English
Runway 28 Runway 28 Runway 28 Runway 28

Jaaroverzicht 2019
Ga Naar Rapportage

Een Duits-Nederlandse Sling Training

Het Riggen van Vracht op de Hei; Edese Heide, 23 januari 2019

Om goed voorbereid te zijn voor de toekomstige uitzendingen van de Nederlandse en Duitse samenwerking tussen de Luchtmobiele Brigade en de Division Schnelle Krafte, worden er met regelmaat gezamenlijke trainingen georganiseerd. In de vierde week van januari 2019, trainden de Nederlandse en Duitse luchtbevoorrading eenheden van de Division Schnelle Krafte samen op de Edese Heide. Het doel van de training was om te kunnen opereren met elkaar. Dit betekend met elkaars materiaal en gezamenlijke procedures trainen.

Ga Naar Rapportage


4th Combat Aviation Brigade

De Ivy Eagle Division uit Colorado; Eindhoven, 4 – 11 februari 2019

Na een deployment van bijna 9 maanden trekt de 4th Infantry Division van het Amerikaanse leger zich terug naar de Verenigde Staten. De eenheid heeft geopereerd in Europa in het kader van operation Atlantic Resolve. Tijdens deze operatie geeft het Amerikaanse leger steun aan de Europese eenheden een de Europese grenzen. De 4th Infantry Division is een infanterie divisie van het Amerikaanse leger en is gebaseerd in Fort Carson in de staat Colorado. Fort Carson is van oudsher een berg post gelegen ten zuidwesten van Colorado Springs.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

6th Attack Reconnaissance Squadron 17th Cavalry

Het 6e Cavalerie Squadron; Eindhoven, 4 – 11 februari 2019

De soldaten van de het 6th Squadron van de 17th Cavalry worden negen maanden lang in Europa ingezet als onderdeel van de voortdurende missie om potentiële Russische agressie af te schrikken. Operatie Atlantic Resolve begon kort na de annexatie van de Krim door Rusland in 2014 als steun voor de Europese partners. De cavalerie is een ruitervolk en het is van oudsher de naam voor de militaire eenheid die zich te paard voortbewoog en te paard vocht. Dit in tegenstelling tot de infanterie die te voet vecht en zich verplaatst.

Ga Naar Rapportage


Het Afscheid van een Belgisch Icoon

Koksijde Rescue; Sea-King Farewell; Koksijde, 21 maart 2019

De iconische Sea King van de Belgische Luchtmacht heeft donderdag 21 maart 2019 voor de allerlaatste keer de landing ingezet op vliegbasis Koksijde in het westen van België. Na 42 jaar operationele dienst maakt de helikopter plaats voor de nieuwe NH90 Caiman, die de “Search & Rescue” (SAR) taken volledig overneemt. Na ruim 42 jaar van operationele dienst werd er eindelijk van de vijf Sea-Kings afscheid genomen. De helikopters hebben gezamenlijk ruim 60.000 vlieguren gemaakt in dienst van de Belgische Luchtmacht.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

De Carrier Strike Group

Mission Clemenceau, deel 1; Charles de Gaulle, 25 & 26 maart 2019

Een Carrier Strike Group bestaat uit een vliegdekschip en het groot aantal escorterende schepen. Een Carrier Strike Group is een van de krachtigste maritieme wapens van deze tijd. Tijdens de Mission Clemenceau, vaart het Franse vliegdekschip de Charles de Gaulle en zijn groep via de Mediterraan naar de Indische Oceaan. De Task Force die vaart rondom de Charles de Gaulle bestaat uit meerdere schepen. Naast alle Franse schepen die de CSG aanvoeren, werkt de Franse Marine ook samen in een brede internationale context.

Ga Naar Rapportage


Inzet Tijdens Mission Chammal

Mission Clemenceau, deel 2; Charles de Gaulle, 25 & 26 maart 2019

Een belangrijk onderdeel van Mission Clemenceau was de inzet van vliegtuigen in strijd tegen IS/ISIS/Daesh. De Charles de Gaulle werd in maart 2019 ingezet om steun vanaf zee te leveren tijdens de Franse Mission Chammal tegen het terreur kalifaat. Deze Franse Carrier Air Wing bestaat uit twee squadrons met gevechtsvliegtuigen (20 Marine Rafales), een surveillance/controle squadron (2 E-2C Hawkeye), een SAR/Pedro squadron (2 SA365 Dauphin helikopters) en een anti-onderzeeboot en PR squadron (1 NH90 NFH Caiman helikopter).

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

Surveillance met de Hawkeye

Mission Clemenceau, deel 3; Charles de Gaulle, 25 & 26 maart 2019

De Franse Marine beschikt in totaal over een drietal Grumman E-2C Hawkeye radarvliegtuigen die kunnen worden ingezet aan boord van de Charles de Gaulle. Deze E-2C’s zijn belangrijk bij de inzet van de Rafales en worden ingezet als vliegend radarstation. Tijdens Mission Clemenceau zijn er twee Hawkeye’s beschikbaar. Deze toestellen zijn ingedeeld bij het 4 Flottille. De vliegtuigen staan aan land gebaseerd op Lorient/Lann-Bihoué in Bretagne in het westen van Frankrijk. Tijdens Operation Chammal, wordt de E-2C ook ingezet aan boord.

Ga Naar Rapportage


Rafale Marine Operaties op Zee

Mission Clemenceau, deel 4; Charles de Gaulle, 25 & 26 maart 2019

De voorbereidingen voor Mission Clemenceau zijn enkele maanden voordat de cruise begon gestart. De vliegers van het 12 Flottille en het 17 Flottille hebben in de voorbereiding aan oefeningen deelgenomen en hebben hun dek landing kwalificaties opnieuw gehaald. Na een opbouw van twee maanden zijn ze klaar voor inzet. Het 17 Flottille is pas sinds vorig jaar als laatste eenheid geconverteerd naar de Rafale. Tot het einde van 2016, heeft het 17 Flottille gevlogen met de Dassault Super Etendard, het is dus de eerste inzet voor de eenheid.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

Helikopter Ondersteuning aan Boord

Mission Clemenceau, deel 5; Charles de Gaulle, 25 & 26 maart 2019

Naast de operaties met de Rafale aan boord van de Charles de Gaulle, staan er ook continue een aantal helikopters aan dek die stand-by staan om in te grijpen. Op het Franse vliegdekschip staan een aantal SA365 Dauphin helikopters voor SAR taken en een NH90 NFH Caiman voor PR taken en anti-onderzeeboot taken. Tijdens het vliegen van de SAR stand-by bij vliegtuigoperaties, zijn er specifieke patronen die de Dauphin helikopter vliegt. De NH90 helikopter wordt ingezet om te zoeken naar onderzeeërs die diep onder water zitten.

Ga Naar Rapportage


Deense Contributie aan Task Force 473

Mission Clemenceau, deel 6; Charles de Gaulle, 25 & 26 maart 2019

Tijdens Mission Clemenceau wordt het Franse vliegdekschip de Charles de Gaulle vergezeld door schepen van verschillende landen in de Carrier Strike Group. Voor de Deense Marine is het de eerste keer dat men met een Fregat, in de vorm van de Niels Juel, met een EH101 Merlin aan boord deelneemt aan een dergelijke missie. Dinsdag 26 maart was het de eerste keer dat de Denen de Pedro missie vlogen tijdens het lanceren van Rafales vanaf de Charles de Gaulle. Tijdens deze missie vloog men ruim 3,5 uur stand-by naast het vliegdekschip.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

Oefenen met het Oog op de Toekomst

Frisian Flag 2019, deel 1; Leeuwarden, 1 april 2019

Jachtvliegers uit verschillende landen trainden de afgelopen twee weken complexe missies in internationaal verband tijdens Frisian Flag 2019. Dagelijks stegen er vanaf Leeuwarden ruim veertig tot vijftig gevechtsvliegtuigen op. Frisian Flag is een jaarlijks terugkerende oefening die is uitgegroeid tot een van de grootste in Europa. Hedendaagse missies vinden in toenemende mate plaats in een uitgebreid coalitieverband. Dat maakt ook het trainen in internationaal verband noodzakelijk voor de vliegende eenheden van de NATO.

Ga Naar Rapportage


Internationaal Trainen met NATO Partners

Frisian Flag 2019, deel 2; Leeuwarden, 1 april 2019

Tijdens Frisian Flag doen er naast de Nederlandse deelnemers ook veel internationale deelnemers mee. Zo zijn de Fransen met hun Mirage 2000D's de afgelopen jaren een bekend gezicht geworden op Leeuwarden. Ook de Amerikaanse Air National Guard is een terugkerende deelnemer die nu met F-16’s naar Leeuwarden kwam. Naast de Fransen, was vooral de deelname van de Amerikaanse F-16’s een opvallende verschijning tijdens deze Frisian Flag. Meestal komen de Amerikanen met F-15's, maar deze keer met de F-16.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

Partnership for Peace Deelname

Frisian Flag 2019, deel 3; Leeuwarden, 1 april 2019

Een bijzondere deelname aan de oefening Frisian Flag, was dit jaar de deelname van de Zwitsers met hun F/A-18 Hornets. De Zwitsers zijn afkomstig uit Meiringen dat in het midden van het land ligt. Zwitserland is geen NATO lidstaat en daarom in het bijzonder dat juist zij deelnemen aan Frisian Flag 2019. In verband met de aankomende evaluatieperiode voor het nieuwe type jachtvliegtuig van de Zwitserse luchtmacht, was de oefening Frisian Flag 2019 de enige buitenlandse oefening waaraan men dit jaar konden deelnemen vanuit Zwitserland.

Ga Naar Rapportage


European Air Refuelling Training 2019

Oefenen met Bijtanken in de Lucht; Eindhoven, 4 april 2019

Het European Air Transport Command op vliegbasis Eindhoven, organiseerde dit jaar voor het 6e jaar de tanker oefening European Air Refuelling Training. De tankers zullen dagelijks missies vliegen vanaf vliegbasis Eindhoven om de gevechtsvliegtuigen die deelnemen aan Frisian Flag te voorzien van brandstof. Tijdens deze twee weken zullen internationale partijen intensief samen trainen om klaar te zijn voor toekomstige Europese inzet in crisis gebieden over de hele wereld. Tankers uit verschillende landen nemen deel aan de training.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

De Klauwen van de Dark Smoking Tiger

De NATO Tiger Meet 2019, deel 1; Mont de Marsan, 17 mei 2019

Dit jaar vond de NATO Tiger Meet plaats op de Franse vliegbasis Mont de Marsan in het zuiden van Frankrijk. De Franse eenheid Escadron de Chasse 3/30 “Lorraine” zou dit jaar als gastheer van de Tiger Meet optreden voor deze internationale meeting. De meeting is altijd omringt door tradities waarbij de teamgeest groot is. Met als hoofddoelen ervaringen delen, interoperabiliteit vergroten, inleving en team geest als leidmotief, heeft de NATO Tiger Meet zich in ruim 50 jaar tijd ontwikkeld tot een belangrijke oefening binnen de NATO.

Ga Naar Rapportage


Doelstellingen Tijdens de Tiger Meet

De NATO Tiger Meet 2019, deel 2; Mont de Marsan, 17 mei 2019

Tijdens de NATO Tiger Meet gaat het niet alleen om de team geest en de tradities die worden uitgedragen. Naast deze sociale activiteiten gaat het ook om het trainen van de keiharde realiteit. Er worden dagelijks verschillende scenario’s geoefend waarbij er twee waves per dag worden gelanceerd vanaf Mont de Marsan. Een van de aller belangrijkste doelstellingen van de NATO Tiger Meet is de uitwisseling of overdracht van kennis tussen de verschillende deelnemende landen. Met dit concept wordt de interoperabiliteit fors versterkt.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

Kenniscentrum voor de Dassault Rafale

De NATO Tiger Meet 2019, deel 2; Mont de Marsan, 17 mei 2019

De luchtmachtbasis BA118 “Kolonel Rozanoff” Mont de Marsan is tegenwoordig het belangrijkste kenniscentrum voor de Rafale inzet in Frankrijk. Op de vliegbasis worden dagelijks nieuwe experimenten gedaan met dit type en de Mirage 2000D. Ook staan er enkele operationele eenheden op Mont de Marsan die allemaal deel uitmaken van Escadron de Chasse 30. Mont de Marsan wordt tegenwoordig gezien als een van de belangrijkste operationele vliegvelden van de Franse luchtstrijdkrachten dat vliegt met de Dassault Rafale.

Ga Naar Rapportage
Contact Facebook Youtube Airfighters Google+ Google Maps Over Runway 28 Blurb
© Copyright 2000-2019 AAM van Noye, Alle Rechten Voorbehouden