Terug
Runway 28 Runway 28 Runway 28 Runway 28

De Tweede Wereldoorlog; Radom-Sadkow, 23 - 25 augustus 2018

100 Jaar Poolse Luchtmacht, deel 2; Tekst en Afbeeldingen door Alex van Noye

In de Tweede Wereldoorlog, wordt Polen als een van de eerste landen aangevallen door de Duitse legers. Veel manschappen van de luchtmacht weten te ontsnappen naar Frankrijk en Engeland. De Polen die daar de strijd aan gaan met de Duitsers, zouden tijdens de Tweede Wereldoorlog veel roem gaan verwerven door hun skills.

In 1939, Polen bestelde 160 MS-406 en 10 Hawker Hurricanes in het buitenland in 1939. Echter werden deze vliegtuigen niet op tijd geleverd voor het uitbreken van de oorlog geleverd. Aan het begin van de invasie van Polen op 1 september 1939, waren veel Poolse gevechtsvliegtuigen uitgezonden naar alternatieve locaties om vernietiging te voorkomen. De Duitse bommenwerpers slaagden er vooral in om training vliegtuigen op de vliegvelden te vernietigen. De gevechtsvliegtuigen werden gegroepeerd in 15 eskaders in het gebied rondom Warschau. De Poolse PZL-11 gevechtsvliegtuigen waren verouderd, maar slaagden er wel in om ruim 170 Duitse vliegtuigen neer te schieten. Het grootste gedeelte van de Poolse luchtmacht werd vernietigd in de campagne en de rest van de vliegtuigen werden verplaatst naar Roemenië. Vervolgens hebben de Roemenen de resterende vliegtuigen voor eigen gebruik ingezet. Een groot aantal piloten en bemanningen wist te ontsnappen naar Frankrijk. Na de val van Polen, begon de Poolse luchtmacht zich te hergroeperen in Frankrijk. De enige eenheid die compleet was voor de Duitse aanval op Frankrijk was het GC 1/145 eskader dat uitgerust was met de Caudron C.714. De Poolse piloten werden ook ingezet bij verschillende Franse eenheden. De Polish Air Force (PAF) werd als onderdeel van de RAF opgericht in 1940. De eerste Poolse squadrons waren het no 300 en no 301 Bomber Squadron en het no 302 en no 303 Fighter Squadron.

De eenheden die met gevechtsvliegtuigen werden uitgerust, ontvingen voor hun taak de Hawker Hurricane. De Poolse eenheden werden meteen ingezet in de derde fase van de Slag om Engeland in augustus 1940. Het Poolse no 303 squadron werd het meest efficiënte RAF squadron op dat moment. De roem en overwinningen die werden behaald door de vliegers van het no 303 Squadron worden vandaag de dag nog geprezen in Polen. De eenheid is de afstammeling van de tradities van het beroemde Kosciuszko-eskader. De naam komt van de bekende Pools-Litouwse held, Tadeusz

Kosciuszko. Deze naam werd gekoppeld aan het 303 Squadron ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Tadeusz Kosciuszko heeft een enorme bijdrage geleverd tijdens de Amerikaanse Revolutionaire Oorlog, waar hij als kolonel in het Continentale Leger heeft opgetreden. Hij was ook een militaire architect die zorgde voor de vestingwerken op het West Point in de Verenigde Staten. In de loop van de geschiedenis is het eerbetoon aan Kosciuszko door verschillende eenheden van de Poolse luchtmacht gedragen. Een ander feit is dat de insignes die door elk van de Squadrons werden gebruikt een eerbetoon waren aan Eliott Chess. Deze Amerikaanse piloot vloog tijdens de Poolse Sovjetoorlog voor de Poolse luchtmacht. Deze bijdrage werd gezien als het terugbetalen van de hulp van Tadeusz Kosciuszko tijdens de Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijd, door nu te strijden voor de Poolse onafhankelijkheid.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd het Kosciuszko Squadron opgericht binnen de RAF om bij te dragen aan de overwinning in de Battle of Britain. Het Kosciuszko Squadron was tijdens de Duitse inval in Polen al opgericht als het 111 Escadrille. De eenheid was daar betrokken bij de verdediging van Polen tegen de Nazi’s. Tijdens deze strijd scoorden de piloten van het squadron verschillende luchtoverwinningen tegen een vijand die technologisch en kwantitatief veel beter materiaal had. De verliezen binnen dit squadron waren gering en veel piloten wisten na de val van Polen in 1939 te ontsnappen naar Frankrijk om zo bij de RAF terecht te komen. De Polen waren erg belangrijk voor het de Britten, omdat de Britten zelf nog geen enkele gevechtservaring hadden in dit stadium van de oorlog. De Poolse vliegers hadden deze ervaring wel en waren daardoor velen malen effectiever in de strijd dan de Britten. Het Poolse 303 Squadron kreeg bij de RAF de beschikking over de Hawker Hurricane in 1940. De Poolse eenheid werd gebaseerd op RAF Northolt en startte al snel met de verdediging van Groot-Brittannië. De cijfers die het Kosciuszko Squadron haalde tijdens de grootste luchtoorlog allertijden waren spectaculair. Tijdens de Battle of Brittain, zouden de Polen in totaal 201 Duitse vliegtuigen neerhalen, hebben 30 gedeelde overwinningen behaald en hebben ze 13 andere Duitsers beschadigd.

In de volgende jaren, werden nog meer Poolse squadrons opgericht. Deze Poolse squadrons, zijn: het no 304 Bomber Squadron, no 305 Bomber Squadron, no 306 Fighter Squadron, no 307 Night Fighter Squadron, no 308 Fighter Squadron, no 309 Reconnaissance Squadron, no 315, 316 & 317 Fighter Squadron, no 318 Fighter Reconnaissance Squadron en het no 663 Air Observation Squadron. De jachteenheden vlogen aanvankelijk met de Hurricane, de Supermarine Spitfire en uiteindelijk met de P-51 Mustang. Na de Battle of Brittain, hebben veel Poolse eenheden deelgenomen aan grote campagnes in Europa. Nachtjagers die gebruikt werden door het no 307 Squadron waren van het type Boulton-Paul Defiant, Bristol Beaufighter en de Havilland Mosquito. De bommenwerper squadrons werden uitgerust met Fairey Battle, de Vickers Wellington, de Avro Lancasters, de Handley Page Halifax, de Consolidated B-24 Liberator en de B-25 Mitchell. Na de Tweede Wereldoorlog veranderde de internationale situatie snel en werden de Poolse eenheden opgeheven. Slechts enkele van de piloten en bemanningen keerden terug naar Polen. De Polen hebben met veel manschappen een belangrijke bijdrage geleverd aan het verslaan van de Duitse overheerser. Na de Tweede Wereldoorlog zou alles gaan veranderen voor de Poolse Luchtmacht. Na de terugkeer van de luchtmacht in Polen, zou het land kort na de Tweede Wereldoorlog zich voegen bij het communistische regime van de Sovjets. In de hele periode van de Koude Oorlog werden de helden van de Poolse Luchtmacht vergeten door het nieuwe regime.
Contact Facebook Youtube Airfighters Google+ Google Maps Over Runway 28 Blurb
© Copyright 2000-2018 AAM van Noye, Alle Rechten Voorbehouden