Switch to English
Runway 28 Runway 28 Runway 28 Runway 28

Welkom op Runway28.nl

Welkom op Runway 28. Op deze website vind je alles wat te maken heeft met de moderne operationele militaire luchtvaart. De reden waarom ik voor de naam Runway 28 heb gekozen is simpel. De Runway 28 is de startbaan op vliegbasis Gilze-Rijen. Op dit veld is voor mij lang geleden de hobby rondom de luchtvaart begonnen. Tot op de dag vandaag beschouw ik Gilze-Rijen nog steeds als mijn thuisbasis, er staan dan ook veel foto’s van de helikopters van het Defensie helikopter Commando op deze site gepubliceerd. Deze site is mijn persoonlijke portefolio op het gebied van de luchtvaart fotografie. Runway 28 werd gelanceerd in 2007. Op dat moment zag de website er nog niet uit zoals hij eruit hoort te zien. De ontwikkeling van deze website tot het eind- product dat nu hier getoond wordt heeft zeker 2 jaar geduurd, het was voor mij namelijk de eerste keer dat ik een webpagina heb gebouwd. Ondertussen is de website gegroeid tot een complete verzameling van foto’s en reisverhalen.

In de tripverslagen sectie zijn alle tripverslagen van reizen in binnen en buiten- land terug te vinden. De tripverslagen zijn op chronologische volgorde per jaartal weergegeven. Alle verslagen zijn geschreven zoals ze zijn ervaren door mij en bevatten daarnaast ook veel informatieve aspecten over eenheden, locaties en vliegtuigentypen. Hiernaast bevat elk verslag een uitgebreide foto rapportage wat het verslag compleet maakt. In de fotogalerij laat ik vooral mijn opnamen zien die ik heb gemaakt op mijn thuisbasis Gilze-Rijen en de Oirschotse Heide. Naast de foto’s uit mijn directe omgeving, publiceer ik hier ook mijn fotorapportages die ik in heel Europa heb gemaakt die net niet de tripverslagen hebben gehaald. Deze series zijn niet uitgebreid genoeg voor dat hoofdstuk, maar zeker wel de moeite waard om hier te tonen in de fotogalerij. Naast alle verslagen bevat deze site ook een overzicht van al mijn publicaties. Dit kunnen zowel publicaties in de bladen zijn als publicaties op internet. In de bladen zijn het meestal artikelen die ik geschreven heb inclusief de bijbeho- rende foto’s, online zullen het vooral foto’s zijn. Nagenoeg alle artikelen die ik geschreven heb zijn op deze website ook terug tevinden in de tripverslagen sectie. Tot slot wens ik iedereen veel kijk en leesplezier toe op mijn website.

Met vriendelijke groet, Alex van Noye


Check De Laatste Rapportages Op Runway28.nl

Ga Naar Rapportage

Deense Contributie aan Task Force 473

Mission Clemenceau, deel 6; Charles de Gaulle, 25 & 26 maart 2019

Tijdens Mission Clemenceau wordt het Franse vliegdekschip de Charles de Gaulle vergezeld door schepen van verschillende landen in de Carrier Strike Group. Voor de Deense Marine is het de eerste keer dat men met een Fregat, in de vorm van de Niels Juel, met een EH101 Merlin aan boord deelneemt aan een dergelijke missie. Dinsdag 26 maart was het de eerste keer dat de Denen de Pedro missie vlogen tijdens het lanceren van Rafales vanaf de Charles de Gaulle. Tijdens deze missie vloog men ruim 3,5 uur stand-by naast het vliegdekschip.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Helikopter Ondersteuning aan Boord

Mission Clemenceau, deel 5; Charles de Gaulle, 25 & 26 maart 2019

Naast de operaties met de Rafale aan boord van de Charles de Gaulle, staan er ook continue een aantal helikopters aan dek die stand-by staan om in te grijpen. Op het Franse vliegdekschip staan een aantal SA365 Dauphin helikopters voor SAR taken en een NH90 NFH Caiman voor PR taken en anti-onderzeeboot taken. Tijdens het vliegen van de SAR stand-by bij vliegtuigoperaties, zijn er specifieke patronen die de Dauphin helikopter vliegt. De NH90 helikopter wordt ingezet om te zoeken naar onderzeeërs die diep onder water zitten.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Rafale Marine Operaties op Zee

Mission Clemenceau, deel 4; Charles de Gaulle, 25 & 26 maart 2019

De voorbereidingen voor Mission Clemenceau zijn enkele maanden voordat de cruise begon gestart. De vliegers van het 12 Flottille en het 17 Flottille hebben in de voorbereiding aan oefeningen deelgenomen en hebben hun dek landing kwalificaties opnieuw gehaald. Na een opbouw van twee maanden zijn ze klaar voor inzet. Het 17 Flottille is pas sinds vorig jaar als laatste eenheid geconverteerd naar de Rafale. Tot het einde van 2016, heeft het 17 Flottille gevlogen met de Dassault Super Etendard, het is dus de eerste inzet voor de eenheid.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Surveillance met de Hawkeye

Mission Clemenceau, deel 3; Charles de Gaulle, 25 & 26 maart 2019

De Franse Marine beschikt in totaal over een drietal Grumman E-2C Hawkeye radarvliegtuigen die kunnen worden ingezet aan boord van de Charles de Gaulle. Deze E-2C’s zijn belangrijk bij de inzet van de Rafales en worden ingezet als vliegend radarstation. Tijdens Mission Clemenceau zijn er twee Hawkeye’s beschikbaar. Deze toestellen zijn ingedeeld bij het 4 Flottille. De vliegtuigen staan aan land gebaseerd op Lorient/Lann-Bihoué in Bretagne in het westen van Frankrijk. Tijdens Operation Chammal, wordt de E-2C ook ingezet aan boord.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Inzet Tijdens Mission Chammal

Mission Clemenceau, deel 2; Charles de Gaulle, 25 & 26 maart 2019

Een belangrijk onderdeel van Mission Clemenceau was de inzet van vliegtuigen in strijd tegen IS/ISIS/Daesh. De Charles de Gaulle werd in maart 2019 ingezet om steun vanaf zee te leveren tijdens de Franse Mission Chammal tegen het terreur kalifaat. Deze Franse Carrier Air Wing bestaat uit twee squadrons met gevechtsvliegtuigen (20 Marine Rafales), een surveillance/controle squadron (2 E-2C Hawkeye), een SAR/Pedro squadron (2 SA365 Dauphin helikopters) en een anti-onderzeeboot en PR squadron (1 NH90 NFH Caiman helikopter).

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

De Carrier Strike Group

Mission Clemenceau, deel 1; Charles de Gaulle, 25 & 26 maart 2019

Een Carrier Strike Group bestaat uit een vliegdekschip en het groot aantal escorterende schepen. Een Carrier Strike Group is een van de krachtigste maritieme wapens van deze tijd. Tijdens de Mission Clemenceau, vaart het Franse vliegdekschip de Charles de Gaulle en zijn groep via de Mediterraan naar de Indische Oceaan. De Task Force die vaart rondom de Charles de Gaulle bestaat uit meerdere schepen. Naast alle Franse schepen die de CSG aanvoeren, werkt de Franse Marine ook samen in een brede internationale context.

Ga Naar Rapportage






Contact Facebook Youtube Airfighters Google+ Google Maps Over Runway 28 Blurb
© Copyright 2000-2020 AAM van Noye, Alle Rechten Voorbehouden


Flag Counter