Terug
Runway 28 Runway 28 Runway 28 Runway 28

De Air Assault is een Krachtig Wapen; Terwolde, 3 oktober 2018

Falcon Autumn 2018, deel 1; Tekst en Afbeeldingen door Alex van Noye

Van 26 september t/m 13 oktober, vond de oefening Falcon Autumn 2018 plaats. Aan deze oefening doen luchtmobiele eenheden mee uit Duitsland en Nederland. De helikopter vlogen dagelijks vanaf Vliegbasis Deelen. De oefening werd gehouden op de Veluwe, in het oosten van het land en het noorden van het land.

Luchtmobiele inzet is tegenwoordig een steeds belangrijker offensief wapen. Nederland is een land dat zich al ruim 25 jaar bezig houdt met dit soort operaties en heeft daarmee dus veel kennis opgebouwd. Tijdens Falcon Autumn, worden alle aspecten die een luchtmobiele landing tot een succes maken uitgebreid getraind. Door de hele oefening heen, wordt duidelijk hoe een luchtmobiele assault wordt uitgevoerd. Bij inzet van de 11e Luchtmobiele Brigade kan een transportvliegtuig van het type C-130 Hercules de eenheden snel invliegen naar het achterland van het missiegebied waar dan ook ter wereld. Na deze verplaatsing volgen de zogenoemde “Reception, Staging, on Grid Movement & Integration” fasen. Tijdens deze fasen worden materieel en manschappen gevormd en gereedgemaakt tot eenheden die klaar zijn voor een gevecht in vijandelijk terrein. In het beginstadium van een operatie, kan een luchtmobiele eenheid met een Air Assault een bruggenhoofd slaan. Dit kan cruciaal zijn voor het innemen van grote gebieden waarbij strategische punten kunnen worden vastgehouden tot versterkingen komen aflossen. Een Air Assault is altijd offensief en is verrassend voor de vijand en heeft een groot bereik. Tijdens een Air Assault zijn de gevechtshelikopters van het 301 Squadron van vliegbasis Gilze-Rijen onmisbaar. De aanvalshelikopters voeren vaak voor de aanval een belangrijke verkenning uit en schakelen de belangrijkste bedreigingen uit. Daarnaast beveiligen de Apaches ook de kritieke delen van de operatie op de grond en in de lucht.

Luchtlandingen en tactisch luchttransport, zijn ideale middelen om diep in het operatie gebied op te treden. Tijdens een luchtdropping kunnen de Herculessen van het 336 Squadron van vliegbasis Eindhoven parachutisten droppen die op of nabij het doel landen. Tijdens Air landing operaties kunnen transportvliegtuigen ook landen in de buurt van het aanvalsdoel om troepen en materieel af te zetten. Luchtmobiele eenheden zijn ideaal geschikt om samen met Special Forces kleine, snelle en kort

durende overval acties uit te voeren. Hierbij kunnen op tactische wijze aanhoudingen worden verricht of invallen worden uitgevoerd op specifieke doelen. Ook kunnen eenheden met transporthelikopters dicht bij hun doelwit worden afgezet. Ook bij deze manier van aanvallen, zullen gevechtshelikopters een ondersteunende rol spelen. De helikopters beveiligen het gebied en escorteren de transporthelikopters. De gevechtshelikopters kunnen bij degelijke operaties ook luchtaanvallen uitvoeren op specifieke doelen of de grondtroepen voorzien van extra vuurkracht vanuit de lucht. In het concept van Air Manoeuvre, draait alles om snelheid, flexibiliteit en daadkracht vanuit de lucht en op de grond.

De 11e Air Manoeuvre Brigade treed niet alleen op in het hoogste geweldspectrum. De eenheden van de brigade kunnen overal ter wereld tijdens elke crisis het verschil maken. Zo kunnen de eenheden bijvoorbeeld ook cargo-drops uitvoeren om geïsoleerde eenheden te voorzien van voedsel en materialen. Tijdens “Non-Combatant Evacuation Missions” waarbij Nederlandse burgers worden bedreigd in een instabiele regio, kan defensie ervoor kiezen om ze op te halen. Bij dit soort missies worden de Pathfinders van de 11e Air Manoeuvre Brigade vooruitgestuurd om een landing zone veilig te stellen en te markeren. Op deze gemarkeerde landingstrip kan dan de Hercules landen om de burgers te evacueren. Ook kunnen de transporthelikopters worden gebruikt om burgers te evacueren. Naast het intensief oefenen zijn er ook een aantal andere zaken waar men bij een dergelijke grote oefening rekening mee moet houden. Luitenant-Kolonel Hein Faber is de commandant van het 301 Squadron op Gilze-Rijen. Hij ligt toe dat er rekening mee moet worden gehouden dat er geoefend wordt in een bewoond gebied waar men zich dus aan een aantal regels moet houden. Ook speelt de vliegveiligheid een grote rol bij de inzet van grote groepen helikopters, wat tijdens Falcon Autumn het geval is. Tijdens een van de missies naar Terwolde besloten de vliegers van de formatie om de Air Assault op de staalfabriek af te lassen. Faber ligt toe dat op het moment dat zo’n beslissing wordt genomen het zicht simpelweg niet voldoende is om veilig te vliegen. Ook geeft hij aan dat ten tijden van een crisis er wel gevlogen kan worden, maar dat dan iemand van de leiding de beslissing moet nemen om te keren of door te zetten.

Het is de eerste keer dat Falcon Autumn zo groot is qua opzet. Alle aspecten van luchtmobiele inzet komen aan de orde tijdens deze drie weken durende oefening. Faber licht toe dat de oefening een opbouw kent waarin de deelnemers steeds weer een stap verder gaan. In de eerste week zijn er vooral kleine lokale acties uitgevoerd, zodat de deelnemende eenheden nog kunnen wennen aan elkaar. In de tweede week worden eenheden ter grootte van compagnies ingezet die specifieke doelen moeten aanvallen en bezetten. In de slotweek, zal er tijdens de eindoefening ook nog eens geopereerd gaan worden vanaf een Forward Operating Base in het veld in de omgeving van Assen. Tijdens deze slotoefening, zal er een heel bataljon worden ingezet tijdens de missies. Dit betekend dat er gevlogen wordt met grote formaties helikopters en dat alle ondersteunende aspecten een cruciale rol spelen in het scenario. In totaal zal men tijdens de oefening op ruim 16 verschillende locaties trainen boven civiel en bewoond grondgebied. Faber geeft aan dat alleen zo de deelnemers realistische scenario’s kunnen nabootsen. Om de oefening echt realistisch te maken, werd er later tijdens de training ook in het donker geoefend. Faber legt uit dat het in de hedendaagse wereld normaal is dat grote Air Assault in het donker van de nacht worden uitgevoerd om het verrassingselement groter te maken voor de vijand. Falcon Autumn is daarom een belangrijke oefening voor de 11e Air Manoeuvre Brigade. De mogelijkheden om luchtmobiele troepen in te zetten zijn bijna onbeperkt. Men kan de juiste methode inzetten die op dat moment nodig is aldus Faber.
Contact Facebook Youtube Airfighters Google+ Google Maps Over Runway 28 Blurb
© Copyright 2000-2018 AAM van Noye, Alle Rechten Voorbehouden