Switch to English
Runway 28 Runway 28 Runway 28 Runway 28

Jaaroverzicht 2008

2008 was net als 2007 een wat rustiger jaar voor mij. Met slechts 10 trips naar verschillende locaties is het een bescheiden jaar. Dit wil niet zeggen dat ik geen leuke dingen heb gezien. Zo startte mijn jaar met een uitstekend bezoek aan de oefening Frisian Flag op Leeuwarden. Ook de TLP was wederom een vaste waarde gedurende 2008 met een aantal unieke deelnemers. Dit jaar bezocht ik voor de eerste keer het Franse Reims-Champagne. Dit zou voor mij mijn beste bezoek ooit worden. Naast dit unieke bezoek ben ik ook naar de UK geweest. 2008 was geen kwantitatief jaar, maar zeker wel een kwalitatief jaar.


Ga Naar Rapportage

Internationale oefening Frisian Flag

De Grootste Nederlandse Luchtoefening; Leeuwarden, 9 april 2008

Op woensdag 9 april 2008, mocht ik deel nemen aan het basis- bezoek rondom de oefening Frisian Flag. Het is jaarlijks de grootste oefening van de KLu die gehouden wordt op Leeuwarden. Aan de oefening doen diverse deelnemers mee uit verschillende Europese landen zoals: Duitsland, Frankrijk en België. In de periode van maan- dag 31 maart tot en met vrijdag 11 april 2008 wordt er op Leeuwarden de internationale oefening Frisian Flag 2008 gehouden. Hierbij staan scenario´s van de NATO-Response Force centraal.

Ga Naar Rapportage


De Pilatus PC-7 Turbo Trainer

Trainen met het 131 EMVO Squadron; Woensdrecht, 15 april 2008

Op dinsdag 15 april 2008, was ik welkom op de vliegbasis Woens- drecht. Tijdens dit relatief korte bezoek zou ik het 131 EMVO Squadron bezoeken. Deze eenheid is uitgerust met de Pilatus PC-7 Turbo Trainer. De eenheid is verantwoordelijk voor de elementaire vlieger- opleiding van de Koninklijke Luchtmacht. De Nederlandse Koninklijke Luchtmacht maakt sinds 1989 gebruik van de PC-7 voor de elemen- taire opleiding van piloten. Er werden in totaal dertien vliegtuigen aan- geschaft. Deze toestellen staan allemaal op vliegbasis Woensdrecht.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

The Tactical Leadership Program 2008/3

Turkse F-4E Phantoms op Florennes; Florennes, 3 juni 2008

Op 3 juni 2008, was ik weer aanwezig bij een TLP missie. Deze editie van de TLP op Florennes was er een met meer deelnemers dan tijdens andere edities. Het hoogtepunt van deze TLP was de deel- name van twee Turkse F-4 Phantoms van de Turkse vliegbasis Konya en twee Turkse F-16’s van de Turkse vliegbasis Diyarbakir. Het doel van het TLP is het vergroten van de effectiviteit van tactische luchtsteun aan geallieerde strijdkrachten. De conclusies worden opgenomen in de handleidingen voor gevechtsvliegers van de NAVO.

Ga Naar Rapportage


Escadron de Reconnaissance 33

Luchtverkenning met de Mirage F1; Reims-Champagne, 17 juni 2008

Op dinsdag 17 juni 2008, was ik welkom op de Franse vliegbasis Reims-Champagne. Reims is de thuisbasis van de Franse Mirage F1CR vloot. Er staan twee luchtverkenningseenheden op dit veld gebaseerd, namelijk: Escadron de Reconnaissance 1/33 “Belfort” en Escadron de Reconnaissance 2/33 “Savoie”. De Dassault Mirage F1 is een gevechtsvliegtuig van de Franse vliegtuigbouwer Dassault Aviation. Het toestel was de opvolger van de succesvolle Franse Mirage III. De Mirage F1 was de ruggengraat van de Armée de l'air.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

De Luchtmacht Open Dagen 2008; Leeuwarden

95 Jaar Koninklijke Luchtmacht; Leeuwarden, 19 - 21 juni 2008

Ook dit jaar stonden de Luchtmacht Open Dagen op het programma. Op 19 juni vindt er de inmiddels jaarlijkse spottersdag plaats. Op 20 en 21 juni zijn de open dagen waarop het veld voor het grote publiek is geopend. Het thema van de luchtmachtdagen dit jaar is het 95 jarige bestaan van de Koninklijke Luchtmacht. Dit evenement wordt jaarlijks in juni georganiseerd door de Koninklijke Luchtmacht op een vliegbasis ergens in Nederland. Tegenwoordig worden de Lucht- machtdagen afgewisseld door Gilze-Rijen, Volkel en Leeuwarden.

Ga Naar Rapportage


Het Army Air Corps no 9 Regiment

De Britse Helikopter Eenheden; AAC Dishforth, 8 juli 2008

Op dinsdag 8 juli 2008 was ik aan het begin van mijn UK tour te gast op het Britse AAC Dishforth. Een klein helikopterveld wat ongeveer 30 kilometer ten noorden van Leeds ligt. Deze basis is een van de thuishavens van de Royal Army Lynx helikopters. Er staan drie Squa- drons op dit kleine vliegveld. Het AAC gebruikt de Lynx in verschil- lende rollen: troepen transport, observatie en aanval. Dit toestel is hiermee dus een veelzijdig apparaat wat in verschillende configu- raties vrijwel elke taak die het AAC van hem eist aankan.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

Royal Air Force no 43 Squadron

Home of the RAF Fighting Cocks; RAF Leuchars, 9 juli 2008

Na het bezoek aan AAC Dishforth, stond op woensdag 9 juli 2008 het bezoek aan RAF Leuchars op mijn programma. RAF Leuchars is het laatste veld van de RAF dat onderdak biedt aan de Tornado F3 en ligt op de kaart vrij hoog aan de oostkust van het Schotse land. De levensduur van de Tornado F3 loopt ten einde. Het toestel zal in de nabije toekomst vervangen worden door de Typhoon. De eerste Typhoons voor Leuchars worden in 2010 verwacht. Tot die tijd zal de huidige Tornado F3 vloot intact worden gehouden.

Ga Naar Rapportage


The Royal International Air Tattoo

Het Verhaal van de Afgelaste RIAT; RAF Fairford, 11 juli 2008

Na een teleurstellende dag op St. Mary’s Loch in Schotland en een leuke middag op RAF Warton, stond dan eindelijk op vrijdag 11 juli RAF Fairford op het programma. We zouden op deze dag de generale repetitie voor de vliegshow van komend weekend bijwonen. De Royal International Air Tattoo is de grootste militaire vliegshow ter wereld en wordt een maal per jaar in het derde weekend van juli op het Britse Fairford gehouden. De organisatie had uiteindelijk besloten om alles af te gelasten in verband met de aanhoudende regenval.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

Het Alternatief

Mildenhall na de Afgelaste RIAT; RAF Mildenhall, 12 juli 2008

Na een leuke dag op RAF Leuchars reden we terug naar het zuiden van Engeland voor de RIAT. Tijdens deze rit maakten we een korte tussenstop op RAF Warton. Dit korte bezoek leverde een tweetal Hawks op waaronder een Hawk uit India. Na een mooie serie vertrokken we naar de RIAT. Nadat we daar aanwezig waren bij de rehearsals, kregen we het nieuws te horen dat de RIAT was afgelast door het slechte weer. Als alternatief zijn we naar RAF Mildenhall gereden, want we moesten wachten op de boot tot laat in de avond.

Ga Naar Rapportage


50 Jaar Phabulous Phantom

Een Halve Eeuw Rokende Slagkracht; Wittmundhafen, 29 juli 2008

Na velen verhalen te hebben gehoord over de uitstekende fotografeer mogelijkheden op de Noord Duitse basis Wittmundhafen, ben ik er op dinsdag 29 juli 2008 op goed geluk heen gegaan. Deze basis is de enige plaats die over is in West Europa waar de F-4 Phantom nog operationeel te zien is. De eenheid genaamd Jagdgeschwader 71 (JG-71) is de enige van de vier welke nog met de F-4F Phantom II vliegt. Wittmundhafen is daarmee de enige basis in heel West Europa waar de F-4 Phantom nog een operationele taak heeft.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

De Mirages van Normandie-Niemen

Escadron de Chasse 1/30; Colmar-Meyenheim, 25 augustus 2008

Op maandag 25 augustus 2008, had ik een basisbezoek op Colmar-Meyenheim. Op deze basis staat het Escadron de Chasse 1/30 Normandie-Niemen gebaseerd. De eenheid is operationeel met de Mirage F-1B en de Mirage F-1CT. Dit veld zal door de aangekondigde bezuinigingen gaan sluiten aan het begin van 2009. Colmar-Meyen- heim ook aangeduid als Base Aérienne 132 (BA132) ligt tegen de Frans Duitse grens in het noordoosten van Frankrijk. De basis ligt naast de stad Meyenheim tussen Colmar en Mulhouse.

Ga Naar Rapportage


Gilze-Rijen, Runway 28

Vliegbasis Gilze-Rijen in 2008; Gilze-Rijen, 2008

Het jaar 2008 was een van mijn minder actieve jaren op Gilze-Rijen door tijdgebrek en doordat het veld in dit jaar geen startbaan had. De startbaan van de basis werd tijdens een periode van ruim tien maanden drastisch vernieuwd. Het mag dus duidelijk zijn dat er in deze periode geen enkele vliegbeweging met vliegtuigen is geweest. De enige eenheid die Gilze-Rijen nog wel gebruikte was het 301 Squadron. Aan het eind van het jaar kwamen de helikopters van Soesterberg naar Gilze-Rijen waardoor de basis veel actiever werd.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

The Tactical Leadership Program 2008/6

Fotografie op het Gouden Uur; Florennes, 11 december 2008

Op donderdag 11 december 2008, ben ik naar de laatste TLP van het jaar geweest. De temperatuur op de dag lag ver onder het nulpunt, waardoor de foto’s zeer helder zijn. In combinatie met de laagstaan- de winterzon, leverde dit een unieke fotorapportage op van deze TLP editie. Vooral bij de laatste toestellen die terug keerden op Florennes leverde dit uitmuntende situaties op met het aanwezige licht. Het was vandaag erg koud, want de temperatuur lag meer dan 5 graden onder nul. De kwaliteit van deze TLP was een waardige afsluiter voor 2008.

Ga Naar Rapportage


Contact Facebook Youtube Airfighters Google+ Google Maps Over Runway 28 Blurb
© Copyright 2000-2020 AAM van Noye, Alle Rechten Voorbehouden


Flag Counter