Terug
Runway 28 Runway 28 Runway 28 Runway 28

De 10th Mountain Division; Eindhoven, 25 t/m 27 oktober 2017

De 10th Combat Aviation Brigade, deel 1; Tekst en Afbeeldingen door Alex van Noye

De 10th Mountain Division is een lichte infanteriedivisie en is gevestigd in Fort Drum in de staat New-York. Oorspronkelijk was de divisie de enige gespecialiseerde eenheid voor het vechten in bergen onder arctische omstandigheden. Om deze traditie te eren, dragen de militairen de tekst "Mountain" op de schouders.

Van oorsprong werd de eenheid als de 10th Light Division (Alpine) opgericht in 1943. De divisie werd al snel omgedoopt tot de huidige 10th Mountain Division in 1944. De militairen vochten tijdens de Tweede Wereldoorlog in de bergen in Italië en bereikten Nauders in Oostenrijk voorbij de Resia-pas, waar het contact legde met Duitse troepen die naar het zuiden werden gedreven door het zevende Amerikaanse leger. De eenheid wist te handhaven totdat de Duitsers zich overgaven aan de Amerikaanse troepen. Na de oorlog werd de divisie gedeactiveerd. In 1948 werd de divisie gereactiveerd als de 10th Infantry Division. Uiteindelijk werd de divisie in 1958 wederom ontbonden. In 1985 werd de divisie opnieuw geactiveerd onder de traditionele naam 10th Mountain Division (Light Infantry). Sinds de reactivering van de divisie, is de gehele divisie of elementen van de divisie vele malen ingezet in het buitenland. De divisie heeft deelgenomen aan de Operatie Desert Storm in Saudi-Arabië en er werd hulp geboden na een orkaan tijdens de Hurricane Andrew in Homestead in Florida. De bekendste missie die de divisie heeft uitgevoerd was Operation Restore Hope en Operation Continue Hope in Somalië. De film “Blackhawk Down” verteld het scenario dat zich afspeelde tijdens dit deployment en werd uiteindelijk een wereldberoemde film. De mijl die de troepen na de crash moesten afleggen in uiterst vijandelijk gebied staat bekend als “the Mogadishu Mile”.

Tegenwoordig bestaat de 10th Mountain Division uit zes grote regimenten en een commando bataljon. Al deze onderdelen hebben hun specifieke taken en vormen samen een klein volledig inzetbaar leger. Alle Amerikaanse divisies zijn op deze manier opgebouwd, dus de 10th Mountain Division vormt hierin geen uitzondering. De eerste drie regimenten, zijn de infanterie brigades. Deze brigades, zijn: de 1st Infantry Brigade Combat Team "Warrior", de 2nd Infantry Brigade Combat Team "Commandos" en de 86th Infantry (Mountain) Brigade Combat Team. Het vierde

regiment is een artillerie brigade en zorgt voor de coördinatie en leiding van de artillerie regimenten die onder de infanterie brigades vallen. Deze overkoepelende eenheid wordt aangeduid als de 10th Mountain Division Artillery. Het vijfde regiment van deze divisie is de 10th Combat Aviation Brigade, ook wel aangeduid als het 10th Aviation Regiment. Dit regiment is het enige regiment van de divisie dat is uitgerust met helikopters. De helikopters staan gestationeerd op Wheeler-Sack Army Air Field dat tegen Fort Drum aan ligt. Het zesde regiment van de 10th Mountain Division is de 10th Mountain Division Sustainment Brigade. Dit regiment voert ondersteunende taken uit zoals logistiek en het onschadelijk maken van explosieven. De 10th Combat Aviation Brigade (10th AVN) werd opgericht op 21 augustus 1965. De eenheid werd na de oprichting veelvuldig ingezet tijdens de Vietnam Oorlog. Na een korte de-activatie in de jaren 80, werd de eenheid opnieuw geactiveerd als onderdeel van de 1st Armored Division in Duitsland. Na een jaar werd uiteindelijk de eenheid ondergebracht bij de 10th Mountain Division.

Het eerste bataljon dat deel uitmaakt van het 10th Aviation Regiment is het 1st Attack Reconnaissance Battalion (1-10th AVN) “Tigersharks”. Dit gehele bataljon bestaat uit die companies die alledrie zijn uitgerust met de Boeing AH-64D Apache. Zoals de naam van het bataljon al zegt, worden deze helikopters ingezet in de verkenningsrol en de offensieve rol. De drie compagnieën die onder dit bataljon vallen, zijn: het Attack Reconnaissance Company Alpha (A/1-10th AVN) “Rogues/Death Stalkers”, het Attack Reconnaissance Company Bravo (B/1-10th AVN) “Bandits/Killer Spades” en het Attack Reconnaissance Company Charlie (C/1-10th AVN) “Diamondbacks”. Het tweede bataljon dat is ingedeeld bij het 10th Aviation Regiment is het 2nd Assault Helicopter Battalion (2-10th AVN) “Knighthawk”. Het tweede bataljon vliegt met de Sikorsky UH-60M Blackhawk en wordt ingezet voor het verplaatsen van grondtroepen. Deze helikopters landen vaak in vijandelijk terrein om daar militairen af te zetten voor offensieve taken. Net als het eerste bataljon, is ook het tweede bataljon opgebouwd uit drie compagnieën. Het tweede bataljon is opgebouwd uit het Assault Company Alpha (A/2-10th AVN) “Voodoo”, het Assault Company Bravo (A/2-10th AVN) “Mountain Hawks” en het Assault Company Charlie (A/2-10th AVN) “Warlords”.

Het 3rd General Support Aviation Battalion (3-10th AVN) “Phoenix” is het derde bataljon van het 10th Aviation Regiment en is een samengestelde eenheid. Ook dit bataljon is opgebouwd uit drie compagnieën, maar deze hebben allemaal hun specifieke taken. De eerste compagnie, is het Command Aviation Company Alpha (A/3-10th AVN) “Arch Angels” en vliegt met de UH-60A Blackhawk. Deze compagnie is een commando en verbindingseenheid voor het hele regiment. De tweede compagnie, is de Heavy Helicopter Company Bravo (B/3-10th AVN) “Colossal” en is uitgerust met de CH-47F Chinook. Deze compagnie heeft de zware transporttaak met deze helikopters. De derde compagnie van het bataljon is de Air Ambulance Company Charlie (C/3-10th AVN) “Blue Max” en is uitgerust met de HH-60M Blackhawk. Deze compagnie verzorgt de medische evacuatie van gewonden van het slagveld (MEDEVAC). Het 6th Attack Reconnaissance Squadron, 6th Cavalry Regiment (6-6th CAV) “Six Shooters” is een onderdeel van de Amerikaanse cavalerie. Het 6-6th CAV is een regiment op zichzelf en is ingedeeld onder het commando van het 10th Aviation Regiment. Het 6-6th CAV bestaat uit drie Troops welke alledrie zijn uitgerust met de OH-58D Kiowa. De Troops die onder het 6-6th CAV vallen, zijn: het Attack Reconnaissance Troop Alpha (A/6-6th CAV) “Assassins”, het Attack Reconnaissance Troop Bravo (B/6-6th CAV) “Pale Riders” en het Attack Reconnaissance Troop Charlie (C/6-6th CAV) “Outcast Aeroscouts”. De Kiowa wordt ingezet in de verkenningsrol.
Contact Facebook Youtube Airfighters Google+ Google Maps Over Runway 28 Blurb
© Copyright 2000-2019 AAM van Noye, Alle Rechten Voorbehouden