Terug
Runway 28 Runway 28 Runway 28 Runway 28

De RAF Tijdens de Koude Oorlog; RAF Fairford, 15 & 16 juli 2018

100 Jaar Royal Air Force, deel 3; Tekst en Afbeeldingen door Alex van Noye

Kort na de Tweede Wereldoorlog, zou er een onstuimige tijd aanbreken voor Europa en dus ook de RAF. Europa werd langzaam weer opgebouwd en de machtsposities verschoven in de wereld. Uiteindelijk zou de RAF als NATO bondgenoot met de West-Europese landen de Koude Oorlog tegen de Sovjet Unie betreden.

Na de overwinning in de Tweede Wereldoorlog moest de RAF verder worden gereorganiseerd. De technologische vooruitgang werd doorgezet met de komst van straaljagers en straalbommenwerpers. Kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog, werd na het einde van het Britse Mandaat van Palestina de staat Israël gesticht op 14 mei 1948. Egyptische strijdkrachten kwamen het Israëlische grond gebied binnen als onderdeel van een bredere militaire coalitie van de Arabische Liga, waarbij de Royal Egyptian Air Force zowel lichte bommenwerpers als Spitfire’s leverde. Op 22 mei vielen de Egyptenaren RAF Ramat David aan in de overtuiging dat de basis al door de Israëlische strijdkrachten was overgenomen. Twee Egyptische Spitfire’s beschoten Britse Spitfire van het No. 32 Squadron en No. 208 Squadron op de grond. Kort hierna vertrokken de Britten met hun Spitfire’s om een patrouille te vliegen. Drie Egyptische Spitfire’s vielen opnieuw aan waarvan er twee werden neergeschoten door de Britten. Later schoten de RAF vliegers nog eens twee Spitfire’s neer van de Egyptenaren. Vanwege de verwarrende omstandigheden tijdens dit conflict in het Midden-Oosten, richtte de RAF zich tegen de Joodse milities en later tegen de opkomende Israëlische luchtmacht in 1948. De vliegvelden van de RAF in de regio werden door beide partijen aangevallen en verkenningsvliegtuigen werden neergeschoten.

Ondanks dat Groot-Brittannië tijdens de Koreaanse Oorlog geen squadrons in Korea had gestationeerd, rapporteerde de Independent dat 41 RAF officieren gedetacheerd waren om te dienen bij de luchtmacht van de Verenigde Staten. Verschillende RAF vlieger kwamen in actie tijdens uitwisseling met de USAF op de F-86 Sabre. De Britten wisten in dit conflict zeven luchtoverwinningen te behalen. Dit was de eerste actieve Britse bijdrage aan de Koude Oorlog. Andere RAF vliegers vlogen Meteors in squadrons van de Royal Australian Air Force tijdens grondaanvallen. Ook opereerden

drie RAF squadrons met in Singapore gevestigde vliegboten op een roterende basis naar Japan. Hier vlogen de eenheden maritieme verkenningsmissies in de Gele Zee en de Straat van Tushima. Het bouwen van kernwapens was in Groot Brittannië lastig in de eerste jaren van de Koude Oorlog. Om die reden werden de RAF en ook andere westerse bondgenoten voorzien van Amerikaanse nucleaire wapens tijdens project E als een noodoplossing in 1958. De UK had minder dan 50 van de 200 atoombommen en waterstofbommen geproduceerd die het in dat stadium nodig had. De RAF V-Force bommenwerper squadrons namen als enige de verantwoordelijkheid voor het dragen van de nucleaire afschrikking van het land tot de ontwikkeling van de onderzeeërs van de Royal Navy Polaris klasse. Na de introductie van Polaris in 1968, werd de strategische nucleaire rol van de RAF gereduceerd tot een tactische rol met behulp van WE177 zwaartekrachtbommen.

De primaire rol van de RAF tijdens de Koude Oorlog jaren was de verdediging van West-Europa tegen een mogelijke aanval door de Sovjet-Unie. De RAF had voor deze taak veel squadrons in West-Duitsland gestationeerd staan op vliegvelden zoals RAF Bruggen, RAF Laarbruch, RAF Wildenrath en RAF Gutersloh. Met het verval van het Britse rijk werden de wereldwijde operaties teruggeschroefd en RAF Far East Air Force werd ontbonden op 31 oktober 1971. Ondanks dit vocht de RAF in vele oorlogen en conflicten in de Koude Oorlog periode. In juni 1948, begon de RAF operatie Firedog tegen Malayaanse terroristen tijdens de Malayan Emergency. De operaties gingen 12 jaar door tot 1960. Er werd met vliegtuigen vanaf RAF Tengah en RAF Butterworth gevlogen. Van 1953 tot 1956 voerde de RAF met verschillende Avro Lincoln squadrons anti Mau-Mau operaties uit in Kenia met behulp van de vliegbasis RAF Eastleigh. Tijdens de Suez crisis in 1956, opereerde de RAF met veel vliegtuigen vanaf Cyprus. Deze vliegtuigen stonden daar gebaseerd op de vliegvelden RAF Akrotiri en RAF Nicosia. Ook vanaf RAF Luqa en RAF Hal Far op Malta werden vliegtuigen ingezet tijdens de Operatie Musketier. De confrontatie tegen Indonesië in de vroege jaren 1960 zorgde ervoor dat er veel Britse vliegtuigen naar het eiland vertrokken. Door een combinatie van diplomatie en negering van bepaalde gebeurtenissen door beide partijen heeft het conflict zich nooit ontwikkeld tot oorlog.

Het bekendste conflict dat de Britten zouden hebben tijdens de Koude Oorlog periode was de Falklandoorlog in 1982. De Falklandoorlog werd voornamelijk door de marine en het leger uitgevochten door de afstand van het slagveld tot de vriendelijke vliegvelden. RAF vliegtuigen werden echter ingezet in het midden van de Atlantische Oceaan bij RAF Ascension Island en aan boord van de vliegdekschepen van de marine met de vliegtuigen van de Fleet Air Arm. De vliegtuigen die de RAF inzette vanaf de schepen waren van eht type Harrier GR3. RAF vliegers vlogen ook Royal Navy Sea Harriers in de luchtverdedigingsrol waarbij vier RAF vliegers in totaal vijf Argentijnse vliegtuigen neerschoten. De meest beroemde RAF missies in dit conflict waren de Black Buck aanvallen met Avro Vulcans die vanuit Ascension Island vlogen. Nimrod MR2 maritieme patrouillevliegtuigen die de Zuid-Atlantische Oceaan scannen en een tank- en transportvloot hielpen in de enorme logistieke inspanning die nodig was voor de oorlog. Na de oorlog bleef de RAF in de zuidelijke Atlantische Oceaan om luchtverdediging te bieden aan de Falklandeilanden. De midden-Atlantische vliegbasis op Ascension Island bleef in gebruik als tussenstation voor de luchtbrug tussen het Groot-Brittannië en de Falklandeilanden. In 1984, werd RAF Mount Pleasant gebouwd om een straaljagers en transport vliegtuigen op het eiland te stationeren. Verschillende radarlocaties werden opgezet en een detachement van het RAF Regiment leverde luchtafweerondersteuning totdat die rol werd overgedragen aan de Royal Artillery.
Contact Facebook Youtube Airfighters Google+ Google Maps Over Runway 28 Blurb
© Copyright 2000-2018 AAM van Noye, Alle Rechten Voorbehouden