Terug
Runway 28 Runway 28 Runway 28 Runway 28

De Poolse 56 Baza Lotnicza; Inowroclaw, 19 mei 2018

1 Luchtbrigade van de Landmacht; Tekst en Afbeeldingen door Alex van Noye

De grootste helikopter basis van de Poolse Landmacht die deel uitmaakt van het 1.BLWL is 56 Baza Lotnicza (56.BLot) Inowroclaw. Deze vliegbasis van de Poolse landmacht ligt ongeveer 10 kilometer ten noordwesten van de stad Inowroclaw in het midden van Polen. De basis is uitgerust met helikopters voor offensieve taken.

De Poolse vliegende tak van de Landmacht wordt aangeduid als de Lotnictwo Wojsk Ladowych (Army Aviation). De Poolse Landmacht heeft twee brigades waarbij er met diverse helikopter typen wordt gevlogen. De helikoptereenheden van de Poolse Landmacht zijn volledig opgenomen in de regiment en brigade structuur van dit krijgsmachtdeel. Het 1 Brygada Lotnictwa Wojsk Ladowych (1.BLWL) (1 Army Aviation Brigade) is een van de twee Brigades die bij de Poolse Landmacht, die aangeduid wordt als Wojska Ladowe (WL), vliegen met helikopters. Het 1.BLWL werd in zijn huidige organisatie opgericht op 15 maart 2011. Het 1.BLWL is opgebouwd uit vier regimenten. Deze regimenten zijn de 49e vliegbasis Pruszcz Gdanski (49.BLot), de 56e vliegbasis Inowroclaw (56.BLot), het luchtverkenning squadron op Miroslawiec en de centrale groep voor tactische gebiedscontrole. Deze laatste groep heeft geen vliegend materieel maar is ondersteunend voor de vliegende eenheden. Het hoofdkwartier van het 1.BLWL is gevestigd op Inowroclaw. Het 1.BLWL is een offensieve helikopterbrigade van de Poolse Landmacht. De eenheden zijn dus uitgerust met zware aanval helikopters zoals de Mi-24 “Hind” en lichte aanval helikopters zoals de Mi-2 “Hoplite”.

Het 56.Blot komt voort uit het 56 Pułk Śmigłowców Bojowych (56 Combat Helicopter Regiment) en werd in zijn huidige vorm na een hervorming opgericht op 1 januari 2012. De eenheid is opgericht aan het begin van de Koude Oorlog en heeft dezelfde taken als het 49.BLot. Het 56.Blot is opgebouwd uit vier eenheden die vliegen met verschillende varianten van de Mi-2 “Hoplite”, de Mi-24 “Hind” en de W-3 Sokol. De eenheden van het 56.BLot, zijn: het 1 Eskadra Śmigłowców Szturmowych (1.ESSz)(1 Assault Helicopter Squadron), het 2.ESSz, het 3.ESSz en het 4 Eskadra Śmigłowców (4.ES)(4 Helicopter Squadron) welke een transport eenheid is. Het embleem van de basis Inowroclaw is een afbeelding uit de historie van het 56e Kujawski-Regiment

gevechtshelikopters. De badge eert de tradities van de basis Inowroclaw. Het embleem heeft de vorm van een blad van de rotor van een helikopter welke aan de rechterkant in de Huzaarvleugel overgaat. Tussen de secties van de schop staat de datum "18 V 1963". Deze datum verwijst naar de datum van vorming van het 56e Helikopter Regiment. In het midden van het embleem bevindt zich een wit en rood schaakbord onder een hoek van 45 graden. De adelaar symboliseert de luchtvaarttak binnen de Poolse Landmacht en draagt twee raketten in de klauwen. Om de taken in de moderne wereld goed te kunnen uitvoeren, heeft Inowroclaw een drastische update gekregen sinds de hervorming. De basis is gemoderniseerd, want er zijn nieuwe platformen, opslaghangaars en onderhoudshangaars gebouwd op de basis.

Het 1.ESSz en het 2.ESSz vliegen beide met de Mi-24D en de Mi-24V “Hind”. Deze laatste variant van de Hind is ten opzichte van de Mi-24D een gemoderniseerde variant die meerdere typen wapens kan dragen. Deze variant van de Hind kwam aan het begin van de jaren 80 in gebruik bij de Poolse Landmacht. Het 2.ESSz vliegt naast de Mi-24 ook nog met een aantal W-3 Sokol helikopters die net als de Mi-24 worden ingezet in de offensieve rol. De Mil Mi-24 is een helikopter met een dubbele rol. Het toestel is ontworpen als zowel een aanvalshelikopter als een transporthelikopter voor manschappen. Het concept van een gunship met meerdere missies was vrij revolutionair op het moment van in gebruik name. Tot op heden heeft de Russische helikopter geen westerse tegenhanger. De Hind is niet gebouwd voor comfort, het toestel is gebouwd voor snelheid en slagkracht. Door zijn zware pantser verdiende de Mi-24 de onofficiële bijnaam "vliegende tank". Ook in Polen wordt de helikopter ingezet in de offensieve rol. Het toestel wordt al jarenlang ingezet in de Close Air Support (CAS) rol. De Mi-24 heeft in de neus een beweegbare canon in de vorm van een 12,7 mm Yakushev-Borzov Yak-B Gatling gun met maximaal 1470 patronen. Onder de vleugels kan de helikopter meerdere rocket pods of 9K114 Shturm anti-tank raketten meevoeren. Op dit moment loopt in Polen de discussie of men de verouderde Hind helikopters moet moderniseren of vervangen door een nieuwe helikopter. De helikopters zijn oud en bovendien is men sterk afhankelijk van Russische reserve onderdelen, terwijl de politieke relatie met Rusland op dit moment niet denderend is.

Het en het 3.ESSz zijn beide offensieve eenheden die met de Mi-2URP en Mi-2URP-G variant vliegen van de Hoplite. De Mi-2 is door de jaren heen verreweg de meest gebruikte helikopter geweest binnen de Poolse Landmacht. De Mil Mi-2 werd exclusief in Polen geproduceerd , in de WSK- fabriek "PZL-Świdnik" in Świdnik. De Mi-2URP wordt aangeduid als de Salamandra (Salamander) en is een gunship en anti-tank variant van de standaard Mi-2. De helikopter kan met 23mm NS-23 kanonnen en een optionele in de deuren gemonteerde 7,62mm PK machine geweren worden uitgerust. De Mi-2URP kan ook worden uitgerust met 9M14M Malutka draadgeleide anti-tank raketten of met rocket pods. In het ruim kunnen ook nog eens vier extra raketten worden meegevoerd. De raketten kunnen aan de zijkant tegen de romp aan worden gemonteerd. De Mi-2URP-G, waarbij de letter G staat voor Gniewosz (gladde slang), kan worden uitgerust met vier Strzała-2 luchtdoelraketten. Deze helikopters kunnen worden ingezet als lichte utility helikopters ter ondersteuning van de grondtroepen van de Landmacht. De helikopter kan ook worden ingezet voor verkenning. Tot slot vliegt het 4.ES ook met een variant van de Mi-2 “Hoplite”. Deze verbindingseenheid beschikt over enkele Mi-2D helikopters die fungeren als vliegende commandopost. De helikopter is uitgerust met extra radiocommunicatie, codering en telefoonapparatuur. De tweede versie die het 4.ES in gebruik heeft is de Mi-2R. Deze helikopter is van oorsprong de landbouwversie van de Mi-2.
Contact Facebook Youtube Airfighters Google+ Google Maps Over Runway 28 Blurb
© Copyright 2000-2019 AAM van Noye, Alle Rechten Voorbehouden