Switch to English
Runway 28 Runway 28 Runway 28 Runway 28

Jaaroverzicht 2017

Het jaar 2017 was een jaar dat in de boeken zou gaan als het jaar van de Amerikaanse vliegtuigen. Al meteen aan het begin van 2017 werd voor de eerste keer de Verenigde Staten bezocht. Ook de RIAT op RAF Fairford stond in het teken van de USAF, omdat de luchtmacht zijn 70ste verjaardag vierde. Verder werd in juni de NATO Tiger Meet in Frankrijk bezocht. De belangrijkste afsluiting van 2017 was het bezoek van de 10th Combat Aviation Brigade van de US Army aan vliegbasis Eindhoven. Op Volkel vertrokken in totaal vijftien F-16’s naar Jordanië nadat deze waren verkocht. 2017 was door de vele oefeningen en de Amerika reis een bewogen jaar.


Ga Naar Rapportage

De Inzet van Lifeliner 3

Elizabeth Ziekenhuis Tilburg; Tilburg, 3 januari 2017

Dagelijks worden in Nederland de EC135’s van de ANWB ingezet als vliegende ambulance. Deze knalgele helikopters staan in de wereld van de luchtvaart bekend als de Lifeliners en zijn ook bekend als de trauma helikopter. De helikopters worden ingezet bij spoedgevallen de hoogste categorie als transport over de weg met een ambulance niet mogelijk is. Het Elizabeth Ziekenhuis in Tilburg is een van de elf trauma locaties in Nederland waar deze kleine ambulance helikopters dagelijks slachtoffers van ongelukken en ziekte komen afzetten.

Ga Naar Rapportage


Trainen met de F-16 Fighting Falcon

Het 56th Fighter Wing, deel 1; Luke AFB, 3 maart 2017

Jarenlang was Luke Air Force Base bij Phoenix in Arizona een van de belangrijkste trainingsbasis voor de F-16 vliegers binnen de Amerikaanse Luchtmacht. Naast de introductie van de F-35A Lightning II op deze vliegbasis, staan er nog steeds een aantal belangrijke trainingseenheden gestationeerd die vliegers trainen op de F-16C/D. In totaal zijn er nog vier F-16 eenheden actief op Luke AFB. Deze eenheden, zijn: het 21st Fighter Squadron, het 309th Fighter Squadron, het 310th Fighter Squadron en het 311th Fighter Squadron.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

De Opleiding op de F-35A Lightning II

Het 56th Fighter Wing, deel 2; Luke AFB, 3 maart 2017

Sinds de F-35A Lightning II zijn intrede heeft gedaan op Luke AFB, is deze vliegbasis uitgegroeid tot de meest belangrijke trainingsbasis op dit type binnen de Amerikaanse Luchtmacht. De meeste Amerikaanse vliegers die van de F-16 naar de F-35 geconverteerd gaan worden, zullen deze training ondergaan op deze vliegbasis. Op 16 juli 2013 werd aan gekondigd dat Luke AFB de thuisbasis zou gaan worden voor ruim 144 F-35A’s. net als de F-16’s zijn de ook F-35's herkenbaar aan de staartcode “LF”. De code “LF” staat voor Luke Falcons.

Ga Naar Rapportage


Het 162nd Fighter Wing

De Arizona Air National Guard, deel 1; Tucson IAP, 4 & 5 maart 2017

Een van de grootste F-16 trainingsfaciliteiten van de Amerikaanse Air National Guard is gebaseerd op het vliegveld Tucson International. F-16 vliegers en grondpersoneel van over de hele wereld worden hier getraind in het vliegen en onderhouden van de F-16 Fighting Falcon. Ook maakt het 162 FW actief deel uit van de AZ ANG. De Arizona Air National Guard (AZ ANG) is de luchtmacht militie van de Amerikaanse staat Arizona. De Arizona Air National Guard is naast de Arizona Army National Guard een onderdeel van de Arizona National Guard.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

Eenheden van het 162nd FW

De Arizona Air National Guard, deel 2; Tucson IAP, 4 & 5 maart 2017

Het 162nd Fighter Wing op Tucson International bestaat uit een viertal F-16 eenheden. Alle eenheden op deze vliegbasis zijn te herkennen aan de staartband met daarin de vlag van Arizona. Drie van de vier F-16 eenheden draagt de staartcode AZ. De vierde eenheid is een operationele testeenheid en draagt de code AT. In tegenstelling de alle andere vliegtuigen op Tucson zijn de F-16’s van het ANG Air Force Reserve Command Test Center te herkennen aan de staartcode AT. Wel dragen ook deze F-16’s de staartband van de staat Arizona.

Ga Naar Rapportage


Chinooks Oefenen in Las Vegas

Amerikaanse en Canadese Training; North Las Vegas, 6 maart 2017

Aan de noordkant van de Amerikaanse stad Las Vegas in de staat Nevada, ligt het kleine vliegveld North Las Vegas Airport. Dit vliegveld is een civiele luchthaven die over het algemeen voor de kleine en lichte luchtvaart wordt gebruikt. Soms staan er op dit vliegveld militaire gebruikers. Deze keer stonden er een aantal Amerikaanse Army Chinooks en een aantal Canadese Chinooks. De helikopter werden ingezet om eenheden van de Amerikaanse Special Forces naar de relatief hoge bergen die niet ver buiten de stad liggen te vliegen.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

De Achtergrond van Red Flag

Oefening Red Flag 17-2, deel 1; Nellis AFB, 6 t/m 9 maart 2017

De oefening Red Flag is een geavanceerde luchtverdedigingsoefening die wordt georganiseerd op Nellis Air Force Base in de Amerikaanse Staat Nevada. Tijdens deze twee weken durende oefeningen worden alle mogelijke oorlogsscenario’s behandeld waar een moderne jachtvlieger mee te maken krijgt in zijn loopbaan. De historie van Red Flag begint bij ondermaatse prestaties van de vliegers en de Weapon Systems Officers (WSO) tijdens het uitvoeren van luchtgevechten tegen de Noord Vietnamese Luchtmacht tijdens de Vietnam Oorlog.

Ga Naar Rapportage


Het 414th Combat Training Squadron

Oefening Red Flag 17-2, deel 2; Nellis AFB, 6 t/m 9 maart 2017

Het 414th Combat Training Squadron (414th CTS) is een Amerikaan- se luchtmacht eenheid die is ingedeeld bij het 57th Wing op Nellis Air Force Base in de Amerikaanse staat Nevada. Het 414th CTS is een belangrijke niet-vliegende organisatie die gespecialiseerd is in het aanbieden van de bekende Red Flag oefeningen. Het 414th CTS organiseert een reeks geavanceerde trainingsprogramma's die worden beheerd door het Air Warfare Center. Het 414 CTS coördineert de missies van de F-16's die gevlogen worden door het 64th AGRS.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

Het 64th Aggressor Squadron

Oefening Red Flag 17-2, deel 3; Nellis AFB, 6 t/m 9 maart 2017

Het 64th Aggressor Squadron is een eenheid die op Nellis AFB staat gestationeerd die gespecialiseerd is in het nabootsen van vijandelijke vliegtuigen tijdens oefeningen. De eenheid is op dit moment uitgerust met de F-16C Fighting Falcon. De vliegtuigen van deze eenheid zijn te herkennen aan de exotische kleurenschema’s. De agressors van het 64th AGRS emuleren de eigenschappen van Russische vliegtuigen tijdens de simulaties en luchtverdediging oefeningen. Dit wil zeggen dat de vliegers niet de volle eigenschappen van de F-16 gebruiken.

Ga Naar Rapportage


De Deelnemers aan Red Flag 17-2

Oefening Red Flag 17-2, deel 4; Nellis AFB, 6 t/m 9 maart 2017

Op de grootste Amerikaanse vliegbasis Nellis Air Force Base bij Las-Vegas in Nevada, vond van maandag 27 februari t/m vrijdag 10 maart 2017 de oefening Red Flag 17-2 plaats. Tijdens deze twee weken durende intensieve oefening lag de nadruk voor de deelnemers vooral op de luchtverdedigingsrol tijdens de missies. Red Flag is de meest realistische air combat oefening in de wereld. Aan deze grootschalige oefening doen jaarlijks vooral Amerikaanse deelnemers mee, maar ook verschillende andere NATO lidstaten en partner landen.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

Laagvliegen in Death Valley

The Jedi Transition, deel 1; Rainbow Canyon, 7-10 maart 2017

De Jedi Transition is een gebied waar men veel militaire gevechts vliegtuigen van dichtbij kan fotograferen tijdens het laagvliegen. De Jedi Transition loopt dwars door de Rainbow Canyon die ook wordt aangeduid als de Star Wars Canyon. Deze kloof dankt deze naam aan de beroemde Star Wars films die hier gedeeltelijk zijn opgenomen. Laagvliegen is een manier van vliegen die intensief is voor militaire jachtvliegers. Het vergt een hoge mate van concentratie door de hoge snelheid dicht bij de grond en heeft een groot verrassingselement.

Ga Naar Rapportage


Fotograferen in Star Wars Canyon

The Jedi Transition, deel 2; Rainbow Canyon, 7-10 maart 2017

Wanneer men een bezoek gaat brengen aan de Jedi Transition voor een photoshoot, dan moet men enkele belangrijke voorbereidingen treffen. De Star Wars Canyon ligt in een van de meest droge en onherbergzame gebieden ter wereld en moet dus uiterst serieus worden genomen, want het is er vooral bijzonder heet. Death Valley staat bekend als een van de warmste en droogste gebieden op aarde. In de zomermaanden kan de temperatuur in dit gebied met gemak oplopen richting de 50 graden Celsius en het is er extreem droog.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

Weekendstoppers op Williams Gateway

Op Doorreis in de Verenigde Staten; Mesa-Phoenix, 11 maart 2017

Een van de vliegvelden die rondom de Amerikaanse stad Phoenix ligt is Mesa Williams Gateway. Dit vliegveld is een kleine civiele lucht- haven waar normaliter businessjets staan gestationeerd. Regelmatig staan op dit vliegveld ook militaire vliegtuigen die hier het weekend doorbrengen. De toestellen komen doorgaans op vrijdag binnen en vertrekken vaak in de loop van zondag. Er is op Mesa gateway een platform gereserveerd voor deze weekendstoppers. De toestellen die men hier kan aantreffen zijn vaak van de US Navy en de Marines.

Ga Naar Rapportage


Internationale Oefening Frisian Flag, deel 1

De Strategische Perspectieven; Leeuwarden, 28 maart 2017

In de weken van 27 maart t/m 7 april 2017, vond wederom de oefening Frisian Flag 2017 plaats. Tijdens deze oefening worden tactische scenario’s geoefend in een multi nationale samenwerking. De strate- gische perspectieven die aan grondslag van de oefening liggen zijn de afgelopen decennia drastisch veranderd. De oefening Frisian Flag trekt jaarlijks deelnemers uit meerdere landen naar de Nederlandse vliegbasis Leeuwarden om in een periode van twee weken samen te trainen in een unieke trainingsomgeving onder bijzonder hoge stres.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

Internationale Oefening Frisian Flag, deel 2

Trainen van Gevechtsscenario’s; Leeuwarden, 28 maart 2017

Frisian Flag is een oefening met een groot internationaal deelnemer veld. Om een oefening van een dergelijk formaat te coördineren is er een gestructureerde aanpak opgezet. In een periode van twee weken tijd zullen ruim 60 vliegtuigen dagelijks actief zijn in een relatief klein gebied dat zich veelal bevind boven de Noordzee. De host van de oefening Frisian Flag in 2017 is het Nederlandse no 322 Squadron dat op de vliegbasis Leeuwarden is gestationeerd. Het hele oefengebied is 210 km bij 320 km groot en loopt van Nederland tot Denemarken.

Ga Naar Rapportage


European Air Refuelling Training 2017

De Kunst van Air to Air Refuelling; Eindhoven, 29 maart 2017

Parallel aan de oefening Frisian Flag op vliegbasis Leeuwarden, vind op vliegbasis Eindhoven de European Air Refuelling Training 2017 plaats. Tijdens deze training zullen zowel de vliegers van Leeuwarden als de bemanningen van de tankers op Eindhoven getraind worden in air to air refuelling en de bijbehorende procedures. Het is dit jaar de vierde keer dat de EART training wordt georganiseerd door het EATC (European Air Transport Commando) dat ook op Eindhoven is gebaseerd. De tankers vliegen tijdens Frisian Flag vanaf Eindhoven.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

De Belgian Air Force Helidays 2017

Het 1 Wing Organiseert de Helidays; Beauvechain, 11 april 2017

Voor de eerste keer sinds jaren organiseerde de Belgische Lucht-macht weer de Helidays. Waar in het verleden deze dagen plaats vonden op Bierset, vond het evenement deze keer plaats op Beauvechain. Er zouden tijdens deze vliegshow van het 1 Wing ook een aantal buitenlandse deelnemers aanwezig zijn op Beauvechain. Op dinsdag 11 april, zou tijdens de aankomst van de helikopters een Spottersdag plaatsvinden op Beauvechain. In totaal waren er 500 kaarten voor fotografen beschikbaar en men kon om 12 uur binnen.

Ga Naar Rapportage


Oostenrijkse Eurofighters in Duitsland

Intensief Trainen Boven de Noordzee; Wittmund, 15 mei 2017

In de periode van 5 tot en met 15 mei 2017, zouden er op de Duitse vliegbasis Wittmund in het noorden van het land maar liefst zeven Oostenrijke EF2000 Eurofighters oefenen. Wittmund is de thuisbasis van het Taktisches Luftwaffengeschwader 71 (TLG-71), deze eenheid is ook uitgerust met de EF2000 Eurofighter. Het is opmerkelijk dat de Oostenrijkers met zeven vliegtuigen, want dat is ongeveer de helft van de vloot. De Oostenrijkse Luchtmacht heeft namelijk maar vijftien EF2000 Eurofighters in gebruik welke op Zeltweg staan gestationeerd.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

Discovery Air Defence Services

Trainen met de A-4N Skyhawk; Wittmund, 15 mei 2017

Discovery Air Defence Services is een bedrijf uit Canada en is vooral gespecialiseerd in militaire trainingen. Het bedrijf levert verschillende opleidingsdiensten voor de militaire luchtvaart en is vooral actief in Canada en Duitsland. Discovery Air heeft een aantal typen militaire gevechtsvliegtuigen in gebruik voor deze trainingen. Het Canadese Discovery Air Defence, dat voorheen door het leven ging als Top Aces, werd in 2000 door drie voormalige CF-18 piloten opgericht. tegenwoordig heeft de Luftwaffe het bedrijf in gehuurd voor training.

Ga Naar Rapportage


De Atlantische Tijgers in Actie

The NATO Tiger Meet 2017, deel 1; Landivisiau, 8 juni 2017

Jaarlijks is de NATO Tiger Meet een van de oefeningen in Europa die massaal bezocht wordt door vliegtuig spotters van over de hele wereld. Tijdens deze traditionele oefening wordt doorgaans een spotterdag georganiseerd. De in tijgerkleuren gespoten vliegtuigen en helikopters komen dan uitgebreid voor de lens. De NATO Tiger Meet van 2017 zou worden georganiseerd door de Franse Marine en in het bijzonder door het 11 Flottille. Deze eenheid staat gebaseerd op de Franse marinebasis Landivisiau in Bretagne in West-Frankrijk.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

Inzet van de Dassault Rafale M

The NATO Tiger Meet 2017, deel 2; Landivisiau, 8 juni 2017

De Dassault Rafale is het modernste gevechtsvliegtuig van de Franse luchtmacht en marine. De naam Rafale betekent letterlijk "windvlaag". De Rafale is een vliegtuig met twee motoren en een deltavleugel met canards. De Rafale is gebouwd om multi-role inzetbaar te zijn en is in staat om op een schip te landen. De Rafale is een modern gevechts-vliegtuig dat erg goed presteert in luchtgevechten en het kan ook prima worden ingezet om gronddoelen aan te vallen. De Rafale M het beste multi-role gevechtsvliegtuig dat de marine ooit heeft gehad.

Ga Naar Rapportage


Dassault Rafale M Eenheden

The NATO Tiger Meet 2017, deel 3; Landivisiau, 8 juni 2017

De enige gebruiker in de wereld van de Dassault Rafale M is de l'Aéronautique Navale Française (Franse Marine Luchtvaartdienst). In totaal zijn er drie operationele Rafale M eenheden actief bij de Franse Marine. De drie Rafale M eenheden opereren alle drie vanaf het Franse nucleaire vliegdekschip de Charles de Gaulle. De Rafale M eenheden zijn het no 11, no 12 en no 17 Flottille en staan alle drie op Landivisiau gebaseerd. Naast deze operationele eenheden is er nog een Rafale conversie squadron dat is ingedeeld bij de AdlA.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

De Historie van het 1 Smaldeel

Tactical Weapons Meet 2017, deel 1; Florennes, 15 juni 2017

Het Belgische 1 Smaldeel is het oudste squadron van de Belgische Luchtmacht. De historie van de eenheid startte tijdens de Eerste Wereldoorlog toen het squadron werd opgericht als een klassieke luchtverdedigingseenheid. Tegenwoordig is het 1 Smaldeel uitgerust met de F-16 Fighting Falcon en is het gestationeerd op Florennes. Het 1 Smaldeel werd geactiveerd op de Belgische vliegbasis Brasschaat in het noorden van het land in 1913. De badge van het 1 Smaldeel is te herkennen aan de groen met blauwe distel in een zwarte cirkel.

Ga Naar Rapportage


Het 100 jarige Jubileum van het 1 Smaldeel

Tactical Weapons Meet 2017, deel 2; Florennes, 15 juni 2017

In de periode van 5 t/m 16 juni 2017, vond op de Belgische vliegbasis Florennes de Tactical Weapons Meet plaats. Deze oefening werd georganiseerd door het Belgische 1 Smaldeel. Tijdens de oefening werd er ook een spotterdag georganiseerd. De spotters konden op deze dag de deelnemers van de oefening fotograferen. De spotterdag werd rondom deze oefening georganiseerd om het 100 jarige jubileum van het 1 Smaldeel te vieren. Speciaal voor deze gelegenheid heeft het 1 Smaldeel een F-16 laten spuiten in de kleuren van de eenheid.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

35 Jaar NATO E-3A Component, deel 1

De NATO E-3A Sentry Component; Geilenkirchen, 30 juni 2017

Dit jaar bestaat de NATO E-3 Component alweer 35 jaar. Om dit te vieren werd op Geilenkirchen Air Base in Duitsland een kleine open dag gehouden. Geilenkirchen is de belangrijkste vliegbasis van de E-3 Component. De E-3 Sentry vloot van de NATO zorgt alweer ruim 35 jaar voor de veiligheid van het Europese luchtruim. De E-3A Component op Geilenkirchen heeft een unieke plaats in de militaire geschiedenis in Europa, omdat het de eerste multinationale vliegende eenheid was die werd opgericht door het NATO bondgenootschap.

Ga Naar Rapportage


35 Jaar NATO E-3A Component, deel 2

Aan Boord van de E-3A Sentry; Geilenkirchen, 30 juni 2017

Sinds de introductie van de E-3A Component is de rol van de Sentry niet meer weg te denken in het kader van de Europese veiligheid. Deze rol is sinds de val van de Berlijnse Muur belangrijker dan ooit tevoren. De rollen die de bemanning van de Sentry vervullen zijn dan ook allemaal cruciaal tijdens een missie. De bemanning van de E-3A Sentry is divers. De bemanning die op een standaard AWACS (Airborne Warning And Control System) systeem werken bestaat uit 16 mensen. Al deze personen hebben specifieke opleidingen gehad.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

De Luchtverdediging van Denemarken

De Deense Quick Reaction Alert, deel 1; Skrydstrup, 4 juli 2017

De Koninklijke Deense Luchtmacht (Flyvevåbnet) is een onderdeel van de Deense defensie en is sinds de 1950 een separaat onderdeel binnen de Deense strijdkrachten. De Deense luchtmacht is al sinds jaar en dag verantwoordelijk voor de beveiliging en het bewaken van het Deense luchtruim tegen ongewenste indringers. Voor deze taak staan er altijd vier vliegtuigen klaar op Quick Reaction Alert (QRA). De QRA is een zeer hoge staat van paraatheid, waarbij de Deense F-16’s worden gebruikt om het luchtruim van de NATO te beschermen.

Ga Naar Rapportage


Deense Bijdrage aan Europese Veiligheid

De Deense Quick Reaction Alert, deel 2; Skrydstrup, 4 juli 2017

Denemarken is een land dat ook buiten zijn eigen grenzen deelneemt aan detachementen op het gebied van Quick Reaction Alert. Een van de belangrijkste missies waaraan Denemarken heeft meegedaan op het gebied van QRA, zijn de “Air Policing Missions” boven de Baltische Staten en IJsland voor de veiligheid van Europa. De laatste missies rondom de “Air Policing” die men in Denemarken voor zijn rekening heft genomen was een experiment in Groenland. De verdediging van Groenland is de verantwoordelijkheid van Denemarken met F-16's.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

Het Ontstaan van de Luchtmacht

De United States Air Force, deel 1; RAF Fairford, 16 – 17 juli, 2017

Voor 1947 was de verantwoordelijkheid voor de militaire luchtvaart verdeeld tussen de US Army, de Navy en het USMC Het leger creëerde als eerste onderdeel een eerste variant van de luchtmacht bij het Aeronautical Division, Signal Corps op 1 augustus 1907, toen de luchtvaart wereldwijd nog in de kinderschoenen stond. De luchtmacht van de Verenigde Staten werd op 18 september 1947 pas voor het eerst in de geschiedenis een afzonderlijke militaire dienst als de USAF met de implementatie van de National Security Act van 1947.

Ga Naar Rapportage


De USAF Tijdens de Koude Oorlog

De United States Air Force, deel 2; RAF Fairford, 16 – 17 juli, 2017

Na de Tweede Wereldoorlog, zou er veel gaan veranderen bij de Amerikaanse luchtstrijdkrachten. Er zouden grote organisatorische veranderingen gaan plaatsvinden. Ook zou de Amerikaanse USAF in een korte periode het straaltijdperk instappen. Op technisch vlak maakte de luchtvaart een enorme stap voorwaarts. Na de Tweede Wereldoorlog begonnen de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en de Sovjet Unie te verslechteren en begon de periode in de moderne geschiedenis die bekend staat als de Koude Oorlog.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

Hedendaagse Inzet van de USAF

De United States Air Force, deel 3; RAF Fairford, 16 – 17 juli, 2017

Na de Vietnamoorlog, zou er een nieuw tijdperk aanbreken voor de USAF. De luchtmacht had wijze lessen geleerd tijdens deze oorlog. De hele filosofie van hoe een luchtmacht eruit moet zien werd drastisch op de schop genomen. De kennis van luchtgevechten en aanvallen was weggezakt tot een maximaal dieptepunt. De USAF moderni- seerde zich aan het einde van de jaren zeventig met de introductie van de F-15, A-10 en F-16 straaljagers, en de implementatie van realistische trainingsscenario's zoals Red Flag op Nellis AFB.

Ga Naar Rapportage


De Organisatie van de USAF

De United States Air Force, deel 4; RAF Fairford, 16 – 17 juli, 2017

Tegenwoordig is de United States Air Force de grootste en sterkste luchtmacht ter wereld. Net als de Amerikaanse politiek is ook de luchtmacht als een belangrijk deel betrokken bij de conflicten en crisissen in de wereld. De USAF is om dit efficiënt te doen een goed georganiseerde tak van de Amerikaanse defensie. De USAF is een groot orgaan binnen het Amerikaanse Ministerie van Defensie. In totaal heeft de USAF acht organisatielagen die ervoor zorgen dat alle vliegtuigen effectief worden ingezet tijdens wat voor missie dan ook.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

Gebied Laagvliegen 5, Oirschotse Heide, 2017

Helikopters op de Oirschotse Heide; Eindhoven, 15 september 2017

Ook dit jaar werd de Oirschotse heide weer een aantal keer bezocht. Doorgaans levert deze locatie spectaculaire foto’s op van de Nederlandse helikopters van het DHC. Al vroeg in het jaar verscheen er een Apache voor de lens. Het was in deze periode wat rustiger op de heide door een aantal andere grote oefeningen. De leukste foto’s werden gemaakt in augustus toen de heide in volle bloei was. Een Apache was in deze maand intensief aan het trainen en gebruikte daarbij de aanwezige fotografen als doelwit voor zijn oefening.

Ga Naar Rapportage


Market Garden Memorial

Luchtlandingstroepen op Eindhoven; Eindhoven, 15 september 2017

Dit jaar stond de jaarlijks terugkerende herdenking in het kader van de Operation Market Garden in het teken van de 73ste herdenking. De herdenkingen gaan traditioneel altijd gepaard met de nodige parachute sprongen van de verschillende luchtlandingstroepen. Deze troepen zijn afkomstig uit meerdere landen tijdens de herdenking. Van 11 t/m 16 september 2017, vindt de parachutistenoefening Falcon Leap voor de derde keer plaats. Het bijzondere aan deze editie van de oefening is het 25 jarige jubileum van de 11 Luchtmobiele Brigade (11 LMB).

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

Brilliant Arrow 2017

Certificeren voor de NRF; Wittmund, 21 september 2017

De oefening Brilliant Arrow 2017 (BRAW17) is dit jaar de grootste oefening van de Duitse Luftwaffe. Het doel is de certificering van de NATO Response Force (NRF) voor 2018 voor het commando Joint Force Air Component dat is gevestigd in Kalkar. De oefening duurde van 11 t/m 22 september 2017 in Noord-Duitsland. De NATO Response Force (NRF) is een zeer accurate en technologisch geavan- ceerde leger dat bestaat uit landmachteenheden, luchtmachteen- heden, maritieme eenheden en special operations forces.

Ga Naar Rapportage


De 10th Combat Aviation Brigade, deel 1

De 10th Mountain Division; Eindhoven, 25 t/m 27 oktober 2017

De 10th Mountain Division is een lichte infanteriedivisie en is in Fort Drum in de staat New-York gevestigd. Oorspronkelijk was de divisie de enige gespecialiseerde eenheid voor het vechten in bergen onder arctische omstandigheden. Om deze traditie te eren, dragen de militairen de tekst "Mountain" op de schouders. De militairen vochten tijdens de Tweede Wereldoorlog in de bergen in Italië en bereikten Nauders in Oostenrijk voorbij de Resia-pas. De eenheid wist te handhaven totdat de Duitsers zich overgaven aan de Amerikanen.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

De 10th Combat Aviation Brigade, deel 2

Operation Atlantic Resolve; Eindhoven, 25 t/m 27 oktober 2017

Sinds de Russische interventie in delen van Oost-Oekraïne, zijn de Europese strijdkrachten in opperste paraatheid in het oosten van Europa. Om de Europese troepen te ondersteunen bieden de verenigde Staten de helpende hand aan Europa tijdens de Operatie “Atlantic Resolve” om hun NATO solidariteit aan Europa te bewijzen. Het 10th Combat Aviation Brigade dat onderdeel is van de 10th Mountain Division was tijdens de uitzending in 2017 naar Europa bijna in zijn geheel aanwezig op het Europese vasteland in het oosten.

Ga Naar Rapportage


De 10th Combat Aviation Brigade, deel 3

Host Nation Support; Eindhoven, 25 t/m 27 oktober 2017

Na een uitzending van ruim negen maanden, werd aan het einde van oktober de 10th Combat Aviation Brigade teruggetrokken naar de Verenigde Staten. Deze operatie werd onder de naam Host Nation Support uitgevoerd. Het Amerikaanse leger heeft tot 20 november de tijd om de 10th CAB uit Europa terug te trekken. De eenheid zal per schip Europa verlaten en terug keren naar de verenigde Staten. Tijdens deze grote logistieke operatie, speelden vliegbasis Eindhoven en de haven van Rotterdam in Nederland een belangrijke rol.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

Het Project Afstoting F-16, deel 1

Nederlandse F-16’s Worden Verkocht; Volkel, 29 november 2017

Na de sluiting van vliegbasis Twenthe in 2004, werd voor het eerst besloten om een deel van de Nederlandse F-16 Fighting Falcon vloot te verkopen. Er zou een batch van in totaal 18 vliegtuigen te koop komen te staan op vliegbasis Twenthe. Sinds de Verkoop van de eerste serie F-16’s in Nederland, is het Project Afstoting F-16 in het leven geroepen. Deze project groep moet de F-16’s die afgestoten worden door de luchtmacht klaarmaken voor levering aan de nieuwe eigenaar. De twee grote klanten voor de F-16's zijn Chili en Jordanië.

Ga Naar Rapportage


Het Project Afstoting F-16, deel 2

Operation Peace Falcon VI; Volkel, 29 november 2017

De laatste jaren is Jordanië een grote afnemer geweest van tweedehands F-16’s in Nederland en België. Ook dit jaar neemt het land vijftien F-16’s af die in Nederland te koop stonden sinds 2011. De F-16’s vertrokken aan het einde van het jaar vanaf vliegbasis Volkel naar Jordanië onder de naam Operation Peace Falcon VI. De F-16’s werden door het PAF project op vliegbasis Volkel voorbereid voor de ferry naar Jordanië. Na Operation Peace Falcon VI hebben de vijftien ex KLu F-16’s een tweede leven gekregen bij de Jordanen luchtmacht.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

Nachtoperaties met de F-16

Training in de Duisternis; Volkel, 30 november 2017

Vliegen in het donker is een al sinds jaar en dag een uitdaging voor de jachtvlieger. Ook in Nederland is dat geen uitzondering. Om deze skills te trainen, wordt er een aantal weken per jaar intensief getraind in het vliegen onder deze omstandigheden. De Nederlandse F-16’s zijn goed uitgerust om in het donker te vliegen. Vanaf januari 2018 zullen vier F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht weer deelnemen aan operatie Inherent Resolve wat de internationale strijd is tegen Islamitische Staat (IS) waarbij veel in het absolute donker gevlogen.

Ga Naar Rapportage


Militaire Movements op Eindhoven

Foto's Gemaakt op Vliegbasis Eindhoven in 2017

Vroeg in het jaar waren er twee F-16’s van Volkel die door het slechte weer moesten uitwijken naar Eindhoven. In oktober kwamen er nog een Zweedse Hercules en een Oekraïense An-12 langs op een dag. Aan het einde van november, stonden er op het platform een TBM700 en een Casa CN-235 die tijdens het invallen van de avond in het donker vertrokken. Ook dit leverde vanaf de parkeergarage een aantal hele leuke opnamen op. Tot slot werd het jaar op Eindhoven afgesloten met een aantal winterse opnamen van een KC-135.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

Arctische Training met de Luchtmobiel

Trainen met het Regiment van Heutsz; GLV-V, 12 december 2017

Nadat er op 11 december veel sneeuw was gevallen in Nederland, was dit een ideale weerssituatie voor de militairen van de Lucht- mobiele Brigade om onder deze omstandigheden te trainen. In samenwerking met de helikoptereenheden van het DHC van Gilze-Rijen werd er een oefening gehouden op de Oirschotse Heide. De eenheid die na de hevige sneeuwval op de Oirschotse Heide zou trainen, was het 12 Infanteriebataljon Luchtmobiel (12 infbat). Deze eenheid is bij de Landmacht bekend als het Regiment van Heutsz.

Ga Naar Rapportage


Contact Facebook Youtube Airfighters Google+ Google Maps Over Runway 28 Blurb
© Copyright 2000-2020 AAM van Noye, Alle Rechten Voorbehouden


Flag Counter