English
Runway 28 Runway 28 Runway 28 Runway 28

Jaaroverzicht 2020
Ga Naar Rapportage

Beveiligen van het Europese Luchtruim

NATO Vliegtuigen op Quick Reaction Alert; Siauliai, 14 januari 2020

Dagelijks staan er in alle Europese landen gevechtsvliegtuigen op Quick Reaction Alert. Deze vliegtuigen staan altijd paraat om de grenzen van het Europese luchtruim te beschermen tegen ongewenste indringers. Tijdens deze missies worden de vliegtuigen ingezet om ongeïdentificeerde vliegtuigen te inspecteren. Het controleren en beveiligen van het Europese luchtruim gebeurd in Europa in een multinationaal samenwerkingsverband van alle Europese NATO partners en Partnership for Peace (PfP) landen.

Ga Naar Rapportage


349 Squadron Beveiligd de Baltics

Belgische F-16’s op Quick Reaction Alert; Siauliai, 14 januari 2020

De Belgische luchtmacht zou met het 349 Squadron van de Belgische vliegbasis Kleine-Brogel de Baltic Air Policing taak in 2020 op zich nemen. De eenheid was geland op Siauliai in Litouwen voor deze missie. Op deze vliegbasis zijn een platform en enkele hangaars ingericht voor deze Quick Reaction Alert missie. De Baltic Air Policing is een NATO missie die wordt uitgevoerd door door de Amerikaanse en Europese partnerlanden in de Baltische Staten. Deze landen zijn niet in staat om hun eigen luchtruim te verdedigen tegen indringers.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

75 Jaar 298 Squadron

Chinooks van de Luchtmacht; Oirschotse Heide, 13 april 2020

Op 16 april 2020, was het precies 75 jaar geleden dat het 298 Squadron van de Koninklijke Luchtmacht werd opgericht. De eenheid werd opgericht op 16 april 1945 op vliegbasis Gilze-Rijen als het no 6 Dutch Auster Squadron en was uitgerust met zes Auster Mk.III's. Sinds de oprichting van het Defensie Helikopter Commando (DHC) in 2008 is het 298 Squadron verhuisd naar de huidige locatie Vliegbasis Gilze-Rijen. De Koninklijke Luchtmacht heeft momenteel in totaal 17 Chinook helikopters in gebruik in Nederland en Amerika.

Ga Naar Rapportage


Apache Brown Out Landing

Trainen van Personnel Recovery; Oirschotse Heide, 16 - 23 april 2020

In april maakten meerdere AH-64D Apaches van het 301 Redskins Squadron verschillende Brown Out landingen op de Oirschotse Heide in Nederland. Het is vrij zeldzaam om Apaches dit soort landingen te zien uitvoeren in Nederland. Normaal gesproken landen de Apaches niet op de heide, omdat ze over het algemeen andere helikopters beschermen zoals de CH-47 Chinook en de AS532 Cougar. Hier wordt het scenario van Personnel Recovery (PR) gesimuleerd waarbij de AH-64D Apache een landing maakt om een persoon op te halen.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

Alpha Golf, Scramble, Scramble, Scramble

F-16's op Quick Reaction Alert; Volkel, 29 april 2020

Vliegbasis Volkel is de thuisbasis van het 312 Squadron en het 313 Squadron van de Koninklijke Luchtmacht en vliegt nog steeds met de F-16 Fighting Falcon. Ook staan er F-16's op QRA op Volkel. De QRA rouleerd met Leeuwarden en de Belgische vliegbases Kleine-Brogel en Florennes. Vliegbasis Volkel is een van deze vliegvelden die een scramble kan hebben. Op Leeuwarden, Volkel, Kleine-Brogel of Florennes staan altijd Nederlandse of Belgische F-16AM vliegtuigen paraat om het luchtruim van beide landen te beveiligen.

Ga Naar Rapportage


Aflevering Eerste Airbus A330 MRTT

Historische Tanker Levering op Eindhoven; Eindhoven, 30 juni 2020

Dinsdag 30 juni was het tijd voor de levering van de eerste Airbus A330-200 MRTT voor de Multinational Multirole Tanker Transport Unit (MMU) op vliegbasis Eindhoven. Het toestel met registratienummer T-055 is de eerste Airbus van een serie van acht toestellen die zijn aangekocht door het internationale consortium. Van de acht vliegtuigen zullen er vijf op Eindhoven en drie op Keulen-Bonn worden gestationeerd. In Nederland vervangt de A330-200 MRTT, ook wel de KC-30M genoemd, de KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

US Army 3rd Combat Aviation Brigade

Operation Atlantic Resolve, deel 1; Eindhoven, 2 Juli 2020

De inzet van de 3rd Combat Aviation Brigade van de 3st Infantry Division is de vijfde divisie inzet in Europa in het kader van Operation Atlantic Resolve. Operatie Atlantic Resolve is een militaire inzet in Europa. Hoewel het geen "echte" militaire operatie is, is het wel een operatie waarbij er erg veel Amerikaanse eenheden in Europa zijn gestationeerd. Operation Atlantic Resolve is een voortdurende inspanning als reactie op de acties van Rusland in de Oekraïne. Operation Atlantic Resolve wordt gefinancierd door het EDA.

Ga Naar Rapportage


US Army 3rd Combat Aviation Brigade

Operation Atlantic Resolve, deel 2; Rotterdam, 6 juli 2020

De inzet van de 3rd Combat Aviation Brigade van de 3st Infantry Division is de vijfde divisie inzet in Europa in het kader van Operation Atlantic Resolve. De eenheid zou zich gaan terug trekken naar de Verenigde Staten in juli 2020. De eenheid verlaat Europa via de haven van Rotterdam en wordt afgelost door de 101CAB. Voor de terug trekking van de militairen en het materiaal van de 3rd Infantry Division uit Amerika, zal Nederland optreden als gastland. Deze Nederlandse Defensie inzet valt onder de zogenoemde Host Nation Support.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

14 Julliet, Bastille Day 2020

De Jaarlijkse Parade in Parijs; Evreux, 14 juli 2020

De Franse nationale feestdag La Fete Nationale staat in het buitenland ook wel bekend als Bastille Day. De dag wordt jaarlijks in Frankrijk gevierd op 14 juli. De bestorming van de Bastille in Parijs wordt herdacht op de dag waarop de Franse Revolutie begon. Sinds 14 juli 1789, wordt traditioneel jaarlijks een grote militaire parade gehouden. De parade loopt langs de Champ Elysees van de Arc de Triomphe naar de Place de la Concorde waar de tribune voor de ambtenaren zich bevindt en is de oudste parade ter wereld.

Ga Naar Rapportage


F-16's van het no 312 Squadron

Bonzo zijn Falcons op Volkel; Volkel, 23 juli 2020

Een van de F-16 squadrons op vliegbasis Volkel is het no 312 Squadron. Op 1 december 1951 werd het 312 squadron opgericht en vloog de nieuwe eenheid aanvankelijk met de F-84E Thunderjet. Vandaag is het Bonzo squadron volledig operationeel op de F-16 MLU en zal de komende jaren overschakelen naar de F-35A Lightning II. Leeuwarden is momenteel in de overgang naar de F-35A Lightning II en Volkel zal ook de F-16 Fighting Falcon inruilen voor dit nieuwe type in de komende jaren. The F-16 Fighting Falcon gaat nog steeds sterk!

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

Aflevering Tweede Airbus A330 MRTT

Nieuwe Tanker Levering op Eindhoven; Eindhoven, 10 augustus 2020

Vandaag is het tweede Multinational MRTT Fleet (MMF) vliegtuig afgeleverd aan de Multinational MRTT Unit (MMU) tijdens een aflevervlucht vanuit Getafe in Spanje, naar de Main Operating Base in Eindhoven in Nederland. De Multinational Multi-Role Tanker Transport (MRTT) vloot zal binnenkort in dienst worden gesteld om strategische transportcapaciteiten, bijtank capaciteiten en medische evacuatie capaciteiten te bieden aan de zes deelnemende landen (België, Tsjechië, Duitsland, Luxemburg, Nederland en Noorwegen).

Ga Naar Rapportage


Contact Facebook Youtube Airfighters Google+ Google Maps Over Runway 28 Blurb
© Copyright 2000-2020 AAM van Noye, Alle Rechten Voorbehouden


Flag Counter