Air Support missies.

De trainingsmissies bestonden uit het verdedigen van een aangewezen gebied of een grensverdediging. Een deel van de gevechtsvliegtuigen werd ook ingezet voor de bescherming van andere vliegtuigen tijdens escorte missies. Tijdens de operaties werden de vliegtuigen in de lucht gecoördineerd door het IADS om luchtoverwicht te verkrijgen en te behouden en om de eigen strijdkrachten op de grond te beschermen. Tijdens de aanvalsmissies werden gespecialiseerde vliegtuigen ingezet in de SEAD rol om vijandelijke afweer uit te schakelen. Andere aanvalsvliegtuigen konden daardoor de belangrijke vijandelijke stellingen aanvallen en uitschakelen. Tijdens de NATO Tiger Meet 2018, werden in totaal bijna 1000 vluchten uitgevoerd en hebben de deelnemers ruim 1600 uur in de lucht doorgebracht tijdens de oefenmissies. Er werden dagelijks twee missies uitgevoerd, namelijk een in de ochtends en een in de middag. De ochtendmissie omvatte vaak de COMAO training en was daarmee dan ok de grootste vlucht van de dag. Tijdens de hele NATO Ruim 50 trainingsmissies vonden plaats als onderdeel van de zogenaamde “Shadow Wave” vluchten, waarbij onderdelen uit de verschillende deelnemende landen afzonderlijk oefenden. Tijdens de oefening werden polygonen gebruikt in Drawsko, Pomorskie, Ustka, Nadarzyce, Żagań en Biedrusku. Special Forces en enkele andere militaire eenheden opereerden ook in andere geselecteerde gebieden buiten deze oefenterreinen. Het luchtruim werd gereserveerd voor de NATO Tiger Meet organisatie en strekte zich uit van Poznań tot Mazurië en van Poznań tot de Oostzee met extra zones voor missies boven water.






Contact Facebook Youtube Airfighters Google+ Google Maps Over Runway 28 Blurb
© Copyright 2000-2020 AAM van Noye, Alle Rechten Voorbehouden


Flag Counter