Terug
Runway 28 Runway 28 Runway 28 Runway 28

313 Squadron Wint de Zilveren Tijger; Poznan-Krzesiny, 18 mei 2018

De NATO Tiger Meet 2018, deel 3; Tekst en Afbeeldingen door Alex van Noye

Naast het intensief trainen, gaat het bij de NATO Tiger Meet ook om het sociale karakter van de meeting. Het is de bedoeling dat tijdens de Tiger Meet het publiek en de deelnemende eenheden dichter tot elkaar komen. Om deze reden werd op 18 mei dan ook een spotterdag gehouden en op 19 en 20 mei een kleine vliegshow.

Tijdens de Tiger Meet worden elk jaar ook traditioneel de Tiger Games gehouden. De bedoeling van de games is gezelligheid en het creëren van teamgeest binnen de NATO landen. De winnaar van de Tiger games was dit jaar het TLG-74 uit Duitsland. Naast de Tiger Games worden er nog een aantal awards uitgereikt tijdens de Tiger Meet. Een van die awards is die voor best parodie (skit). De best parodie is een award voor de deelnemer die de beste show opvoert bij de Tiger Games. Het is de bedoeling dat deze kleine show gepaard gaat met veel humor. De winnaar van deze award ging dit jaar het 1 JST uit Oostenrijk. Bij deze voordracht hoort ook de award voor het beste uniform. Deze award werd tijdens deze Tiger Meet door het Franse 11 Flottille uit Landivisiau gewonnen. Voor alle fotografen en spotters is de award voor de mooiste staartbeschildering de belangrijkste. Dit jaar werd deze award gewonnen door de Duitsers van TLG-74. Naast al deze awards voor gezelligheid is er ook een award voor een wat serieuzer onderdeel, namelijk het vliegen zelf. De award voor het beste vliegresultaat op de oefening werd dit jaar door 313 Squadron uit Nederland gewonnen. Tot slot is er nog de alles overtreffende Silver Tiger Award is voor de winnaar van de gehele Tiger Meet. Dit jaar was het een hele verrassende uitslag, want het 313 Squadron uit Nederland nam deze award mee naar huis. Het is de eerste keer in de historie van de Tiger Meet dat deze award naar Nederland gaat.

Kapitein Marvin is voor het eerst in zijn carrière detachementscommandant voor het 313 Squadron. Hij verteld over zijn ervaringen die hij opdeed tijdens de NTM2018. Marvin nam al eerder deel de Tiger Meet in 2009 op Kleine Brogel in België en een jaar later op Volkel. Vorig jaar nam hij ook deel in Landivisiau in Frankrijk. Een Tiger Meet is sowieso een leuke ervaring voor een vlieger aldus Marvin. Iedereen vindt een Flag-oefening leuk. De grootte van de oefening en de saamhorigheid spelen hierbij een rol, zeker als je al een aantal jaren meedraait. De oefening tijdens de Tiger Meet

is deels te vergelijken met bijvoorbeeld een Frisian Flag. In de ochtend vliegen we COMAO missies en in de middag een zogenaamde shadow wave. Met het 313 Squadron vlogen we bijvoorbeeld mini COMAO’s van 16 versus 8. Grotendeels waren de tegenstanders op dat moment MiG-29’s die vanaf hun thuisbasis Malbork vlogen of Su-22’s die vanaf Swidwin vlogen. Het is voor een Nederlandse F-16 vlieger echt geweldig om tegen deze klassieke oosterse vliegtuigen te vliegen en ondertussen bedreigd worden met oosterse GBAD systemen op de grond, aldus Marvin. Deze elementen maakten de Tiger Meet in Polen uniek. Met en tegen oosterse systemen en gevechtsvliegtuigen trainen maakt de training erg realistisch. Je ziet alles in het echt om je heen gebeuren vanuit de cockpit, dit is net even wat anders dan vanuit een gesimuleerde omgeving. Wat een Tiger Meet ook interessant maakt, is het samenwerken met de deelnemende helikopters volgens Marvin.

Net als bij andere oefeningen grote kent de Tiger Meet een lange en uitgebreide voorbereiding. Tijdens de planning conferences voorafgaand aan de oefening, worden de trainingsdoelen van de eenheid besproken. Volgens Marvin, wilde Nederland een Mission Commander check out. De persoon was een ervaren 4 ship flight lead. De Tiger Meet organisatie houdt zoveel mogelijk rekening met de wensen en trainingsdoelen van de deelnemende landen. De gehele oefening bestond uiteindelijk uit twee weken intensief training in de periode van 11 mei tot en met 25 mei. Op de piek van de training, bestond het 313 detachement uit 110 manschappen. Het hoofd detachement bestond uit 90 manschappen, de rest waren mensen die deel uitmaakte van de re-deployment. Ruim 2/3 deel van het aanwezige Nederlandse personeel was niet eens van het 313 Squadron, want de eenheid heeft niet eens zoveel mensen in dienst. De rest kwam van onder andere het 312 Squadron van Volkel. Tijdens de briefing heb ik geschetst wat de doelstelling van de NTM2018 zijn, zodat iedereen weet waarom we deze jaarlijkse ontmoeting hebben, aldus Marvin. Ik heb iedereen verzocht mee te doen met de tijger-elementen die deze ontmoeting juist zo bijzonder maken, maar daarbij heb ik iedereen de keus gegeven. Ik heb wel gesteld dat iedereen zich aan het tenue houdt zodat dus men altijd met een geel shirt liep en bij de openingsceremonie stonden we bijvoorbeeld allemaal op tijgerklompen.

Op de laatste avond , de zogenoemde Trophy Night, worden de prijzen uitgereikt. Het mooie is dat de beoordeling van de deelnemende eenheden niet door een jury van het organiserende land is, maar door de eenheden zelf volgens Marvin. De detco’s van de eenheden dan beoordelen elkaar. Volkel ging er met de meest waardevolle toffees vandoor, die van best flying unit en de Silver Tiger Trophy. Al is de kleur zilver, het is de hoofdprijs van de Tiger Meet. De wisseltrofee zal volgend jaar weer terugkeren naar de dan organiserende basis Mont de Marsan. Zoals het er nu voor staat, zullen wij als 313 Squadron niet meevliegen. Na het winnen van de trofee, mogen we mogen nu een jaar lang met callsign “Silver 01” vliegen. We hebben deze prijs nooit eerder gewonnen en zijn er apetrots op zegt Marvin. Echt fantastisch dat we dit als team voor elkaar hebben gekregen. Iedereen heeft daaraan bijgedragen, niet alleen in het detachement, maar ook op Volkel en op de staf. De Tigergames zijn het sportieve evenement van de NTM. Ieder jaar is dat weer anders waarbij meestal ook iets van de folklore wordt meegenomen. In Polen deden we bijvoorbeeld drakenbootraces. Nederland is niet echt een land dat een traditie heeft met het beschilderen van vliegtuigen. Wij mogen meestal niet meer dan de staart beschilderen, aldus Marvin. Omdat het 313 Squadron eind dit jaar ook 65 jaar bestaat werd ook hier het ontwerp van de Tiger Tail op aangepast. Marvin sluit af en zegt dat hij is zeer trots is het Nederlandse resultaat. Het interview met het 313 is met dank aan Arno Marchand.
Contact Facebook Youtube Airfighters Google+ Google Maps Over Runway 28 Blurb
© Copyright 2000-2019 AAM van Noye, Alle Rechten Voorbehouden