Terug
Runway 28 Runway 28 Runway 28 Runway 28

Fotograferen in Star Wars Canyon; Rainbow Canyon, 7-10 maart 2017

The Jedi Transition, deel 2; Tekst en Afbeeldingen door Alex van Noye

Wanneer men een bezoek gaat brengen aan de Jedi Transition voor een photoshoot, dan moet men enkele belangrijke voorbereidingen treffen. De Star Wars Canyon ligt in een van de meest droge en onherbergzame gebieden ter wereld en moet dus uiterst serieus worden genomen, want het is er vooral bijzonder heet.

Death Valley staat bekend als een van de warmste en droogste gebieden op aarde. In de zomermaanden kan de temperatuur hier met gemak oplopen richting de 50 graden Celsius en het is er extreem droog waardoor je verbranding niet meteen opmerkt. Het is dus erg belangrijk dat je jezelf goed beschermt tegen de hitte door een hoed of een pet op je hoofd te dragen en zonnebrand te gebruiken. Ook is het belangrijk om genoeg water mee te nemen wanneer je de berg op gaat. De beste periode om naar Death Valley te gaan is in de periode van eind september tot begin mei. In deze periode is de lucht helder en kun je foto’s maken zonder dat je teveel wordt gehinderd door de heat haze. Wanneer je de berg op gaat, kun je het beste stevige wandelschoenen dragen, want het landschap is erg ruw. De berg oplopen naar het meest laaggelegen punt is binnen 15 minuten te bereiken vanaf de auto. Wanneer je naar de meer fotogenieke plaatsen wilt gaan, zul je hoger moeten gaan. Onderschat deze inspanning niet, de wandeling naar boven kan erg intensief zijn door de hitte en droogte in combinatie met de hoogte. Naast de gevaren voor de hitte is het ook van belang om op te letten waar je loopt, want er leven een aantal gevaarlijke dieren in dit gebied. De kleinste en minst opvallende dieren in dit gebied zijn schorpioenen en grote tarantula spinnen. Ook zitten er in dit gebied veel ratelslangen die vaak verstopt zitten tussen de rotsen waar je op wilt gaan staan.

De Star Wars Canyon ligt net ten oosten van het dorpje Panamint Springs en ligt parallel aan de Route 190 ten noorden van deze weg. Vanwege het beperkte zicht op sommige punten langs de route, is het aan te raden om een handscanner mee te nemen. Doorgaans melden de vliegtuigen die de Jedi Transition gaan vliegen zich op de frequentie 315.9 Mhz. De vliegtuigen zeggen op deze frequentie duidelijk hun call sign en de boodschap dat ze de Jedi Transition in gaan. Het bruikbare deel van de Star Wars Canyon is ongeveer 5 km lang en heeft verschillende leuke posities die voor

fotografie geschikt zijn. In totaal zijn er vijf goede fotografie locaties gedefinieerd langs de route. Het eerste punt is Father Crowley Overlook. Dit punt is een publieke parkeerplaats langs de Route 190 en je kunt hier dus letterlijk naast de auto staan terwijl je fotografeert (coördinaat 36.351858, -117.550664). Je hoeft voor foto’s op deze locatie niet te klimmen zoals in vele andere laagvlieggebieden. Vanaf hier zie je de vliegtuigen de canyon induiken. Je kijkt echter vaak wel tegen de onderkant aan, omdat de vliegtuigen hier een bocht naar links maken terwijl ze de canyon induiken. Vanaf de parkeerplaats, kun je een zandpad inlopen langs de rand van de kloof. Halverwege kun je dan gaan staan op het tweede punt (coördinaat 36.354512, -117.545083) maar ook aan het einde van de pad boven op de berg op het derde punt (coördinaat 36.355423, -117.542640). Hier fotografeer je de vliegtuigen meer van de zijkant terwijl je wat hoger kunt gaan staan.

Voor de vierde spot, moet je wat verder doorrijden naar het oosten vanaf de parkeerplaats bij Father Crowley Overlook. Er ligt in de bocht langs de route 190 een klein stukje grond waar je de auto prima kunt parkeren (coördinaat 36.357362, -117.531459). Als je hier de berg oploopt ga je een redelijk stuk omhoog en kom je uit bij het vierde punt (coördinaat 36.361427, -117.528922). Dit is verreweg de populairste locatie voor foto’s, want je kunt de passerende vliegtuigen hier topside fotograferen. De vliegtuigen liggen hier op de kant in een bocht naar rechts en bovendien sta je hier 100 meter hoger dan de vliegtuigen die passeren. De foto’s zijn op deze locatie fantastisch, want je kunt de vliegtuigen bij het indraaien van die bocht dan ook schuin van voren pakken waarna ze doordraaien naar topside. Fotograferen op deze spot is wel de meest uitdagende, want je ziet de vliegtuigen vaak erg laat aankomen. Je hebt doorgaans maar enkele seconden de tijd om de vliegtuigen te vinden in je zoeker en te focussen. Voor de vijfde spot moet je een stukje doorlopen naar het oosten (coördinaat 36.359077, -117.514283). Op deze locatie sta je bij de Jedi Exit en heb je de zandduinen van de woestijn op de achtergrond. Op deze spot heb je ook weinig zicht en moet je dus ook snel handelen met de camera. Deze laatste positie is later op de dag beter geschikt in verband met de stand van de zon.

Voor het fotograferen van gevechtsvliegtuigen in de Rainbow Canyon kan men het beste minimaal een 400 tot 500mm lens gebruiken op een full frame camera. Om onder de echte leuke hoeken te fotograferen op voornamelijk de vierde spot, is het zelfs wenselijk om met nog meer mm’s te werken. Qua licht sta je de hele dag goed in de canyon, want de vliegtuigen passeren doorgaan van west naar oost. Pas na 14:00 uur, wordt het qua licht uitdagend om te fotograferen. Later op de dag kun je jezelf het beste verplaatsen naar de uitgang van de Jedi Transition bij de vijfde spot. Voor het fotograferen van de vliegtuigen zelf, moet je behoorlijk snel zijn. De vliegtuigen gaan doorgaans met een erg hoge snelheid door de canyon heen en daarnaast zie je ze vaak ook pas erg laat aankomen. Wanneer de vliegtuigen verschijnen, moet je ze meteen in beeld hebben door je zoeker, want als dat niet lukt, dan ben je al te laat. In totaal krijg je tijdens het passeren maar drie tot vijf seconden om een goede opname te maken. Wat betreft de instelling kun je voor een veilige sluitertijd kiezen van ruim 1/1000 seconde als je zeker wilt zijn dat het vliegtuig goed scherp op de foto staat. De meer ervaren fotografen kunnen voor een sluitertijd van rond de 1/500 seconde gaan. De achtergrond wordt op dat moment onscherp door de motion blur door de snelheid van het vliegtuig. Er is een risico dat je wel eens een vliegtuig onscherp op de foto hebt, maar in het algemeen krijg je snelheid in de foto. Je zult wel voor deze manier van fotograferen de technieken rondom panning onder controle moeten hebben wat door de mogelijkheden en de spectaculaire foto’s daarom ronduit uitdagend is.
Contact Facebook Youtube Airfighters Google+ Google Maps Over Runway 28 Blurb
© Copyright 2000-2019 AAM van Noye, Alle Rechten Voorbehouden