Terug
Runway 28 Runway 28 Runway 28 Runway 28

F-15’s op Quick Reaction Alert; Nyatubaru, 7 november 2019

Eagles Verdedigen Japan, deel 3; Tekst en Afbeeldingen: Alex van Noye

Bij de verdediging van het Japanse luchtruim, speelt de F-15J Eagle de hoofdrol. Deze gevechtsvliegtuigen staan verspreid over het hele land en kunnen 24 uur per dag 7 dagen per week reageren op elke mogelijke bedreiging. De Japanse gevechtsvliegtuigen worden de laatste jaren steeds vaker ingezet bij scrambles.

In de afgelopen twaalf jaar werden de Japanse gevechtsvliegtuigen steeds vaker ingezet voor scrambles. De situatie rondom Japan is door de jaren heen verslechterd, omdat niet bevriende landen steeds meer hebben geïnvesteerd in hun militaire apparaat. Steeds vaker komen vliegtuigen van landen zoals China en ook Rusland dichterbij het nationale luchtruim van Japan. Dit betekend dan ook dat de Japanse luchtverdediging steeds vaker gescrambled wordt om de bedreiging te onderscheppen. 2016 was een absoluut record jaar, want er zijn nog nooit eerder zoveel onderscheppingsvluchten gevlogen door de JASDF. De Japanse gevecht vliegtuigen die worden ingezet voor de verdediging van het luchtruim, staan verdeeld over vier grote verdediging regionen in Japan. Deze vier verdedigingszones, zijn: het Northern Air Defense Force met het hoofdkwartier op Misawa, het Central Air Defense Force gecoördineerd vanaf Iruma, de Western Air Defense Force gebaseerd op Kasuga en de Southwestern Air Defense Force gebaseerd op naha in Okinawa. Deze vier zones hebben allemaal hun eigen wings met gevechtsvliegtuigen, Early Warning vliegtuigen, radarinstallaties en raketafweer batterijen tot hun beschikking om de verdediging van Japan te waarborgen. Op als de Japanse vliegbases staan dagelijks F-15J’s op Quick Reaction Alert (QRA).

Rusland voert een drastische militaire modernisering door en revitaliseert militaire operaties. In de regio van het Verre Oosten (Vladivostok) vliegen tegenwoordig veel moderne militaire vliegtuigen rond. Deze bedreigingen bestaan uit moderne gevechtsvliegtuigen zoals Su-30, Su-34 en Su-35. Deze vliegtuigen zijn moderne gevechtsvliegtuigen die geschikt zijn voor het behalen van luchtdominantie en kunnen worden ingezet als tactische jachtbommenwerpers. Ook vliegen er veel meer lange afstand patrouille vliegtuigen van de Russische Luchtmacht en Marine zoals Tu-95 en Il-38 richting Japans luchtruim. De bedreiging van Rusland is door de jaren heen

nagenoeg verdubbeld. De hoeveelheid Russische vliegtuigen boven de zeeën rondom Japan is nog nooit zo hoog geweest als sinds het einde van de Koude Oorlog. Waar in 2008 ruim 237 een Japans gevechtsvliegtuig moest worden gealarmeerd, was dat in 2012 al ruim 248 keer. In 2018 heeft de JASDF ruim 343 keer gevechtsvliegtuigen moeten alarmeren voor een Russische bedreiging. Vaak vinden deze dreigingen plaats rondom de noordelijke eilanden van het Japanse Keizerrijk. Dat de militaire activiteiten van Rusland in Oost-Azië niet zonder risico’s zijn is gebleken in 2019. Een tweetal Su-34 jachtbommenwerpers stortten neer in de Zee van Japan nadat de beide toestellen vermoedelijk met elkaar in botsing zijn gekomen op 18 januari 2019.

Waar Rusland een toenemende dreiging is voor Japan, is dit land op dit moment niet de grootste zorg voor de Japanse JASDF. De Chinese bedreiging is in de afgelopen tien tot twaalf jaar met een factor twintig toegenomen. De vliegtuigen zijn afkomstig van de Chinese People's Liberation Army Air Force (PLAAF) en People's Liberation Army Navy Air Force (PLANAF). China heeft de afgelopen jaren een sterke economische groei gemaakt waardoor het land ook een zeer sterk militair apparaat heeft opgebouwd. Waar in 2008 maar 31 keer een Japans gevechtsvliegtuig moest worden ingezet voor een onderschepping, was dat in 2010 al verdrievoudigd naar 96 keer. Deze aantallen zijn drastisch opgelopen in tien jaar tijd naar ruim 638 keer in 2018. De Chinese dreiging is daardoor op dit moment dus ruim twee keer zo groot als de Russische dreiging als men dit uitdrukt in het aantal scrambles van de Japanse JASDF. Op 1 april 2019, stuurde het PLANAF twee Xian H-6G maritieme aanvalsbommenwerpers en ook een Shaanxi Y-9JB (GX-8) vliegtuig voor elektronische oorlogvoering richting Japan. Deze Chinese vliegtuigen maken vaak patrouillevluchten door het internationale luchtruim tussen de Japanse eilanden Okinawa en Miyako in de Oost-Chinese Zee. Op 30 maart 2019, stuurde de PLAAF vier Xian H-6K langeafstand bommenwerpers en een Tupolev Tu-154MD elektronisch intelligentievliegtuig en minimaal twee gevechtsvliegtuigen langs dezelfde vliegroute.

Naast de grote Chinese en Russische dreigingen, zijn er ook in veel mindere mate weleens vliegtuigen uit Taiwan die te dichtbij komen waardoor er Japanse gevechtsvliegtuigen worden gealarmeerd. In de laatste tien jaar zijn er maar twee jaren geweest waarin de JASDF moest uitrukken om Noord-Koreaanse vliegtuigen te onderscheppen. Deze inzet vond plaats in 2009 en 2013. Noord Korea heeft niet de financiële middelen om meer te vliegen ver buiten het eigen luchtruim. De dreiging van Noor-Korea komt steeds vaker van rakettesten die uitgevoerd worden, waarbij er ballistische raketten worden afgevuurd in de richting van Japan. Deze raketten vallen uiteindelijk in de Japanse Zee, maar worden door de Japanse regering als een hele serieuze dreiging gezien aangezien de raketten een nucleaire lading kunnen bevatten. Door al deze toenemende dreigingen, wordt de JASDF de laatste jaren geconfronteerd met een dreigend tekort aan gevechtsvliegtuigen. De F-15J is en blijft voorlopig het belangrijkste gevechtsvliegtuig van de JASDF voor deze luchtverdedigingstaken en onderscheppingen. Door de toenemende buitenlandse dreigingen, zijn ook de Mitsubishi F-2 multi-role gevechtsvliegtuigen beschikbaar voor onderscheppingstaken. De laatste F-4EJ’s die nog op Hyakuri staan kunnen ook worden ingezet, maar deze vliegtuigen zullen stoppen met vliegen in het voorjaar van 2020. Zodra de eerste F-35A Lightning II’s gereed zijn voor volledige inzetbaarheid, zullen deze ook inzetbaar zijn voor de luchtverdediging van Japan. Het gros van de onderscheppingen zal echter blijven worden uitgevoerd door de Eagles, want dat toestel is nou eenmaal heel er goed in deze belangrijke taak.






Contact Facebook Youtube Airfighters Google+ Google Maps Over Runway 28 Blurb
© Copyright 2000-2020 AAM van Noye, Alle Rechten Voorbehouden


Flag Counter