Switch to English
Runway 28 Runway 28 Runway 28 Runway 28

Jaaroverzicht 2018
Ga Naar Rapportage

De Zwitserse Luchtbeveiliging

Zwitsers op QRA, deel 1; Meiringen, 25 & 26 januari 2018

In vredestijd staat de Zwitserse luchtmacht op dit moment niet de 24 uur per dag stand-by door een beperkt budget. Vanaf 2020 zal dit echter wel het geval zijn, want vanaf dat moment staan er 24 uur per dag twee F/A-18 Hornets stand-by. Het uitgebreide surveillance netwerk is echter wel 24 uur per dag operationeel. De Zwitserse luchtruimcontrole en luchtafweer worden uitgevoerd door de THALES Raytheon FLORAKO. Dit systeem wordt bediend vanaf 4 vaste locaties op de Pilatus, Scopi, Weisshorn en Weissfluh bergen.

Ga Naar Rapportage


Beveiliging Tijdens de WEF

Zwitsers op QRA, deel 2; Meiringen, 25 & 26 januari 2018

Tijdens de WEF is het in Zwitserland gebruikelijk dat een vliegveld de verhoogde vlieg activiteiten voor zijn rekening neemt. Welk vliegveld dit is, rouleert per jaar. Dit jaar is het Meiringen in Luzerne dat de CAP missies organiseert. Er staan 24 uur per dag gevechtsvliegtuigen klaar om op een alarm te reageren. Het World Economic Forum is een jaarlijkse bijeenkomst van de CEO's van de grootste bedrijven ter wereld. De deelnemers aan het forum zijn internationale politici zoals presidenten, ministers-presidenten, intellectuelen en journalisten.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

CAP Operaties Tijdens de WEF

Zwitsers op QRA, deel 3; Meiringen, 25 & 26 januari 2018

Tijdens de WEF zijn er op Meiringen non stop minimaal twee gevechtsvliegtuigen in de lucht voor een CAP missie. Deze vliegtuigen bestaan doorgaans uit twee F/A-18C Hornets en zijn allen bewapend met live wapens in de vorm van raketten. In het donker vliegen de Hornets dergelijke CAP missies tot 22.00 uur. Onder de romp van de Hornets hangt een brandstoftank met daarop de tekst STBY 121.5. Deze tekst is de frequentie waarop de luchtverkeersleiding en de nooddienst bereikbaar is voor de vliegtuigen die onderschept worden.

Ga Naar Rapportage


Internationale Oefening Frisian Flag

Frisian Flag en de EART 2018, deel 1; Leeuwarden, 9 april 2018

Op de vliegbasis Leeuwarden vond de jaarlijkse Frisian Flag 2018 oefening plaats van 9 april t/m 20 april 2018. Gedurende twee weken werd er een mix van lucht-lucht en lucht-grond oorlog scenario’s die door de deelnemers uitgevoerd. De oefening vond plaats in een internationale context van verschillende NATO landen. Het 322 TACTESS organiseert de oefening van dit jaar. De hoofdtaak van de eenheid is het standaardiseren van de Nederlandse operationele F-16 tactieken en doctrines en procedures voor oorlogsvoering.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

Het Belang van de EART

Frisian Flag en de EART 2018, deel 2; Eindhoven, 12 april 2018

Toen in 2004 het European Air Transport Command werd opgericht, kon men nog niet voorzien dat er een samenwerking van zo’n grote omvang als nu zou gaan ontstaan. Ook op het gebied van air to air refuelling, hebben de Europese landen de handen ineen geslagen door samen intensief te gaan trainen tijdens de EART. De organisatie die verantwoordelijk is voor de organisatie van de oefening is het EATC (European Air Transport Command) dat net als het no 334 Squadron op de Brabantse vliegbasis Eindhoven is gebaseerd.

Ga Naar Rapportage


Air to Air Refuelling is Cruciaal

Frisian Flag en de EART 2018, deel 3; Eindhoven, 12 april 2018

Door de veranderende omstandigheden in de wereld is het erg noodzakelijk om een goed functionerende tanker vloot te hebben. De brandhaarden in de wereld zijn steeds diverser en verder weg waardoor een strategische tanker vloot een belangrijke factor tot succes is. Tijdens de EART worden alle aspecten van tanken getraind. De EART is in het leven geroepen om de bestaande vloot aan tankers optimaal te gebruiken. Bij oefeningen zoals Frisian Flag ligt vaak de nadruk op de fighter crews en niet op de crews van de tankers.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

De Toekomstige Tankervloot

Frisian Flag en de EART 2018, deel 4; Eindhoven, 12 april 2018

De lessen die geleerd zijn tijdens de EART hebben de politiek in Europa doen besluiten om op het gebied van air to air refuelling de handen ineen te slaan. Met de hulp van het European Defense Agency was de studie gestart die leidde tot de aanschaf van een gezamenlijke Airbus A330MRTT tankervloot in de nabije toekomst. In 2011 is men gestart met een project in Nederland waarbij het idee ontstond om een gezamenlijke Europese tanker vloot aan te schaffen. Het idee om deze vloot te creëren, werd door het EDA uitgewerkt.

Ga Naar Rapportage


Hosten van de NATO Tiger Meet

De NATO Tiger Meet 2018, deel 1; Poznań-Krzesiny, 18 mei 2018

Al jarenlang is de NATO Tiger Meet een van de grootste internationale militaire oefeningen in Europa. Dit jaar vond de editie van de NATO Tiger Meet plaats in Polen op de 31e tactische luchtmachtbasis Poznań-Krzesiny in het midden van het land. De NATO Tiger Meet 2018 (NTM2018) vond plaats tussen 14 mei en 25 mei. Tijdens deze mediadag, kregen vooraanstaande bezoekers en de internationale media de gelegenheid om de operaties die door de Tiger squadrons op de Poolse vliegbasis werden uitgevoerd van dichtbij te ervaren.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

Doelstellingen van de COMAO Missies

De NATO Tiger Meet 2018, deel 2; Poznań-Krzesiny, 18 mei 2018

De NATO Tiger Meet is een van de grootste militaire oefeningen die jaarlijks plaatsvind in Europa. Jaarlijks sturen de Tiger units hun vliegtuigen naar de Tiger Meet om daar intensief samen te oefenen. Tijdens de Tiger Meet worden verschillende CAMAO oorlogsscenario’s gevlogen die de hedendaagse realiteit nabootsen. Ook dit jaar in Polen werd dit jaar de Tiger Meet gehouden met als doel om de Europese samenwerking te bevorderen. De eenheden die deelnamen aan de Tiger Meet 2018 kwamen uit alle windstreken van Europa.

Ga Naar Rapportage


313 Squadron Wint de Zilveren Tijger

De NATO Tiger Meet 2018, deel 3; Poznań-Krzesiny, 18 mei 2018

Naast het intensief trainen, gaat het bij de NATO Tiger Meet ook om het sociale karakter van de meeting. Het is de bedoeling dat tijdens de Tiger Meet het publiek en de deelnemende eenheden dichter tot elkaar komen. Om deze reden werd op 18 mei dan ook een spotterdag gehouden en op 19 en 20 mei een kleine vliegshow. Dit jaar was het een hele verrassende uitslag, want het 313 Squadron uit Nederland nam de Silver Tiger mee naar huis. Het is de eerste keer in de historie van de Tiger Meet dat deze award mee naar Nederland gaat.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

De Poolse 56 Baza Lotnicza

1 Luchtbrigade van de Landmacht; Inowroclaw, 19 mei 2018

De grootste helikopter basis van de Poolse Landmacht die deel uitmaakt van het 1.BLWL is 56 Baza Lotnicza (56.BLot) Inowroclaw. Deze vliegbasis van de Poolse landmacht ligt ongeveer 10 kilometer ten noordwesten van de stad Inowroclaw in het midden van Polen. De basis is uitgerust met helikopters voor offensieve taken. De Poolse vliegende tak van de Landmacht wordt aangeduid als de Lotnictwo Wojsk Ladowych (Army Aviation). De Poolse Landmacht heeft twee brigades waarbij er met diverse helikopter typen wordt gevlogen.

Ga Naar Rapportage


Lubuskie Muzeum Wojskowe

Bezoek Pools Luchtmacht Museum; Drzonów, 20 mei 2018

In het westen van Polen ten zuidwesten van de stad Poznan bevind zich het Lubuskie Militair Museum (Lubuskie Muzeum Wojskowe) in het stadje Drzonów. Het museum is ontstaan uit het Lubuska Land Museum in Zielona Gora. Vanaf 1978 wed het museum gerestaureerd en in 1985 werd het officieel geopend. Het museum bevat een expositie van oude militaire vliegtuigen en helikopters van de Poolse Luchtmacht. Binnen staat een expositie over apparatuur en uniformen die de Poolse militairen gebruikten en droegen in het verleden.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

De Definitie van Personnel Recovery

De APROC Cursus 2018, deel 1; Gilze-Rijen, 31 mei 2018

Op vliegbasis Gilze-Rijen vond van 21 mei 2018 t/m 6 juni 2018 de internationale cursus APROC 2018 plaats. Het doel van deze cursus is om vliegers en extractie troepen te trainen en kwalificeren in Personnel Recovery. Gedurende deze cursus zullen de bemanningen trainen in verschillende gebieden in Nederland en België. De APROC (Air-centric Personnel Recovery Operatives Course) vind elk jaar plaats in een ander land. Dit jaar is Nederland het gastland van deze training waaraan ruim 20 helikopters en 500 deelnemers mee doen.

Ga Naar Rapportage


De Impact van Isolatie

De APROC Cursus 2018, deel 2; Gilze-Rijen, 31 mei 2018

De geschiedenis leert dat personeel dat geïsoleerd raakt in een vijandelijke omgeving een grote impact kan hebben op het thuisfront en de politiek. Er zijn tal van voorbeelden uit het verleden waarin mensen in de verkeerde handen zijn gevallen. Door deze voorbeelden is het European Personnel Recovery Center opgericht. Binnen de NATO zijn er richtlijnen opgesteld die het risico van de isolatie vast stellen. Deze richtlijn wordt aangegeven als de SERE (Survive, Evade, Resist, Extract) richtlijnen wordt tijdens de APROC missies getraind.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

De Doelstellingen van de Task Force

De APROC Cursus 2018, deel 3; Gilze-Rijen, 31 mei 2018

Tijdens de APROC zullen militairen van verschillende onderdelen zoals jachtvliegers, helikoptervliegers en soldaten van de extraction forces nauw samenwerken. De APROC cursus begint met simpele scenario’s en zal zich door de cursus heen opbouwen tot complexe scenario’s waarbij de samenwerking cruciaal is voor succes. Het EPRC is in het leven geroepen om de landen van de Europese Unie en de NATO te helpen bij het trainen en opleiden van militairen die hun personeel kunnen terughalen uit isolatie met helikopters.

Ga Naar Rapportage


Het Trainen van de Task Forces

De APROC Cursus 2018, deel 4; Gilze-Rijen, 31 mei 2018

Sinds het EPRC met de Personnel Recovery trainingen begon in 2007, is er veel veranderd. De organisatie is door de jaren heen uitgegroeid tot een volwassen organisatie. De Europese landen die deelnemen aan de APROC zijn niet meer afhankelijk van derde partijen zoals de Verenigde Staten voor dit soort PR missies. Dagelijks gaan er drie Task Forces op missie vanaf Gilze-Rijen. De oefen gebieden bestaan in totaal uit een noord oostelijke zone, een zuid oostelijke zone en een zuid westelijke zone die zich in België bevind.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

11e Bevoorradingscompagnie Luchtmobiel

Bevoorrading door de Lucht; Stroezand GLV-VII, 26 juni 2018

Na de val van de Berlijnse muur en de opschorting van de dienstplicht is de hele defensie organisatie gewijzigd. In 1993, is de 11 Bevocie verplaatst van de 11 Pantser Infanterie Brigade naar de 11 Lucht- mobiele Brigade. Het werkelijke omschakeling vond plaats in 1995, toen de eenheid verhuisde naar Schaarsbergen. Het motto bij 11 Bevocie luidt tegenwoordig “Laborandum est” ofwel “Wij zullen werken”. De kreet “Bevo SEAL!” wordt veelal gebruikt door de eenheid, waarbij SEAL staat voor Special Elite Armed Logistics.

Ga Naar Rapportage
Contact Facebook Youtube Airfighters Google+ Google Maps Over Runway 28 Blurb
© Copyright 2000-2018 AAM van Noye, Alle Rechten Voorbehouden