Switch to English
Runway 28 Runway 28 Runway 28 Runway 28

Jaaroverzicht 2007

Voor mij was 2007 het eerste jaar waarin ik volledig overgeschakeld ben naar de digitale fotografie. Het jaar kwam pas laat op gang door een persoonlijke situatie. Het hoogtepunt van het jaar was een reis door Zuid-Duitsland. Vooral de Amerikaanse basis Ramstein Air Base werd daarbij meerdere malen bezocht. Hiernaast had ik de mogelijkheid om Neuburg te bezoeken voordat de Phantoms gaan verdwijnen van dit veld. De eerste Typhoons hebben hier hun intrede al gedaan. Later in het jaar bezocht ik ook de spottersdag op Kleine-brogel. Ook de TLP bleef een vaste waarde dit jaar met enkele exotische deelnemers uit verschillende landen.


Ga Naar Rapportage

Metz-Frescaty en Liége-Bierset

Een Meeting National en de Helidays; Metz & Bierset, 12 mei 2007

Vandaag stond er een trip op het programma naar Metz-Frescaty in de morgen en Liége-Bierset in de middag. Op Metz was het de bedoeling om naar een spottersdag te gaan, helaas waren we daar te laat voor en moesten we buiten de poort kijken. Na een ochtend op Metz, reden we door naar Liége voor de helidays op Bierset. Het was een erg leu- ke show met een aantal leuke demonstraties. Het absolute hoogte- punt was de demo van de Hongaarse Mi-24 Hind. Het was de eerste keer dat ik deze grote gevechtshelikopter voor de lens kreeg.

Ga Naar Rapportage


De Luchtmacht Open Dagen 2007

De Jaarlijkse Nederlandse Vliegshow; Volkel, 14 - 16 juni 2007

In de periode van 14 tot en met 16 juni 2007, stonden de Open dagen van de Koninklijke Luchtmacht weer op het programma. Dit jaar worden de Open dagen op vliegbasis Volkel gehouden. Voor de Open Dagen tijdens de binnenkomst dag van alle deelnemers, organi- seerde de luchtmacht dit jaar voor het eerst een spottersdag. De Open dagen werden gehouden op 15 juni en 16 juni 2007. Om de overlast te minimaliseren tijdens de binnenkomstdag voor de Open Dagen, organiseerde de KLu dit jaar een spottersdag.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

The 86th Airlift Wing USAFE

Die Deutschland-Tour 2007: Teil 1; Ramstein Air Base, 18 juni 2007

Mijn trip door Zuid-Duitsland zou beginnen op Ramstein Air Base. Dit veld is de grootste Amerikaanse basis in Europa. Deze basis is een groot distributie centrum van de United States Air Force. Transport- vliegtuigen vliegen dag en nacht af en aan om ladingen op te halen of af te zetten op Ramstein. Er is een transport wing van de USAF gestationeerd op Ramstein Air Base. Het 86th Airlift Wing van de USAFE (United States Air Force Europe) vliegt op dit moment met de C-130 Hercules en heeft de beschikking over de C-20 en de C-21.

Ga Naar Rapportage


The Boeing C-17 Globemaster III

Die Deutschland-Tour 2007: Teil 2; Ramstein Air Base, 19 juni 2007

Ook de tweede dag van mijn reis door Zuid-Duitsland zou ik door- brengen op Ramstein AB. Op deze grote Amerikaanse basis komen dagelijks veel C-17 Globemaster III transportvliegtuigen binnen van diverse eenheden van de USAF. Een mooi moment om dit transport- vliegtuig eens onder de loep te nemen. De C-17 wordt vooral gebruikt door de USAF, maar ook luchtmachten als het Verenigd Koninkrijk, Australië, Canada, de NATO en Qatar gebruiken dit toestel. De USAF heeft op dit moment meer dan 170 C-17’s in dienst.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

Wehrtechnische Dienststelle 61

Die Deutschland-Tour 2007: Teil 3; Manching-Ingolstadt, 20 juni 2007

Op woensdagochtend 20 juni, was ik aanwezig bij de oefening Elite op Manching-Ingolstadt. De oefening Elite speelt zich af op Lechfeld, maar op Manching-Ingolstadt stonden de F-18’s van de Zwitserse luchtmacht. Deze F-18 Hornetts van de Zwitserse luchtmacht zouden tijdens de oefening optreden als agressor. Het Technisch Centrum voor vliegtuigen en luchtwaardigheid van luchtvaartuigen van de Bundeswehr (WTD 61) behoort tot de Federale Dienst van Defensie voor technologie en verbetering hiervan en zit op Manching-Ingolstadt.

Ga Naar Rapportage


Jagdgeschwader 74

Die Deutschland-Tour 2007: Teil 4; Neuburg, 20 juni 2007

Op woensdagmiddag 20 juni, ben ik naar Neuburg gereden. Op Neuburg staan op dit moment nog Phantoms die ingedeeld zijn bij Jagdgeschwader 74. Neuburg zal na Laage het tweede veld van de Luftwaffe worden dat met de Eurofighter gaat vliegen. De eerste Eurofighters hebben ondertussen hier hun intrede al gedaan. Jagdgeschwader 74 (JG-74) is een van de vier Duitse luchtverdedi- gingeenheden. De eenheid is verantwoordelijk voor de luchtverde- diging van het zuidelijke deel van Duitsland.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

ELITE 2007

De Afgelaste ELITE Missie; Lechfeld 21 juni 2007

Vandaag stond er een bezoek aan de oefening Elite op de Duitse vliegbasis Lechfeld op het pro- gramma. Deze dag had de beste van de reis door Duitsland moeten worden. Helaas liep dat anders af. De missie die in de ochtend zou vertrekken werd afgelast in verband met het slechte weer in het doelengebied dat bezocht zou worden. Dit was dus een grote teleurstelling. Als alternatief mochten we onder begelei- ding het veld over om alle vliegtuigen die niet zouden vertrekken te fotograferen. Uiteindelijk heb ik dus toch een paar foto’s gemaakt.

Ga Naar Rapportage


The USAF Air Mobility Command

Die Deutschland-Tour 2007: Teil 5; Ramstein Air Base, 22 juni 2007

Als afsluiting van mijn vijfdaagse reis door Zuid-Duitsland, bezocht ik op vrijdag 22 juni wederom Ramstein AB. Ook vandaag zou het een dag vol met transportvliegtuigen en tankers van de USAF worden. Bijna alle transportvliegtuigen van de USAF zijn ingedeeld bij het Air Mobility Command (AMC). Het Air Mobility Command (AMC) werd op- gericht op 1 juni 1992. Het werd gevormd uit elementen van het geïnactiveerde Militaire Airlift Command (MAC) en Strategic Air Com- mand (SAC). Deze fusie kwam door het wegvallen van de USSR.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

Fighters op de Spottersdag

De Spottersdag op KB, Deel 1; Kleine-Brogel, 17 juli 2007

Op dinsdag 17 juli 2007, stond er weer een spottersdag op het programma op de Belgische vliegbasis Kleine-Brogel. Deze Spot- tersdag wordt altijd groots georganiseerd door de Belgische lucht- macht. In het verleden is de spottersdag begonnen als goed alternatief voor het wegbezuinigen van de Belgische vliegshow. De spottersdagen op Kleine-Brogel hebben in het verleden een reputatie opgebouwd in België. Het grote verschil tussen de spottersdag en een airshow is dat op Kleine-Brogel een oefening plaatsvindt.

Ga Naar Rapportage


Helikopters op de Spottersdag

De Spottersdag op KB, Deel 2; Kleine-Brogel, 17 juli 2007

Naast alle fighters op de spottersdag op Kleine-Brogel, waren er ook een hele hoop helikopters betrokken bij de oefening die aan deze dag zit gekoppeld. De helikopters zijn vooral afkomstig uit België, maar er doet dit jaar ook een SA330 Super Puma mee aan de oefe- ning uit het Verenigd Koninkrijk. In de ochtend uren kwamen een aantal Belgische helikopters aan op Kleine-Brogel. Op de spotters- dag van Kleine-Brogel zou een groep helikopters de CSAR oefening uitvoeren op de basis recht voor het publiek.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

Redskin Challenge 2007

Oefenen met de 11 LMB; Gilze-Rijen, 12 september 2007

Op maandag 11 tot en met donderdag 13 september 2007 vond de oefening Redskin Challenge plaats. Deze paraatheidoefening speel- de zich grotendeels af in het oosten van Zeeuws-Vlaanderen. De kern van deze oefening is het geïntegreerd optreden van lucht- en grond- eenheden in een efficiënt samenwerkingsverband. Helikopterbeman- ningen van de Koninklijke Luchtmacht worden tijdens de oefening Redskin Challenge opgeleid voor een geïntegreerd optreden van grond- en luchteenheden tijdens de ISAF III missie in Afghanistan.

Ga Naar Rapportage


Squadron Rotatie

Vliegbasis Rotatie Leeuwarden; Eindhoven, 12 september 2007

Deze week staan er 12 F-16’s van de vliegbasis Leeuwarden tijdelijk op Eindhoven gestationeerd. Het doel van deze oefening was het snel kunnen verplaatsen van een eenheid naar een ander vliegveld. De F-16’s van Leeuwarden vlogen de hele week 2 missies per dag, namelijk: 1 in de ochtend en 1 in de middag. Ik was aanwezig bij de middagvlucht op woensdag 12 september 2007. Het fotograferen van de 10 vertrokken toestellen werd later in de middag wel een pro- bleem, omdat de zon dan langzaam voorbij de baan draait.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

De Belgische F-16 Storage

Belgische F-16 Komen uit de Storage; Weelde, 18 september 2007

Op 18 september 2007, ben ik naar Weelde gereden. De reden hier- voor was dat er op die dag een drietal F-16’s uit de storage zouden vertrekken. Deze F-16’s zijn alle drie verkocht aan Jordanië. De F-16’s werden uit de Storage gesleept naar de baan. Ze werden hier door het grondpersoneel klaargemaakt voor vertrek. De toestellen zouden Weelde vliegend verlaten. De vliegers van de F-16’s werden in de loop van de ochtend door een Belgische A-109 gebracht. Ook deze heli- kopter leverde mij een aantal leuke foto’s op.

Ga Naar Rapportage


Gilze-Rijen, Runway 28

Vliegbasis Gilze-Rijen in 2007; Gilze-Rijen, 2007

2007 was een jaar waarin ik net als 2006 niet vaak te vinden was op Gilze-Rijen. Gilze-Rijen is nog steeds een erg rustige basis waar niet veel gebeurd. In september kwamen er een aantal Herculessen van de Jordaanse luchtmacht langs op Gilze-Rijen. Deze toestellen kwamen de Royal Jordanian Falcons ophalen die na hun airshow seizoen weer naar huis zouden gaan. Voor mij waren dit twee erg bijzondere toestellen omdat ik er nog nooit een gefotografeerd had tot nu toe. 2007 was dus geen bijzonder jaar met deze vliegbewegingen.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

Een Herfstachtige TLP Editie

Tactical Leadership Program 2007/5; Florennes, 9 oktober 2007

Op dinsdag 9 oktober 2007, ben ik naar de TLP gegaan op Flo- rennes. Deze TLP was alweer de vijfde editie van de oefening dit jaar en er stonden weer een aantal bijzondere vliegtuigen. Deze keer was vooral de Italiaanse deelname groot met twee Tornado’s, twee AMX-en en twee F-16’s. Het beloofde dus weer goed te worden. De TLP missie vandaag was een long range air to air refuelling mission. De deelnemers van de TLP stijgen vaak eerder op bij dit soort missies dan normaal. De missie gaat naar de schietrange in Engeland.

Ga Naar Rapportage


Italiaans geweld op de TLP

Tactical Leadership Program 2007/6; Florennes, 4 december 2007

Op dinsdag 4 december 2007 ben ik naar de laatste TLP van het jaar 2007 op Florennes gegaan. Mijn absolute hoofddoel van deze TLP missie was de deelname van de Italiaanse Harriërs van de Marine. Er stonden maar liefst vijf van deze toestellen op Florennes waarvan ik er minimaal vier op de foto wilde hebben. De deelnemers van de TLP bleven vandaag niet lang weg. Vandaag werd er een korte afstandsmissie gevlogen boven Noord-Frankrijk. Binnen een uur hin- gen de eerste vliegtuigen alweer voor de baan.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Contact Facebook Youtube Airfighters Google+ Google Maps Over Runway 28 Blurb
© Copyright 2000-2020 AAM van Noye, Alle Rechten Voorbehouden


Flag Counter