Switch to English
Runway 28 Runway 28 Runway 28 Runway 28

Jaaroverzicht 2001

Het nieuwe jaar begon met een bezoek aan vliegbasis Eindhoven. Er stonden hier vier Griekse F-16’s die hun air to air refuelling kwaliteiten kwamen trainen. Na de FWIT op Leeuwarden, werd er een fantastisch bezoek gebracht aan Etain-Rouvres in Noord-Frankrijk. Ook de helidagen op Bierset in België werden bezocht. De Spottersdag op Kleine-Brogel in België was weer een van de highlights van het jaar. Na een rotatie met Griekse F-16’s op Leeuwarden, werd er een vliegshow op Luxeuil-le-Bains in Frankrijk bezocht. De luchtmachtdagen op Leeuwarden waren ook een van de highlights in het jaar. Frisian Flag was dit jaar een goede bestemming om het jaar af te sluiten.


Ga Naar Rapportage

Air Refuelling Training

Grieken Tanken bij de KDC-10; Eindhoven, 5 maart 2001

De KDC-10 is het grootste transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht en kan snel grote hoeveelheden vracht en personeel over lange afstand vervoeren. De KDC-10 wordt ook veel ingezet voor het bijtanken van F-16’s in de lucht. De operationele reikwijdte van de F-16 wordt op deze manier aanzienlijk vergroot. In de eerste week van maart, oefenden vier Griekse F-16’s het air to air tanken met de Ne- derlandse KDC-10 van de luchtmacht. De Grieken hebben zelf geen tankers en zijn voor hun training dus afhankelijk van een andere partij.

Ga Naar Rapportage


F-16 Weapon Instructor Training

De FWIT Cursus op Leeuwarden; Leeuwarden, 8 maart 2001

De FWIT van 2001 startte dit jaar al vroeg. De FWIT training werd al in maart gehouden waar deze training normaliter wordt gehouden in de zomermaanden. Tijdens de FWIT worden F-16 vliegers en grondper- soneel opgeleid tot wapeninstructeurs. De gehele FWIT bestaat uit een air to air fase en een air to ground fase. De oefening wordt jaarlijks georganiseerd door het no 323 Squadron dat op Leeuwarden is gestationeerd. De oefening is opgezet in samenwerking met de Belgen, de Denen en de Noren die beide ook met de F-16 vliegen.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

De Aérospatiale SA341/342 Gazelle

; Etain-Rouvres, 27 mei 2001

De Aérospatiale Gazelle is in gebruik bij het Franse leger (ALAT). De Gazelle wordt vooral gebruikt als een anti-tank helikopter en is bewapend met Euromissile HOT raketten. Een lichte ondersteuning versie van de Gazelle is uitgerust met een 20 mm kanon en wordt gebruikt voor verkenning en lichte ondersteuning. De Franse ALAT heeft een aantal varianten van de Gazelle in gebruik. De helikopters die bij de ALAT vliegen zijn allemaal gebaseerd op de SA341 en de SA342. De eerste Gazelle deed zijn intrede op 2 augustus 1968.

Ga Naar Rapportage


De Bierset Helidays 2001

De Helidays en een Kapotte Camera; Liège-Bierset, 2 juni 2001

Op zaterdag 2 juni 2001 en zondag 3 juni 2001, vonden de Helidays weer plaats op de Belgische vliegbasis Liège-Bierset. Tijdens deze editie werd er een bliksembezoek gebracht aan het evenement. De vliegshow was dit jaar veel kleiner van opzet dan de jaren ervoor. Het aantal foto’s tijdens dit evenement bleef beperkt door pech met de camera. Er werden slechts een paar Belgische helikopters op de static gefotografeerd. Naast de Augusta A-109, de Allouette II en de BN-2 Islander, werd ook de MD520 van de Gendarmerie gefotografeerd.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

De NATO Tiger Meet 2001

De Jaarlijkse Spottersdag, deel 1; Kleine-Brogel, 19 juni 2001

De NATO Tiger Meet wordt dit jaar op de Belgische vliegbasis Kleine-Brogel gehouden. Tijdens de Tiger Meet werd ook de traditionele spottersdag georganiseerd. Het is een traditie dat tijdens de Tiger Meet veel vliegtuigen in tijgerkleuren zijn beschilderd. Ook dit jaar waren er veel gekleurde vliegtuigen aanwezig. Dit jaar werd voor de vierde keer op een rij de jaarlijkse spottersdag georganiseerd op de Belgische vliegbasis Kleine-Brogel. De spottersdag op deze basis werd als een klein evenement voor het eerst gehouden in 1997.

Ga Naar Rapportage


De NATO Tiger Meet 2001

De Jaarlijkse Spottersdag, deel 2; Kleine-Brogel, 19 juni 2001

In vier jaar tijd is de spottersdag op de Belgische vliegbasis Kleine-Brogel uitgegroeid tot een zeer groot evenement dat jaarlijks terug- keert op deze vliegbasis in het noorden van België. Het evenement trekt sinds het is uitgegroeid tot zijn huidige vorm ruim 2000 bezoekers per jaar en dit aantal groeit gestaag door. De organisatie van de spot- tersdag op Kleine-Brogel weet elk jaar weer uitstekend hoe ze de fotografen moeten bedienen. De fotografen worden op een goede plaats gezet waardoor ze de vliegtuigen goed kunnen fotograferen.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

Squadron Rotatie 346 Mira

Griekse F-16’s Opereren op Leeuwarden; Leeuwarden, 25 juni 2001

In de periode van 18 juni t/m 29 juni, vliegen er vier Griekse F-16’s mee tijdens de missies op vliegbasis Leeuwarden. De Griekse F-16’s zijn van het 346 Mira en zijn op Leeuwarden aanwezig tijdens een van de squadron rotaties met de Griekse luchtmacht. De host van de rotatie is het no 322 Squadron op Leeuwarden. Squadron rotaties gebeuren tegenwoordig niet meer zo vaak. Vroeger tijdens de Koude Oorlog werden dergelijke rotaties regelmatig gehouden tussen de verschillende NATO eenheden in Europa en in de Verenigde Staten.

Ga Naar Rapportage


Base Aérienne 116 Luxeuil-les-Bains

Thuisbasis van Escadron de Chasse 4; Luxeuil, 1 juli 2001

De Franse vliegbasis Luxeuil is tegenwoordig de thuisbasis van een deel van Escadron de Chasse 4. Twee van de drie Escadrons staan op deze basis gestationeerd. De laatste eenheid van EC4 staat op Istres-Le-Tube gestationeerd. Naast EC4 staat ook de kleine testeen- heid CITac339 op deze vliegbasis gestationeerd. De Franse vliegbasis Luxeuil Saint-Sauveur ligt in het oosten van Frankrijk in de Franse regio Franche-Comté. De basis wordt aangeduid bij de Franse lucht- macht als BA116. Luxeuil werd voor het eerst geopend in 1918.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

Gevechtsvliegtuigen in Europa

De Luchtmacht Open Dagen, deel 1; Leeuwarden, 6 & 7 juli 2001

Ook dit jaar weer, worden de traditionele luchtmachtdagen gehouden in Nederland. Dit jaar is vliegbasis Leeuwarden in het noorden van het land aan de beurt om de open dagen te organiseren. De lucht- machtdagen worden altijd gehouden op vrijdag en op zaterdag. Jaar- lijks trekken deze dagen ruim 200.000 bezoekers. Dit jaar tijdens de luchtmachtdagen op vliegbasis Leeuwarden, zijn er veel vliegtuigen uit Nederland en zijn partners te zien. Tijdens deze dagen worden er veel gevechtsvliegtuigen aan het publiek getoond en gedemonstreerd.

Ga Naar Rapportage


Gevechtsvliegtuigen in Europa

De Luchtmacht Open Dagen, deel 2; Leeuwarden, 6 & 7 juli 2001

Naast de huidige moderne vliegtuigen, werden er op Leeuwarden tijdens de open dagen ook de vliegtuigen van de toekomst getoond. Nederland zich op dit moment in het keuze proces om een opvolger voor de F-16 te vinden. De Europese Eurofighter, de Zweedse Gripen en de Franse Rafale waren aanwezig op Leeuwarden. een van deze vliegtuigen zal mogelijk de F-16 Fighting Falcon gaan opvolgen bij de Nederlandse luchtmacht. De F-16 heeft onlangs een drastisch upgra- de programma gehad. De vliegtuigen moeten nog mee to na 2010.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

Main Operating Base Volkel

De grootste F-16 Basis in Nederland; Volkel, 8 augustus 2001

In 1940 begonnen de Duitsers met de aanleg van een vliegveld bij het dorpje Odiliapeel. Deze locatie had tijdens de Tweede Wereldoorlog een strategisch gelegen positie. Tegenwoordig is Volkel het grootste F-16 vliegveld van Nederland met maar liefst drie operationele eenhe- den. Deze eenheden zijn het no 306, no 311 en het no 312 Squadron. Volkel is samen met Leeuwarden en Twenthe een van de Main Opera- ting Bases van de Koninklijke Luchtmacht. De F-16 is een multirole toestel dat al meerdere keren is uitgezonden naar Joegoslavië.

Ga Naar Rapportage


Gilze-Rijen Familiedag 2001

De Regio Maakt Kennis met de KLu; Gilze-Rijen, 10 augustus 2001

Op 10 augustus 2001, werd er een familiedag georganiseerd voor de omwonende van de vliegbasis Gilze-Rijen. Tijdens deze familiedag werden er een aantal vliegtuigen en helikopters naar het vliegveld gebracht. Een PC-7 van het no 131 Squadron gaf een demo tijdens deze dag. Ook de Demo F-16 gaf een demo tijdens deze dag. Na de demonstraties landde het display team Biele-Albatrossie uit Slowakije. Dit team is uitgerust met de L-39 en is gestationeerd op Kosice in het oosten van het land. Het team landde met zes L-39’s op Gilze-Rijen.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

Gilze-Rijen, Runway 28

Vliegbasis Gilze-Rijen in 2001; Gilze-Rijen 2001

Het jaar op Gilze-Rijen begon met het vastleggen van een aantal helikopter movements. Met carnaval landde de grijze Bo-105 Bölkow van het no 299 Squadron op het raadhuisplein in Rijen. Op 24 maart hing er zomaar een P-3C Orion van de marine voor de startbaan. Ook stonden er een Lynx en een Fokker 50 binnen op het vliegveld. Vanaf vliegbasis Soesterberg kwam er een Chinook langs op Gilze-Rijen. Ook werden de lokale Bölkow helikopters gefotografeerd. Het jaar op Gilze-Rijen werd afgesloten met het vertrek van een Fokker 60.

Ga Naar Rapportage


Internationale Oefening Frisian Flag

Multinationale Samenwerking, deel 1; Leeuwarden, 17 oktober 2001

Tussen 15 en 26 oktober 2001, werd op vliegbasis Leeuwarden de oefening Frisian Flag 2001 gehouden. In twee weken tijd, worden verschillende scenario’s op grote schaal geoefend. De scenario’s zijn altijd afgestemd op de huidige situatie in de wereld. Aan de oefening doen deelnemers uit diverse landen mee. De oefening Frisian Flag is de opvolger van de oefening DIAWACS en DIATIT. Deze oefeningen waren multinationale van opzet in samenwerking met de Europese partners om elkaar voor te bereiden op diverse uitzendingen.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Ga Naar Rapportage

Internationale Oefening Frisian Flag

Multinationale Samenwerking, deel 2; Leeuwarden, 17 oktober 2001

Tijdens Frisian Flag zitten er ruim 40 vliegtuigen tegelijk in de lucht. Om die reden staan er tijdens de oefening continue twee SAR helikopters stand-by. Deze veiligheidsmaatregelen zijn nodig, omdat er ook veel buitenlandse deelnemers meevliegen. Deze vliegers kennen de omgeving van de oefening minder goed. De missies die worden gevlogen worden door Bandbox gecoördineerd. Bandbox is de Neder- landse gevechtsleiding die tijdens oefeningen, mar ook tijdens opera- tionele omstandigheden de vliegtuigen naar hun doelen begeleid.

Ga Naar Rapportage


Contact Facebook Youtube Airfighters Google+ Google Maps Over Runway 28 Blurb
© Copyright 2000-2020 AAM van Noye, Alle Rechten Voorbehouden


Flag Counter