Terug
Runway 28 Runway 28 Runway 28 Runway 28

Herdenking van de Luchtlandingen; Eindhoven, 21 september 2019

75 Jaar Market Garden, deel 2; Tekst en Afbeeldingen: Alex van Noye

Transportvliegtuigen van verschillende Europese landen en de Verenigde Staten zouden op 21 september de operatie Market garden herdenken door middel van een dropping boven de Ginkelse Heide. Precies 75 jaar geleden vond deze operatie plaats die uiteindelijk tot de bevrijding van een groot deel van Nederland leidde.

De Market Garden Memorial werd dit jaar groots aangepakt door de organisatie, omdat deze beroemde luchtlandingsoperatie nu exact 75 jaar geleden plaats vond. Ongeveer 1100 Rode Baretten uit acht verschillende landen zouden op zaterdag 21 september in de voetsporen van hun voorgangers treden. Wereldwijd zijn luchtlandingsmilitairen te herkennen aan de rode Barrett die zij dragen. Op 17 september in 1944, ruim 75 jaar geleden, begon de grote luchtlandingsoperatie uit de geschiedenis onder de naam Market Garden om Nederland te heroveren op de Duitsers en door te stoten naar het Ruhrgebied. Jaarlijks word er vooral op de Gelderse Ginkelse Heide bij Ede en Arnhem stil gestaan bij deze grootse luchtlandingsoperatie. Tijdens de herdenking, wordt er op verschillende dagen op diverse locaties (vaak in Gelderland en Noord Brabant) gedropt. Voorafgaand aan de Operatie Market Garden, werd de oefening Falcon Leap gehouden. Deze oefening is een overkoepelende internationale parachutistenoefening die jaarlijks in Nederland plaatsvindt. Gedurende de twee weken in september staan verschillende facetten van de moderne inzet van ‘airborne’ troepen centraal. De laatste dagen van deze grote oefening staan in het teken van de Operatie Market Garden tijdens de herdenkingen bij Groesbeek, Ede en Arnhem. De Market Garden Memorial is dan het afsluitende onderdeel van deze internationale oefening.

De vliegtuigen die alle parachutisten naar hun target gebieden zouden brengen zouden tijden de oefening Falcon Leap en Market Garden vliegen vanaf de Brabantse vliegbasis Eindhoven. Deze missies stonden onder leiding van het Amerikaanse commando. In totaal zouden er acht grote militaire transportvliegtuigen meevliegen tijdens de Market Garden Memorial. De deelnemende vliegtuigen waren afkomstig, uit: Nederland (twee C-130 Hercules), België (een C-130 hercules), Duitsland (een C-160 Transall), Groot Brittannië (een C-130 Hercules), Italië (een C-130 Hercules) en de

Verenigde Staten (twee C-130 Herculessen). De Polen vlogen ook nog aparte missies met een enkele CASA C-295M die vaak zou optreden met twee Duitse An-28 van het Duitse leger. Tot slot vloog er ook een authentieke C-47 Dakota mee. Dit toestel is een origineel exemplaar dat ook echt heeft opgetreden tijen de invasie in Normandië en de luchtlandingen tijdens Market Garden. Naast de vliegtuigen die meevlogen tijdens de dropping, waren er ook parachutisten uit heel de wereld aanwezig op Eindhoven. De dropping van de parachutisten zouden worden geleid door de Nederlandse militairen van de 11 Luchtmobiele Brigade uit Schaarsbergen. De deelnemende parachutisten kwamen uit Nederland, België, Duitsland, de Verenigde Staten, Groot Brittannië, Polen, Tsjechië en Zuid-Afrika. In een grote hanger op vliegbasis Eindhoven, werden de parachutisten in aparte vakken voorbereid op hun sprong.

De eerste grote dropping in het kader van Operatie Market Garden stond op woensdag 18 september op het programma in Groesbeek. Er zouden in totaal ruim 1000 parachutisten landen op Landgoed Den Heuvel nabij het Gelderse dorp. In september is het precies 75 jaar geleden dat parachutisten van de 82nd Airborne divisie in Groesbeek landden als onderdeel van de Operatie Market Garden. Op woensdag 18 september 2019 zette opnieuw meer dan 1000 parachutisten in Groesbeek voet aan de grond tijdens de jaarlijkse herdenking. De parachutisten zijn in dit gebied gedropt tijdens meerdere waves tussen 10:00 uur en 15:00 uur. De tweede grote dropping die herdacht werd, was de dropping van de troepen bij Arnhem die op de Ginkelse Heide werden gedropt in 1944. De herdenking van deze dropping werd door veel mensen bezocht. Er waren op zaterdag 21 september dan ook meer dan 100.000 mensen aanwezig op de Ginkelse Heide. Met pendelbussen werden de bezoekers vervoerd naar stations en parkeerplaatsen. De organisatie had grote moeite met het vervoeren van zoveel mensen, want de opkomst van deze jubileum editie werd, mede door het goede weer, dan ook erg druk bezocht. Er werden in totaal drie waves gevlogen waarbij er ruim 1000 parachutisten werden gedropt. De paratroopers werden massaal door het grote publiek verwelkomt op de Ginkelse Heide.

Tijdens de herdenking van de operatie waren ook enkele prominenten uit de koninklijke familie aanwezig. Zo was de Britse kroonprins Prins Charles aanwezig in een militair uniform. Namens Nederland werd de ceremonie bijgewoond door Princes Beatrix. Beide royalty’s legde bloemen kransen bij het Airborne Monument en gaven een toespraak. Er waren ook tien nog levende veteranen aanwezig bij de plechtigheid. De veteraan John Jeffries legde namens de overlevenden ook een bloemenkrans. De 97 jaar jonge veteraan Sandy Cortmann maakte voor de tweede keer in zijn leven een sprong boven de Ginkelse Heide in Ede onder begeleiding van The Red Devils Army Parachute Display Team. Deze keer landde hij niet in vijandige omstandigheden. Er werd niet op hem geschoten maar er werd juist voor hem luid geapplaudisseerd. Naast de landingen met parachutes, was er ok een display te zien van de moderne Nederlandse Luchtmobiele Brigade die tegenwoordig vaak worden ingezet met de helikopters van het Defensie Helikopter Commando op vliegbasis Gilze Rijen. De 11e Air Manoeuvre Brigade gaf met de helikopters en de militairen een demonstratie hoe men dit soort tactische luchtlandingsoperaties tegenwoordig uitvoert. Ook op de grond was er genoeg te doen, want vele enthousiaste hobbyisten onderhouden al jarenlang de oude militaire voertuigen die afkomstig zijn uit deze periode van de Tweede Wereldoorlog. Verkleed in de uniformen van toen en uitgerust met het materieel van toen liet men het deel van Operatie Garden uitgebreid zien. Door dit hele spektakel, werd de 75e herdenking van de grootste luchtlanding ooit passend herdacht door jong en oud.






Contact Facebook Youtube Airfighters Google+ Google Maps Over Runway 28 Blurb
© Copyright 2000-2020 AAM van Noye, Alle Rechten Voorbehouden


Flag Counter