Terug
Runway 28 Runway 28 Runway 28 Runway 28

Flexibele Inzet van de RAF; RAF Fairford, 15 & 16 juli 2018

100 Jaar Royal Air Force, deel 4; Tekst en Afbeeldingen door Alex van Noye

Na de val van de Berlijnse Muur, zou er veel gaan veranderen in Europa en dus ook voor de RAF. Europese landen die werden beschouwd als vijand werden nu bondgenoten. Het machtsevenwicht van de Koude Oorlog was weg. Er zou een nieuwe tijd aanbreken waarin vooral gestreden zou gaan worden tegen het terrorisme.

Een nieuwe tijd zou gaan aanbreken waarbij de RAF inzet zich steeds meer zou gaan richten op kleinschalige flexibele inzet van gevechtsvliegtuigen. De brandhaarden in de wereld werden sinds de val van de Sovjet Unie steeds lokaler en vond steeds verder van huis plaats. De RAF moest zich aanpassen aan deze veranderende wereld. Tijdens de aanloop naar de Golfoorlog werden de RAF gevechtsvliegtuigen gestationeerd in Saoedi-Arabië en Koeweit. Op 17 januari 1991, begon de hoofd luchtcampagne en namen meer dan 100 RAF gevechtsvliegtuigen deel aan vrijwel elke denkbare rol. In de jaren na het einde van de Golf Oorlog was de RAF betrokken bij operaties om de no-fly-zones boven Irak te handhaven. Ook namen vliegtuigen van de RAF Dienst deel aan het Bombarderen van Irak in 1998. Deels parallel aan de oorlog in Irak was de inzet in het voormalige Joegoslavië. In 1993, droegen RAF Tornado F3's en AWACS vliegtuigen bij aan de Operatie Deny Flight. Deze NATO operatie was ingezet om de vliegbewegingen over Bosnië en Herzegovina te beperken. De operatie duurde tot het einde van 1995. Tijdens de Kosovo Oorlog in 1999, vocht de RAF voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog met andere vliegtuigen boven Europa. Tijdens de bombardementen op Joegoslavië gebruikte de RAF de Harrier GR7 en Tornado GR4’s om doelen op de grond aan te vallen.

De Britse bijdrage aan de invasie van Afghanistan vond plaats onder de codenaam Operation Veritas. Aan het begin van de oorlog in Afghanistan, verleende de RAF steun aan de Verenigde Staten door tankers en verkenningsvliegtuigen in te zetten. De Britse Chinook helikopters hebben transport capaciteit geleverd aan coalitiekrachten tijdens de strijd. Aan het einde van 2004, werden als onderdeel van Operatie Herrick RAF Harriers gestationeerd op Kandahar Airfield in Afghanistan. De Harriers werden vervangen door een gelijkwaardige vloot aan Tornado GR4’s in het voorjaar van 2009. Bij de tweede invasie van Irak in 2003 was er een grote RAF inzet met

aanvalsvliegtuigen in de Perzische Golf. De RAF zorgde ervoor dat de Amerikanen konden beschikken over genoeg vliegvelden waardoor Amerikaanse B-52 bommenwerpers Irak bijna elke nacht aanvielen. De enige RAF verliezen kwamen voort uit een vriendelijk vuurincident toen een RAF Tornado werd neergehaald door een Amerikaanse patriot raket waarbij zowel de piloot als de Weapons Systems Operator werden gedood doordat de raket. De afweerinstallatie herkende de Tornado ten onrechte als een MiG. Er werd verder een Hercules neergeschoten door grondvuur waarbij de tien personeelsleden aan boord werden gedood net na het opstijgen. Na de snelle bezetting van het zuiden van Irak door de Britse strijdkrachten, werd de RAF ingezet bij Basra.

In januari 2013 nam de RAF deel aan Operatie Serval. Deze operatie werd geleid door Frankrijk en was gericht tegen islamitische militanten in Mali. C-17 Globemasters van No. 99 Squadron vervoerde Franse gepantserde voertuigen van de Franse vliegbasis Évreux naar Bamako. Ook werd er op verzoek van de Fransen een Sentinel R1 vliegtuig ingezet voor toezichtondersteuning. De RAF startte in april 2014 de Operatie Turus naar aanleiding van de Chibok-schoolmeisjes die door Boko Haram in Nigeria werden ontvoerd. Een bron die betrokken was bij de operatie vertelde de waarnemer dat waar de meisjes zich bevonden. De RAF heeftaangeboden te helpen, maar inzet werd geweigerd door de Nigeriaanse overheid. De RAF volgde een deel van de groep met waarnemingsvliegtuigen vanuit de lucht. Vanaf 4 maart 2017 zijn er nog steeds 195 van de 276 ontvoerde meisjes vermist. De RAF nam deel aan de militaire ingreep tegen de Islamitische Staat in Irak en de Levant. De Britse deelname vond plaats onder de codenaam Operation Shader. Er werd gevlogen vanaf vliegvelden op Cyprus. Vanaf hier werden meerdere ISIL doelen vernietigd en humanitaire hulp werd geleverd in Irak in 2014. Ook worden de vliegtuigen vanaf Cyprus ingezet om patrouilles te vliegen boven Syrië. In 2011, speelde de RAF een belangrijke rol tijdens de NATO interventie in Libië. De Britse deelname had de codenaam Operation Ellamy. De RAF bijdrage aan de inzet bestond uit de inzet van Typhoons, Tornado GR4’s, Sentry AEW1 AWACS- vliegtuigen en een Nimrod R1 inlichtingenvliegtuig.

In 2004, hebben vier RAF Panavia Tornado F3's drie maanden in de Baltische staten gestationeerd gestaan om de Britse bijdrage te leveren aan de door de NATO geleide Baltic Air Policing missies. In september 2016 werd gemeld dat vier RAF Typhoons van No. 2 Squadron naar Zuid-Korea werden ingezet om deel te nemen aan oefening Invincible Shield. Het was de eerste keer dat Zuid-Korea een belangrijke luchtoefening organiseerde met een andere luchtmacht dan de Verenigde Staten. The oefendoel was om de interoperabiliteit tussen de RAF, de Korean Air Force en de USAF te verbeteren. Ook werd het samenwerkingsverband tussen de UK en de Republiek Korea op het gebied van veiligheid en defensie vergroot. In oktober 2016, werd gemeld dat de Typhoons ook werden ingezet in Japan als onderdeel van Invincible Shield. Hier nam de eenheid deel aan hun allereerste gezamenlijke oefening met de Japanse luchtverdedigingseenheden. Het Japanse ministerie van defensie gaf aan dat het doel van deze oefening was om de tactische vaardigheden van de luchtverdedigingseenheden uit Japan te verbeteren en om de defensie samenwerking tussen Japan en de UK te versterken. Het was vrij duidelijk dat de oefeningen waren opgezet om gezamenlijk te kunnen optreden belangrijke doelen in Noord-Korea. Dit zou dan vooral gericht zijn tegen militaire faciliteiten die verbonden zijn met de leider van het regime, Kim Jong-Un. De oefening in Japan was ook bekend als Exercise Guardian North 16 en eindigde begin november 2016. De RAF is tegenwoordig nog steeds een belangrijke partner van veel landen over de hele wereld. De organisatie is tegenwoordig compact, modern en snel en flexibel inzetbaar over de hele wereld.






Contact Facebook Youtube Airfighters Google+ Google Maps Over Runway 28 Blurb
© Copyright 2000-2020 AAM van Noye, Alle Rechten Voorbehouden


Flag Counter