Terug
Runway 28 Runway 28 Runway 28 Runway 28

De NATO Tiger Meet 2001; Kleine-Brogel, 19 juni 2001

De Jaarlijkse Spottersdag, deel 1; Tekst en Afbeeldingen door Alex van Noye

De NATO Tiger Meet wordt dit jaar op de Belgische vliegbasis Kleine-Brogel gehou- den. Tijdens de Tiger Meet werd ook de traditionele spottersdag georganiseerd. Het is een traditie dat tijdens de Tiger Meet veel vliegtuigen in tijgerkleuren zijn beschilderd. Ook dit jaar waren er veel gekleurde vliegtuigen aanwezig.

Dit jaar werd voor de vierde keer op een rij de jaarlijkse spottersdag georganiseerd op de Belgische vliegbasis Kleine-Brogel. De spottersdag op deze basis werd als een klein evenement voor het eerst gehouden in 1997. De aanwezige spotters kregen op dat moment de mogelijkheid om de aanwezige Starfighters te fotograferen. In vier jaar tijd is de spottersdag uitgegroeid tot een groot evenement dat jaarlijks terugkeert op deze vliegbasis in het noorden van België. Het evenement trekt sinds het is uitgegroeid tot zijn huidige vorm ruim 2000 bezoekers per jaar. De organisatie van de spottersdag op Kleine-Brogel weet elk jaar weer uitstekend hoe ze de fotografen moeten bedienen. Tijdens de spottersdag zijn er ruim 31 Belgische F-16’s waarge- nomen op het vliegveld. Er hebben van deze toestellen ruim 20 gevlogen tijdens de spottersdag. De F-16’s op Kleine-Brogel zijn ingedeeld bij vier verschillende eenheden, namelijk: het 23 Smaldeel, het 31 Smaldeel, 349 Smaldeel en het de OCU (Operational Conversion Unit). Ook van vliegbasis Florennes in het zuiden van het land, stonden er een aantal F-16’s op Kleine-Brogel tijdens de spottersdag. Naast de grote groep F-16’s, vloog er op deze dag ook een grote groep Alpha-Jets voor. Een formatie van maar liefst acht vliegtuigen vloog in een formatie over het vliegveld tijdens de spottersdag. De Alpha-Jets zijn ingedeeld bij het 1 Wing op vliegbasis Beauvechain. Slechts een van de Alpha-Jets stond op de grond op de Flightline. Ook was een CM170 Fouga Magister aanwezig op Kleine-Brogel.

Er was op de Spottersdag ook een kleine static show neergezet waar diverse Belgische toestellen stonden opgesteld in een fotogenieke positie. Deze groep vliegtuigen bestond niet alleen uit operationele toestellen, maar ook uit een aantal preserved vliegtuigen. Er stond een Starfighter op deze lijn opgesteld. Deze Starfighter is van het type F-104G en heeft op Kleine-Brogel gevlogen in het verleden. Op de spottersdag van Kleine-Brogel, was ook een Belgische C-130 Hercules aanwezig. De

Belgische luchtmacht heeft twaalf van deze transportvliegtuigen in gebruik. De toestellen staan allemaal op Brussel-Melsbroek gestationeerd waar ze vliegen bij het 15 Wing. Het 1 Wing heeft naast de Alpha-Jets ook een SF260 Marchetti naar Kleine-Brogel gestuurd. Dit kleine toestel wordt gebruikt voor het opleidingen van de nieuwe jachtvliegers in België. Vanuit Luik-Bierset, waren er twee Agusta A-109 lichte aanvalshelikopters aanwezig op de spottersdag. Deze helikopters worden ingezet door de Belgische landmacht. Tot slot was er vanuit Koksijde een Sea-King aanwezig. Deze helikopters zijn ingedeeld bij het 40 Smaldeel en vormen de SAR vloot.

De Franse luchtmacht was erg sterk vertegenwoordigd tijdens de spottersdag in Kleine-Brogel. De Fransen vlogen mee met twee Mirage F1’s. De twee Mirages waren van het type Mirage F-1CT en Mirage F1B. Deze toestellen zijn afkomstig van de Franse vliegbasis Mont-de-Marsan in het zuiden van Frankrijk. De Mirages zijn op deze vliegbasis ingedeeld bij EC05.330. Ook hadden deze Mirage beide tijger markings op de staart, omdat ook deze eenheid een tijger eenheid is. De Franse vliegbasis St-Dizier stuurde een tweetal Jaguars naar Kleine-Brogel voor de spottersdag. De twee Jaguars zijn ingedeeld bij EC01.007 op deze Noord-Franse vliegbasis. De Jaguar is ontwikkeld als een aanvalsvliegtuig voor de Britse en Franse luchtmacht. De Franse Jaguars zijn al verschillende keren ingezet tijdens conflicten. De toestellen zijn vooral ingezet in Irak tijdens de Golfoorlog en in verschillende Afrikaanse conflicten. In de toekomst zal de Jaguar in Frankrijk vervangen gaan worden door de Dassault Rafale. Er stond tijdens de spottersdag slecht een Franse Alpha-Jet op Kleine-Brogel. De Alpha-Jet wordt in Frankrijk gebruikt voor de gevorderde vliegeropleiding. Het toestel is gebaseerd op de Franse vliegbasis Tours waar het vliegtuig vliegt bij EAC00.314. De Alpha-Jet is een moderne straaltrainer die bij veel luchtmacht in de wereld wordt gebruikt als primaire trainer voor jachtvliegers. Het primaire trainingsvliegtuig dat gebruikt worst in Frankrijk is de Embrear Tucano. Dit vliegtuig heeft voor een propellervliegtuig erg veel vermogen. De Franse Tucano’s zijn gestationeerd op de Franse vliegbasis Salon de Provence waar ze zijn ingedeeld bij DV15.300.

De Franse luchtmacht nam aan de spottersdag deel met maar liefst vier Mirage 2000’s. Drie van deze vliegtuigen waren van het type Mirage 2000C en een toestel was van het type Mirage 2000B. De Mirage 2000B is de tweezits trainer variant van de Mirage 2000C. De Mirage die aanwezig waren op Kleine-Brogel waren allemaal afkomstig van de Franse vliegbasis Cambrai-Epinoy. De aanwezige Mirages zijn ingedeeld bij EC01.012. De Mirage op deze vliegbasis worden voornamelijk ingezet in de luchtverdedigingsrol. De Mirages die deze taak uitvoeren zijn gespoten in een blauw met grijs camouflagepatroon. De toestellen kunnen worden uitgerust met verschillende typen luchtdoelraketten. Tijdens de spottersdag zouden er vier A-10 Thunderbolts van de USAFE een aantal overshoots maken. De vliegtuigen waren aan het trainen op de Pampa Range vlakbij Kleine-Brogel. De Thunderbolts van de USAFE staat gestationeerd op de Duitse vliegbasis Spangdahlem in de Eifel. De A-10’s zijn daar ingedeeld bij het 81 Fighter Squadron dat deel uitmaakt van het 52 Fighter Wing. De A-10 Thunderbolt is in de jaren 70 ontwikkeld als een vervangen voor de A-1 Skyraider. Het toestel wordt ingezet voor close air support en is bekend om zijn zevenloops Gau-7 kanon in de neus. De A-10 heeft zich bewezen als een zeer robuust toestel tijdens de Golfoorlog in Irak in 1991. Verschillende toestellen kwamen zwaar gehavend terug nadat ze waren aangevallen door vijandig afweergeschut. Naast de A-10, stonden er ook twee USAFE F-15E Strike Eagles op Kleine-Brogel. De Strike Eagles staan gestationeerd op de Britse vliegbasis Lakenheath waar ze deel uitmaken van het 48th FW.


Contact Facebook Youtube Airfighters Google+ Google Maps Over Runway 28 Blurb
© Copyright 2000-2020 AAM van Noye, Alle Rechten Voorbehouden


Flag Counter